Το… κουστούμι του Ίλια Ίβιτς: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Το… κουστούμι του Ίλια Ίβιτς: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Υπήρξε επιδέξιος μεσοεπιθετικός με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, μετέπειτα έγινε ο πρώτος τεχνικός διευθυντής στην Ιστορία του Ολυμπιακού. Ένας άνθρωπος στον οποίο πιστώνονται δυνατά deals. Ο Ίλια Ίβιτς επιστρέφει στην ΑΕΚ...

Χειμώνας του 2004. Νοέμβριος συγκεκριμένα και στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού στου Ρέντη, ο τότε πρόεδρος των Ερυθρόλευκων, Σωκράτης Κόκκαλης, ο α΄ αντιπρόεδρος Γιώργος Λούβαρης, ο β΄ αντιπρόεδρος Πέτρος Κόκκαλης και οι Ντέμης Νικολαΐδης, Ίλια Ίβιτς και Τάκης Κανελλόπουλος, παρακολουθούν μαζί τον αγώνα πρωταθλήματος Νέων, με τις Ελπίδες της ΑΕΚ να επικρατούν των αντίστοιχων του Ολυμπιακού 4-3.

Μεγάλο ρόλο σε εκείνη την σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα… κίνηση φιλίας των παραγόντων των δύο ομάδων, έπαιξε ο Ίλια Ίβιτς, πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού και τότε τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ. Το ελληνικό ποδόσφαιρο, «μεθυσμένο» από το νέκταρ της τεράστιας επιτυχίας της Γαλανόλευκης στο Euro της Πορτογαλίας, έμοιαζε να αλλάζει.

Να εκπολιτίζεται, αν θέλετε. Και είχε ανάγκη πρόσωπα όπως ο Σέρβος. Εγωιστές, αλλά όχι επηρμένους. Με στόφα νικητή, αλλά έτοιμοι να αποδεχθούν την ανωτερότητα του αντιπάλου. Πρόσωπα που «διάβαζαν» την μπάλα. Μιλούσαν για εκείνη, εκ μέρους εκείνης και την σέβονταν. Μαζί με όλα όσα την αφορούν.

Συνοπτικά ο Ίλια, αφότου κρέμασε τα παπούτσια του και πρόβαρε τα… κουστούμια, υπηρέτησε την ΑΕΚ από το πόστο του τεχνικού διευθυντή (2004-2007), τον Ολυμπιακό με τον ίδιο ρόλο για λιγότερο από μία σεζόν, τον Ερυθρό Αστέρα για σύντομο χρονικό διάστημα και πλέον, 12 χρόνια μετά, επιστρέφει εκ νέου στους Κιτρινόμαυρους.

Συναντήθηκαν χθες (27/8) και σήμερα έγιναν οι απαραίτητες ανακοινώσεις. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης δεν είχε πολλά να ζυγίσει. Ο Ίλια Ίβιτς είναι επίσημα ο νέος τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ, με τις δύο πλευρές να δίνουν τα χέρια και να ξεκινούν επισήμως την συνεργασία τους. Μια συνεργασία με ορίζοντας τετραετίας και βάσει του παρελθόντος, είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.

Ο παλαίμαχος Σέρβος άσος είναι εξάλλου, ο πρώτος «ξένος» ποδοσφαιριστής, από εκείνους που έγιναν Έλληνες στην πορεία, που δραστηριοποιήθηκε στον τομέα εκείνο του ποδοσφαίρου, που πλέον ορίζεται ως τεχνικό επιτελείο μιας ομάδας. Ήταν με λίγα λόγια ο πρώτος τεχνικός διευθυντής στην ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα.

Ήταν επί προεδρίας Ντέμη Νικολαϊδη. Μαζί, αν τα είχαν καταφέρει, αν είχαν δώσει σάρκα στο όραμά τους, μπορεί η Ιστορία να ήταν τελείως διαφορετική. Οι ισορροπίες, οι δυναμικές, να είχαν χρωματιστεί αλλιώς, να επικρατούσε το κιτρινόμαυρο. Ποιος ξέρει;

Οι δυο τους, ήταν οι πρώτοι που είχαν σκεφτεί και προσεγγίσει τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Τον καλύτερο ενδεχομένως προπονητή που πέρασε από τους ελληνικούς πάγκους. Ο πρώτος λόγω της κοινής τους θητείας στο ισπανικό ποδόσφαιρο. Ο δεύτερος λόγω διορατικότητας. Αυτός εξάλλου είναι και ο ρόλος ενός τεχνικού διευθυντή. Γνώση, επαφές, όραμα.

Από την πρώτη του θητεία στην Ένωση, ο Ίλια, πιστώνεται δύο ποδοσφαιριστές που άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στην ομάδα. Ο λόγος για τους Στέφανο Σορεντίνο και Μπρούνο Τσιρίλο. Δικές του επιλογές αμφότεροι. Δικές του και του στενού του συνεργάτη Λορέντζο Ντελισάντι.

Ήταν καλοκαίρι του 2005, όταν ο Ιβιτς βγήκε μπροστά πείθοντας τον Στέφανο Σορεντίνο και τον Μπρούνο Τσιρίλο να αφήσουν πίσω τους την Ιταλία και να αναζητήσουν με τη φανέλα της Ένωσης το ταξίδι στ’ αστέρια. Επί ημερών του ήρθαν στην ομάδα και παίκτες όπως ο Μπρούνο Άλβες, Τραϊανός Δέλλας, Ζούλιο Σέζαρ, Άκης Ζήκος, Περπαρίμ Χέτεμαϊ, Ντάνιελ Τόζερ, Γκουστάβο Μαντούκα.

Ο Ίλια αποχώρησε από την ΑΕΚ τον Φλεβάρη του 2007, ουσιαστικά λόγω διαφωνίας με τον Ντέμη Νικολαΐδη. Ο μύθος μάλιστα λέει ότι ο λόγος της βαθιάς τους διαφωνίας, ήταν η υπερεξουσία του Προέδρου της Ένωσης στον προπονητή της ομάδας Λορέντσο Σέρα Φέρερ, στον οποίο είχε δοθεί το ελεύθερο του μεταγραφικού σχεδιασμού. Ο Ίλια αν παρέμενε, θα έπρεπε να περιορίσει τη θέση του στο ρόλο του «ανιχνευτή ταλέντων».

Πριν αποχωρήσει ωστόσο, είχε προλάβει να συστήσει στον «οργανισμό» ΑΕΚ, πολύτιμους βοηθούς/ συνεργάτες όπως ο μέχρι πρότινος τεχνικός διευθυντής της Μπαρτσελόνα Πεπ Σεγκούρα. Στην θητεία του, οι υποδομές του συλλόγου «άνθισαν», με τον πολυτιμότερο… ανθό να εξελίσσεται σε έναν εκ των κορυφαίων αμυντικών της Ευρώπης: Σωκράτης Παπασταθόπουλος, περί ου ο λόγος.

Το καλοκαίρι του 2007, έχοντας πλέον κλείσει το κεφάλαιο ΑΕΚ, επιλέχθηκε από τον Πέτρο Κόκκαλη να αναλάβει μαζί με τον Γιάννη Χρυσικόπουλο (που είχε ρόλο γενικού διευθυντή) τον μεταγραφικό σχεδιασμό της ομάδας, υπό τον ρόλο του τεχνικού διευθυντή. Κατ’ ουσίαν ήταν ο πρώτος τεχνικός διευθυντής στην Ιστορία του Ολυμπιακού.

Η θητεία του στους Ερυθρόλευκους συνδέεται με τις πρώτες εκτός έδρας νίκες στο Champions League (κόντρα σε Βέρντερ Βρέμης, Λάτσιο). Ενώ ο ίδιος πιστώνεται τις μεταγραφές των Ραούλ Μπράβο (από τη Ρεάλ Μαδρίτης), του Λουτσιάνο Γκαλέτι (από την Ατλέτικο Μαδρίτης), του Φερνάντο Μπελούτσι (από τη Ρίβερ Πλέιτ). Στη θητεία του, έγινε η πώληση του Νέρι Καστίγιο στην Σαχτάρ Ντόνετσκ έναντι 15.000.000 ευρώ.

Ένα deal, για το οποίο όπως ανέφεραν οι Ουκρανοί κόστισε 20 εκατομμύρια ευρώ. Ο Ολυμπιακός πήρε 15 εκατ. ενώ η Σαχτάρ πλήρωσε και το 25% της μεταγραφής στον Καστίγιο, όπως έγραφε όρος στο συμβόλαιο του. Δηλαδή 2,3 εκατ. ευρώ ως ετήσιες απολαβές, συν επιπλέον 5 εκατ ευρώ.

Στη θητεία του, τα ερυθρόλευκα φόρεσε ο Κώστας Μήτρογλου, με την αύρα ενός εκ των κορυφαίων ταλέντων της χώρας. Εκείνος, έπαιξε καθοριστικότατο ρόλο στην επανεκκίνηση των υποδομών του Ολυμπιακού, «αγοράζοντας» ό,τι καλύτερο υπήρχε στις εθνικές Εφήβων και Νέων. Ταλέντα όπως οι Κυριάκος Παπαδόπουλος, Άρης Σοϊλέδης, Γιώργος Νικλητσιώτης, Ανδρέας Βασιλόγιαννης.

Η αποχώρησή του από τον σύλλογο του Πειραιά, έγινε ίσως εν μία νυκτί. Το «διαζύγιο» αποδόθηκε σε έντονη διαφωνία με τον Σωκράτη Κόκκαλη. Όποια και αν είναι η πραγματικότητα, όπως ακριβώς έκανε και στην ΑΕΚ, έτσι και τότε ο Σέρβος παραιτήθηκε από το δικαίωμα της αποζημίωσης, η οποία έφθανε στο 1,2 εκατ. ευρώ. Μετέπειτα, αποφάσισε να μην εμπλακεί ξανά στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της χώρας.

Δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της εκπροσώπησης παικτών. Είχε στο πελατολόγιο του μεταξύ άλλων τον Δημήτρη Σιόβα τον οποίο οδήγησε στη Λεγκανές σε ένα ιδιαίτερα δυνατό πρωτάθλημα όπως το ισπανικό. Έχει στην ατζέντα του τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς αλλά και για ποδοσφαιριστές όπως οι Μανούσος, Τσιλούλης, Θεοδωράκης. Είναι κουμπάρος ενός εκ των κορυφαίων agents στην Σερβία.

Από τη χώρας μας μάλιστα, δεν έφυγε ποτέ. Απλώς απείχε συνειδητά, κατ’ επιλογή, από τα ποδοσφαιρικά δρώμενα. Απόφαση στην οποία, μεγάλο ρόλο έπαιξε και η παρουσία του αδερφού του, Βλάνταν Ίβιτς. Πλέον όμως, ήρθε η στιγμή της επιστροφής και ο στόχος είναι ένας: να αλλάξει άρδην η εικόνα της ΑΕΚ, να βγει άμεσα από την αγωνιστική κρίση.

Ο Ίλια φοράει το κουστούμι του και σηκώνει μανίκια…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ