Η καραμέλα του βασικού κι ο Ολυμπιακός

Η καραμέλα του βασικού κι ο Ολυμπιακός

Ο Φαν΄τ Σιπ είναι έτοιμος να ρισκάρει με τις δηλώσεις του για να διατηρήσει την καρέκλα του. Τρανό παράδειγμα ο Φορτούνης που δεν υπολογίζεται για βασικός σε αυτή την εθνική, επειδή όπως είπε «δεν αγωνίζεται βασικός στην ομάδα του, τον Ολυμπιακό».

Οι δηλώσεις του κ. Φαν’τ Σιπ, ομοσπονδιακού προπονητή, σχετικά με τους λόγους για τους οποίους δεν ξεκινάει βασικός ο Κώστας Φορτούνης στην εθνική ομάδα είναι σε όλους γνωστές και δεν προκαλούν την παραμικρή έκπληξη.

Ο Ολλανδός «τεχνικός» ζει για να δικαιολογεί την ανάσυρση του από τα αζήτητα, χάρις σε μια αγαστή συνεργασία κάτι περίεργων θαμώνων της ευρύτερης περιοχής της Γλυφάδας με συγκεκριμένους μανατζαραίους, συνεπώς χρειάζεται να είναι πάντα έτοιμος να ρισκάρει και με τις δηλώσεις του για να διατηρήσει την καρέκλα του.

Μεταξύ των λόγων για τους οποίους ο Κώστας Φορτούνης δεν υπολογίζεται για βασικός σε αυτή την εθνική ομάδα κυρίαρχη θέση κατέχει ότι ο διεθνής χαφ «δεν αγωνίζεται βασικός στην ομάδα του, τον Ολυμπιακό».
Συνεπώς, για ένα εξαιρετικό ποδοσφαιριστή, όπως είναι ο Κώστας Φορτούνης, που είναι πάντα στις δεκαπέντε – δεκαέξι βασικές επιλογές του προπονητή του για τις υποχρεώσεις της ομάδας του σε πρωτάθλημα, κύπελλο και Champions League, η συμμετοχή του, ως βασικού, στην εθνική ομάδα δυσκολεύει σημαντικά εξαιτίας του γεγονότος πως δεν έχει πάρει στο σπίτι του τη φανέλα του Ολυμπιακού, αλλά παλεύει καθημερινά για μια θέση στην αρχική ενδεκάδα.

Ανεξαρτήτως της αστειότητας των δηλώσεων ή των αιτιάσεων του κ. Φαν’τ Σιπ για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τον Φορτούνη και για τις δικαιολογίες, που απεγνωσμένα ψάχνει για να καλύψει τις απαιτήσεις των εργοδοτών του, από τα όσα είπε προκύπτουν μερικά ζητηματάκια:

Σύμφωνα με τον κ Φαν’τ Σιπ ο καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής, ο Κώστας Φορτούνης, δυσκολεύεται να βρει μια θέση στην αρχική (και όχι βασική) ενδεκάδα του Ολυμπιακού. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή, το επίπεδο της ομάδας είναι τόσο υψηλό και ο ανταγωνισμός σε συγκεκριμένες θέσεις τόσο έντονος που οι αποφάσεις για το ποιοι θα ξεκινήσουν σε ένα παιχνίδι προκύπτουν από συνθετότερες διαδικασίες από ότι οι ανάλογες σε μια άλλη, ακόμη και στη δεύτερη καλύτερη, ομάδα.

Ο Φορτούνης στον Ολυμπιακό συνθέτει μαζί με τον Βαλμπουενά, τον Εμβιλά, τον Καμαρά, ακόμη –ακόμη τον Πέπε (με την αίγλη που έφτασε στο Ρέντη) και τον Τιάγκο Σίλβα μια ομάδα ποδοσφαιριστών που ο καθένας τους δεν θα ήταν, απλώς, βασικός σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Θα «σκότωναν» οι άλλοι προπονητές για να τους έχουν.

Σε αυτή την τάξη μεγέθους ο Φορτούνης είναι παρών, καταθέτει ιδρώτα και κόπο, αγωνίζεται να κερδίσει τη θέση του απέναντι σε μεγάλες ποδοσφαιρικές αξίες, παλεύει για να είναι (και είναι) μια από τις βασικές επιλογές του κ. Μαρτίνς.

Η χρησιμοποίηση του στον Ολυμπιακό έχει πάντα σχέση με το επίπεδο ανταγωνισμού των διοργανώσεων στις οποίες η ομάδα παίρνει μέρος, με τις ειδικές προτεραιότητες κάθε αγώνα, με τις προπονητικές εμπνεύσεις και επιλογές και με δεκάδες, ακόμη, παραμέτρους που αφορούν στον ίδιο, στον προπονητή του, στην ομάδα του, στους συμπαίκτες του.

Συνιστά αγωνιστική παράνοια να εκτίθεται τόσο έντονα ένας, ακόμη και ψευδεπίγραφος, προπονητής εθνικής ομάδας και, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τις εργοδοτικές απαιτήσεις, να κρίνει την χρησιμοποίηση ή όχι ενός ποδοσφαιριστή της αξίας του Φορτούνη με κριτήριο τη συμμετοχή του ή όχι στην αρχική ενδεκάδα του Ολυμπιακού.

Σε πρώτη ανάγνωση ο κ, Φαν’τ Σιπ «παίζει εν ου παικτοίς» και αποπειράται να εμπλακεί στα εσωτερικά μιας ομάδας, της μεγαλύτερης και καλύτερης ελληνικής ομάδας με τρόπο ανεπίτρεπτο, εξόχως αγενή και δεκτικό σκληρών απαντήσεων εκ μέρους του Ολυμπιακού. Δεν ενδιαφέρει αν ο Ολυμπιακός θα απαντήσει στον ομοσπονδιακό προπονητή ή θα ζητήσει διευκρινίσεις ή θα κάνει ό,τι άλλο σκεφτεί και αποφασίσει.
Αυτό είναι ζήτημα της ερυθρόλευκης Π.Α.Ε., στην οποία ανήκει η ευθύνη να διαφυλάσσει την ηρεμία της ομάδας από κάθε κακόβουλή ή ανερμάτιστη διάθεση εμπλοκής τρίτων στη λειτουργία της.

Άλλο είναι το θέμα που θα έπρεπε να απασχολεί τον κ. Φαν’τ Σιπ πριν επιχειρήσει να ανακαλύψει αυτή την τραγική δικαιολογία που επικαλέστηκε δημοσίως: αν βγάλει από το κάδρο τον Φορτούνη (και τον Μπουχαλάκη) πόσοι και ποιοι από τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές, που συνέθεταν την αποστολή της εθνικής ομάδας για τον αγώνα με το «θηρίο» της Μολδαβίας, εκτιμάει ο ίδιος ότι θα περιλαμβάνονταν καν στην εικοσάδα του Ολυμπιακού; Ποιος άλλος εκ των διεθνών θα διεκδικούσε, με αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας, την είσοδο του στην αρχική ενδεκάδα των ερυθρολεύκων, ειδικά στις θέσεις που ο Κώστας Φορτούνης αγωνίζεται;

Αυτό θα ήταν ένα αντικειμενικό κριτήριο για τη συμμετοχή ή όχι του Κώστα Φορτούνη στην εθνική ομάδα για τις μάχες του αιώνα απέναντι στα θηρία του Κοσσόβου και της Μολδαβίας και το ντέρμπι ζωής και θανάτου με τη Σλοβενία.

Είναι καλό για τον Ολλανδό τεχνικό να ζητήσει ο ίδιος να κρίνει μήλα με μήλα κι όχι με μπρόκολα.
Τα υπόλοιπα ας τα αφήσει στη λαϊκή αντίληψη για το πώς διαρθρώνεται και λειτουργεί η εθνική ομάδα. Κάποιοι εκεί έξω γνωρίζουν περισσότερα και από τον ίδιο και τις παρέες του στα μαγαζιά της Γλυφάδας.

Υ.Γ. Θυμίζω, σχετικά, πως κάποτε ο μέγας Ρεχάγκελ πήρε μαζί του στην Ουκρανία τον Βασίλη Τσιάρτα χωρίς ο διεθνής χαφ να έχει ομάδα. Προπονήσεις μόνος του έκανε. Θυμάται κανείς τη γκολάρα που έβαλε ο Βασίλης (χωρίς καν να έχει ομάδα) στον αγώνα εκείνο;

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ