Ολυμπιακός: Το γκολ της δεκαετίας από τον Μασούρα και η… κατοστάρα κόντρα στην Πόρτο!

Ολυμπιακός: Το γκολ της δεκαετίας από τον Μασούρα και η… κατοστάρα κόντρα στην Πόρτο!

Η κεφαλιά που έδωσε θετικό πρόσημο στο «γκολ-αβερέιτζ» και το ταξίδι της πιο πετυχημένης δεκαετίας του Ολυμπιακού στα κύπελλα Ευρώπης. Ταξίδι που… συνεχίζεται!

Προφανώς δεν το γνωρίζει ούτε ο ίδιος. Σε αυτές τις περιπτώσεις άλλωστε λίγοι δίνουν σημασία σε μαθηματικά αυτού του τύπου. Προκρίσεις μετρούν οι ομάδες στα κύπελλα Ευρώπης. Και κατ επέκταση προκλήσεις. Τις επόμενες που σχηματίζονται στο καλεντάρι τους. Καλή ώρα ο Ολυμπιακός και οι ώρες αναμονής που περνά. Για την αναμέτρηση με την Μπασακσεχίρ που εάν και εφόσον θα οδηγήσει στα πλει-οφ του Τσάμπιονς Λιγκ και πιθανότατα στο κρας τεστ κόντρα στην Πόρτο.

Όχι, βήμα-βήμα. Το έχουν ξεκαθαρίσει αυτό και ο Πέδρο Μαρτίνς και η διοίκηση από την πρώτη στιγμή. Τίποτε δεν θα συμβεί στη συνέχεια του Αυγούστου αν οι Ερυθρόλευκοι δεν είναι όπως πρέπει αύριο βράδυ: Αποφασισμένοι για το εισιτήριο της πρόκρισης. Η αναφορά μας όμως σχετίζεται με όσα συνέβησαν στην Πόλη. Και δη στο γκολ του Γιώργου Μασούρα που έκανε και την διαφορά στο πρώτο μισό αυτού του νοκ άουτ. Το πρώτο «ευρωπαϊκό» γκολ του 25άχρονου winger με τα χρώματα του Ολυμπιακού. Εκείνο που έδωσε με έναν τρόπο προβάδισμα «δεκαετίας» στους Πειραιώτες. Προβάδισμα στην πιο πετυχημένη δεκαετία της ευρωπαϊκής ιστορίας τους με βάση τα αποτελέσματα.

Το γκολ στην Πόλη ήταν το 121 από το καλοκαίρι του 2009 για τον Ολυμπιακό στα κύπελλα Ευρώπης. Και εκείνο που δίνει πλέον θετικό «γκολ-αβερέιτζ» σε αυτό το διάστημα μιας και το παθητικό είναι από το… Κίεβο τον Φλεβάρη, στα 120.

Δεν είναι σπουδαίο σε μια πρώτη ματιά. Είναι καταπληκτικό όμως αν το ψάξει κάποιος λιγάκι παραπάνω. Διότι για παράδειγμα οι Ερυθρόλευκοι της δεκαετίας 1999-2009 στα κύπελλα Ευρώπης είχαν 94 γκολ στο ενεργητικό τους και παθητικό 124! Διαφορά χαρακτηριστική. Ενδεικτική της προόδου που έχουν καταφέρει οι Ερυθρόλευκοι την τελευταία δεκαετία στα κύπελλα Ευρώπης.

Και σίγουρα όχι η μοναδική. Διότι για παράδειγμα η νίκη στην Πόλη ήταν η 46 σε αυτό το διάστημα. Και ο Ολυμπιακός από το 1989 ως το 2009 στα ίδια μονοπάτια μέτρησε συνολικά 42. Τις 23 την δεκαετία 1999-2009 και τις 19 στο διάστημα 1989-1999 όταν βεβαίως ήταν ακόμη όλα διαφορετικά. Και για τον ίδιο, και σε ότι αφορά στην δομή των κυπέλλων Ευρώπης.

Την προηγούμενη δεκαετία (1999-2009) οι Πειραιώτες μέτρησαν συνολικά 74 αναμετρήσεις έξω από τα σύνορα. Από αυτές έχασαν ακριβώς τις μισές (37). Το ποσοστό σε νίκες ήταν της τάξης του 31%. Όχι άσχημο αν αναλογιστεί κανείς ότι ουσιαστικά πρόκειται για μια περίοδο με μόνιμη θέση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ (δεν έφτασαν εκεί μόνο το 2008-09 όταν αποκλείστηκαν στους προκριματικούς από την Ανόρθωση) αλλά σίγουρα όχι και εφάμιλλο του τωρινού. Διότι σε αυτή την δεκαετία, τα ευρωπαϊκά ματς είναι ήδη 98 και οι 46 νίκες ανεβάζουν τον συντελεστή επιτυχίας πάνω από το 46%. Ουσιαστικά μια αύξηση της τάξης του 50% μόνο σε νίκες. Και οι αριθμοί έχουν και συνέχεια.

Οι Ερυθρόλευκοι σε αυτά τα 98 ματς που έχουν δώσει στην Ευρώπη από το καλοκαίρι του 2009 έχουν χάσει τα 38. Την προηγούμενη δεκαετία οι ήττες ήταν 37 αλλά το σύνολο των αγώνων 74: Και εδώ λοιπόν το ποσοστό άλλαξε χαρακτηριστικά. Ο Ολυμπιακός έχανε το 50% των ευρωπαϊκών αγώνων του, ενώ τώρα χάνει το 38,7%. Οι μετατοπίσεις είναι πάρα πολύ μεγάλες, με βάση το δείγμα.

Και θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες αν αναλογιστεί κανείς, πως ο φετινός λογαριασμός έχει ακόμη ως μίνιμουμ άλλες επτά αναμετρήσεις. Την ρεβάνς με τους Τούρκους και τουλάχιστον έξι ματς στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ όπου το εισιτήριο είναι εξασφαλισμένο.

Φυσικά μια ενδεχόμενη πρόκριση επί της Μπασάκσεχιρ το κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρον. Διότι κάπως έτσι το 100 ματς της δεκαετίας στα κύπελλα Ευρώπης θα είναι κόντρα στην Πόρτο και το… δέλεαρ θα αφορά πια σε μια ενδεχόμενη επιστροφή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης του πλανήτη. Εκεί όπου όλα είναι διαφορετικά.

Και μιας και συζητάμε για αριθμούς και κίνητρα; Κάτι τελευταίο. Στην εικοσαετία 1989-2009 όπου ο Ολυμπιακός είχε μια παρουσία στους προημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ (1998-99) και άλλη μια σε αυτούς του κυπέλλου κυπελλούχων (1992-93) όλα τα ευρωπαϊκά ματς που έδωσε ήταν 121 (42-27-52). Με πρόκριση επί της Μπασάκ και μίνιμουμ μια φάση ομίλων φέτος η τρέχουσα δεκαετία κάνει τα ευρωπαϊκά ματς 106. Και… βλέπουμε. Ουσιαστικά δηλαδή δίνει το δικαίωμα στους Πειραιώτες να αγωνιστούν τόσο μακριά από τα σύνορα, όσο κατάφεραν μαζί στο διπλάσιο χρονικό διάστημα της προηγούμενης εποχής τους.

Σαφώς σε αυτό παίζει ρόλο η νέα μορφή του Γιουρόπα Λιγκ (η φάση των ομίλων). Οι εξελίξεις και η πρόοδος συνολικά των θεσμών. Αυτό όμως δεν αναιρεί την πραγματικότητα στο μεγάλο λιμάνι. Και την καλύτερη ευρωπαϊκή δεκαετία που προέκυψε ποτέ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ