Ουνιόν Βερολίνου: Bella ciao

Ουνιόν Βερολίνου: Bella ciao

Ο αγώνας για ισορροπία μεταξύ του ιδεαλισμού και του ρεαλισμού ξεκίνησε για την Ουνιόν Βερολίνου, που θα παλέψει να παραμείνει μοναδικά όμορφη.

Το Άλτε Φέρστεραϊ είναι σπάνια ήσυχο σε ημέρα αγώνα. Μια ενοχλητικά όμορφη ατμόσφαιρα υποδέχεται την φιλοξενούμενη ομάδα σε όποια κατηγορία και αν αγωνίζεται η Ουνιόν. Κι όμως, η ζωή στην Μπουντεσλίγκα ξεκίνησε με μια εκκωφαντική σιωπή και ολοκληρώθηκε με 455 ανθρώπους παρόντες, με τον πιο ιδιαίτερο τρόπο.

Η ομάδα του ανατολικού Βερολίνου έκανε τα πρώτα της βήματα στον κόσμο όπου η κουλτούρα της, βίαια προσκρούει στην εμπορευματοποίηση και… μάλλον βγήκε νικήτρια, παρότι ηττήθηκε με το βαρύ 4-0 στον αγωνιστικό χώρο, από την ομάδα – συνώνυμο, των όσων αντιπαλεύεται, τη Λειψία, του κολοσσού Red Bull.

Η χωρητικότητα στο Στάδιο An der Försterei είναι 22.012, αλλά η επίσημη συμμετοχή για το παιχνίδι εναντίον της Λειψίας, δόθηκε ως 22.467. Άπαντες για 15 λεπτά έμειναν σιωπηλοί. Ακόμα και αν υπήρξε σημαντική εσωτερική διαμάχη στις τάξεις των οπαδών σχετικά με την εν λόγω διαμαρτυρία.

«Πονάει … αλλά υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία να αποδείξουμε ότι είμαστε μια νίκη για τη Bundesliga – επειδή είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε για τις αξίες μας, την κουλτούρα του συλλόγου μας και να κάνουμε θυσίες», ανέφερε μεταξύ άλλων η τοποθέτηση των ultras της ομάδας εν ονόματι Wuhlesyndikat. «Αυτό το… κατασκεύασμα δεν έχει καμία σχέση με την ιδέα που έχουμε εμείς για το ποδόσφαιρο», τονίζουν.

Στη συνέχεια, υπό δυνατή βροχή, με το σκορ να τους υπενθυμίζει το Γολγοθά που έχουν να ανεβούν φέτος, δεν έπαψαν να τραγουδούν. Και αν αναρωτιέστε με ποιον τρόπο δηλώθηκαν (επίσημα) 455 επιπλέον άτομα, χωρίς να επηρεάζονται ούτε στο ελάχιστο τα μέτρα ασφαλείας;

Είναι κομμάτι μια πρωτοβουλίας των οπαδών της. Αυτών που πάντα έχουν λόγο, σε ότι άπτεται της πραγματικότητας του συλλόγου. Αυτών που βίωσαν αυτήν την τεράστια εσωτερική πάλη, πριν την πρεμιέρα του συλλόγου στη Bundesliga. Μια πάλη ανάμεσα στον ιδεαλισμό και τον ρεαλισμό.

Σε μια τόσο ιστορική στιγμή για το κλαμπ πρέπει να παραμείνουν αληθινοί και πιστοί στις πεποιθήσεις και τα ιδανικά τους με κίνδυνο να μειωθεί μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της ομάδας ή να κάνουν ένα βήμα πίσω και να παρέχουν στους παίκτες την καλύτερη δυνατή ατμόσφαιρα στο γήπεδο;

Εν τέλει πόνταραν στη σιωπή.

Κι όταν τα 15 λεπτά παρήλθαν, ήρθε η στιγμή για να δώσουν το παρών. Όλοι.

Endlich dabei. Έτσι ονομάζουν μία άλλη πρωτοβουλία που προαποφασίστηκε από τον Μάιο από εκείνη την λευκή ισοπαλία κόντρα στην Στουτγάρδη που σήμανε και την άνοδο στα… μεγάλα σαλόνια για πρώτη φορά στην Ιστορία της. Ελληνικά μεταφράζεται ως «Επιτέλους εκεί».

455 πανό σηκώθηκαν στην κερκίδα, με πρόσωπα οπαδών που ήλπιζαν μια μέρα να δουν την Ουνιόν στην κορυφαία κατηγορία του ποδοσφαίρου της χώρας, μα έφυγαν πριν έρθει αυτή η στιγμή.

Οι οπαδοί της όχι μόνο τύπωσαν τα πρόσωπά τους σε τεράστια χαρτόνια, κρατώντας τους εκεί, στην κερκίδα ως το τελευταίο σφύριγμα, μα πλήρωσαν και το αντίτιμο του εισιτηρίου, ώστε η Ουνιόν να μετρήσει την παρουσία τους στην επίσημη καταγραφή του αγώνα. Αυτός ήταν ο τρόπος να εκπληρωθούν οι επιθυμίες όσων έφυγαν και μία ακόμα απόδειξη ότι εκείνοι, αποτελούν την… Herzensverein, την ψυχή του συλλόγου.

Όχι ότι τους ανάγκασε κάποιος να καταβάλουν διαπιστευτήρια της διαφορετικότητάς τους. Το 2004, όταν η ομάδα παράπαιε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας της, οι οπαδοί έσπευσαν να την ενισχύσουν μέσω της καμπάνιας «ματώνοντας για την Ουνιόν», που έφερε χιλιάδες οπαδούς στα νοσοκομεία να καταθέτουν αίμα και χρήματα (στη Γερμανία υπάρχει χρηματικό αντίτιμο από τις τράπεζες αίματος) για την ομάδα τους!

Τέσσερα χρόνια αργότερα, προσάρμοσαν την καθημερινότητά τους έτσι, ώστε να τη θέσουν στην υπηρεσία της. Πάνω από 2.300 οπαδοί, δούλεψαν εθελοντικά πάνω από 100.00 ώρες ώστε το γήπεδο της να πάρει την μορφή που όριζαν οι κανονισμοί. Κάθε ημέρα 30 με 100 διαφορετικά άτομα εργάστηκαν για την ολοκλήρωση του γηπέδου!

Υπολογίζεται πως ο σύλλογος κέρδισε 150.000 εργατοώρες αξίας μεγαλύτερης των 2,5 εκατ. ευρώ.Έπειτα εξαγόρασαν το 44% από την εταιρεία που είχε το γήπεδο, ενισχύοντας εκ νέου την ομάδα.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Είναι ότι στην Ουνιόν παλεύουν εκ της συστάσεως του συλλόγου να δημιουργήσουν μια κοινότητα, όχι απλώς έναν σύλλογο. Μια ομάδα ανθρώπων που έχουν ως «όπλο» την αλληλεγγύη και θέλουν να σταθούν στο ύψος των ιδανικών τους.

Ξέρουν ότι δεν θα είναι εύκολο. Ειδικά στο νέο μονοπάτι που βαδίζουν…

Δεν πουλάνε την μοναδικότητά τους ως «παραμύθι». Η Ουνιόν υπέγραψε μια νέα συμφωνία χορηγίας με το γραφείο Aroundtown που εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Πολλοί Βερολινένοι φοβούνται για την εξέλιξη του συλλόγου, σε μια πόλη όπου οι τιμές ενοικίασης και οι τιμές των ακινήτων εκτοξεύονται.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε έναν δρόμο ανάμεσα στην εμπορευματοποίηση και σε αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή. Δεν είναι εύκολο»

Είναι ένα θέμα που θα συνεχίσει να αναδιπλώνεται στους κόλπους της ομάδας τους επόμενους 12 μήνες και ίσως περισσότερους, καθώς ο σύλλογος επιδιώκει να πετύχει στο ποδόσφαιρο του ανώτατου επιπέδου που βασίζεται αναπόφευκτα στις επιχειρήσεις, διατηρώντας παράλληλα τις αξίες του.

Πολλοί σύλλογοι της Bundesliga έχουν αγωνιστεί να περάσουν αυτό το μονοπάτι και η προγραμματισμένη διαμαρτυρία εναντίον της Λειψία ήταν η πρώτη δοκιμασία. Και ήταν επιτυχημένη.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=27&v=a4YRUpAu19k

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ