Ολυμπιακός : Πολλά Όσκαρ για τους φίλους του Γκαρθία

Ολυμπιακός : Πολλά Όσκαρ για τους φίλους του Γκαρθία

Το10.gr σας παρουσιάζει τους μεγάλους φίλους του νέου προπονητή του Ολυμπιακού, Όσκαρ Γκαρθία. Τα τηλεφωνήματα στον Μουρίνιο και οι άγνωστες ιστορίες με τον Πορτογάλο τεχνικό. Οι συμβουλές του special one στον 44χρονο κόουτς των πειραιωτών. Διαβάστε πως τσέκαρε ο Γκαρθία τον Πορτογάλο σε μια απίστευτη ιστορία την εποχή της συνεργασίας τους στην Μπάρτσα. Η φιλία με τον Γκουαρντιόλα και η εκτίμηση στον Μπόμπι Ρόμπσον. Οι σειρήνες του πολέμου στο Ισραήλ και το ποδόσφαιρο μέσα από τα μάτια της Μπαρτσελόνα.

Ο Ολυμπιακός πήρε την απόφαση να εμπιστευτεί τον πάγκο του στον Όσκαρ Γκαρθία. Μια επιλογή βασισμένη σε επιτυχημένη συνταγή. Ισπανός προπονητής, με τις αρχές της Μπαρτσελόνα να κυριαρχούν σε κάθε του σκέψη για το ποδόσφαιρο. Φιλοσοφία που ταιριάζει με αυτή της ομάδας του λιμανιού και όλοι στον Ολυμπιακό περιμένουν πολλά από τον 44χρονο προπονητή. To10.gr σας παρουσιάζει ιστορίες όπως τις έχει διηγηθεί ο ίδιος ο Γκαρθία, με πρωταγωνιστές τα μεγαλύτερα ονόματα των ευρωπαϊκών πάγκων. Ανθρώπους που ο ίδιος ο προπονητής του Ολυμπιακού έχει χαρακτηρίσει φίλους και δασκάλους. Ο μπαξές έχει απ’ όλα. Διαβάστε για τη φιλία του 44χρονου Καταλανού με τον Μουρίνιο και τον Γκουαρντιόλα. Για τις συμβουλές του Πορτογάλου στον Ισπανό προπονητή και για τη συνεργασία του Γκαρθία με τον Μπόμπι Ρόμπσον. Για το πως τσέκαρε ο προπονητής του Ολυμπιακού τον μεταφραστή Ζοσέ και άλλα πολλά, τα οποία έχει αποκαλύψει ο νέος τεχνικός των πρωταθλητών Ελλάδος.

Η Μπαρτσελόνα έχει λοιπόν πολλούς λόγους να υπερηφανεύεται για το «φυτώριο παραγωγής προπονητών» που έστησε με μεγάλη επιτυχία στο Καμπ Νου. Το κυριότερο όμως είναι πως αυτοί οι προπονητές είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν με μεγάλες μορφές του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ο Γιόχαν Κρόιφ, ο Μπόμπι Ρόμπσον, ο Λουίς Φαν Γκάαλ. Δυο Ολλανδοί κι ένας Άγγλος που έφεραν επανάσταση στη Βαρκελώνη.

Ο Όσκαρ Γκαρθία είναι από τους τυχερούς. Δούλεψε μαζί τους. Άκουσε, ρώτησε, έμαθε. Όπως έκαναν ο Γκουαρντιόλα, ο Φρανκ Ράικαρντ, ο Λουίς Ενρίκε, ο Ρόναλντ Κούμαν, ο Φρανκ Ντε Μπερ, ο Μίκαελ Λάουντρουπ. Είναι όλοι τους γαλουχημένοι με τις προπονητικές αρχές της Μπαρτσελόνα. «Όλοι θέλαμε να γίνουμε προπονητές. Ήταν λόγω της μεγάλης επιρροής που είχε πάνω μας ο Γιόχαν Κρόιφ. Μας δίδαξε πολλά πράγματα κι αυτά θέλουμε να κάνουμε κι εμείς. Στόχος μας είναι να δείξουμε στους παίκτες πώς να παίζουν, πώς να βελτιώσουν την αντίληψη τους για το παιχνίδι. Είναι πολύ καλό που είδα πολλούς πρώην συμπαίκτες μου να ακολουθούν καριέρα προπονητή. Ο Κρόιφ μας εξηγούσε πάντα γιατί κάνουμε αυτό, γιατί κάνουμε το άλλο. Αυτό το γιατί ήταν η μαγεία. Με επηρέασε όσο κανείς άλλος» έλεγε χαρακτηριστικά ο νέος κόουτς των πρωταθλητών Ελλάδος.

Οι συμβουλές του Μουρίνιο στον Γκαρθία

Όταν ο Όσκαρ Γκαρθία δέχονταν την πρόταση για να εργαστεί στην Αγγλία και πιο συγκεκριμένα στην Μπράιτον, έκανε την πιο απλή κίνηση. Αποφάσισε να τηλεφωνήσει σε φίλο του για να ρωτήσει τη συμβουλή του. Αν δεν ρωτήσεις τον φίλο σου ποιον θα ρωτήσεις; «Τηλεφώνησα λοιπόν στον Μουρίνιο γιατί είναι φίλος μου» είχε δηλώσει σε παλιότερη συνέντευξη του ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού. Κι όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας, «δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι». Αν μη τι άλλο λοιπόν ο Γκαρθία έχει φίλους τα μεγαλύτερα ονόματα που κυκλοφορούν στον κόσμο.

«Ήθελα τη συμβουλή του και γι’ αυτό τον λόγο τηλεφώνησα στον Ζοσέ, ο οποίος ήταν στην Τσέλσι. Μου είπε να μην το σκεφτώ καν. Αγαπάει το αγγλικό ποδόσφαιρο και το κατάλαβα αμέσως. Να πας τώρα μου είχε πει και θα πρέπει να ομολογήσω πως αγαπώ κι εγώ το αγγλικό ποδόσφαιρο».

«Έβλεπες πως ήξερε πολλά ο Ζοσέ»

Ο Μουρίνιο είναι καλός φίλος του νέου προπονητή του Ολυμπιακού κι έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η ιστορία που διηγήθηκε στον αγγλικό Τύπο ο τεχνικός της ομάδας του λιμανιού. Μια ιστορία που έχει να κάνει με την πρόσληψη του Πορτογάλου στην Μπαρτσελόνα, ως μεταφραστής του Μπόμπι Ρόμπσον.

«Η αλήθεια είναι πως ο Ρόμπσον έδωσε πολύ μεγάλο αγώνα για να προσληφθεί ο Μουρίνιο στην Μπαρτσελόνα. Αρχικά σαν μεταφραστής και μάλιστα μ’ έναν μικρό μισθό. Αν θυμάμαι καλά ήταν 10.000 πεσέτες. Ο Ζοσέ ήξερε πόσο σκληρά έπρεπε να προσπαθήσει για να πετύχει στην Μπαρτσελόνα.

Έδειξε όμως πόσο αποφασισμένος ήταν με μια κίνηση που κέρδισε τους πάντες στην ομάδα. Έμαθε καταλανικά κι αυτό το εκτίμησε ο σύλλογος. Το εκτίμησαν οι παίκτες, οι οπαδοί. Ο Ρόμπσον δεν εμπιστεύονταν εύκολα τους άλλους. Είχε όμως τεράστια εμπιστοσύνη στον Μουρίνιο. Είχε φανεί από την αρχή πως ο Ζοσέ δεν ήταν απλά ένας μεταφραστής. Αν κουβέντιαζες μαζί του για ποδόσφαιρο, καταλάβαινες πως ήξερε πολλά».

«Είχα τσεκάρει τα αγγλικά του special one»

Μια λεπτομέρεια που έχει αποκαλύψει ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού στον αγγλικό Τύπο, αφορά τις γνώσεις του Ζοσέ Μουρίνιο στην αγγλική γλώσσα. Για την ακρίβεια ο Γκαρθία «τσέκαρε» τον Πορτογάλο για την μεταφορά τον οδηγιών του Μπόμπι Ρόμπσον, με τον κόουτς των πρωταθλητών Ελλάδος να δηλώνει χαρακτηριστικά.

«Ήξερα αγγλικά, όχι όπως γνωρίζω τώρα, αλλά σ’ ένα καλό επίπεδο. Άκουγα λοιπόν τις οδηγίες που έδινε ο Μπόμπι Ρόμπσον και μπορούσα να τσεκάρω αν ο Μουρίνιο μετέφερε με ακρίβεια αυτά που έλεγε ο προπονητής. Μπορώ να σας πως ότι έκανε πολύ καλά τη δουλειά του. Έκανε όμως και κάτι άλλο».

«Ο Μουρίνιο έλεγε και τα δικά του»

Τι ήταν όμως αυτό το κάτι άλλο που έκανε ο Πορτογάλος; Ο Γκαρθία μπορούσε εύκολα να καταλάβει αν ο μεταφραστής του Μπόμπι Ρόμπσον είχε την ικανότητα να μεταφέρει όλες τις οδηγίες του Άγγλου τεχνικού. Ο Πορτογάλος όμως φρόντιζε να κάνει τη διαφορά. «Είχα προσέξει ότι σε αρκετές περιπτώσεις έλεγε και κάποια πράγματα που δεν τα είχε πει ο Μπόμπι. Ήταν δικές του παρατηρήσεις, δικές του ιδέες για το ποδόσφαιρο. Εκεί λοιπόν μπορούσες να καταλάβεις πολλά για τον τρόπο που έβλεπε το παιχνίδι ο Ζοσέ. Ήταν ξεκάθαρο. Ο άνθρωπος δεν ήταν μεταφραστής. Ήταν προπονητής».

«Κατάλαβε αμέσως τον Φαν Γκάαλ»

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ο Όσκαρ Γκαρθία έχει ιδιαίτερη εκτίμηση στον Ζοσέ Μουρίνιο. Δεν είναι τυχαίο πως έχει εκθειάσει τον Πορτογάλο τεχνικό, σε αρκετές συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει σε αγγλικά και ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

Μια ιστορία που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η οποία φανερώνει την οξυδέρκεια του Πορτογάλου, έχει να κάνει με τη συνεργασία του Μουρίνιο με τον Λουίς Φαν Γκάαλ, όταν ο Ολλανδός ανέλαβε την τεχνική ηγεσία των Καταλανών.

«Όταν έφυγε ο Ρόμπσον, ο Ζοσέ παρέμεινε στην ομάδα αλλά τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Ο Φαν Γκάαλ είχε ορισμένες δύσκολες συνήθειες όπως για παράδειγμα τις αμέτρητες σημειώσεις αλλά και την άφιξη του στο προπονητικό κέντρο της Μπαρτσελόνα, δύο ώρες πριν από την έναρξη της προπόνησης. Ο Μουρίνιο όμως φρόντισε να καταλάβει αμέσως τον Λουίς. Ήταν κάτι μοναδικό. Θαρρείς και ο Ζοσέ ήταν μια ζωή στον Άγιαξ δίπλα στον Φαν Γκάαλ. Κι όλα αυτά ενώ ο Ρόμπσον είχε φύγει από την ομάδα και όλοι νόμιζαν πως θα ακολουθούσε και ο Πορτογάλος».

«Ο Ρόμπσον με ήθελε στην Αγγλία»

Μπορεί ο Ρόμπσον να μην επηρέασε τον προπονητή του Ολυμπιακού όσο ο Γιόχαν Κρόιφ, ωστόσο ο 44χρονος προπονητής των ερυθρόλευκων έχει μιλήσει στο παρελθόν με κολακευτικά λόγια για τον πρώην προπονητή της Μπαρτσελόνα.

«Ο Ρόμπσον ήταν πολύ αγαπητός άνθρωπος. Όλοι στην ομάδα τον εκτιμούσαν. Τόσο σαν προπονητή όσο και σαν χαρακτήρα. Είχαμε μια ξεχωριστή σχέση και με εκτιμούσε. Μου είχε πει μάλιστα ότι έπρεπε να πάω να παίξω στην Αγγλία, αλλά τελικά δεν προχώρησε. Τη μια φορά δεν ήταν η σωστή ομάδα την άλλη δεν ήταν η κατάλληλη πρόταση. Ήταν όμως μια πολύ μεγάλη προσωπικότητα, ένας ωραίος άνθρωπος με ωραίες ιδέες για το ποδόσφαιρο».

«Μιλάω πάντα με τον Γκουαρντιόλα»

Ο νέος προπονητής των ερυθρόλευκων έχει όμως εξαιρετικές σχέσεις και με τον προπονητή της Μάντσεστερ Σίτι, Πεπ Γκουαρντιόλα. Ο ίδιος άλλωστε έχει μιλήσει για τη φιλία του με τον πρώην προπονητή της Μπαρτσελόνα, αναφέροντας χαρακτηριστικά. «Αν στο παρελθόν είχα κάποια ερώτηση, αν με απασχολούσε κάποιο θέμα, τηλεφωνούσα στον Γκουαρντιόλα. Το ίδιο άλλωστε γίνονταν με τον Κρόιφ και τον Μουρίνιο. Ήταν οι προπονητές μου, έμαθα πολλά από αυτούς. Στόχος μου ήταν να μαθαίνω πάντα από τους κορυφαίους».

«Έχω ξεκάθαρη φιλοσοφία»

Ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην προπονητική του φιλοσοφία, αναλύοντας στον αγγλικό Τύπο τον τρόπο με τον οποίο βλέπει το ποδόσφαιρο. Κι αυτός ο τρόπος είναι μέσα από τα μάτια της Μπαρτσελόνα.

«Έχω ζήσει πολλά χρόνια στην Μπαρτσελόνα. Ήμουν στην ομάδα από μικρό παιδί, είναι λογικό να έχω συγκεκριμένες ιδέες. Η φιλοσοφία μου λοιπόν είναι να κερδίζουμε τα παιχνίδια και να δημιουργήσουμε νέες ιδέες για τον τρόπο παιχνιδιού μας. Για το πώς πρέπει να παίζουμε όταν έχουμε την κατοχή της μπάλας αλλά και το πώς πρέπει να κινούμαστε όταν δεν έχουμε την μπάλα».

Οι σειρήνες του πολέμου

Ο Όσκαρ Γκαρθία είχε μιλήσει στον αγγλικό Τύπο, όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Γουότφορντ, για τους λόγους που τον οδήγησαν στην αποχώρηση από την Μακάμπι Τελ Αβίβ, στη δεύτερη θητεία του στην ομάδα του Ισραήλ.

Ο λόγος είχε να κάνει με την πολεμική σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς και ο Γκαρθία είχε αναφερθεί στο συγκεκριμένο θέμα. «Δεν θέλω να πω πόσο δύσκολο ήταν για μένα. Υπήρχαν άνθρωποι που είχαν χάσει συγγενείς τους. Άλλος τον πατέρα του, άλλος τον αδερφό του. Δεν μπορείς να συγκρίνεις τη μια κατάσταση με την άλλη, είναι αδύνατον. Σίγουρα όμως δεν ήταν εύκολο για μένα. Πας για να εργαστείς αλλά υπάρχουν στιγμές που δεν μπορείς να είσαι στο γήπεδο. Σκέφτεται τι είναι σημαντικό για σένα κι εκεί υπάρχει πάντα η οικογένεια. Ορισμένες φορές όμως πρέπει να ζήσεις κι αυτές τις εμπειρίες. Έμαθα πολλά από την παρουσία μου στο Ισραήλ και μπορώ να πω ότι έγινα καλύτερος άνθρωπος. Άκουγα τις σειρήνες και τις ρουκέτες αλλά αυτό είναι ένα τίποτα, μπροστά σ’ αυτούς που πήγαιναν στον πόλεμο. Υπήρχαν άνθρωποι που έχασαν τις ζωές τους».

Ο Όσκαρ Γκαρθία είναι εδώ και λίγες μέρες ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού. Έχει ανοίξει ένα νέο, μεγάλο κεφάλαιο στην καριέρα του και όλοι στο μεγάλο λιμάνι περιμένουν πολλά από τον Καταλανό τεχνικό.

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ