Τόνι Πάρκερ: Ο «μαέστρος» που έδειξε τον δρόμο…

Τόνι Πάρκερ: Ο «μαέστρος» που έδειξε τον δρόμο…

Η φανέλα του Τόνι Πάρκερ βρίσκεται πια στην οροφή του γηπέδου των Σαν Αντόνιο Σπερς, περνώντας έτσι στην... αιωνιότητα για να μας θυμίζει όλα όσα πέτυχε στην καριέρα του ο Γάλλος «μαέστρος».

Γυρίζουμε πίσω στο μακρινό 2001 όταν ένα 19χρονο αγόρι από τη Γαλλία αποφάσιζε να κυνηγήσει το όνειρο του στο ΝΒΑ και να περάσει την άλλη όχθη του Ατλαντικού για να τα… βάλει με τα θηρία. Λίγο καιρό μετά ο προπονητής που τον ανέδειξε, ο μεγάλος Γκρεγκ Πόποβιτς, του έδινε τα «κλειδιά» της επίθεσης των Σαν Αντόνιο Σπερς, λέγοντας του: «ΟΚ θα τρέξεις το σόου και σύντομα να είμαστε εκεί όταν μπεις στο Hall Of Fame».

Αυτό ήταν, όλα πλέον είχαν μπει στο δρόμο τους για να δημιουργηθεί μια από τις μεγαλύτερες «δυναστείες» που έχει γνωρίσει το ΝΒΑ. Δεν ήταν όμως μόνο αυτό, η χρησιμοποίηση του Γάλλου και όλα όσα έκανε άλλαξαν τον τρόπο που οι Αμερικανοί αντιμετώπιζαν του Ευρωπαίους παίκτες. Γιατί μπορεί ο Ντράζεν Πέτροβιτς και ο Βλάντε Ντίβατς να ήταν τεράστιοι αθλητές, όμως δεν κατάφεραν να πετύχουν όσα ο 37χρονος πλέον «ΤP».

Τα ξημερώματα, λοιπόν, οι Σαν Αντόνιο Σπερς ανέβασαν στην οροφή του «AT&T Center» τη φανέλα με το Νο 9 του Τόνι Πάρκερ, για να μείνει στην αιωνιότητα. Παρέα φυσικά με τους αγαπημένους του φίλους Μανού Τζινόμπιλι και Τιμ Ντάνκαν.

Σε μια εντυπωσιακή τελετή όλοι θυμήθηκαν ιστορίες με τον Γάλλο γκαρντ και εκθείασαν τα επιτεύγματά του τα οποία φυσικά δεν είναι και λίγα, κατατάσσοντας τον στη λίστα με τους πιο επιτυχημένους Ευρωπαίους όλων των εποχών.

Τέσσερα πρωταθλήματα ΝΒΑ (2003, 2005, 2007, 2014), 6 φορές All-Star (2006, 2007, 2009, 2012, 2013, 2014), 3 φορές στην δεύτερη καλύτερη πεντάδα (2012, 2013, 2014), 1 φορά στην τρίτη καλύτερη πεντάδα (2009) και στην καλύτερη πεντάδα των Rookies του 2002.

Οι τρομερές του κινήσεις μέσα στο παρκέ ακόμα παραμένουν ανεξίτηλες στη μνήμη όλων των μπασκετόφιλων που τον θαύμαζαν όταν αγωνιζόταν. Η καταπληκτική του «spin move», ο τσαμπουκάς που πήγαινε προς το καλάθι χωρίς να φοβάται κανέναν και πάνω από όλα η οπτική που έβλεπε τα παιχνίδια, ένας πραγματικός στρατηγός.

Η ηγετικότητα του ήταν αδιαμφισβήτητη, το μυαλό του πανέξυπνο. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον λόγο που έβγαλε στο ημίχρονο του ημιτελικού κόντρα στην Ισπανία, στο Ευρωμπάσκετ του 2013. Οι Γάλλοι είχαν σκοράρει μόλις 20 πόντους με τους 14 να είναι από τον Πάρκερ! Βρήκε στα σωστά μιλώντας στους συμπαίκτες του και τους οδήγησε προς τη νίκη και στη συνέχεια στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου.

Θα μπορούσαμε να γράφουμε ώρες, να ξοδέψουμε τόνους μελάνι για αυτόν τον τρομερό παίκτη, είναι τόσα αυτά που έχει πετύχει ως αθλητής και ως άνθρωπος που ίσως δεν είναι δυνατόν οι λέξεις να τα αποτυπώσουν ακριβώς.

Μίλησαν για εκείνον με τα καλύτερα λόγια οι άνθρωποι που έπρεπε. Οι δυο του κολλητοί, ο Ντάνκαν και ο Τζινόμπιλι και ο άνθρωπος που του φέρθηκε σαν πατέρας και τον ανέδειξε, ο Πόποβιτς. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Ευχαριστούμε Τόνι…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ