Μάντι Καμαρά : Παίζοντας ποδόσφαιρο για την επιβίωση

Μάντι Καμαρά : Παίζοντας ποδόσφαιρο για την επιβίωση

Το ποδόσφαιρο είναι όλη η ζωή του Μάντι Καμαρά. Και της φαμίλιας του. Κυριολεκτικά. Η παράγκα με τις λαμαρίνες στη ζούγκλα του Ματάμ, το «κανονικό» σπίτι, η πρώτη φορά που κοιμήθηκε σε κρεβάτι. Τα πρώτα λεφτά από τον Ολυμπιακό και η κατήχηση από Μαρτίνς, Μοντέστο. To10.gr γράφει όσα δεν ξέρεις για τον MVP του ντέρμπι.

Με τα πρώτα λεφτά που πήρε από το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό, έκανε το αυτονόητο για τον ίδιο. Αγόρασε κανονικό σπίτι στην οικογένειά του, τη μητέρα του και τα αδέρφια του, που ζουν στο Ματάμ. Τι σημαίνει «κανονικό σπίτι»; Ένα κτίσμα με τούβλα, μπετόν, σκεπή κανονική, πόρτες, παράθυρα, τουαλέτα. Αυτό που έχεις στο μυαλό σου. Αυτό που για την οικογένεια Καμαρά μπορούσε να το προσφέρει μόνο ο Μάντι. Το παιδί της οικογένειας, που έμαθε ποδόσφαιρο για να ζήσει.

Την ημέρα που ο Καμαρά αγόρασε το σπίτι και η μητέρα του με την οικογένειά του εγκαταστάθηκαν στο προάστιο του Κονάκρι, στήθηκε γιορτή. Συγγενείς και φίλοι μαζεύτηκαν για να γιορτάσουν το πρωτοφανές γεγονός. Η οικογένεια Καμαρά, από το σπίτι με τις λαμαρίνες, την παράγκα στην άκρη της ζούγκλας του Ματάμ, μετακόμισε σε ένα «κανονικό σπίτι». Που δεν στάζουν τα ελενίτ όταν βρέχει. Και με όλα (τα βασικά) μέσα. Και κρεβάτια, βεβαίως. Άλλη πολυτέλεια που εξέλειπε. Μια πολυτέλεια που ο ίδιος ο Καμαρά έμαθε σε ηλικία 18 ετών. Τον Μάιο του 2015 η Αζαξιό τον κάλεσε στην Κορσική για προπονήσεις. Τον φιλοξένησε στο προπονητικό της κέντρο. Εκεί ο Μάντι κοιμήθηκε πρώτη φορά σε κρεβάτι, με στρώμα και μαξιλάρι.

Όλα τα παραπάνω είναι ο λόγος που ο Καμαρά έπαιξε έτσι κόντρα στην ΑΕΚ. Είναι ο λόγος που δεν θα μείνει καιρό στον Ολυμπιακό. Παίζει για να ζήσει. Ο ίδιος και η οικογένειά του. Το ποδόσφαιρο είναι η διέξοδος του ιδίου και της φαμίλιας του από την ακραία φτώχεια. Τη φτώχεια της Αφρικής, της Γουινέας, όπου ό,τι εσύ έχεις στο μυαλό σου ως «δεδομένο», είναι πολυτέλεια.

Ο Καμαρά παίζει ποδόσφαιρο σαν να μην υπάρχει αύριο. Γράμματα ξέρει ελάχιστα. Καλά καλά δεν έχει καταφέρει να μάθει αγγλικά, πέρα από τα βασικά, για να συνεννοείται. Για την ακρίβεια, περισσότερα ελληνικά γνωρίζει. Αλλά είναι σαφές ότι τη γλώσσα του ποδοσφαίρου τη γνωρίζει καλά. Αριστα. Το ταλέντο του είναι τόσο κραυγαλέο, που δείχνει ξεκάθαρα, πως το μέλλον του θα είναι λαμπρό. Και το παρελθόν του, αποτελεί οδηγό για το αύριο.

Αλλά ο Καμαρά, πέρα από υπερταλαντούχος, είναι τυχερός. Διότι τον ανακάλυψε ο Ολυμπιακός. Και τον πιστεύει. Εμπρακτα, όχι στα λόγια. Και όταν χάνει τον προσανατολισμό του, έχει τον τρόπο, τους ανθρώπους, τους μηχανισμούς, για να τον επαναφέρει. Αυτό έγινε το καλοκαίρι. Ο Καμαρά γύρισε από το Κόπα Αφρικα με τη μύτη… ψηλά. Ο Πέδρο Μαρτίνς φρόντισε να του κόψει γρήγορα τον αέρα. «Νομίζεις ότι ακόμη κάνεις διακοπές; Σοβαρέψου και συγκεντρώσου, αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα», ήταν το σαφές μήνυμά του. Μέσα σε 20 ημέρες, είχε «στρώσει». Και κατάλαβε ότι έπρεπε να… προσγειωθεί στον ρεαλισμό και τον κόσμο του πραγματικού ποδοσφαίρου.

Μπορεί φέτος να έχει χάσει τη θέση του βασικού στον Ολυμπιακό. Αλλά στο σύνολο έχει ήδη καταγράψει 15 συμμετοχές. Με συνολικά 687 αγωνιστικά λεπτά και μόνο 4 γεμάτα 90λεπτα. Αλλά η βελτίωση, η αλλαγή της εικόνας και της παρουσίας του, φάνηκαν στο παιχνίδι με την Μπάγερν. Για αυτόν τον λόγο ο Μαρτίνς τον διατήρησε βασικό στο παιχνίδι με την ΑΕΚ. Και επειδή είδε ότι είναι σε καλή ημέρα, στην επανάληψη τον έκανε… 10άρι. Αλλάζοντας τελείως την εικόνα του αγώνα, με τον Καμαρά να κυριαρχεί. Και εν τέλει να πετυχαίνει το γκολ της αγωνιστικής. Μόλις το πρώτο του στη σεζόν.

Στη διάρκεια της εβδομάδας και μετά το παιχνίδι με την Μπάγερν, προέκυψε κι άλλη «κατήχηση». Οπως αποκάλυψε ο ίδιος μετά τον αγώνα με την ΑΕΚ, ο Φρανσουά Μοντέστο τον έστησε στον τοίχο και τον έθεσε προ των ευθυνών του. «Με… σκότωσε στο Ρέντη. Μου είπε σκληρά πράγματα. Αλλά είχε δίκιο», τόνισε με ειλικρίνεια ο 22χρονος μέσος και κορυφαίος του αγώνα με την Ενωση. Γιατί, όπως επίσης σημείωσε, «…δεν πρέπει να αδικώ τον εαυτό μου. Δεν θα το κάνω ποτέ ξανά. Θα προσπαθώ να αποδίδω πάντα βάσει αυτού που μπορώ να προσφέρω».

Ο Μάντι Καμαρά είναι η πιο ακριβή πέτρα του ποδοσφαιρικού στέμματος του Ολυμπιακού. Ο ποδοσφαιριστής με τη μεγαλύτερη εν δυνάμει αξία στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Στο transfermarkt κοστολογείται με 8.000.000 €, αλλά η πραγματική του αξία φτάνει τα 20.000.000 €. Το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός απέρριψε προτάσεις που έφτασαν έως τα 15.000.000 €. Γιατί -το έχουμε επαναλάβει πολλάκις- ο Ολυμπιακός δεν ξεπουλάει, ούτε αφήνει τους παίκτες του με τα δεδομένα που θέλουν οι αγοραστές. Και ειδικά στον Καμαρά, αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο.

Η απόδοση του Καμαρά κόντρα στην ΑΕΚ δεν ήταν κάτι τρομερό για το δικό του επίπεδο, το δικό του ταλέντο. Είναι απλώς η επιβεβαίωση ότι ο Ολυμπιακός έχει στα χέρια του ένα πυρηνικό όπλο. Και πρέπει να το εκμεταλλευτεί στον απόλυτο βαθμό. Εξάλλου, ο Καμαρά μόνο αυτό ξέρει να κάνει. Να παίζει ποδόσφαιρο. Δεν ασχολείται με τίποτε άλλο. Παίζει ποδόσφαιρο. Για να ζήσει. Ο ίδιος και η οικογένειά του. Το ποδόσφαιρο είναι η επιβίωσή του. Η διέξοδος του ιδίου και των οικείων του από τη βαθιά φτώχεια. Και αυτό το κίνητρο, είναι ισχυρότερο από κάθε άλλο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ