Καμία πολιτική παρέμβαση στην ΕΠΟ

Καμία πολιτική παρέμβαση στην ΕΠΟ

Το πρόβλημα για τη διεξαγωγή των εκλογών της ΕΠΟ στις 09 Οκτωβρίου 2020 ή ακόμη και εντός του τελευταίου διμήνου του 2020, όπως προβλέπει η τροπολογία, δεν είναι κανένας Αυγενάκης. Είναι η παροιμιώδης ανικανότητα της ίδιας της Ομοσπονδίας, η οποία, ως μη όφειλε, προχώρησε σε μια παρανοϊκή νομικά τροποποίηση του καταστατικού της.

Ως «πολιτική παρέμβαση της κυβέρνησης στις εκλογές της Ε.Π.Ο.» εισπράχθηκε από το επίσημο όργανο του συστήματος της εξυγίανσης η κατάθεση (επίκειται η ψήφιση) τροπολογίας για το χρόνο και τις προϋποθέσεις διεξαγωγής των εκλογών στις αθλητικές ομοσπονδίες και, φυσικά, «κατακεραυνώθηκε» με την επίκληση του «αυτοδιοίκητου» του ποδοσφαίρου.

Τελικώς, πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις τα δημοσιεύματα αποσύρθηκαν, οι απειλές ξεχάστηκαν και το αυτοδιοίκητο μπήκε στο θηκάρι. Ο λόγος; Καμία πολιτική παρέμβαση δεν προέκυψε, επειδή ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών των αθλητικών ομοσπονδιών ανήκει αποκλειστικά στις πρόνοιες του αθλητικού νόμου και όχι στα καταστατικά των ομοσπονδιών.

Αυτό συνέβαινε πάντα, ακόμη και στην περίοδο του σκληρού αυτοδιοίκητου (2006/2015), πριν το καταργήσουν ο κ. Γραμμένος, η εξυγίανση κι ο Κοντονής τον Μάϊο του 2015.

Το πολιτικό πρόβλημα της Ε.Π.Ο. δεν είναι ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών της, ούτε το εκλογικό σύστημα (σε αυτή την περίοδο, αργότερα βλέπουμε τι θα γίνει). Είναι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει μετά την αρνητική γι’ αυτήν εξέλιξη με την απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών να μην εγκρίνει τις τροποποιήσεις του Καταστατικού της, όπως αυτές ψηφίστηκαν στη Γενική Συνέλευση στις 16 Ιουνίου 2020.

Γι’ αυτή την εξέλιξη, που διαμορφώνει κυριαρχικά το τοπίο των εκλογών και του χρόνου διεξαγωγής τους, η Ε.Π.Ο. δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή απάντηση, ούτε μπορεί να επικαλεστεί τη Ρήτρα Ανεξαρτησίας για μερικούς πολύ απλούς λόγους:

Τι είναι η Ε.Π.Ο.; Σύμφωνα με το δικό της καταστατικό (άρθρο 1) είναι «σωματείο του αστικού κώδικα». Δηλαδή, ένωση προσώπων που υπόκειται στην ελληνική έννομη τάξη (άρθρο 5 του Καταστατικού), συνεπώς οργανισμός που εξαρτά απόλυτα όλες τις εκλογικές διαδικασίες του από το νόμο.

Κάθε καταστατική τροποποίηση την οποία αποφασίζει υποχρεωτικά για να μπορεί να θεωρηθεί νόμιμη θα πρέπει να εγκριθεί από το αρμόδιο δικαστήριο, στην περίπτωση της Ε.Π.Ο. από το Ειρηνοδικείο Αθηνών. Αυτή είναι η ρύθμιση του νόμου.

Τι ήθελε επειγόντως να διασφαλίσει, λέγοντας δημόσια κραυγαλέα ψέματα, η Ε.Π.Ο.; Να διεξάγει εκλογές το καλοκαίρι του 2020. Τι έκανε για να καταστήσει νόμιμη την επιλογή της αυτή;

Με μια δική της πρωτοβουλία για γέλια και για κλάματα, ξεκίνησε τη διαδικασία να «συμπληρώσει την απολύτως απαραίτητη τετραετή θητεία της εκλεγμένης διοίκησης, σύμφωνα με το νόμο και το καταστατικό της», με μια τρομερή έμπνευση: Αυθαίρετα αποφάσισε να προσθέσει στην τριετή θητεία της διοίκησης Γραμμένου ( εκλέχτηκε στις 18 Αυγούστου 2017) τους δέκα μήνες της θητείας της διορισμένης διοίκησης ( Επιτροπή Εξομάλυνσης την είπαν) Κοντονή – Δρόσου – Κουτσοκούμνη, ώστε να προκύψει η «τετραετής θητεία» «νομίμως» να διεξάγει φέτος τον Ιούλιο τακτικές εκλογές.

Την έμπνευση αυτή την κατέθεσε, πρώτα ως «εντολή και επιταγή της FIFA» και στη συνέχεια, μετά το δημόσιο ξεβράκωμα από τον κ. Κούγια, «ως προτροπή της FIFA» στη Γενική Συνέλευση στις 16 Ιουνίου και την ενέκρινε ως προσθήκη παραγράφου 3 στο άρθρο 82 του Καταστατικού.

Αμέσως μετά, όπως υποχρεούται ως σωματείο του αστικού κώδικα να πράξει επί ποινή ακυρότητας όλων των τροποποιήσεων που αποφάσισε και ενέκρινε η Γενική Συνέλευση, η Ε.Π.Ο. προσέφυγε στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο Αθηνών και κατέθεσε αίτηση για να εγκριθούν οι τροποποιήσεις.

Το Ειρηνοδικείο Αθηνών όμως είχε άλλη άποψη: δεν έκανε δεκτές τις τροποποιήσεις, συνεπώς αποφάνθηκε ότι η Ε.Π.Ο. δεν συμπληρώνει την απαραίτητη τετραετή θητεία εντός του 2020.

Η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου (Δ.Δ.Π.) της Ε.Π.Ο., η οποία δήθεν, «δικαίωσε» την Ομοσπονδία, ακολούθησε αυτή του Ειρηνοδικείου, είναι μια εσωτερική διαδικασία του ποδοσφαίρου και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα.

Αν η απόφαση του Δ.Δ.Π. ήταν η σημαντική, η Ε.Π.Ο δεν θα έτρεχε να ψάχνει τρόπους (νόμιμους εννοείται) να ανατρέψει την απόφαση του Ειρηνοδικείου, ώστε να μπορέσει να διεξάγει νόμιμα εκλογές εντός του 2020.

Με βάση όλα τα παραπάνω απολύτως αληθή και πραγματικά γεγονότα από πού προκύπτει «πολιτική παρέμβαση στις εκλογές της Ε.Π.Ο.», μέσω της τροπολογίας της κυβέρνησης;

Από πού συμπεραίνεται, ότι ο Αυγενάκης ή οποιοσδήποτε υπογράφει την τροπολογία επιθυμεί να φέρει προσκόμματα στις εκλογές της Ομοσπονδίας τις οποίες η Εκτελεστική Επιτροπή όρισε για τις 9 Οκτωβρίου 2020;

Να το εξετάσουμε και λίγο διαφορετικά; Όταν η απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών είναι γνωστή και σε ισχύ, με ποιο δικαίωμα η Ε.Π.Ο. προχώρησε στον προσδιορισμό των εκλογών της εντός του 2020, όταν αυτή, ακριβώς, η επιδίωξη της δεν έγινε δεκτή από το αρμόδιο δικαστήριο της ελληνικής πολιτείας;

Με άλλα λόγια, οι αποφάσεις της τακτικής δικαιοσύνης για ζητήματα έγκρισης νέου καταστατικού ή τροποποιήσεων σε υφιστάμενο είναι σεβαστές και ισχυρές, παράγουν, δηλαδή, έννομα αποτελέσματα για όλα τα σωματεία της χώρας ή η Ε.Π.Ο. έχει (από που άραγε;) τη δυνατότητα να αποφασίζει ό,τι γουστάρει επικαλούμενη μια Ρήτρα Ανεξαρτησίας, η οποία καμία επίδραση δεν μπορεί να έχει (και δεν έχει) στο χρόνο διεξαγωγής των εκλογών;

Το πρόβλημα για τη διεξαγωγή των εκλογών της Ε.Π.Ο. στις 09 Οκτωβρίου 2020 ή ακόμη και εντός του τελευταίου διμήνου του 2020, όπως προβλέπει η τροπολογία, δεν είναι κανένας Αυγενάκης. Είναι η παροιμιώδης ανικανότητα της ίδιας της Ομοσπονδίας, η οποία, ως μη όφειλε, προχώρησε σε μια παρανοϊκή νομικά τροποποίηση του καταστατικού της με στόχο να καλύψει τις ελάχιστες προϋποθέσεις διεξαγωγής των εκλογών ( δηλαδή την τετραετή θητεία της διοίκησης), αντί να περιμένει να δει την τροπολογία της κυβέρνησης και μετά να πράξει αναλόγως. Μια ζωή στα «κόλπα» την πάτησε όπως το έξυπνο πουλί, επειδή δεν περίμενε τις αντιδράσεις που θα προκληθούν.

Επισημαίνεται, ότι και οι ίδιες οι διεθνείς ομοσπονδίες (FIFA/UEFA) και οι εν Αθήναις επιτετραμμένοι τους (Χούμπελ, Φούσεκ) είχαν, κατ’ επανάληψη, επισημάνει στην Ε.Π.Ο. ότι πρέπει να λειτουργήσει εντός του νόμου για το θέμα των εκλογών, προτρέποντας σε μια πολιτική συνεννόηση με την κυβέρνηση, αλλά, όπως φαίνεται, προσέκρουσαν σε τοίχο.

Τώρα φταίει ο Αυγενάκης και η κυβέρνηση και λαμβάνει χώρα «πολιτική παρέμβαση». Καλό το παραμύθι, αλλά ο δράκος … πήγε παραλία για μπάνιο!!!

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ