Τελικός Κυπέλλου : Δικαιολογίες από το πανέρι (της ΕΠΟ)…

Τελικός Κυπέλλου : Δικαιολογίες από το πανέρι (της ΕΠΟ)…

Η μόνη αλήθεια είναι πως ο τελικός του Κυπέλλου κατέστη (και μαζί του η ΕΠΟ) παγκόσμιο ποδοσφαιρικό ανέκδοτο από την ανάγκη της ΑΕΚ να αποφύγει να αγωνιστεί με έναν Ολυμπιακό που την απειλούσε με νέα συντριβή.

Επιχειρήματα από το πανέρι, που τα διαβάζουν κι οι δικοί τους και κλαίνε από τα γέλια!  Το σημερινό, τελευταίας εσοδείας, περιγράφεται με την φράση «νόμος είναι το δίκιο του Βαγγέλη» (όπου «Βαγγέλης» ο κ. Μαρινάκης, ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός) κι επιχειρεί, υποτίθεται, να ερμηνεύσει τις λογικότατες αντιδράσεις του Ολυμπιακού στο κόλπο ΑΕΚ – ΕΠΟ για τον ορισμό του Τελικού του Κυπέλλου.

Να, λοιπόν, μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε τις παραμέτρους αυτής της απιθανο-απίθανης ιστορίας, που ταλαιπωρεί ακόμη το κακόμοιρο το άθλημα. Να αναζητήσουμε μαζί την αλήθεια και το ψέμα, όπως προκύπτουν από τις ίδιες τις εξελίξεις, χωρίς ιδεολογήματα:

Ο Τελικός του Κυπέλλου, ως ύστατος αγώνας της περιόδου, έπρεπε να κλείσει αγωνιστικά τη χρονιά 2019/2020. Η έσχατη ημερομηνία διεξαγωγής του ήταν η 02.08.2020, τέσσερις μέρες πριν την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τη Γουλβς (06.08.2020) και μια μέρα πριν τη Δευτέρα 03.08.2020, που ανοίγει η θερινή μετεγγραφική περίοδος, η οποία θα διαφοροποιήσει, λογικά, τα ρόστερ των ομάδων.

Η ΕΠΟ στις 08.07.2020 όρισε, με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, τον Τελικό του Κυπέλλου για τις 26.07.2020, επιχειρώντας να «πουλήσει εκδούλευση» στον Ολυμπιακό στη λογική «να είστε ευχαριστημένοι που δεν βάλαμε τον αγώνα στις 02 Αυγούστου».

Ο ορισμός του αγώνα στο γήπεδο της Ριζούπολης επιχειρήθηκε να αιτιολογηθεί ως «συναίνεση της ΕΠΟ στις προτάσεις που κατατέθηκαν, όπως ζητήθηκε, από τις ομάδες», από τις οποίες, ω του θαύματος, οι δύο προτάσεις της ΑΕΚ ήταν οι δύο έδρες που έχει δηλώσει επισήμως ότι θα χρησιμοποιήσει για την περίοδο 2019/2020 σε πρωτάθλημα και κύπελλο (άρθρο 41 ΚΑΠ).

Τον ορισμό του γηπέδου «Γ. Καμάρας» ακολούθησε η ομολογία του καθ’ ύλην αρμόδιου κ. Παναγιώτη Δημητρίου, στην ίδια συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής (μετά από ερώτηση του κ. Αγραφιώτη) ότι «δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος στο γήπεδο».

Αμέσως μετά αποκαλύφθηκαν τα εξής: Το γήπεδο είχε δηλωθεί ως δεύτερη έδρας της ΑΕΚ, η οποία το έχει ήδη χρησιμοποιήσει από τον Οκτώβριο του 2019 σε αγώνα πρωταθλήματος, είναι κλειστό από τις αρχές Μαρτίου, από τότε δεν έχει διεξαχθεί σε αυτό καμία αγωνιστική εκδήλωση, η συντήρηση του έχει εγκαταλειφθεί στο έλεος του καιρού, ο χλοοτάπητας είναι ο ίδιος από το 2003 που τον τοποθέτησε ο Ολυμπιακός και – το σημαντικότερο όλων – δεν διαθέτει την αδειοδότηση UEFA 2, που είναι η ελάχιστη κατηγορία γηπέδων, στα οποία υποχρεωτικά αγωνίζονται οι ομάδες της Super League 1, σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Αδειοδότησης Ομάδων 2019/2020 ( άρθρο 24).

Δύο μέρες μετά τον ορισμό, στις 10/07/2020, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Events της ΕΠΟ εμφανίζεται στο γήπεδο, διενεργεί έλεγχο (;) και η ΕΠΟ διαμηνύει παντού πως «το γήπεδο ελέγχθηκε και είναι κατάλληλο». Χρειάστηκαν μόνο μερικά λεπτά για να διευκρινιστεί ότι ο έλεγχος αφορούσε το τελετουργικό μέρος, τα δημοσιογραφικά θεωρεία, την εξέδρα των επισήμων, τη δεξίωση στο ημίχρονο, την απονομή και το υγειονομικό πρωτόκολλο.

Τον ορισμό του γηπέδου της Ριζούπολης ακολούθησε η έκδοση από την περιφέρεια της άδειας διεξαγωγής του αγώνα (υποχρεωτική, από την ώρα που το γήπεδο διαθέτει την τυπική άδεια καταλληλότητας από την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια, έκδοσης του Αυγούστου 2019) και η κατάθεση των ενστάσεων ασφαλούς διεξαγωγής της ΕΛ.ΑΣ, η οποία πρότεινε τη διεξαγωγή του αγώνα εκτός Αττικής, υπολογίζοντας την πιθανή σφοδρότητα των συγκρούσεων μεταξύ οργανωμένων οπαδών στα πέριξ του γηπέδου «Γ. καμάρας» στενά και την αδυναμία ελέγχου από την Αστυνομία.

Η άμεση παρέμβαση της Περιφέρειας, δια του κ. Πατούλη, για να διενεργηθεί νέος έλεγχος καταλληλότητας οδήγησε, με ένα μαγικό τρόπο, στο κλειδαμπάρωμα του γηπέδου και στην αναχώρηση όλου του υπηρετούντος προσωπικού του «γι’ άλλες πολιτείες, εξωτικές».

Η θεαματική κατάργηση του γηπέδου «Γ. Καμάρας», ως έδρας του Τελικού, αντί να σωφρονίσει την ΕΠΟ, την οδήγησε σε ακραίες επιλογές, οι οποίες δημιούργησαν αμέσως την εικόνα του υπαλλήλου που τρέμει στη θέα του αφεντικού που έρχεται και προσπαθεί απεγνωσμένα να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται.

Αντί να εκμεταλλευτεί, όπως θα έπραττε ο καθένας στη θέση της που έχει συλληφθεί κλέπτων οπώρας το γύρισε στην τρέλα. Επέλεξε, αντί να αποδεχθεί το λάθος και να ορίσει τον αγώνα στο ΟΑΚΑ (με τη σύμφωνη γνώμη του Ολυμπιακού) στην ίδια ημερομηνία, να ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι ανοιχτών εκβιασμών με την ημερομηνία διεξαγωγής του Τελικού, που κατέληξε στις 30 Αυγούστου.

Δεν την πτόησε, ούτε η αλληλουχία των επιστολών του Ολυμπιακού προς την ΑΕΚ και προς την Ομοσπονδία με τις οποίες έθετε την ομάδα του στη διάθεση διεξαγωγής του αγώνα στην κανονική έδρα της ΑΕΚ, δηλαδή στο ΟΑΚΑ, χωρίς να ενδιαφέρεται για το άρθρο της προκήρυξης που απαγορεύει κάτι τέτοιο.

Μειωμένη αντίληψη της πραγματικότητας; Δυσκολία προσαρμογής στις νέες συνθήκες; Αδυναμία κατανόησης της εφαρμογής των κανονισμών; Απλή υπαλληλική σχέση με την ΑΕΚ; Δυσχέρεια συνεννόησης μεταξύ αφεντικού και υπαλλήλου; Εργαλειοποίηση των υπαλλήλων της ΕΠΟ για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα; Κανονικοί ντενεκέδες ξεγάνωτοι; Υπηρέτες πολλών αφεντάδων που έμπλεξαν τα μπούτια τους; Σχέδιο που είχε εξυφανθεί με όλες τις λεπτομέρειες, αλλά ανέλαβαν να το διαχειριστούν ηλίθιοι και τα έκαναν σαν τα μούτρα τους;

Διαλέξτε όποια δικαιολογία ή ερμηνεία σας βολεύει. Μπορείτε να προσθέσετε και δικές σας, που ξεπερνούν τον μέσο όρο και η γραφή αδυνατεί να τις αποτυπώσει.

Ό,τι και να επιλέξετε όμως, ως ερμηνεία αυτής ακραίας γελοιότητας, που προκύπτει μόνο από  συμπεριφορά του δούλου προς τον αφέντη, η αντικειμενική αλήθεια είναι μια και δεν αλλάζει: Ο Τελικός του Κυπέλλου κατέστη (και μαζί του η ΕΠΟ) παγκόσμιο ποδοσφαιρικό ανέκδοτο από την ανάγκη της ΑΕΚ να αποφύγει να αγωνιστεί με ένα Ολυμπιακό που την απειλούσε με νέα συντριβή. Ο Δημητρίου αυτό το σχέδιο ανέλαβε να εξυπηρετήσει, αλλά καθώς «δεν του κόβει» τα έκανε ρόιδο…

Μια νέα, δεύτερη σε λίγες μέρες «τριάρα» θα προκαλούσε αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ΑΕΚ, οι οποίες δεν θα ήταν εύκολο να ελεγχθούν, καθώς θα διαμόρφωναν νέο σκηνικό στην ομάδα και θα συνέτριβαν το γνωστό παλαιόθεν παραμύθι του ιδιοκτήτη της για τις ποδοσφαιρικές επενδύσεις.

ΥΓ. Από όλα όσα παρατέθηκαν και αποτελούν την αντικειμενική αλήθεια αυτής της παρανοϊκής ιστορίας, σας προκύπτει από πουθενά ότι « νόμος είναι το δίκιο του Μαρινάκη;»… Αν ναι, τότε έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε!

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ