Τα young- guns της Ευρώπης

Τα young- guns της Ευρώπης

Ανσού Φατί, Τάμι Έιμπραχαμ και Ντόνιελ Μάλεν αποτελούν τα τρία σπουδαιότερα ονόματα επιθετικών που κυκλοφορούν και «οπλοφορούν» στην Ευρώπη, «τρελαίνοντας» τις στατιστικές κατηγορίες με τις επιδόσεις τους.

Το όνειρο κάθε παιδιού που βρίσκεται στις ακαδημίες ενός συλλόγου, είναι έρθει κάποτε η στιγμή που θα αγωνιστεί με τη φανέλα της πρώτης ομάδας. Πολλοί είναι οι ποδοσφαιριστές που κατά καιρούς εκπλήρωσαν τον στόχο αυτό, αλλά λίγοι είναι εκείνοι που κατάφεραν να καθιερωθούν. Τη φετινή σεζόν υπάρχουν τρεις παίκτες, οι οποίοι έχουν καταφέρει να εντυπωσιάσουν την ποδοσφαιρική σκηνή, εισβάλλοντας ξαφνικά αλλά τόσο λαμπερά στον ποδοσφαιρικό χάρτη.

Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για νεαρούς παίκτες οι οποίοι σκοράρουν σε ηλικία 16 ετών, πετυχαίνουν πέντε γκολ σε ένα παιχνίδι ή σκοράρουν χατ-τρικ εκτός έδρας. Ανσού Φατί, Ντόνιελ Μάλεν και Τάμι Έιμπραχαμ έχουν αρκετά κοινά. Αποτελούν την «αιχμή του δόρατος» στην επίθεση της ομάδας τους, είναι παιδιά που προέρχονται από τα σπλάχνα του συλλόγου τους και έχουν βαλθεί να σπάσουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, «διαλύοντας» τις στατιστικές κατηγορίες.

 

Τάμι Έιμπραχαμ

Η τιμωρία που επέβαλλε η FIFA στην Τσέλσι, έφερε «σύννεφα» πάνω από τον ουρανό του «Στάμφορντ Μπριτζ» και ίσως στερήσει τίτλους τη φετινή σεζόν για το σύνολο του Φρανκ Λάμπαρντ. Υπάρχει όμως και η άλλη οπτική του νομίσματος. Η ομάδα, της οποίας ο ιδιοκτήτης Ρομάν Αμπράμοβιτς, φημιζόταν για την αγάπη του στις «πολύκροτες» και δαπανηρές μεταγραφές, αναγκάστηκε να «κρύψει» το πορτοφόλι του και να δώσει στον «θρύλο» των «μπλε» ένα πρότζεκτ που βασίζεται σε Άγγλους ποδοσφαιριστές.

Η Τσέλσι που την περσινή σεζόν είχε 42 δανεικούς ποδοσφαιριστές, τώρα αναγκάστηκε να τους φέρει άρον άρον πίσω, ανακαλύπτοντας τον θησαυρό που έκρυβε στους κόλπους της. Ένα από αυτά τα «διαμάντια» που είχε κρυμμένα η Τσέλσι είναι ο Τάμι Έιμπραχαμ. Έπειτα από τρεις δανεισμούς σε Μπρίστολ Σίτι, Σουόνσι και Άστον Βίλα, ο 21χρονος ήρθε η ώρα να γευτεί τον καρπό της εμπιστοσύνης της ομάδας, από τις ακαδημίες της οποίας έχει προέλθει.

Τα 25 γκολ στην περσινή Τσάμπιονσιπ αποτέλεσαν το διαβατήριό του, αλλά τα 7 γκολ στα τελευταία τρία ματς με τους «μπλε» φαίνεται πως θα αποτελέσουν την καθιέρωσή του. Ο Λάμπαρντ, άλλωστε για χάρη του συναίνεσε στην αποχώρηση του Ιγκουαΐν και στην περιθωριοποίηση των Ζιρού και Μπατσουαγί. 0 21χρονος έχει συχνότητα γκολ 1,60 ανά παιχνίδι, έχοντας πετύχει τα 7 τέρματά του σε μόλις 331 λεπτά, ενώ το χατ -τρικ στο τελευταίο παιχνίδι με την Γουλβς, τον έχει κάνει ήδη σύνθημα στα χείλη των φίλων της Τσέλσι. Παράλληλα έσπασε το ρεκόρ των Κριστιάνο Ρονάλντο και Ντέλε Άλι, πετυχαίνοντας από δύο γκολ σε τρία συνεχόμενα ματς, πριν καν συμπληρώσει το 21ο έτος της ζωής του.

Η ομάδα του Φρανκ Λάμπαρντ είναι η πρώτη στα χρονικά της Πρέμιερ Λιγκ, της οποίας τα πρώτα 11 γκολ στο πρωτάθλημα έχουν επιτευχθεί από παιδιά, τα οποία έχουν αναδειχθεί από τα τμήματα υποδομής της. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο μέσος όρος ηλικίας των σκόρερ της φτάνει τα 21 χρόνια και 124 ημέρες. Φυσικά το νούμερο αυτό είναι το μικρότερο που μπορεί να παρατηρήσει κανείς στις ομάδες των πέντε μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

 

Ανσουμανέ Φατί

Η «Μασία» είναι αναμφίβολα η κορυφαία ακαδημία στον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια λειψυδρία στην αναπαραγωγή ταλέντων και στην επάνδρωση της πρώτης ομάδας των «μπλαουγκράνα», με τους Καταλανούς να έχουν στραφεί πλέον σε ακριβές μεταγραφές που μεταφράζονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Κάπου εκεί εμφανίστηκε στο «Καμπ Νου» ο Ανσού Φατί…

Το «διαμαντάκι» της Μασία και η μέχρι τώρα ιστορία του είναι βγαλμένα από παραμύθι. Σε ηλικία 16 ετών και 298 ημερών, ο νεαρός εξτρέμ από την Γουινέα, κλήθηκε από τον Ερνέστο Βαλβέρδε να περάσει ως αλλαγή στο 78′ στη θέση του Κάρλες Πέρεθ, σε ένα κατάμεστο «Καμπ Νου», απέναντι στην Ρεάλ Μπέτις. Είχε γίνει μόλις ο δεύτερος νεότερος παίκτης που φοράει την φανέλα των Καταλανών. Η ιστορία μόλις είχε αρχίσει να γράφεται.

«Το όνειρο κάθε αγοριού στην Μασία είναι το ντεμπούτο του στο Καμπ Νου. Να μοιραστείς αυτή την ποδοσφαιρική σκηνή με τους καλύτερους παίκτες του κόσμου είναι μια εμπειρία που δεν ξεχνάς ποτέ στη ζωή σου».

Τα κατορθώματα του «wonderkid» από την αφρικανική ήπειρο, όμως, δεν σταμάτησαν εκεί. Μια εβδομάδα αργότερα, στο παιχνίδι κόντρα στην Οσασούνα στην Παμπλόνα, θα σκοράρει για το 1-1 και σε ηλικία 16 ετών και 304 ημερών θα γίνει ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της Μπάρτσα. Με την επίδοση αυτή μάλιστα ξεπέρασε τους Μπόγιαν Κρκιτς και Λίονελ Μέσι, οι οποίοι βρίσκονταν στην κορυφή της λίστας. Ακολούθησαν το γκολ και η ασίστ απέναντι στην Βαλένθια στο παιχνίδι της τρίτης αγωνιστικής, με τα οποία ο 16χρονος ξανασυστήθηκε σε όσους πίστευαν ότι πρόκειται για «πυροτέχνημα».

Στην αναμέτρηση του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στην Ντόρτμουντ (0-0), ο Φατί δεν κατάφερε να σπάσει ένα «στοιχειωμένο» ρεκόρ, εκείνο του νεαρότερου σκόρερ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, το οποίο κατέχει ακόμα ο πρώην επιθετικός του Ολυμπιακού, Πίτερ Οφορίκουε (σκόραρε εναντίον της Ρόζενμποργκ σε ηλικία 17 ετών και 195 ημερών). Σίγουρα, όμως, θα έχει πολλές τέτοιες ευκαιρίες στο μέλλον.

 

Ντόνιελ Μάλεν

Το νέο «πρότζεκτ» του ολλανδικού ποδοσφαίρου, ακούει στο όνομα Ντόνιελ Μάλεν. Μεγαλωμένος στις ακαδημίες του Άγιαξ και της Άρσεναλ, ο θαυματουργός επιθετικός της Αϊντχόφεν έχει κάνει την ποδοσφαιρική υφήλιο να παραμιλάει με τα κατορθώματά του.

Στις ακαδημίες των «κανονιέρηδων» δεν στέριωσε, καθώς θεωρήθηκε χοντρός για να κάνει το επόμενο βήμα. Η Αϊντχόφεν άνοιξε την αγκαλιά της, είπε «ευχαριστώ» στους Λονδρέζους και τώρα απολαμβάνει τα κατορθώματα του 20χρονου, που θεωρείται το next big thing της χώρας της τουλίπας. Τα πρώτα του δείγματα τα έδειξε πέρσι, καθώς αν και ξεκίνησε σε μόλις 6 από τα 31 συνολικά παιχνίδι, κατάφερε να βρει δίχτυα 10 φορές και να μοιράσει 4 ασίστ.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Ολλανδίας, Ρόναλντ Κούμαν, κάλεσε τον νεαρό επιθετικό για πρώτη φορά στους «Οράνιε» και το ντεμπούτο του με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ήταν «ονειρικό». Μπήκε αλλαγή στο 58′ απέναντι στην Γερμανία και με το σκορ 2-1 υπέρ των «πάντσερ», με τον ίδιο να πετυχαίνει το«παρθενικό» του γκολ 21 λεπτά αργότερα (79′), σκοράροντας το γκολ της ανατροπής (2-3). Το τελικό 2-4 είχε τη σφραγίδα του, αλλά ακόμη δεν είχε έρθει το καλύτερο.

Απέναντι στη Φίτεσε για την έκτη αγωνιστική της Eredvisie, ο Μάλεν δεν πέτυχε ούτε ένα ούτε δύο, αλλά και τα πέντε γκολ της PSV απέναντι στην νομάδα από το Άρνεμ! Κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ κανείς παίκτης στην ιστορία της Αϊντχόφεν. Ο 20χρονος επιθετικός χρειάστηκε οκτώ τελικές για να πετύχει πέντε τέρματα, ενώ έγινε ο δεύτερος νεότερος παίκτης που κατορθώνει κάτι τέτοιο στο ολλανδικό πρωτάθλημα μετά τον Μάρκο Φαν Μπάστεν.

Ο θαυματουργός επιθετικός δεν θα μπορούσε να σιγήσει στο Europa League, ανοίγοντας το σκορ για την ομάδα του απέναντι στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας στην πρεμιέρα της δεύτερης τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης. Ο Μάλεν παρομοιάζεται λόγω του στιλ, αλλά και του ενστίκτου του σκόρερ με τον Τιερί Ανρί, αλλά το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να κλείσει τα αυτιά του και να συνεχίσει να συναρπάζει τον κόσμο με τις επιδόσεις του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ