Ο αήττητος Πέδρο Μαρτίνς

Ο αήττητος Πέδρο Μαρτίνς

Ο Ίβηρας κόουτς στη θητεία του σε Μαρίτιμο, Ρίο Άβε και Ολυμπιακό, σε συνολικά 14 παιχνίδια προκριματικών, αγνοεί τη λέξη ήττα...

Μια σελίδα Α4 γεμάτη με τύπους. Μαθηματικούς τύπους. Αυτά τα «κρύα» τυπολόγια που μπορούν να διαβάσουν ευχάριστα μόνο οι ειδήμονες. Που στον μέσο άνθρωπο προκαλούν αλλεργία ή και πονοκέφαλο. Το Θεώρημα του Bayes, η κυματική εξίσωση, οι εξισώσεις πεδίου του Einstein. Λένε πως τα μαθηματικά είναι, κατά κάποιο τρόπο, η ποίηση των λογικών ιδεών. Το μόνο βέβαιο; Πως υπάρχουν και σε οδηγούν σε μια καθαρή, απλή, ανυπέρβλητη αλήθεια.

Κάτι σαν… το ποδόσφαιρο. Μια ομάδα, σαν οργανισμός, για να αποδώσει τα αναμενόμενα, για να επιτύχει μακροπρόθεσμα τους όποιους στόχους της, οφείλει να βαδίσει πάνω στα απλά μαθηματικά. Στους κανόνες, τους τύπους, τις αρχές του ίδιου του αθλήματος, που αν τα ακολουθήσεις σε οδηγούν με ακρίβεια εκεί που θέλησες εξ’ αρχής να βρεθείς.

Μπορεί βέβαια να προκύψει και κάποιο φαινομενικά άλυτο πρόβλημα. Μια εξίσωση η οποία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο να λυθεί. Όμως και πάλι, αυτό που με ακρίβεια θα σε οδηγήσει στην «τέλεια» αρμονία, προϋπάρχει, σε περιμένει και το μόνο που χρειάζεται να κάνεις, είναι να ακολουθήσεις τα μαθηματικά του ποδοσφαίρου, τις αρχές και τα «πρέπει» του.

Κάτι σαν τον Ολυμπιακό της τελευταίας διετίας. Όταν αποφάσισε να σεβαστεί και να ακολουθήσει στον υπέρμετρο βαθμό, όλα όσα προστάζει το ίδιο άθλημα, αν θες να λέγεσαι μεγάλος σύλλογος. Εκμεταλλεύτηκε την εντός των συνόρων αποτυχία του, τερμάτισε το κοντέρ και ξεκίνησε να βαδίζει πάνω στα… απλά μαθηματικά.

Και η αρχική πράξη, ήταν η στήριξη σε έναν «κανονικό» προπονητή.

Ο Ολυμπιακός έχει επιστρέψει από το βράδυ της Τρίτης (27/8) στους ομίλους του Champions League. Για 19η φορά στην Ιστορία του. Και το έκανε με τον… δύσκολο τρόπο. Πέρασε από τρεις προκριματικούς γύρους. Ανταγωνίστηκε κανονικές ομάδες και στάθηκε στο ύψος του, αναλαμβάνοντας με συνέπεια τον ρόλο της «μεγάλης» ομάδας.

Κι αν οι λέξεις προσφέρουν μια σαγηνευτική ασάφεια, τα μαθηματικά δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης για το επίτευγμα των Πειραιωτών. Συνολικά πέντε νίκες και 1 ισοπαλία, 13-1 γκολ υπέρ- κατά, 16ο σερί ματς προκριματικών που αγνοεί την ήττα (13-3-0), με γκολ 35-9.

Και η… αρχική πράξη, η στήριξη στον Πέδρο Μαρτίνς, οδηγεί από μόνη της στη λύση του «προβλήματος».

Διότι ο Πορτογάλος πέρυσι εργάστηκε σκληρά «χτίζοντας» και φέτος ανέβασε επίπεδο την ομάδα του Πειραιά απολαμβάνοντας τους καρπούς των προσπαθειών του. Και το παράσημο που φέρει στο πέτο, το κέρδισε επάξια, αφήνοντας ελάχιστα ή και μηδενικά πλέον περιθώρια αμφισβήτησης.

Η εκτός έδρας επικράτηση του Ολυμπιακού (1-2) επί της Κρασνοντάρ το βράδυ της Τρίτης ήταν η 11η ευρωπαϊκή για τον Πορτογάλο προπονητή των Ερυθρόλευκων (4η εκτός έδρας), ο οποίος είχε ήδη προλάβει να γράψει Ιστορία στο Λιμάνι στο πρώτο παιχνίδι με τους Ρώσους (4-0), όντας ο πρώτος προπονητής στην ιστορία του Ολυμπιακού που οδηγεί την ομάδα του, σε 5ο σερί ευρωπαϊκό ματς χωρίς να δεχθεί γκολ!

Για τον Ίβηρα κόουτς βέβαια τα προκριματικά (Europa και Champions League) είναι το… χόμπι του, όντας ανίκητος σε συνολικά 14 παιχνίδια!

Πιο αναλυτικά, έως τώρα στην καριέρα του σε Μαρίτιμο, Ρίο Άβε και Ολυμπιακό μετράει 4/4 προκρίσεις, αρχής γενομένης από το 2012-2013. Ο συγκλονιστικός απολογισμός του; 14 παιχνίδια, 9 νίκες και 5 ισοπαλίες.

Με τον Ολυμπιακό φέτος, στα προκριματικά της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, κόντρα σε Βικτόρια Πλζεν (δευτεραθλήτρια Τσεχίας), Μπασακσεχίρ (δευτεραθλήτρια Τουρκίας), Κράσνονταρ (3η ομάδας της Ρωσίας) μέτρησε πέντε νίκες και μία ισοπαλία, με 13 γκολ υπέρ – 1 κατά.

Με τους Πειραιώτες πέρυσι, στα προκριματικά του Europa League, κόντρα σε Λουκέρνη και Μπέρνλι είχε 3 νίκες, 1 ισοπαλία, με 11 γκολ υπέρ, 3 κατά. Με τη Ρίο Άβε το καλοκαίρι του 2014, πέρασε το εμπόδιο της Γκέτεμποργκ με μία ισοπαλία (0-0) και μία νίκη εκτός έδρας (0-1).  Με την Μαρίτιμο το 2012, πέρασε το εμπόδιο του Αστέρα Τρίπολης με δύο ισοπαλίες (0-0, εντός έδρας και 1-1 εκτός έδρας). Και συνεχίζει, αήττητος…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ