O παρθενικός τίτλος του Ζόρντι Κρόιφ

O παρθενικός τίτλος του Ζόρντι Κρόιφ

Ο γιος του θρυλικού Ολλανδού πανηγύρισε την κατάκτηση του πρώτου του τροπαίου, ως προπονητής, της Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Μόνο εύκολη δεν είναι η ποδοσφαιρική σταδιοδρομία έχοντας «όνομα βαρύ σαν ιστορία»! Επώνυμο, για την ακρίβεια. Ειδικά όταν σε λένε «Κρόιφ»…

Ο Ζόρντι Κρόιφ βίωσε και βιώνει την αντιπαραβολή των πεπραγμένων του, με την ποδοσφαιρική κληρονομιά που άφησε ο «Ιπτάμενος Ολλανδός». Ενδεχομένως η επιδραστικότερη προσωπικότητα στην ιστορία του αθλήματος. Τόσο ως παίκτης, όσο κι ως τεχνικός. Ο 43χρονος γιος του «Πυθαγόρα με ποδοσφαιρικά παπούτσια» κατάλαβε, νωρίς, πόσο δύσκολο είναι να συμβιβαστείς με το να είσαι ο γιος κάποιου άλλου κι όχι μια αυτοπροσδιοριζόμενη προσωπικόητα.

Πόσο δύσκολο είναι, τελικά, να είσαι το «μήλο» που έπεσε κάτω από την «μηλιά», όπως λέει ο θυμόσοφος λαός.

Μετά από μια μετρίως…μέτρια καριέρα, που ξεκίνησε, όπως ήταν απόλυτα φυσικό, στις ποδοσφαιρικές Ακαδημίες του Άγιαξ (1981-88) και της Μπαρτσελόνα (1988-94), προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα των Καταλανών (1994-96), αλλά αποτέλεσε παρελθόν, με την αποχώρηση του πατέρα του από την τεχνική τους ηγεσία. Ακολούθησε μια 3ετία στην Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, που περιείχε κι ετήσιο δανεισμό στην Θέλτα (1999), άλλη μια 3ετία (2000-03) στην Βιτόρια και την Αλαβές, πριν την επιστροφή στην Βαρκελώνη, αλλά για λογαριασμό της Εσπανιόλ (2003-04). Μετά από μια διετία, περιπλάνησης, επέστρεψε στη δράση με την Μέταλουργκ Ντόνετσκ (2006-08) πριν κλείσει το κεφάλαιο «ποδοσφαιριστής» στην Βαλέτα, της Μάλτας, όπου ήταν παίκτης – προπονητής (2009-10).

Σ’ αυτή του την πορεία οι μόνοι τίτλοι που κόσμησαν το παλμαρέ του ήταν ένα Ισπανικό Σούπερ Καπ με την Μπαρτσελόνα (1994), ένα πρωτάθλημα Αγγλίας (1997) και δύο Κομιούνιτι Σιλντ (1996, 1997) με την Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ. Α κι ένα Κύπελλο Μάλτας (2010), στο οποίο δεν έπαιξε, καθότι προερχόταν από τραυματισμό.

Λόγω της, διττής του ιδιότητας, εκεί, η χθεσινή κατάκτηση του Toto Cup (σ. Λιγκ Καπ) Ισραήλ, από την ομάδα στον πάγκο της οποίας κάθεται από το καλοκαίρι, την Μακάμπι Τελ Αβίβ, θεωρείται ο πρώτος προπονητικός του τίτλος!

Η «ομάδα του λαού» επικράτησε της Χάποελ Μπερ Σεβά, 1-0, στο στάδιο της Νετάνια, κατακτώντας το 5ο της τρόπαιο στο θεσμό, επίδοση που την καθιστά πολυνίκη του.

Από τεχνικός διευθυντής, στον πάγκο!

Ο Κρόϊφ την προηγούμενη 5ετία υπήρξε τεχνικός διευθυντής της Ισραηλίτικης ομάδας, μετά από 2 χρόνια, στο ίδιο πόστο, στην ΑΕΚ Λάρνακας. Οι «Μακαββαίοι», αυτό το χρονικό διάστημα, κατέκτησαν 3 πρωταθλήματα, δύο κύπελλα, συμμετέχοντας και μια φορά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Στις αρχές του 2017 ανέλαβε, λίγο, χρέη προπονητή μετά την απομάκρυνση του Σότα Αρβελάτζε, αλλά 8 νίκες και μια ισοπαλία δεν του έφτασαν για να πάρει το πρωτάθλημα.

Ωστόσο έφερε την Μακάμπι στους ομίλους του Εuropa League. Παρότι τερμάτισε τελευταία στο 1ο γκρουπ, τους τρεις από τους τέσσερις πόντους της, τους κέρδισε νικώντας, την τελευταία αγωνιστική, 1-0, την πρωτοπόρο Βιγιαρεάλ.

Μετά τον παρθενικό του, προπονητικό, τίτλο, πάντως δεν προσωποποιήσε την επιτυχία: «Είμαι χαρούμενος για το τεχνικό τιμ και τους παίκτες που επιβραβεύθηκαν για την προσπάθεια τους στον τελικό. Αλλά και για τους φιλάθλους που χάρηκαν μετά από τόσο καιρό»

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ