Ντράζεν Πέτροβιτς: 26 χρόνια χωρίς τον «Μότσαρτ» του μπάσκετ (vids)

Ντράζεν Πέτροβιτς: 26 χρόνια χωρίς τον «Μότσαρτ» του μπάσκετ (vids)

Ήταν 7 Ιουνίου του 1993 όταν ένα από τα πιο λαμπρά αστέρια του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου μπάσκετ, «έσβηνε» μια για πάντα στην άσφαλτο. Ο θρυλικός Ντράζεν Πέτροβιτς όμως δεν ξεχάστηκε και δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

Είκοσι έξι χρόνια συμπληρώνει το μπάσκετ χωρίς τον «Μότσαρτ» του. Χωρίς τον συνθέτη του! Η μελωδία του λες και δυναμώνει κάθε 7 του Ιούνη, ημερομηνία θανάτου του Ντράζεν Πέτροβιτς.

Παραφωνία… στ΄ αυτιά των ανθρώπων του μπάσκετ η είδηση πως ο καλύτερος Ευρωπαίος σουτέρ του ΝΒΑ ανασύρθηκε νεκρός από τα συντρίμμια ενός κόκκινου επιβατηγού αυτοκινήτου μάρκας «Golf» που οδηγούσε η Γερμανίδα αρραβωνιαστικιά του σε αυτοκινητόδρομο – στην Autobahn 9-, στο Ντέκεντορφ της Γερμανίας. 7 Ιουνίου 1993, ώρα 18:20 Ελλάδας… Ανατριχιαστικό:

Στις 7 Ιουνίου 1983 είχε εκδοθεί η αστυνομική ταυτότητα του Πέτροβιτς. Ακριβώς την ίδια ημερομηνία, δέκα χρόνια πριν το θάνατό του. 7 Ιουνίου 1983… αυτή είναι η ημερομηνία έκδοσης της! Η αστυνομική ταυτότητα του Ντράζεν εκτίθεται στο μουσείο στο Ζάγκρεμπ, δίπλα στην «Drazen Petrovic Halle», το κλειστό της Τσιμπόνα που πήρε το όνομά του.

Η πρώτη φανέλα του στη Σιμπένκα, το πρώτο στατικό ποδήλατο που χρησιμοποίησε ο Πέτροβιτς ως επαγγελματίας, τα αναρίθμητα μετάλλια που κατέκτησε σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο, το χρυσό ρολόι που φορούσε στο χέρι τη μέρα του θανάσιμου δυστυχήματος… το ρολόι και η ζωή του σταμάτησαν στις 17:20.

«Ήταν ο μόνος παίκτης που με κοιτούσε στα μάτια χωρίς να φοβάται». Με αυτές τις λέξεις περιέγραψε ο… αέρινος Μάικλ Τζόρνταν την αγωνιστική εμπειρία του από τον Κροάτη σούτινγκ γκαρντ στο παρκέ. Λένε πως όποιος ξέρει να χάνει… χάνει πάντα και σίγουρα ο Ντράζεν Πέτροβιτς δεν ανήκε σ’ αυτή την κατηγορία ανθρώπων.

«Δεν άντεχε τις ήττες. Τις μισούσε. Όταν έχανε στα μονά δεν μιλούσε σε κανέναν για ώρες. Δεν άντεχε να χάνει ούτε στα χαρτιά. Όταν ως παίκτης της Σιμπένκα γνώριζε την ήττα, έμενε για ώρες στο γυμναστήριο για να σουτάρει,» θυμάται για τον Πέτροβιτς ο τεχνικός της Φενερμπαχτσέ/Ούλκερ Νέβεν Σπάχια.

Το αγόρι με το «μαλλί άφρο» από τη μικρή πόλη της Κροατίας, Σίμπενικ, κατάφερε να γίνει σύμβολο για μία ολόκληρη χώρα. Στα 29 του χρόνια είχε κατακτήσει σχεδόν τα πάντα και το μέλλον προδιαγραφόταν ακόμη πιο λαμπρό. Η μοίρα όμως είχε άλλα σχέδια…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ