To10.gr σας παρουσιάζει τον Όσκαρ Γκαρσία

To10.gr σας παρουσιάζει τον Όσκαρ Γκαρσία

Ο Τάκης Λεμονής αποτελεί πλέον παρελθόν από τον Ολυμπιακό, με τον Καταλανό, Όσκαρ Γκαρσία να είναι προ των πυλών. To10.gr έψαξε και σας παρουσιάζει με κάθε λεπτομέρεια, ημέρες και έργα του 44χρονου προπονητή.

Ο 44χρονος Όσκαρ Γκαρσία, είναι έτοιμος εκτός συγκλονιστικού απροόπτου να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, μετά τη λύση της συνεργασίας της ομάδας με τον 57χρονο Έλληνα τεχνικό. Ας δούμε όμως ποιος είναι ο Καταλανός τεχνικός που θα αποτελέσει τον τρίτο κατά σειρά προπονητή των ερυθρόλευκων τη φετινή σεζόν, μετά τους Μπέσνικ Χάσι και Τάκη Λεμονή.

Η επιρροή του Γιόχαν Κρόιφ

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο Γκαρσία έκανε καριέρα σαν προπονητής στην Μπαρτσελόνα, αλλά έπαιξε και σε Βαλένθια, Εσπανιόλ και Γέιδα. Έκανε τα πρώτα του βήματα στις ακαδημίες της Μπάρτσα κι εν συνεχεία αγωνίστηκε στις ομάδες που προαναφέραμε. Σε ότι αφορά την προπονητική του πορεία, τα πρώτα βήματα έγιναν στην εθνική ομάδα της Καταλωνίας. Ήταν μέλος του προπονητικού τιμ και όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, ο Γιόχαν Κρόιφ και οι ιδέες του Ολλανδού επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την προπονητική φιλοσοφία του Γκαρσία. Ο Ισπανός κόουτς κάθισε δίπλα στον Ολλανδό και όπως είναι φυσικό τα όσα είδε από τον Κρόιφ, έμειναν χαραγμένα στη σκέψη του.

Επιθετικό ποδόσφαιρο και 4-4-2 ή 4-3-3

Από τη στιγμή που ο Οσκαρ Γκαρσία έχει επισημάνει την επιρροή που είχε πάνω του η δουλειά του Γιόχαν Κρόιφ, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως ο νεαρός τεχνικός έχει μια ιδιαίτερη προτίμηση στο επιθετικό ποδόσφαιρο. Και ο ίδιος άλλωστε σαν παίκτης ήταν μεσοεπιθετικός και είναι λογικό μετά τα όσα προαναφέραμε να θέλει να βλέπει επιθετικό ποδόσφαιρο από την ομάδα του.

Μάλιστα αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι ο Οσκαρ Γκαρσία συνηθίζει να δουλεύει στις ομάδες του με διάταξη 4-4-2 ή 4-3-3. Θεωρεί πως αυτή είναι η καλύτερη διάταξη και γι’ αυτό το λόγο προτιμά την παρουσία δύο επιθετικών στο βασικό σχήμα. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και διαφοροποιήσεις ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας κάτι που έκανε σε αρκετές περιπτώσεις στις ομάδες που έχει δουλέψει.

«Έχω εμμονές με την επίθεση»

Η συνύπαρξη του Όσκαρ Γκαρσία με τον Γιόχαν Κρόιφ στην εθνική ομάδα της Καταλωνίας, επηρέασε σε μεγάλο βαθμό, όπως προαναφέραμε, τη φιλοσοφία του Γκαρσία Τα όσα έχει άλλωστε δηλώσει για το επιθετικό ποδόσφαιρο ο Ισπανός είναι χαρακτηριστικά των σκέψεων του.

«Έχω εμμονές με την επίθεση, θέλω να βλέπω την ομάδα μου να παίζει συνέχεια επιθετικά. Θέλω οι παίκτες μου να έχουν την μπάλα στα πόδια τους όσο το δυνατόν περισσότερο. Αν μια ομάδα έχει την μπάλα στην κατοχή της, τότε μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για να πετύχει γκολ. Αυτή είναι η βασική μου σκέψη για το ποδόσφαιρο, αυτό σκέφτομαι σαν προπονητής», έλεγε ο Όσκαρ Γκαρσία στο ξεκίνημα της προπονητικής του καριέρας».

«Θέλω να υποφέρει ο αντίπαλος»

Αυτό που επίσης είναι πολύ σημαντικό για τον Γκαρσία, είναι η σωστή ανάλυση του αντιπάλου της ομάδας του, κάτι που άλλωστε έχει επισημάνει σε παλιότερη συνέντευξη του. «Πρέπει να είσαι καλά προετοιμασμένος σε κάθε μας. Να ξέρεις πως παίζει ο αντίπαλος σου, να είσαι έτοιμος για να κάνεις την απρόβλεπτη κίνηση που θα μπορεί να κάνει τη διαφορά. Θέλω να βλέπω τον αντίπαλο να υποφέρει, να μην μπορεί να αντιδράσει στο παιχνίδι της ομάδας μου».

«Για μένα δεν μετράνε τα λεφτά»

Μια από τις ατάκες του Όσκαρ Γκαρσία που έχουν συζητηθεί, είχε να κάνει με τις απολαβές του στην Μπράιτον. Ο Ισπανός τεχνικός είχε ερωτηθεί για το αν σκέφτονταν να φύγει από την ομάδα λόγω μιας καλύτερης οικονομικής πρότασης, με τον Γκαρσία να δηλώνει χαρακτηριστικά. «Για μένα δε μετράνε τα λεφτά. Πρώτα απ’ όλα βάζω το πάθος. Αν δω σε μια ομάδα να υπάρχει πάθος για το ποδόσφαιρο, τότε πιστεύω ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να δουλέψω. Για μένα δεν μετρούν τα χρήματα. Πιστέψτε μετά τη Μακάμπι είχα πολλές προτάσεις για να δουλέψω και μάλιστα με καλύτερα λεφτά από αυτά που κερδίζω στην Μπράιτον. Αυτό που θέλω να βλέπω στην ομάδα που δουλεύω είναι πάθος». Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ο Γκαρσία ζει με πολύ έντονο τρόπο τα παιχνίδια των ομάδων του, με χαρακτηριστικές κινήσεις από τον πάγκο.

Ο τίτλος στην Μακάμπι και η παραίτηση για προσωπικούς λόγους

Ο πρώτος πάγκος που κάθισε ο Γκαρσία ήταν της Μακάμπι Τελ Αβίβ και η εξέλιξη των πραγμάτων δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη για τον Καταλανό. Ο Γκαρσία οδήγησε την Μακάμπι στην κατάκτηση του πρωταθλήματος για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια. Μια μεγάλη επιτυχία για την ομάδα του Τελ Αβίβ με τον Γκαρσία να εξελίσσεται σε ήρωα για τους οπαδούς της ομάδας. Σε ηλικία 39 ετών πήρε τον πρώτο τίτλο της καριέρας του σαν προπονητής. Όλοι περίμεναν την δεύτερη σεζόν στον πάγκο της Μακάμπι αλλά ο Γκαρσία είχε άλλη άποψη. Παραιτήθηκε από την τεχνική ηγεσία του συλλόγου επικαλούμενος προσωπικούς λόγους. Οι ιθύνοντες της ισραηλίτικης ομάδας προσπάθησαν να τον μεταπείσουν αλλά ο Ισπανός επέμεινε.

Η εμπειρία στην Αγγλία

Η κατάκτηση του τίτλου από την Μακάμπι δεν πέρασε απαρατήρητη και ο Ισπανός έκανε το μεγάλο βήμα πηγαίνοντας στην Αγγλία. Όχι για να αναλάβει μια ομάδα Πρέμιερ Λιγκ αλλά όπως και το δει κάποιος ήταν κάτι σημαντικό για τον 40χρονο τότε Γκαρσία. Ο Καταλανός ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Μπράιτον (Τσάμπιονσιπ) άλλα κι εκεί έμεινε για ένα χρόνο. Η ομάδα του ηττήθηκε στα ημιτελικά των πλέι οφ και υπέβαλε την παραίτηση του στη διοίκηση του συλλόγου, η οποία έγινε αποδεκτή.

Η δεύτερη θητεία στην Μακάμπι

Η Μακάμπι δεν έχασε την ευκαιρία και πλησίασε πάλι τον Όσκαρ Γκαρσία για να τον πείσει να επιστρέψει. Οι συζητήσεις των δύο πλευρών κατέληξαν σε συμφωνία και ο Ισπανός προπονητής επέστρεφε στην ομάδα του Τελ Αβίβ. Ο ενθουσιασμός όλων ήταν μεγάλος αλλά αυτή τη φορά ο Γκαρσία δεν θα έμενε ούτε για ένα χρόνο. Τρεις μήνες αργότερα αποχώρησε από τον πάγκο τς Μακάμπι με τα ρεπορτάζ του ισπανικού Τύπου να αναφέρουν πως οι πολιτικές εντάσεις στην περιοχή, οδήγησαν τον Γκαρσία στη απόφαση να αποχωρήσει.

Τα προβλήματα υγείας στην Γουότφορντ

Επόμενος σταθμός στην καριέρα του Γκαρσία ήταν η Γουότφορντ, καθώς η δουλειά που είχε κάνει ο Ισπανός στην Μπράιτον δεν είχε περάσει απαρατήρητη. Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν όπως θα ήθελε ο νεαρός προπονητής, λόγω προβλημάτων υγείας. Υπήρξε μάλιστα και σοβαρό περιστατικό με τον Γκαρσία να μπαίνει στο νοσοκομείο μετά από δυσφορία κι έντονους πόνους στο στήθος. Τελικά δεν έμεινε πολύ στην αγγλική ομάδα και αποχώρησε από τον πάγκο της Γουότφορντ.

Μεγάλη επιτυχία στην Αυστρία

Εκτός από το Ισραήλ ο Γκαρσία είχε μεγάλη επιτυχία και στην Αυστρία, καθώς ο Ισπανός ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Σάλτσμπουργκ. Μάλιστα αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της αυστριακής ομάδας, τέτοιες μέρες (28 Δεκεμβρίου) πριν από δύο χρόνια. Κατέκτησε τον τίτλο και είχε εξαιρετική συνεργασία με τον Ισπανό επιθετικό, Τζόναθαν Σοριάνο, ο οποίος έκανε πράγματα και θαύματα με την Σάλτσμπουργκ. Η αυστριακή ομάδα έπαιξε επιθετικό ποδόσφαιρο και οι φίλαθλοι της, ήταν ευχαριστημένοι από την απόδοση της Ρεντ Μπουλ.

«Υποψήφιος για την Μπαρτσελόνα»

Οι επιτυχίες που είχε ο Γκαρσία στη Αυστρία αλλά κυρίως το καλό ποδόσφαιρο που έπαιξε η Σάλτσμπουργκ, δεν πέρασαν απαρατήρητα και στην πατρίδα του νεαρού τεχνικού. Ένα νέο αστέρι έκανε την εμφάνιση του σε προπονητικό επίπεδο κι εκείνη την εποχή υπήρχαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η διοίκηση της Μπαρτσελόνα, είχε στα υπόψιν τον Γκαρσία, για αντικαταστάτη του Λουίς Ενρίκε. Ο τελευταίος σχεδίαζε την αποχώρηση του από την τεχνική ηγεσία της Μπάρτσα και στη Βαρκελώνη έβλεπαν τον πρώην παίκτη της ομάδας, σαν μια πολύ σοβαρή υποψηφιότητα για τον πάγκο των μπλαουγκράνα.

Τελευταία ομάδα η Σεντ Ετιέν

Η τελευταία ομάδα στην καριέρα του Όσκαρ Γκαρσία ήταν η Σεντ Ετιέν. Ο Ισπανός τεχνικός ήταν η επιλογή του γαλλικού συλλόγου, μετά την άρνηση του Πάτρικ Βιεϊρά να επιστρέψει από τις ΗΠΑ για να αναλάβει τους πράσινους. Ο Γκαρσία έμεινε για λίγο πάντως στον πάγκο της Σεντ Ετιέν, καθώς παραιτήθηκε και η παραίτηση του έγινε αποδεκτή, με τον τεχνικό διευθυντή του γαλλικού συλλόγου να τονίζει πως ο Γκαρσία δεν ταίριαξε με την ομάδα.

«Μας δίνουν συγχαρητήρια για την επιλογή»

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως στην επίσημη παρουσίαση του Γκαρσία από τους ιθύνοντες της Σεντ Ετιέν, ο πρόεδρος της γαλλικής ομάδας, Μπερνάρ Καϊασό, μίλησε με τα πιο θερμά λόγια για τον Καταλανό προπονητή. «Ψάχναμε για έναν προπονητή που θα μπορέσει να εξελίξει την ομάδα μας και γι’ αυτό το λόγο αποφασίσαμε την πρόσληψη του Όσκαρ Γκαρσία. Είναι μια κοινή απόφαση των μελών του διοικητικού συμβουλίου και πρέπει να πω ότι όλοι μου δίνουν συγχαρητήρια για την επιλογή που κάναμε. Αυτό σημαίνει πως έχουμε πάρει μια σωστή απόφαση» είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του γαλλικού συλλόγου.

«Θέλω να βλέπω κόσμο»

Ο Όσκαρ Γκαρσία έδωσε το στίγμα του στην πρώτη κιόλας συνέντευξη που παραχώρησε στον γαλλικό Τύπο, καθώς στάθηκε σε δύο συγκεκριμένα στοιχεία που του είχαν κάνει εντύπωση στη Σεντ Ετιέν. «Είναι πολύ σημαντικό το ότι βρίσκομαι σε μια ομάδα που έχει κόσμο. Μου αρέσει οι φίλαθλοι της ομάδας να δείχνουν την αγάπη τους, να έχουν πάθος και βλέπω ότι αυτό ισχύει στη Σεντ Ετιέν. Για μένα το πάθος είναι πολύ σημαντικό κι αυτό δε αφορά μόνο τον κόσμο. Το ίδιο πάθος πρέπει να έχουν ο προπονητής και οι παίκτες μιας ομάδας. Για μένα πάνω απ’ όλα είναι ο σχεδιασμός μιας ομάδας και όχι το αποτέλεσμα. Σημασία έχει η υλοποίηση του πλάνου κι αυτή είναι η φιλοσοφία μου σαν προπονητής».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ