Βεντάτ Μουρίκι: Επιζών στον δρόμο για την καταξίωση

Βεντάτ Μουρίκι: Επιζών στον δρόμο για την καταξίωση

Ο εφιάλτης του πολέμου, ο... Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και η σκληρή προσπάθεια έως την καλύτερη σεζόν της καριέρας του. Ο Βεντάτ Μουρίκι είναι το νέο όνομα που ακούγεται για την γραμμή κρούσης του Ολυμπιακού και to10.gr σας τον παρουσιάζει.

Ήταν μόλις τεσσάρων κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου. Οι αναμνήσεις είναι μακρινές αλλά τα θυμάται όλα τόσο έντονα. Το ποδόσφαιρο ήταν τόσο μακρινό όνειρο, απλησίαστο, σχεδόν απαγορευτικό. Προείχε η επιβίωση. Στοιβαζόταν μαζί με 50-55 διαφορετικά άτομα σε ένα σπίτι. Κοιμόταν σε υπόγειο για ημέρες. Ακόμα κι αυτό ήταν προσωρινή λύση. Ακολουθούσε το ταξίδι προς το άγνωστο. Ένα ταξίδι διαρκείας, χωρίς συγκεκριμένο προορισμό, με στόχο πάντα την επιβίωση.

«Είμαι αυτός που καταλαβαίνει καλύτερα από πολλούς τι συμβαίνει στη Συρία τώρα που το παρακολουθούμε όλοι στην τηλεόραση. Οι άνθρωποι βρίσκονται σε μια πολύ πιο κακή κατάσταση [από ότι ήμασταν εμείς]», δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας αποκλειστικής συνέντευξης πριν από τρία χρόνια.

Ο Κοσοβάρος ποδοσφαιριστής Βεντάτ Μουρίκι γεννήθηκε στις 24 Απριλίου του 1994 στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Κοσσυφοπεδίου, το Πρίζρεν, κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου (1998-1999) αναγκαζόταν να μοιραστεί με δεκάδες άλλους 2 λίτρα γάλα την ημέρα. «Ήμασταν παιδιά, ζητούσαμε φαγητό και οι μητέρας μας φώναζα επειδή δεν είχαν τίποτα να μας δώσουν».

Κατά καιρούς, σε συνεντεύξεις του αναφέρεται σε εκείνη την τραγωδία. Αυτή εξάλλου τον καθόρισε. Τον έκανε να εκτιμά τα πάντα διαφορετικά. Το πολυτιμότερο πράγμα στη ζωή του είναι η κορούλα του και οι μικρές «μεταναστεύσεις» μέσα στην Τουρκία για λογαριασμό κάθε φορά, διαφορετικού συλλόγου, του υπενθυμίζουν ότι τα κατάφερε: επιβίωσε. Ζει μια άνετη ζωή και είναι ευλογημένος γι αυτό.

Έχοντας πραγματοποιήσει την πιο σπουδαία σεζόν της μέχρι τώρα καριέρας του, ο 25χρονος διεθνής άσος είναι σε θέση να διεκδικήσει το πρώτο μεγάλο συμβόλαιο της καριέρας του. Και κάπου εκεί, εμφανίζεται και ο Ολυμπιακός, ο οποίος εξετάζει ζεστά την περίπτωσή του, αλλά δεν παίζει μόνος…

Ο προπονητής της Ρίζεσπορ, τόνισε ότι δεν θέλει να τον παραχωρήσει. Ωστόσο παραδέχτηκε ότι πρέπει να εξετασθούν όλες οι προσφορές των συλλόγων. Ο ίδιος είναι ξεκάθαρος: δεν επιθυμεί να συνεχίσει στη Ρίζεσπορ. Το έχει γνωστοποιήσει στους διοικούντες την ομάδα (με την οποία δεσμεύεται ως το 2020). Λογικό…

Θέλει να εξαργυρώσει την εξαιρετική του σεζόν την περυσινή χρονιά (34 συμμετοχές, 17 γκολ, 8 ασίστ). Ο 25χρονος επιθετικός έφτιαξε για τα καλά το όνομά του στην αγορά. Η Φενέρ και η Γαλατασαράι είναι δύο από τις ομάδες που ερίζουν για την απόκτησή του. Ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και από την Ιταλία με τη Νάπολι να ρίχνει κλεφτές ματιές, αλλά και το Βέλγιο με την Άντερλεχτ να τον έχει στα υπόψιν.

Ο λόγος για τον δεύτερο σκόρερ της τουρκικής λίγκας, διεθνή με το Κόσοβο (16 συμ, 4 γκολ) και σε τέλεια ποδοσφαιρικά ηλικία. Δεν χρειάζονται πολλές επεξηγήσεις λοιπόν, για το «γιατί» είναι αυτήν την στιγμή ένα από τα πιο hot ονόματα στην τούρκικη αγορά. Η Φενέρ φέρεται μάλιστα διατεθειμένη να εκταμιεύσει ένα ποσό κοντά στα 4 εκατομμύρια για να τον κάνει δικό της, και μιλάμε για έναν σύλλογο που βιώνει βαθιά οικονομική κρίση αυτήν την περίοδο.

Ο τούρκικος Τύπος κάνει λόγο για έναν επιθετικό τύπου… Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς. Βάζει τον αντίπαλό του στην πλάτη, πιέζει ασφυκτικά, έχει μεγάλο πλεονέκτημα στο ψηλό παιχνίδι και φαρμακερό σουτ. Οι Άγγλοι τον παρομοιάζουν με τον Μούσα Ντεμπελέ και κάνουν λόγο για έναν παίκτη με συνδυασμό ταχύτητας και δύναμης στο παιχνίδι του.

Ύψος 1,94 και σκληρά χαρακτηριστικά στο πρόσωπο. Δυναμισμός στο παιχνίδι και άρνηση παραίτησης. Ο Βεντάτ Μουρίκι είναι μια περίπτωση επιθετικού που ταιριάζει στο ερυθρόλευκο παζλ. Έχοντας αγωνιστεί στο πρωτάθλημα Αλβανίας για τρεις σεζόν, μετακόμισε στην Τουρκία για λογαριασμό της Γκιρέσουνσπορ (69 συμμετοχές, 23 γκολ, 4 ασίστ) το καλοκαίρι του 2014.

Ακολούθησε η Γκεντσλερμπιρλιγκί (55 συμμετοχές, 10 γκολ, 1 ασίστ) και έπειτα η Ρίζεσπορ με την οποία δεσμεύεται με συμβόλαιο ως το καλοκαίρι του 2020. Πράγμα που σημαίνει ότι αν η ομάδα θέλει να εκμεταλλευτεί εμπορικά τον παίκτη, θα το κάνει στην παρούσα μεταγραφική περίοδο, εφόσον από τον Γενάρη θα μπορεί μόνος του να καθορίσει το επόμενο βήμα του.

Εν αναμονή των εξελίξεων…

Δείτε τον εν δράσει:

https://www.youtube.com/watch?v=u4STqGb2x7E

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ