Ολυμπιακός- Μπλατ: Το τέλος μιας σχέσης

Ολυμπιακός- Μπλατ: Το τέλος μιας σχέσης

Ολυμπιακός και Ντέιβιντ Μπλατ χωρίζουν έπειτα από 466 μέρες, σε ένα διαζύγιο το οποίο ήταν άδοξο, αλλά κρίθηκε επιβεβλημένο για την αλλαγή του κλίματος στην ομάδα.

«Η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει τη συμφωνία της με τον Ντέιβιντ Μπλατ. Ο 59χρονος τεχνικός θα καθίσει στον πάγκο της ομάδας μας για τα επόμενα δύο χρόνια». Στις 27 Ιουνίου του 2018, ο Ολυμπιακός ανακοινώνει την πρόσληψη του Ντέιβιντ Μπλατ στην τεχνική ηγεσία της ομάδας, αποφασίζοντας να πορευτεί σε μια νέα εποχή με έναν από τους καλύτερους προπονητές που κυκλοφορούσαν ελεύθεροι στην παγκόσμια αγορά.

Ο Αμερικανοισραηλινός τεχνικός από το 2014 έως και το 2016, αποτέλεσε προπονητή των Κλίβελαντ Καβαλίερς και του καλύτερου παίκτη στον κόσμο, του Λεμπρόν Τζέιμς. Οι «ερυθρόλευκοι» προέρχονταν από μια σεζόν χωρίς τίτλους, αποφασίζοντας να χωρίσουν τους δρόμους τους με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο.

Βασική επιδίωξη και της διοίκησης και του κόσμου αλλά και του ίδιου του Μπλατ, από την πρώτη στιγμή, ήταν να φτιαχτεί ένας νέος Ολυμπιακός, ο οποίος θα έχει διαφορετικό στιλ και θα παίζει ελκυστικό και σύγχρονο μπάσκετ. Αυτό έδειχνε άλλωστε και η θητεία του 60χρονου προπονητή στην Μακάμπι Τελ Αβίβ, αλλά και στην Νταρουσάφακα. Η ικανότητά του ακόμη να βρίσκει παίκτες- «λαχεία» και ψαγμένες λύσεις (π.χ Κλάιμπερν) αλλά και να τους εξελίσσει ήταν παροιμιώδης στις προηγούμενες ομάδες του.

Η εκκίνηση της περσινής σεζόν στη Euroleague για τους «ερυθρόλευκους» ήταν ιδανική, με τις πρώτες νίκες («διπλά» σε Μπασκόνια, Χίμκι) να φέρνουν ενθουσιασμό στο μεγάλο λιμάνι. Το πρώτο τρίμηνο βρήκε τον Ολυμπιακό στα υψηλά διαζώματα της βαθμολογίας και τον Ντέιβιντ Μπλατ «καβάλα στο άλογο». Οι «ερυθρόλευκοι» δεν έπαιζαν μπάσκετ που σκόρπιζε ενθουσιασμό, αλλά έβρισκαν τις νίκες που χρειάζονται για να διατηρούνται στον «αφρό» της απαιτητικής Euroleague.

Στις 4 Ιανουαρίου ο Ολυμπιακός υποδέχεται για την έναρξη του δεύτερου γύρου τον Παναθηναϊκό, με την ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ να θριαμβεύει 79-65 και να παίρνει και τη διαφορά από τους «πράσινους». Ακολούθησε η επικράτηση επί της Μπασκόνια στην παράταση, η οποία έφερε πλέον τους Πειραιώτες στην τέταρτη θέση.

Η ψυχολογία στα ύψη, το πλεονέκτημα φαινόταν στον ορίζοντα, αλλά η νίκη επί των Βάσκων στην παράταση, ήταν η αρχή του τέλους. Η αγωνιστική πτώση των ερυθρόλευκων ήταν ξαφνική αλλά και εκκωφαντική. Οι αιτίες αρκετές, τα εξωαγωνιστικά θέματα γνωστά, με την ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ να κάνει έξι συνεχόμενες ήττες και σε συνδυασμό με το συνολικό 3-9, στις 12 τελευταίες στροφές να μένει εκτός play-offs για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια (σεζόν 2004-2005).

Οι ευθύνες του Μπλατ για τον σχεδιασμό της ομάδας δεδομένες, καθώς οι παίκτες που ήρθαν από δική του εισήγηση δεν στάθηκαν αντάξιοι των περιστάσεων (Γουίλιαμς- Γκος, ΛεΝτέι, Τουπάν, Τίμα), ενώ και η ομάδα όχι μόνο δεν έπαιζε το μπάσκετ που περίμενε ο κόσμος, αλλά παρουσιαζόταν όλο και χειρότερη.

Δικαιολογίες υπήρχαν και μάλιστα πολλές, για τις οποίες δεν έφερνε ευθύνη ο 60χρονος προπονητής, γι’ αυτό και αποφασίστηκε να συνεχίσει και δεύτερη χρονιά (είχε συμβόλαιο άλλωστε), με τους ιθύνοντες της ομάδας να ελπίζουν σε μια καλύτερη σεζόν.

Ο Μπλατ σχεδίασε τον Ολυμπιακό της νέας περιόδου, αποφασίζοντας να επενδύσει σε παίκτες- στοιχήματα, οι οποίοι δεν είχαν ευρωπαϊκή εμπειρία, έχοντας βέβαια να διαχειριστεί και τον «σφιχτό» προϋπολογισμό. Μπόλντγουιν, Τσέρι και Χαπ είναι παίκτες οι οποίοι έχουν παραστάσεις σε κολεγιακό μπάσκετ, θεωρήθηκαν επενδύσεις για το μέλλον, αλλά δεν έχουν το ειδικό βάρος για να πρωταγωνιστήσουν στο υψηλότερο επίπεδο.

Όλοι περίμεναν την έναρξη της προετοιμασίας, μέχρι που τρεις μέρες πριν την πρώτη συνάντηση στο ΣΕΦ, έσκασε η βόμβα… Στις 19 Αυγούστου ο Μπλατ αποκαλύπτει το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, ανακοινώνοντας με ανοιχτή επιστολή προς τον κόσμο ότι πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ο Μπλατ «άγγιξε» με τα λόγια του ακόμα και τον πιο «σκληρό» άνθρωπο του κόσμου, με τα μηνύματα στήριξης να έρχονται αμέτρητα. Ο ίδιος θέλησε να ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι θέλει να συνεχίσει αυτό που τόσο τον γεμίζει, να είναι προπονητής και να παλεύει κάθε μέρα, ώστε να βγει νικητής.

Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι θέλει να τον αντιμετωπίζουν, όπως και πριν, βάσει της δουλειάς του και η όποια κριτική να μην επηρεάζεται από το πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

Άλλο ένα δείγμα της σπουδαίας προσωπικότητας του Αμερικανοισραηλινού τεχνικού ήταν το γεγονός ότι παρότι γνώριζε από την περσινή σεζόν το πρόβλημα υγείας, δεν ενημέρωσε καθόλου παίκτες και κόσμο. Είναι γεγονός ότι θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει ως άλλοθι, όταν η ομάδα του υπέστη αγωνιστική καθίζηση. Εκείνος όμως το κράτησε, συνέχισε να δουλεύει, να το αντιμετωπίζει «στωικά», επιλέγοντας να το δημοσιοποιήσει, όποτε εκείνος έκρινε σωστό.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε κανονικά την προετοιμασία, με τους περισσότερους να περιμένουν να δουν τα πρώτα δείγματα γραφής. Τα φιλικά δεν άφησαν αισιόδοξα μηνύματα, με τους Πειραιώτες να δείχνουν προβληματικό χαρακτήρα στο παρκέ και να γνωρίζουν τις ήττες, από Ερυθρό Αστερα (δύο φορές), την Αρμάνι Μιλάνο και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Οι ελλείψεις στο σχεδιασμό της ομάδας οφθαλμοφανείς, με τον Ντέιβιντ Μπλατ, όμως, να εμπιστεύεται το ρόστερ του και να περιμένει την έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων της ομάδας. Οι Πειραιώτες ταξίδεψαν στη Γαλλία και το «Αστρομπάλ» για να αντιμετωπίσουν την Βιλερμπάν στην πρεμιέρα της Euroleague, αλλά η εμφάνιση ήταν κάτω του αναμενόμενου, έως και «τραγική», επιβεβαιώνοντας και με το παραπάνω την περιρρέουσα ατμόσφαιρα των φιλικών.

Η επόμενη μέρα της εμφάνισης της πρεμιέρας, έφερε απογοήτευση και προβληματισμό στο λιμάνι, μέχρι που «έσκασε» η σημερινή είδηση του διαζυγίου των δύο πλευρών.

Ο σεβασμός και η αλληλοεκτίμηση των δύο πλευρών δεδομένες, η προπονητική ικανότητα του Μπλατ αναμφισβήτητη. Ο 60χρονος προπονητής είναι μια σπουδαία προσωπικότητα και σίγουρα θα λείψει από το ελληνικό μπάσκετ. Παρόλα αυτά δεν κατάφερε να αφήσει το στίγμα του στην ομάδα.

Ολυμπιακός και Μπλατ ξεκίνησαν με πολλά όνειρα, αλλά χωρίζουν έπειτα από σχεδόν 1,5 χρόνο…. Ίσως οι δύο πλευρές συναντήθηκαν σε λάθος εποχές, ίσως δεν ταίριαξαν ποτέ, γεγονός είναι ότι η σχέση αυτή τελείωσε άδοξα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ