Ολυμπιακός – Ερυθρός Αστέρας: Οι δυο Θρύλοι των Βαλκανίων (pics & vids)

Ολυμπιακός – Ερυθρός Αστέρας: Οι δυο Θρύλοι των Βαλκανίων (pics & vids)

Ολυμπιακός και Ερυθρός Αστέρας διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής του Champions League και to10.gr κάνει αναδρομή στο παρελθόν για να υπενθυμίσει τις ρίζες της «αδελφικής» σχέσης μεταξύ των δυο συλλόγων.

Η ημερομηνία γράφει 1 Οκτωβρίου του 1986. Ο Παναθηναϊκός ετοιμάζεται για την εντός έδρας αναμέτρηση με τον Ερυθρό Αστέρα στο πλαίσιο του Κυπέλλου UEFA. Η  Λεωφόρος έχει βαφτεί εν μέρει «ερυθρόλευκη».

Όχι, όμως, μόνο από τους οπαδούς των Σέρβων. Ανάμεσά τους κυκλοφορούν και πολυάριθμοι οπαδοί του Ολυμπιακού, οι οποίοι προσέγγισαν τους Βαλκάνιους για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της Crvena Zvezda και να αντιταχθούν ενάντια στον αιώνιο αντίπαλο.

Το αίτημα να βρεθούν το πλάι της σερβικής ομάδας είχε γίνει πριν μέρες αποδεκτό από τους οργανωμένους των delije. Ο δισταγμός, όμως υπήρχε από την πρώτη στιγμή.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι σύνδεσμοι των Σέρβων αποφάσισαν να πουλήσουν πιο ακριβά τα εισιτήρια στους οπαδούς του Ολυμπιακού. Εκείνοι, όμως δεν είχαν αντίρρηση. Δέχθηκαν και προς έκπληξη πολλών βρέθηκαν στο πλευρό τους για να δημιουργήσουν μια ενωμένη κερκίδα έναντι των «πρασίνων».

«Ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου» λέει ο θυμόσοφος λαός, ρήση που αποδείχθηκε έμπρακτα το φθινόπωρο εκείνου του έτους σε ένα γήπεδο γεμάτο οπαδούς ξένων σωματείων που αδελφοποιήθηκαν σε «ερυθρόλευκο» φόντο.

Το νερό είχε μπει στο αυλάκι. Μια ισχυρή φιλία είχε μόλις γεννηθεί. Ο Ολυμπιακός με τον Ερυθρό Αστέρα είχαν περάσει πλέον σε ένα διαφορετικό στάδιο φιλίας. Μια σχέση που κρατάει ακόμα και σήμερα, με τους καρπούς της είναι έτοιμοι να εμφανιστούν για ακόμη μια φορά το βράδυ της Τρίτης (1/10).

Οι δυο σύλλογοι θα τεθούν αντιμέτωποι στο «Μαρακανά» στο πλαίσιο της δεύτερη αγωνιστικής των ομίλων του Champions League, όμως το στρατόπεδο θα είναι ένα. Όπως και οι οπαδοί των δυο πλευρών, οι οποίοι θα τραγουδούν ρυθμικά και μονοιασμένα το κοινό τους σύνθημα.

Το «Είσαι κάτι μαγικό» διανθίζει κάθε εβδομάδα το «Γ. Καραϊσκάκης», όμως αυτή τη φορά, οι φίλοι των «ερυθρόλευκων» δεν θα είναι οι μοναδικοί που θα τραγουδούν.

Το «Ράικο Μίτιτς» έχει φορέσει τα καλά του για να υποδεχθεί το αδελφικό σωματείο, με τις ρίζες αυτής της φιλίας συναντώνται στη μακρινή δεκαετία του 1880 και να δημιουργούνται χάρη σε έναν κοινό… εχθρό.

Το Μαρακανά ντυμένο στα «ερυθρόλευκα»

Η σχέση τους ανά τα έτη:

Η επόμενη φορά που οι δυο σύλλογοι συνδέθηκαν και πάλι ήταν εκείνη που οριστικοποίησε και την αδελφοποίησή τους. Στις 12 Νοεμβρίου του 1994, οι Σέρβοι καλωσόρισαν τους «ερυθρόλευκους» στη Σερβία, με το πανό που έγραφε «Καλωσορίσατε ορθόδοξα αδέρφια» να κλέβει την παράσταση.

Από εκείνο το σημείο και έπειτα, οι σχέσεις των δυο ομάδων είναι αλληλένδετες και τα παραδείγματα που το αποδεικνύουν, πολλά.

Tο 1994 ο Ολυμπιακός πήγε στο Βελιγράδι εν μέσω πολέμου στέλνοντας μήνυμα ειρήνης σε όλο τον κόσμο και συμπαράστασης στους Σέρβους. Από την πλευρά του, το 2003 ο Ερυθρός Αστέρας ήρθε στην Ελλάδα σε αγώνα προετοιμασίας του Ολυμπιακού.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, οι «ερυθρόλευκοι» μόλις είχαν κατακτήσει το έβδομο σερί πρωτάθλημα, όταν οι Σέρβοι ταξίδεψαν στην Αθήνα στο πλαίσιο φιλικής αναμέτρησης  στο «Γ. Καραϊσκάκης» προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για τους πυρόπληκτους στη Ζαχάρω Ηλίας.

Έκτοτε, ακολούθησαν δυο ακόμη φιλικά ανάμεσά τους. Αρχικά το 2011 για την ενίσχυση του Ερασιτέχνη, ενώ μια χρονιά αργότερα ο Αστέρας έπαιξε ματς φιέστα με τον Ολυμπιακό για το 39ο πρωτάθλημα που πανηγύρισαν οι «ερυθρόλευκοι».

Το τελευταίο φιλικό (με όλη τη σημασία της λέξης) διεξήχθη το 2016 στο Βελιγράδι, όταν οι δυο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 2-2.

Ενδεικτικό, πάντως, της σχέσης και της αλληλεγγύης που έχουν αναπτύξει οι δυο σύλλογοι είναι το γεγονός πως οι οι φίλοι της Crvena Zvezda δεν ξεχνούν τα θύματα Θύρας 7, αποτίοντας κάθε χρόνο φόρο τιμής στους αδικοχαμένους οπαδούς των «ερυθρόλευκων».

Αδέλφια και στο μπάσκετ

Φυσικά, οι δεσμοί… αίματος δεν έχουν περιοριστεί μόνο στο ποδόσφαιρο. Μπορεί στο χώρο του μπάσκετ, οι δυο πλευρές να έχουν συναντηθεί μόλις 3 φορές από τη στιγμή της αδελφοποίησης, όμως σε κάθε μια περίσταση απέδειξαν πως οι σχέσεις τους παραμένουν εξαιρετικές σε κάθε άθλημα.

Χαρακτηριστικό είναι το παιχνίδι της 7ης Νοεμβρίου του 2014, όταν οι φίλοι του Ερυθρού Αστέρα τραγουδούσαν απρόσκοπτα το σύνθημα «Είσαι κάτι μαγικό» μεταφρασμένο σε σέρβικους στίχους (Zvezda Mi Je Sve) και πρόσφεραν πραγματικά μια από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές που έχει αντικρίσει ο κόσμος του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ