Σαν σήμερα: Ένα (ακόμα) ελληνικό έπος! (vid)

Σαν σήμερα: Ένα (ακόμα) ελληνικό έπος! (vid)

Η τελευταία μεγάλη διοργάνωση για την γενιά του 2004, δεν μπορούσε να μην περιέχει ένα νέο ρεκόρ. Σαν σήμερα, πριν από έξι χρόνια, η Εθνική Ελλάδας νικάει την αντίστοιχη της Ακτής Ελεφαντοστού με 2-1 και προκρίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της, στους «16» του παγκοσμίου κυπέλλου.

Λίγες μέρες νωρίτερα, η Ελλάδα έχει αναδειχθεί ισόπαλη με 0-0 απέναντι στην Ιαπωνία για την δεύτερη αγωνιστική των ομίλων. Με μία βαριά ήττα στην πρεμιέρα της διοργάνωσης κόντρα στην Κολομβία, το παιχνίδι με την Ακτή Ελεφαντοστού εξελίσσεται σε ένα μικρό «τελικό». Η νίκη μπορεί να συνδυαστεί με ήττα των Ασιατών και η Εθνική να βρεθεί για πρώτη φορά μέσα στις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου. Σαν σήμερα, στις 24 Ιουνίου του 2014, στο γήπεδο «Εστάντιο Καστελάο», η Ελλάδα κερδίζει με 2-1 την ομάδα των Τουρέ, Ντρογκμπα και Ζερβίνιο και ολοκληρώνει ένα (ακόμα) τεράστιο έπος.

Τίποτα δεν ήταν υπέρ των «γαλανόλευκων» και η εξέλιξη του παιχνιδιού έριχνε όλο και περισσότερο τις ελπίδες πρόκρισης απέναντι σε μία αρκετά ισχυρή αντίπαλο. Στα πρώτα λεπτά, ο Φερνάντο Σάντος θα στερηθεί τις υπηρεσίες δύο βασικών στελεχών της ομάδας. Ο Ορέστης Καρνέζης και ο Παναγιώτης Κονέ τραυματίζονται και αφήνουν την θέση τους στους Παναγιώτη Γλύκο και Ανδρέα Σάμαρη αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή, ο παίχτης της με τις περισσότερες συμμετοχές σε τελικά μεγάλης διοργάνωσης, Κώστας Κατσουράνης, είναι εκτός λόγω τιμωρίας από το προηγούμενο παιχνίδι.

Η Εθνική βρίσκει την ψυχική δύναμη, ο Σαμαράς συνεργάζεται άψογα με τον Σάμαρη και ο τελευταίος νικάει τον Μπαρί κάνοντας το 1-0, λίγο πριν την συμπλήρωση των 45 λεπτών του πρώτου ημιχρόνου. Η Ελλάδα (ξανά)ζει στιγμές θριάμβου και το αποτέλεσμα στο άλλο παιχνίδι, δίνει πρόκριση στο σύνολο του Σάντος. Το δεύτερο ημίχρονο περιέχει μόνο τελικές για τους «γαλανόλευκους» με αμέτρητες ευκαιρίες να χάνονται αλλά και το προβάδισμα να παραμένει, μέχρι το 74ο λεπτό. Μία αδράνεια της ελληνικής άμυνας, χρειάστηκε ο Γουίλφριντ Μπόνι για να ισοφαρίσει και πλέον η Ελλάδα βρίσκεται δίχως να το αξίζει, με την «πλάτη στον τοίχο».

Με την ολοκλήρωση του 90λεπτου, κανείς δεν περίμενε τι θα συνέβαινε μετά το γύρισμα του Χολέβας στην περιοχή. Ο Γιώργος Σαμαράς ανατρέπεται και ο διαιτητής Κάρλος Βέρα υποδεικνύει την άσπρη βούλα. Στα πόδια του μακρυμάλλη επιθετικού κρεμόταν μία ολόκληρη χώρα και μόλις η μπάλα άγγιξε το πλεκτό, το έπος είχε γραφτεί. Η Εθνική Ελλάδος είναι στην επόμενη φάση του Μουντιάλ για πρώτη φορά στην ιστορία της. Την ίδια ώρα που η προηγούμενη πρωταθλήτρια κόσμου, Ισπανία, έμενε εκτός, η Ελλάδα περίμενε την Κόστα Ρίκα για την φάση των «16», για μία ακόμα (και τελευταία) παράσταση της γενιάς του 2004 την οποία αντιπροσώπευαν οι Κώστας Κατσουράνης και Γιώργος Καραγκούνης.

Ακτή Ελεφαντοστού (Σαμπρί Λαμουσί): Μπαρί, Μποκά, Κ.Τουρέ, Καλού, Τιοτέ (61′ Μπονί), Ζερβίνιο (82′ Σιο), Ντρογκμπά (78′ Ντιομαντέ), Όιερ, Γ. Τουρέ, Σερέι, Μπαμπά.Ελλάδα (Φερνάντο Σάντος): Καρνέζης (24′ Γλύκος), Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Χολέμπας, Μανιάτης, Καραγκούνης (77′ Γκέκας), Κονέ (13′ Σάμαρης), Σαλπιγγίδης, Χριστοδουλόπουλος, Σαμαράς.

Σκόρερ (ς): Σάμαρης 42’ (1-0), Μπόνι 74’ (1-1), Σαμαράς 90+3’ [πεν.] (2-1)

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ