Βασίλης Σπανούλης: Ο Θρύλος της Ευρώπης (vids)

Βασίλης Σπανούλης: Ο Θρύλος της Ευρώπης (vids)

Ο Βασίλης Σπανούλης θα πατήσει το πόδι του στα παρκέ της Euroleague για 14η σεζόν, σε μια διοργάνωση που καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, κάτι που σκοπεύει να κάνει και φέτος...

Είναι ο απόλυτος μύθος στην ιστορία της Euroleague. Οι διακρίσεις και οι επιτυχίες του είναι αμέτρητες και στο εξωτερικό αντιμετωπίζεται σαν Θεός. Είναι ο μόνος παίκτης που έχει γίνει franchise player σε γραφείο μάνατζμεντ αθλητών, με τον ατζέντη του, Μίσκο Ραζνάτοβιτς να έχει ξεκαθαρίσει ότι χωρίς εκείνον δεν θα ήταν ο μάνατζερ που είναι τώρα. Έχει κατακτήσει τρεις τίτλους στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο και έχει αναδειχτεί ισάριθμες φορές MVP.

Είναι ο κορυφαίος πασέρ όλων των εποχών στη Euroleague, o δεύτερος σκόρερ και έχει καταφέρει μερικά από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στην ιστορία της διοργάνωσης. Ο λόγος φυσικά για τον Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος παρέμεινε για ακόμη μια χρονιά στον Ολυμπιακό και ετοιμάζεται για την 14η σεζόν του στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Μια διοργάνωση που αν έπρεπε να έχει ένα άλλο όνομα αυτό θα ήταν αναμφίβολα το δικό του.

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού διανύει αισίως το 37ο έτος της ηλικίας του και καλώς ή κακώς ετοιμάζεται να μπει σε μια νέα σεζόν με νέο συμβόλαιο αλλά κι εντελώς διαφορετικές συνθήκες από τις προηγούμενες. Παρόλα αυτά είναι ο Βασίλης Σπανούλης. Η δίψα του για μπάσκετ και επιτυχίες είναι δεδομένη και θα υπάρχει πάντα για έναν από τους πιο ανταγωνιστικούς αθλητές όλων των εποχών.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του πριν την επίσημη έναρξη της σεζόν, όπου τόνισε: «Έχουν γίνει αρκετές αλλαγές στο ρόστερ και σαφώς είμαστε νέα ομάδα. Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, δεδομένου πως όλες οι ομάδες έχουν ενισχυθεί σημαντικά, θα παλέψουμε για να φτάσουμε όσο πιο ψηλά μπορούμε. Άλλωστε, όποιος φορά την ερυθρόλευκη φανέλα, δεν έχει άλλη επιλογή, από το να στοχεύει στην κορυφή». Δείγμα του ποιόν του και της ανάγκης του να είναι στην κορυφή.

Ο τραυματισμός του πριν το τέλος της πιο περίεργης χρονιάς του Ολυμπιακού στη σύγχρονη ιστορία του (της περσινής) έδειχνε ότι το πλήρωμα του χρόνου είχε έρθει. Όχι όμως για αυτόν. Ο Kill Bill επέστρεψε σε χρόνο ρεκόρ και είναι στον Ολυμπιακό για να ηγηθεί της νέας προσπάθειας. Κακά τα ψέματα αυτός είναι ο Σπανούλης.

Το βράδυ (21:45) η ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ αντιμετωπίζει στη Γαλλία τη Βιλερμπάν στην πρεμιέρα της στη Euroleague και ο Σπανούλης θα είναι εκεί. Και όχι μόνο θα είναι εκεί αλλά θα αγωνιστεί για 14η σεζόν, αποδεικνύοντας ότι είναι ο απόλυτος θρύλος της διοργάνωσης. Πάνω από τον Ναβάρο, τον Διαμαντίδη κι όλους τους σταρ που αγωνίστηκαν κατά το παρελθόν. Ο Σπανούλης θα παίξει με σκοπό να κερδίσει και να κατακτήσει τον τίτλο όπως κάνει από την πρώτη σεζόν που έπαιξε στη διοργάνωση.

O Σπανούλης είναι η Euroleague

Από το 2005 που αγωνίστηκε για πρώτη φορά με τον Παναθηναϊκό, μέχρι και σήμερα έχει καταρρίψει εξάλλου το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και θα συνεχίσει να το κάνει γιατί αυτός είναι. Ο Kill Bill έχει καταφέρει να είναι μέσα σε όλες τις βασικές στατιστικές κατηγορίες σε αυτά τα 14 χρόνια, γράφοντας μια ανεπανάληπτη ιστορία. Τη δική του ιστορία.

Ο Σπανούλης θέλει να είναι παντού στην κορυφή και αυτό σκοπεύει να κάνει και φέτος. Είναι ήδη στο Νο 1 όλων των εποχών σε ασίστ με 1414 και θα συνεχίσει να μεγαλώνει τη διαφορά του με τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Βρίσκεται στο Νο 2 όλων των εποχών στους πόντους με 3991 πίσω μόνο από τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο, ο οποίος έχει 4152. 161 πόντους χρειάζεται ο αρχηγός των ερυθρόλευκων για ακόμη μια πρωτιά.

Ο ηγέτης του Ολυμπιακού δεν σταματάει εδώ. Ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο είναι πρώτος στην All Time List της αξιολόγησης; Έχει συγκεντρώσει 3890 μονάδες και ο Kill Bill είναι μόλις 80 μονάδες πίσω και με δεδομένο ότι η σεζόν είναι μεγάλη θα βρεθεί σε ακόμα μια κορυφή. Παράλληλα ο σούπερ σταρ του Ολυμπιακού πλησιάζει στην κορυφή με τις περισσότερες συμμετοχές, αφού είναι στην 5η θέση με 302 εμφανίσεις, ενώ πρώτος είναι ο Ρέγες με 345.

Οι υπόλοιπες «πρωτιές» του Kill Bill

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Σπανούλης είναι και σε άλλες στατιστικές κατηγορίες στην κορυφή. Και θα συνεχίζει να είναι, αφού είναι ο παίκτης με τα περισσότερα κερδισμένα φάουλ στην ιστορία του θεσμού με 1451.

Ο ηγέτης των ερυθρόλευκων είναι και πρώτος σε λεπτά συμμετοχής στην ιστορία, αφού σε 302 ματς έχει παίξει 8249 λεπτά, με τον δεύτερο Ναβάρο να έχει 8197 λεπτά συμμετοχής σε 341 παιχνίδια μάλιστα.

Είναι πρώτος στις εύστοχες ελεύθερες βολές με 1047, με τον δεύτερο να είναι 92 πίσω και να είναι ο Ρέγες της Ρεάλ. Ακόμα είναι στην κορυφή ακόμα και στα λάθη με 962, με τον δεύτερο να είναι στα 662 και να είναι ο Διαμαντίδης.

Η μυθική καριέρα του Σπανούλη

Ο Βασίλης Σπανούλης είναι κοινά αποδεκτός ως ένας από τους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών στην Ευρώπη. Αυτό δεν αλλάζει και δεν πρόκειται να αλλάξει, αφού έχει δημιουργήσει υστεροφημία με τα όσα έχει πετύχει εντός παρκέ.

Ο Kill Bill μετράει 3 τίτλους Ευρωλίγκα (2009, 2012, 2013) και τρία ισάριθμα βραβεία MVP. Έχει αναδειχτεί MVP της σεζόν το 2013, ενώ 8 φορές από τις 14 σεζόν που αγωνίστηκε στη Euroleague ήταν μέλος της πεντάδας. Οι διακρίσεις του με βραβεία του μήνα και όχι μόνο αμέτρητες στη διοργάνωση, ενώ έχει καταγράψει μερικά ακόμη ρεκόρ. Παράλληλα 2 ακόμη σεζόν έχει φτάσει μέχρι τον τελικό της Euroleague (2015, 2017), χωρίς να καταφέρει να σηκώσει τον τίτλο.

Στα επιτεύγματα του εκτός Euroleague έχει πανηγυρίσει 7 πρωταθλήματα, 4 Κύπελλα, 1 χρυσό στο Ευρωμπάσκετ του 2005, 1 ασημένιο στο Παγκόσμιο με την Εθνική στην Ιαπωνία το 2006 κι ένα χάλκινο το 2009 με την Ελλάδα πάλι σε Ευρωμπάσκετ. Ακόμα έχει και ένα Παγκόσμιο Συλλόγων με τον Ολυμπιακό.

Τα career high του αρχηγού του Ολυμπιακού

O Σπανούλης πέρα όμως από τα εντυπωσιακά και ιστορικά ρεκόρ που έχει στη Euroleague, μετράει όπως θα δείτε και στον παρακάτω πίνακα μερικά μυθικά επιτεύγματα σε αγώνες, που είναι αξιομνημόνευτα.

Όπως οι 34 πόντοι του με τη Νεπτούνας το 2014 ή το ranking 39 κόντρα στη Φενέρ την ίδια σεζόν. Αξιοσημείωτη είναι και η επίδοση του στη χώρα των Βάσκων το 2016, όπου κόντρα στην Μπασκόνια είχε καταγράψει 15 ασίστ.

Δείτε τον Βασίλη Σπανούλη εν δράσει:

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ