Τσόρι Ντομίνγκες: Το «ρέκβιεμ» ενός καλλιτέχνη της μπάλας

Τσόρι Ντομίνγκες: Το «ρέκβιεμ» ενός καλλιτέχνη της μπάλας

Ο Αλεχάντρο «Τσόρι» Ντομίνγκες αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του και to10.gr κλίνει το γόνυ στο ποδοσφαιρικό μεγαλείο του.

Αλεχάντρο Νταμιάν Ντομίνγκες. Κατά κόσμον, Τσόρι. Χωρίς επεξήγηση. Χωρίς περιττά σχόλια γύρω από το παρατσούκλι του. Παρατσούκλι που τον ακολουθεί από τα μικράτα του. Για την ακρίβεια, από την πρώτη ημέρα που πάτησε το πόδι στους στις ακαδημίες της αργεντίνικης Κίλμες. Ηταν 14 ετών. Ενας συμπαίκτης του, συνήθιζε να τον αποκαλεί «τσορίσο» (σ.σ. κλέφτης), «κατηγορώντας» τον πως «ήρθε για να μας… κλέψει τη θέση», διότι ο προπονητής του τον είχε βάλει βασικό στο πρώτο του παιχνίδι, μετά από 5 προπονήσεις.

Ο «Τσόρι», αυτός ο χαρισματικός «κλέφτης» του ποδοσφαίρου, φρόντισε να κάνει αυτό που ήξερε όσο λίγοι: Να κλέψει τις καρδιές όλων των ομάδων των οποίων τη φανέλα φόρεσε. Μεταξύ των οποίων και του Ολυμπιακού. Αυτός ο σπουδαίος ποδοσφαιριστής, λοιπόν, αποφάσισε να κλέψει για τελευταία φορά τις εντυπώσεις. Αυτή τη φορά με το «αντίο» του στα γήπεδα. Ένα «αντίο» επίσημο πλέον. Οριστικό και αμετάκλητο. Καθώς ο ίδιος το ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης στον αέρα του αργεντίνικου «ESPN Redes».

Βλέπετε, ο χρόνος είναι αμείλικτος, άκαρδος. Και κανείς δεν μπορεί να του… κλέψει την καρδιά. Ούτε καν ένας μεγάλος Δον Ζουάν του ποδοσφαίρου, όπως ο Ντομίνγκες. Ο γεννημένος στις 10 Ιουνίου 1981 Τσόρι, έγινε 38 πριν λίγες ημέρες. Και μπορεί τα πνεύμα να είναι πρόθυμο, αλλά η σαρξ δεν υπακούει πια.

Αντιμέτωπος με την πιο δύσκολη απόφαση της ζωής του, περίμενε έως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου. Περίμενε μία κλήση. Από τη Ράγιο Βαγεκάνο. Την ομάδα που έμελλε να είναι η τελευταία της καριέρας του. Μια κλήση που δεν ήρθε ποτέ, ένα (6μηνο) που δεν του προσφέρθηκε ποτέ. Μια χαμένη ευκαιρία να αποχαιρετήσει το ποδόσφαιρο… παίζοντας. Και κάπως έτσι ο Τσόρι πήρε τη μεγάλη απόφαση να πει το μεγάλο «αντίο».

Μια καριέρα γεμάτη επιτυχίες, γεμάτη μαγεία, γεμάτη τίτλους, γεμάτη μεγάλα γκολ. Μια καριέρα που χαρακτηρίστηκε σημαδεύτηκε από το «κόκκινο και άσπρο». Μια καριέρα με 15 τίτλους σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο. Μια καριέρα με πάνω από 100 γκολ και ισάριθμες ασίστ. Μια καριέρα που ξεκίνησε στην Αργεντινή (Λανούς, Κίλμες, Ρίβερ Πλέιτ), αναγνωρίστηκε στη Ρωσία (Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, Ρούμπιν Καζάν) και την Ισπανία (Βαλένθια, Ράγιο Βαγιεκάνο), αλλά αποθεώθηκε στην Ελλάδα. Στον αγαπημένο του Ολυμπιακό. Στην ομάδα που του χάρισε 4 πρωταθλήματα, 1 Κύπελλο, 1 βραβείο καλύτερου ξένου. Στην ομάδα που είχε τις περισσότερες συμμετοχές (126), γκολ (40) και ασίστ (29). Στην ομάδα που έζησε τα πιο ωραία χρόνια της καριέρας του. Της… δεύτερης καριέρας του. Τα χρόνια της επιβεβαίωσης.

Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, σε μια συγκλονιστική συνέντευξή του, όπου αποκάλυψε τον Γολγοθά που πέρασε με τις κρίσεις πανικού, μίλησε για το μέλλον. Και τον Ολυμπιακό. Σε ερώτηση για το μετά της ποδοσφαιρικής του καριέρας, είχε πει: «Δεν το σκέφτομαι ακόμα. Πιστεύω πως πρέπει να ασχολείσαι με πράγματα που αγαπάς. Όσοι με ξέρουν λένε πως θα ήμουν καλός προπονητής, αλλά δεν το βλέπω. Θα μου άρεσε να συνδεθώ με μια ομάδα ως αθλητικός διευθυντής. Έχω πολύ καλή σχέση με τους ανθρώπους του Ολυμπιακού, έφυγα με πολύ καλές εικόνες».

Με την τελευταία «εικόνα» του Τσόρι από τον Ολυμπιακό, να περιλαμβάνει τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Μία από τις σπάνιες φορές που ο ισχυρός άνδρας του συλλόγου αποχαιρέτησε παίκτη του Ολυμπιακού με προσωπική του δήλωση. Μια δήλωση στην οποία ο Τσόρι χαρακτηριζόταν ως «ένας ποδοσφαιριστής που δικαίως θα συγκαταλέγεται στις σημαίες της Ιστορίας μας» και ολοκληρωνόταν με τη φράση: «Του εύχομαι τα καλύτερα και η πόρτα του Συλλόγου θα είναι πάντα ανοιχτή για εκείνον…».

Τώρα που η αυλαία πέφτει για τον τρομερό ποδοσφαιριστή Τσόρι Ντομίνγκες, λοιπόν, αναμένεται να ανοίξει μία νέα, με νέο ρόλο, πάλι σε ερυθρόλευκο φόντο. Το ερυθρόλευκο του Πειραιά… Εκεί όπου πάντα θα έχει ξεχωριστή θέση.

ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΤΟΥ ΤΣΟΡΙ

Ρίβερ Πλέιτ
3 Πρωταθλήματα  Αργεντινής (2002,2003,2004)

Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης
1 Κύπελλο UEFA (2007-08)
1 UEFA Super Cup (2008)
1 Πρωτάθλημα Ρωσίας (2007)
1 Σούπερ Καπ Ρωσίας (2008)

Ρουμπίν Καζάν
1 Πρωτάθλημα Ρωσίας (2008)

Ολυμπιακός
4 Πρωταθλήματα Ελλάδος Πρωτάθλημα Ελλάδας (2013-14, 2014-2015, 2015-16, 2016-17)
1 Κύπελλο Ελλάδος (2015)

Ράγιο Βαγιεκάνο
1 Πρωτάθλημα Segunda Division (2017-18)

Αργεντινή U20
1 Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου U20 (2001)

Ατομικές διακρίσεις
* Καλύτερος ξένος παίκτης στο ρωσικό πρωτάθλημα (2006, 2009)
* Καλύτερος ξένος παίκτης της ελληνικής Super League (2014-15)

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΣΟΡΙ ΝΤΟΜΙΝΓΚΕΣ…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ