Η επιστροφή των Βαλκανίων στην ελίτ και ο… ελληνικός Ερυθρός Αστέρας

Η επιστροφή των Βαλκανίων στην ελίτ και ο… ελληνικός Ερυθρός Αστέρας

Για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια θα εκπροσωπήσουν τα Βαλκάνια στους ομίλους του Champions League τρεις διαφορετικές χώρες. Ο Ερυθρός Αστέρας που επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια για να καθιερωθεί ξανά στην ελίτ, η σταθερή Ντιναμό Ζάγκρεμπ και ο Ολυμπιακός των 19 συμμετοχών στους κορυφαίους της Ευρώπης.

Η επιστροφή των Βαλκανίων στο ανώτατο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα είναι γεγονός!

Χθες (27/8) την πρόκριση για τους ομίλους του Champions League πήραν οι Ολυμπιακός, Ερυθρός Αστέρας και Ντιναμό Ζάγκρεμπ καθώς απέκλεισαν τους Κράσνονταρ, Γιουνγκ Μπόις και Ρόζενμποργκ και για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια θα εκπροσωπηθούν τα Βαλκάνια από τρεις διαφορετικές χώρες στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Για πρώτη φορά εκπροσωπούνται στους ομίλους του Champions League η Ελλάδα, η Κροατία και η Σερβία μαζί

Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά στην ιστορία των ομίλων του Champions League, που θεσπίστηκαν τη σεζόν 1991-92, θα συμμετάσχουν στους ομίλους ομάδες από τη Κροατία, τη Σερβία και την Ελλάδα μαζί. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά φέτος. Η απουσία των ομάδων της πρώην Γιουγκοσλαβίας την τελευταία 25ετία τουλάχιστον είναι εμφανέστατη. Τρανό παράδειγμα είναι ότι ο πρωταθλητής Ευρώπης του 1991, Ερυθρός Αστέρας, έκτοτε έχει συμμετάσχει στους ομίλους του Κυπέλλου Πρωταθλητριών/Champions League μόλις δύο φορές και φέτος είναι η τρίτη. Οι δύο προηγούμενες φορές ήταν τις σεζόν 1991-92 και 2018-19, δηλαδή πέρσι.

Με τη δεύτερη συνεχόμενη συμμετοχή του φέτος, ο Ερυθρός Αστέρας φωνάζει πως «επέστρεψα για να μείνω στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου». Το αν θα γίνει αυτό μένει να φανεί τα επόμενα χρόνια.

Τα Βαλκάνια εκπροσωπούνται ξανά με τρεις χώρες μετά τη σεζόν 2012-13

Για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2012-13 τα Βαλκάνια θα έχουν εκπροσώπηση από τρεις διαφορετικές χώρες στους ομίλους του UCL. Τότε, ήταν η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Κροατία με τον Ολυμπιακό, την Κλουζ και τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ να βρίσκονται στους ομίλους. Ο Ολυμπιακός είχε βγει τρίτος και είχε συνεχίσει στο Europa League, όπως και η Κλουζ που είχε πάρει 10 βαθμούς, ενώ η Ντιναμό Ζάγκρεμπ αποκλείστηκε από την Ευρώπη καθώς τερμάτισε στην 4η και τελευταία θέση.

Από τότε, από την Ελλάδα ο Ολυμπιακός έχει συμμετάσχει στους ομίλους ακόμη 5 φορές και η ΑΕΚ 1. Από τη Σερβία οι μοναδικές συμμετοχές είναι από τον Ερυθρό Αστέρα πέρσι και φέτος και η Ντιναμό Ζάγκρεμπ για την Κροατία έχει 4.

Ο Ολυμπιακός των 19 συμμετοχών

Ολυμπιακός και Champions League είναι δύο ταυτόσημες έννοιες. Οι όμιλοι στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση θεσπίστηκαν 28 χρόνια πριν (1991-92) και ο Ολυμπιακός έχει βρεθεί εκεί 19 φορές, γεγονός που σημαίνει πως έχει λείψει μόλις 9 χρονιές, ενώ highlight στις πορείες του Ολυμπιακού στην Ευρώπη είναι τα προημιτελικά του Champions League τη σεζόν 1998-99.

Η παρέα του Ματιέ Βαλμπουενά και του Πέδρο Μαρτίνς σε 6 ματς φέτος πήραν 5 νίκες και μία ισοπαλία. Απόλυτα άξια οι «ερυθρόλευκοι» είναι ξανά στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και περιμένουν την κλήρωση αύριο Πέμπτη (29/8).

Η… σταθερή Ντιναμό Ζάγκρεμπ

Όπως είπαμε και παραπάνω η Ντιναμό Ζάγκρεμπ έχει 4 συμμετοχές στους ομίλους του Champions League την τελευταία 7ετία και 5 συμμετοχές την 8ετία. Με λίγα λόγια τα τελευταία 8 χρόνια έχει καθιερωθεί η Ντιναμό στις 32 κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Ωστόσο, σε αυτό το διάστημα δεν έχει καταφέρει να προκριθεί στην επόμενη φάση του Champions League, ενώ δεν κατέκτησε ούτε μία φορά την 3η θέση που οδηγεί στα νοκ-άουτ του Europa League.

Οι συμμετοχές της Ντιναμό στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, από τότε που θεσπίστηκαν όμιλοι, είναι 7. Η κροατική ομάδα συμμετείχε στους ομίλους τις σεζόν: 1998-99, 1999-00, 2011-12, 2012-13, 2015-16, 2016-17 και 2019-20.

Ερυθρός Αστέρας: Ο Μιλόγεβιτς, ο Μάριν, ο Ματέο, ο Μπεν, ο Κάνιας και η επιστροφή στην ελίτ

Ο Ερυθρός Αστέρας η αλήθεια είναι πως την τελευταία διετία έχει πολύ άρωμα από την ελληνική Super League και τον Ολυμπιακό. Προπονητής του Αστέρα από το 2017 είναι ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς, έχοντας ανεβάσει αρκετά επίπεδα την ομάδα του Βελιγραδίου. Ο Σέρβος τεχνικός είχε περάσει και από τη χώρα μας, για λογαριασμό του Πανιωνίου, στου οποίου τον πάγκο είχε κάτσει τη σεζόν 2016-17.

Εκτός από τον προπονητή, υπάρχουν και αρκετοί παίκτες οι οποίοι έχουν περάσει από την Ελλάδα και τώρα αγωνίζονται με τον Ερυθρό Αστέρα στα… αστέρια του Champions League. Πρόκειται για τους Μάρκο Μάριν, Ματέο Γκαρσία, Χοσέ Κάνιας και Μοχάμεντ Μπεν.

Ο Γερμανός μεσοεπιθετικός έπαιξε στον Ολυμπιακό για δύο χρονιές, το 2016-17 και το 2017-18, μετρώντας σε 59 συμμετοχές 12 γκολ και 10 ασίστ. Ο Γκαρσία ήταν στον Άρη την περσινή σεζόν και αγωνίστηκε συνολικά 32 φορές με τους Θεσσαλονικείς, έχοντας 11 γκολ και 1 ασίστ.

Ο δεύτερος παίκτης που έπαιξε στον Ολυμπιακό και τώρα είναι στους Σέρβους είναι ο Μοχάμεντ Μπεν. O 30χρονος επιθετικός ήταν για δύο χρόνια στον Ολυμπιακό και φόρεσε την ερυθρόλευκη φανέλα 10 φορές, με 2 γκολ και 1 ασίστ. Ωστόσο, ο Μπεν έχει παίξει και σε Βέροια (2013-15), Πανιώνιο (2016-17). Τέλος, ο Χοσέ Κάνιας πέρασε από τον ΠΑΟΚ για τρία χρόνια (2016-2019) και είχε συνολικά 55 συμμετοχές με 1 γκολ.

Όσον αφορά γενικότερα τον οργανισμό του Ερυθρού Αστέρα; Η ευρωπαϊκή του ιστορία είναι τεράστια. Προημιτελικά και ημιτελικά στην Ευρώπη με ασταμάτητο ρυθμό τις δεκαετίες του ’50, του ’60, του ’70 και του ’80, κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1990-91, τελικό Κυπέλλου UEFA το 1978-79 (ηττήθηκε σε διπλούς αγώνες από την Γκλάντμπαχ). Ωστόσο, το καλύτερο που έχει να επιδείξει από την κατάκτηση του Πρωταθλητριών και μετά είναι τρεις συμμετοχές στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης (1991-92, 2018-19, 2019-20).

Με τις δύο συνεχόμενες παρουσίες του στις 32 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης όμως πέρσι και φέτος δείχνει πως επιστρέφει στην ελίτ για να καθιερωθεί και να κάνει το βήμα παραπάνω μετά από πολλά χρόνια…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ