H Mπάρνσλεϊ στο «Μoneyball»!

H Mπάρνσλεϊ στο «Μoneyball»!

H oμάδα της Τσάμπιονσιπ αγοράστηκε από γκρουπ επιχειρηματιών που περιλαμβάνει τον Μπίλι Μπιν ο οποίος ενέπνευσε την μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία με τον Μπραντ Πιτ.

Τι σχέση μπορεί να έχει η Μπάρνσλεϊ με τον… Μπραντ Πιτ; Φαινομενικά καμιά, αφού είναι εξαιρετικά απίθανο ο Αμερικανός ηθοποιός να έχει καν πατήσει το πόδι του στην πόλη του Νότιου Γιορκσάϊρ (πολύ περισσότερο να την έχει παρακολουθήσει αγωνιζόμενη…), αλλά μετά τις σεισμικές ανακατατάξεις, σε διοικητικό επίπεδο, στους επονομαζόμενους «Σούπερ Κόκκινους», η ομάδα, που απουσιάζει από την Πρέμιερ Λιγκ επί 20 χρόνια κι ο κινηματογραφικός αστέρας ήρθαν πιο «κοντά»!

Η 20ή (σε σύνολο 24 ομάδων) της βαθμολογίας της Τσάμπιονσιπ πέρασε στα χέρια του Κινέζου επενδυτή Τσιέν Λι. Στο επενδυτικό σχήμα, του οποίου, συμμετέχει κι ο Μπίλι Μπιν.

Κι αν το όνομα δεν σας «λέει» κάτι, είναι ο πρώην τζένεραλ μάνατζερ της, Αμερικάνικης, ομάδας, μπέϊζμπολ, Όκλαντ Αθλέτικς, που οι επαναστατικές του, οικονομοτεχνικές, μεθόδοι επαναπροσδιόρισαν το άθλημα. Ο Μπιν ενέπνευσε το βιβλίο του Μάϊκλ Λιούις, «Moneyball», το οποίο μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη, το 2011, με τον Μπραντ Πιτ να πρωταγωνιστεί, ενσαρκώνοντας τον νέο μέτοχο της Μπάρνσλεϊ!

Βιβλίο και ταινία πραγματεύονται την προσπάθεια του Mπιν να «χτίσει» μια ανταγωνιστική ομάδα, με περιορισμένο μπάτζετ, βασισμένη σε παίκτες υποτιμημένους, τους οποίους αναδεικνύει, χάρη σ’ ένα εξονυχιστικό σκάουτινγκ, βασισμένο στην ενδελεχή μελέτη συγκεκριμένων στατιτιστικών κατηγοριών και δεξιοτήτων του καθενός. Μ’ αυτό τον τρόπο, το Όκλαντ, πραγματοποίησε ρεκόρ συνεχόμενων νικών (20) στα χρονικά του πρωταθλήματος μπέϊζμπολ και παρότι, στα πλεϊ οφς, αποκλείστηκε, το πιονέρικο μοντέλο του Μπιν χρησιμοποιήθηκε, από τους Ρεντ Σοξ, της Βοστώνης, για να κερδίσουν, 2 χρόνια αργότερα (2004), το πρωτάθλημα!

Έτσι, η συμμετοχή του 55χρονου Μπιν στο νέο διοικητικό σχήμα της Μπάρνσλεϊ, που πήρε την «σκυτάλη» από τον, επί μακρόν, ιδιοκτήτη του κλαμπ Πάτρικ Κράϊν (σ. αποκάλυψε, τον περασμένο Σεπτέμβρη ότι πάσχει από καρκίνο σε τελικό στάδιο) εμπνέει τους φίλους της ομάδας για έξοδο από την αφάνεια.

Μάλιστα ο Αμερικανός έχει δηλώσει, σε ανύποπτο χρόνο, ποδοσφαιρόφιλος: «Ειλικρινά, δεν το χορταίνω το ποδόσφαιρο. Λέω στους συμπατριώτες μου πως κάποιος λόγος υπάρχει που είναι πρώτο άθλημα παγκοσμίως. Δεν μπορεί να σφάλλει όλος ο υπόλοιπος πλανήτης…» δήλωνε το 2014 στον «Guardian».

Το «μοντέλο» της Νις!

Ωστόσο η διάχυτη αισιοδοξία στις κερκίδες του «Όκγουελ» (το γήπεδο της Μπάρνσλεϊ) πηγάζει κι από το ότι το νέο «αφεντικό» της ομάδας τους, Τσιεν Λι, πέρσι, αγόρασε το 80% των μετοχών της Νις και την έφερε, άμεσα, για πρώτη φορά στα χρονικά, στις θέσεις του Τσάμπιονς Λιγκ, στο Σαμπιονά. Όσο κι αν οι «αετοί» της Κυανής Ακτής δεν «πέταξαν» ως τους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, το στάτους της Γαλλικής ομάδας άλλαξε.

«Δεξί χέρι» του Λι είναι ο (διευθυντής στην Νις) Πολ Κονγουέϊ, που συμμετέχει και στο σχήμα που ανέλαβε την Μπάρνσλεϊ. Στις «προγραμματικές δηλώσεις» του, υποσχέθηκε να ακολουθηθεί το μοντέλο της ομάδας του Μπαλοτέλι: «Όπως εκεί, περιμένουμε βελτίωση των ακαδημιών, πρώτης ομάδας, εμπορικών συνεργασιών και ικανοποίηση των φιλάθλων. Η Μπάρνσλεϊ έχει από τους φανατικότερους φιλάθλους της Αγγλίας κι ανυπονούμε να τους δούμε στο γήπεδο».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ