Σαν σήμερα: Όταν αποβολές και επεισόδια προκάλεσαν την «Μάχη της Βέρνης» (vids)

Σαν σήμερα: Όταν αποβολές και επεισόδια προκάλεσαν την «Μάχη της Βέρνης» (vids)

Σαν σήμερα, στις 27 Ιουνίου του 1954 θα πραγματοποιηθεί ο πιο βίαιος αγώνας στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο προημιτελικός ανάμεσα στην Ουγγαρία και την Βραζιλία θα ονομαστεί «Μάχη της Βέρνης» και τα επεισόδια, θα υπογράψουν μία από τις μαύρες σελίδες του θεσμού.

H τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1954, στα γήπεδα της Αυστρίας μπορούσε να μείνει στην ιστορία για τον μεγάλο όγκο τερμάτων που σημείωναν οι ομάδες. Μία από αυτές που θα συνέβαλε για αυτό το ρεκόρ, είναι η Εθνική Ουγγαρίας του Φέρεντς Πούσκας, που αποτελούσε ένα από τα ακλόνητα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Η πρόκριση από τους ομίλους με δύο στις δύο νίκες απέναντι σε Νότια Κορέα (9-0) και Δυτική Γερμανία (8-3) με συνολικά τέρματα 17-3 (!), επιβεβαίωσε την δυναμική της στην διοργάνωση. Η επόμενη φάση, ήταν ο προημιτελικός κόντρα στην Βραζιλία και ένας από τους πιο «βίαιους» αγώνες είχε αρχίσει να μετράει αντίστροφα, μία τέτοια μέρα πριν 66 χρόνια.

Οι δύο εθνικές αποτελούσαν τις δύο κορυφαίες ομάδες της δεκαετίας, με τη «σελεσάο» να έχει ηττηθεί στον τελικό του προηγούμενου Μουντιάλ στην χώρα της από την Ουρουγουάη και τους Μαγυάρους να έχουν ένα από τα πιο ολοκληρωμένα σύνολα της ιστορίας. Με τον Πούσκας να είναι τραυματίας, ο τίτλος του «φαβορί» στο μεταξύ τους παιχνίδι δεν αφαιρούταν κάτι που φάνηκε και εντός των τεσσάρων γραμμών. Το στάδιο «Wankdorf Stadium» της Βέρνης ήταν κατάμεστο από 60 χιλιάδες θεατές και παρά την έντονη βροχόπτωση, όλοι περίμεναν να διεξαχθεί ένα από τα σημαντικά παιχνίδια στον θεσμό. Αυτό έγινε πραγματικότητα, ωστόσο, για άλλο λόγο από αυτό που περίμενε ο κάθε λογής φίλαθλος.

Το γρήγορο προβάδισμα της Ουγγαρίας στο 4ο και στο 7ο λεπτό χάρη στους Χιντεγκούτι και Κόσιτς προμήνυε έναν ακόμη διασυρμό, μέχρι να μειώσει με πέναλτι στο 18ο λεπτό της αναμέτρησης, ο Τζαλμά Σάντος. Το σκορ ήταν 2-1 μέχρι και το 60’, ο διαιτητής του αγώνα, Άρθουρ Έλις, θα γίνει ο λόγος που δίπλα από αυτό το παιχνίδι θα μπει ο τίτλος «Μάχη της Βέρνης». Ένα πέναλτι και η εύστοχη εκτέλεση του Λάντος για το 3-1, θα επιφέρει την εισβολή των Βραζιλιάνων φιλάθλων, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι. Αυτή ήταν η έναρξη για τα χειρότερα τελευταία λεπτά της ιστορίας της διοργάνωσης. Η μείωση πέντε λεπτά αργότερα από τον Ζουλίνιο, κρατούσε «αναμμένα» τα αίματα και το σκληρό παιχνίδι ήταν ασταμάτητο από τις δύο ομάδες. Κάθε επίθεση ήταν και ένα πολύ άσχημο φάουλ που μετατρεπόταν σε σύρραξη.

Το αποκορύφωμα του αγώνα, ήταν όταν οι Γιόζεφ Μπόζικ και Νίλτον Σάντος ήρθαν στα χέρια, γρονθοκοπώντας ο ένας τον άλλον, με τον διαιτητή του αγώνα να τους αποβάλλει στο 71ο λεπτό. Οι κόκκινες κάρτες δεν σταμάτησαν εκεί, αφού εκτός αγώνα θα τεθεί και ο Ουμπέρτο έπειτα από κλωτσιά στον Γκιούλα στο 79ο λεπτό. Το τέρμα του Κότσις στο 88ο λεπτό, ήταν αυτό που έβαλε τέλος στο αγωνιστικό κομμάτι και η Ουγγαρία περίμενε την Ουρουγουάη στα ημιτελικά. Τίποτα, ωστόσο, δεν θα ήταν απλό μετά το σφύριγμα της λήξης, αφού τότε άρχισαν τα πραγματικά επεισόδια. Ένα μπουκάλι που εκτοξεύτηκε στον πάγκο της Βραζιλίας και στον Πινέιρο, ήταν η αφορμή να γίνουν τρομερά σκηνικά στην φυσούνα και στα αποδυτήρια. Οι παίκτες της «σελεσάο» έσπασαν τα φώτα και μέσα στο σκοτάδι κυνηγούσαν τους Ούγγρους με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του προπονητή και Υπουργού Αθλητισμού των Μαγυάρων, Γκουστάβ Σέμπες. Μόλις τα πνεύματα ηρέμησαν, όλοι περίμεναν τιμωρία των δύο ομάδων, με την FIFA να αποφασίζει να μην προβεί σε τέτοια κίνηση και την ομάδα του Πούσκας να αγωνίζεται κανονικά στα ημιτελικά.

«Πίστευα πως θα ήταν το καλύτερο παιχνίδι, που θα είχα δει ποτέ. Είτε οι πολιτικές, είτε οι θρησκευτικές διαφορές οδήγησαν τους παίκτες να συμπεριφέρονται σαν ζώα. Ήταν πραγματική ντροπή. Σε μια άλλη εποχή, θα είχαν αποβληθεί όλοι τους. Εγώ το μόνο που σκεφτόμουν ήταν να τελειώσει το παιχνίδι», ήταν η δήλωση του ρέφερι του αγώνα. Ο τίτλος που έβγαλε η «Times» για την αναμέτρηση, ήταν η «Μάχη της Βέρνης», το οποίο προσκολλήθηκε δίπλα από το παιχνίδι. Στο ίδιο στάδιο, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε και ο τελικός της διοργάνωσης ανάμεσα στην Ουγγαρία και την Δυτική Γερμανία, με τα «πάντσερ» να κερδίσουν με 3-2 έπειτα από ανατροπή. Μάλιστα, στο ίδιο γήπεδο είχαν ηττηθεί με 8-3 στους ομίλους από την ίδια ομάδα ενώ η κατάκτηση ονομάστηκε το «Θαύμα της Βέρνης».

Το σύνολο των 140 τερμάτων σε 26 αγώνες αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ωστόσο ο συγκεκριμένος αγώνας αποτέλεσε το «εξώφυλλο» εκείνης της χρονιάς. Οι εικόνες και τα όσα συνέβησαν, έδειξαν το πραγματικό πρόσωπο της εποχής, στο οποίο οι διαφορές σε θρησκεία και πολιτικές απόψεις έμπαιναν πάνω από το ποδόσφαιρο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ