Νίκος Κωστένογλου: The man of the club

Νίκος Κωστένογλου: The man of the club

Ο Νίκος Κωστένογλου είναι ακόμη μία φορά εκεί στα δύσκολα για την ΑΕΚ επιβεβαιώνοντας ότι αποτελεί πιστό στρατιώτη του «Δικεφάλου» ή αλλιώς «the man of the club» όπως λένε και οι Άγγλοι.

Πριν καλά καλά αρχίσει ουσιαστικά η σεζόν η ΑΕΚ βρίσκεται σε αναζήτηση προπονητή μετά το φιάσκο με τον Μιγκέλ Καρντόσο που ανάγκασε τη διοίκηση της ομάδας να τον απομακρύνει από τον «κιτρινόμαυρο» πάγκο για να… σώσει ό,τι σώζεται.

Η αναζήτηση του διαδόχου του Πορτογάλου τεχνικού βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Ίλια Ίβιτς που αντικατέστησε τον Νίκο Λυμπερόπουλο στο πόστο του τεχνικού διευθυντή και πήρε τα «κλειδιά» της ομάδας, κατά δήλωση του Δημήτρη Μελισσανίδη. Μέχρι να συμβεί όμως αυτό, έπρεπε να βγει μπροστά κάποιος που θα μπορέσει να συμμαζέψει τα πράγματα, να αλλάξει την ψυχολογία και να οδηγήσει την ομάδα στα δύο επόμενα ματς (σε Τραπεζούντα και Τρίπολη) με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Αυτός ο άνθρωπος ήταν για ακόμη μία φορά ο Νίκος Κωστένογλου. Για τρίτη φορά για την ακρίβεια. Ο τεχνικός διευθυντής των ακαδημιών της Ένωσης κλήθηκε να αναλάβει την ομάδα μέχρι να βρεθεί ο επόμενος και η δουλειά που έχει να κάνει μόνο εύκολη δεν θα είναι. Όπως δεν ήταν και τις προηγούμενες δύο φορές αλλά δεν τα πήγε καθόλου άσχημα δεδομένων των συνθηκών.

Η πρώτη ήταν τη σεζόν 2007-8 όταν ως βοηθός του Λορέντζο Σέρα Φερέρ κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Ισπανό προπονητή μετά την ήττα με 1-0 στο Αλκαζάρ από την Λάρισα τον Φεβρουάριο. Το «τρένο» του πρωταθλήματος φάνηκε να χάνεται με την ΑΕΚ να μένει πίσω πέντε βαθμούς από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό αλλά με 8 νίκες και 2 ισοπαλίες στα εναπομείναντα ματς η ΑΕΚ κατάφερε να χτυπήσει μέχρι τέλους τον τίτλο και να τερματίσει στο -2 από τους «ερυθρόλευκους» σε μια χρονιά που υπήρξε και η γνωστή υπόθεση με τον Βάλνερ.

Στην πορεία αυτή των 10 ματς έχουν μείνει αξέχαστες οι δύο τεσσάρες σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ με αυτή επί των Πειραιωτών να αποτελεί και τη μεγαλύτερη νίκη των «κιτρινόμαυρων» εναντίον τους στη νέα χιλιετία. Στα play off και με την απώλεια του πρωταθλήματος να έχει επηρεάσει την ομάδα, η ΑΕΚ κατέληξε τρίτη ενώ στην Ευρώπη αποκλείστηκε στους «32» του ΟΥΕΦΑ από την Χετάφε (1-1, 3-0). Το καλοκαίρι του 2008 ο Ντέμης Νικολαΐδης προτίμησε να δώσει την τεχνική ηγεσία της ομάδας στον Γιώργο Δώνη κι έτσι ο Καβαλιώτης τεχνικός αποχώρησε από την ΑΕΚ.

Η δεύτερη επιστροφή ήταν τον Οκτώβριο του 2011 όταν πήρε τη θέση του Μανόλο Χιμένεθ. Αυτή τη φορά είχε να αντιμετωπίσει και πολλά εξωαγωνιστικά προβλήματα που έκαναν την καθημερινότητα της ομάδας ακόμη πιο δύσκολη. Χαρακτηριστικό ότι το επόμενο καλοκαίρι, του 2012, η ΑΕΚ δεν πήρε άδεια από την ΕΕΑ, δεν μπορούσε να κάνει μεταγραφές και στο τέλος της σεζόν υποβιβάστηκε. Και σε αυτή τη θητεία του πάντως, δεδομένων των πολύ δύσκολων συνθηκών, η πορεία του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επιτυχημένη.

Η ΑΕΚ αν και τερμάτισε πέμπτη στο πρωτάθλημα, δύο βαθμούς πίσω από ΠΑΟΚ και Ατρόμητο, στα play off βγήκε δεύτερη πίσω από τον Παναθηναϊκό. Στην Ευρώπη αποκλείστηκε στον όμιλο του Europa League έχοντας πετύχει την τελευταία ευρωπαϊκή νίκη της ΑΕΚ στην παλιά, προ υποβιβασμού εποχή, με το 3-1 επί της Στουρμ Γκρατς στην Αυστρία. Στο Κύπελλο αποκλείστηκε από τον ΠΑΟΚ στους «16» της διοργάνωσης.

Τώρα καλείται και πάλι να βγει μπροστά για όσο χρειαστεί και τόσο ο χαρακτήρας του όσο και η απόλυτη γνώση του τι εστί ΑΕΚ, αποτελούν εγγύηση για την όσο το δυνατόν καλύτερη και ομαλότερη μετάβαση στην επόμενη κατάσταση. Αν και ειδικά στην Ελλάδα, ουδέν μονιμότερον του προσωρινού…

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ