Εθνική Ελλάδος: Η (ελεύθερη) πτώση

Εθνική Ελλάδος: Η (ελεύθερη) πτώση

Στο Νο52 της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, η χαμηλότερη θέση από το 2001!

Μια… χιλιομασημένη καραμέλα λέει ότι η στατιστική είναι ο καλύτερος τρόπος να πεις ψέματα. Ωστόσο αυτό που είναι αδιαπραγμάτευτο είναι ότι η στατιστική αποτυπώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο μια συγκεκριμένη εικόνα.

Η διεθνής ποδοσφαιρική ομοσπονδία έχει καταγεγραμμένα στα κιτάπια της, τη θέση κάθε εθνικής ομάδας του πλανήτη από το 1993. Τότε, που η FIFA εισήγαγε την παγκόσμια κατάταξη των εθνικών ομάδων, η Εθνική Ελλάδας ήταν στο Νο34 της παγκόσμιας κατάταξης. Στα 26 χρόνια που ακολούθησαν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έπεσε κάτω από την πρώτη 50άδα το 1998 (53η θέση) και το 2001 (57η θέση).

Από το 2001 και μετά ακολούθησε μια εντυπωσιακή ανοδική πορεία που έφερε την Ελλάδα στην 11η θέση το 2007 και που την κράτησε στην πρώτη 20άδα ως το 2013. Το 2014 παρά τη συμμετοχή στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, είχε αρχίσει η πτώση, καθώς τη φυγή – αποπομπή του Φερνάντο Σάντος ακολούθησε ένα σερί αγώνων χωρίς νίκη. Αποτελέσματα που έφεραν την Ελλάδα στο Νο24.

Η ελεύθερη πτώση συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2017 όταν και έφτασε το Νο47 στον κόσμο. Η καλή πορεία στα προκριματικά του Μουντιάλ 2018 και τα αξιοπρεπή αποτελέσματα επί θητείας Μίκαελ Σκίμπε ανέβασαν την Εθνική στο Νο43, ωστόσο η συνέχεια αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στην κοινοποίηση της FIFA για τις αλλαγές στην κατάταξη μετά τα πρόσφατα ματς των προκριματικών του Euro 2020, που φέρνει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στο Νο52!

Νο52 η Ελλάδα στον κόσμο και Νο30 στην Ευρώπη, χάνοντας σε έναν μήνα εννέα θέσεις! Και η συνέχεια μπορεί να είναι ακόμη χειρότερη δεδομένου ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς ακολουθούν τα υπόλοιπα έξι ματς των προκριματικών του Euro 2020 (Φινλανδία εντός κι εκτός, Λιχτενστάιν εντός, Ιταλία εκτός, Βοσνία εντός, Αρμενία εκτός). Να σημειωθεί ότι η θέση που μετράει είναι αυτή που θα έχει η Εθνική στο τέλος της χρονιάς.

Οπως είναι γνωστό η παγκόσμια κατάταξη κάθε εθνικής ομάδας καθορίζει τον βαθμό δυσκολίας ή ευκολίας που θα έχει στα προκριματικά του επόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Για το τουρνουά του 2022 που θα γίνει (;) στο Κατάρ, η Ελλάδα θα έχει δύο δρόμους για να εξασφαλίσει την πρόκρισή της. Ο ένας θα είναι από το Nations League της περιόδου 2020-21 και ο δεύτερος από τα παραδοσιακά προκριματικά. Η απόφαση της UEFA για τον τρόπο που θα “μοιράσει” τα εισιτήρια της τελικής φάσης θα παρθεί στις 24 Σεπτέμβριου στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής που θα γίνει στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας.

Το δεδομένο είναι ένα, ότι τα έχει κάνει μαντάρα η συγκεκριμένη διοίκηση της ΕΠΟ με τους άβουλους και παντελώς ανίκανους παράγοντες που τουλάχιστον στο κομμάτι της Εθνικής ομάδας εξακολουθούν να διοικούν, γιατί στα υπόλοιπα κομμάτια απλά παλεύουν να «ξεγελάσουν» τους επιτετραμμένους συμβούλους της FIFA και της UEFA με τις πατροπαράδοτες… βλαχομαγκιές…

Τα αποτελέσματα των επιλογών της ΕΠΟ δεν είναι επώδυνα μόνο «σήμερα», αλλά θα είναι και για το «αύριο» της Εθνικής ομάδας! Ενας κύκλος μπορεί να κλείσει, μια ομάδα μπορεί να πέσει κάποιες θέσεις, συμβαίνει, είναι ο νόμος της φύσης.

Ωστόσο οι συνεχόμενες εγκληματικές ενέργειες και αποφάσεις των ανυπόληπτων παραγόντων της ΕΠΟ με κορυφή τον «δικό μας» και άφαντο το τελευταίο διάστημα Βαγγέλη Γραμμένο, είναι αυτές που έχουν καταντήσει την Εθνική Ελλάδας σε περιφερόμενο θίασο, χωρίς γήπεδο, χωρίς προπονητικό κέντρο, χωρίς ξενοδοχείο, χωρίς σχέδιο, χωρίς προπονητή, χωρίς βοηθούς, χωρίς καμία επαφή με το σύγχρονο ποδόσφαιρο και τις απαιτήσεις του.

Το μόνο που έχει απομείνει είναι οι γυμνοσάλιαγκες που πλημμυρίζουν τον τόπο από τα σάλια τους για το πόσο καλά είναι όλα καμωμένα και πόσο χειρότερα ήμασταν και πόσο κακοί είναι όσοι κάνουν κριτική στους «δικούς μας»…

Μερικά νούμερα είναι αμείλικτα. Η Εθνική Ελλάδας πήρε τον κατήφορο και όταν πήγε να ανασάνει οι επιλογές της ΕΠΟ την έριξαν σε ιστορικά χαμηλά της τελευταίας 20ετίας!

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ