Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν… παραγγέλνουν

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν… παραγγέλνουν

Ο Ολυμπιακός είναι, καλώς ή κακώς, άλλο έργο! Δεν είναι «καλό ή κακό, όμορφο ή άσχημο, ελκυστικό ή απεχθές», είναι «άλλο έργο».

Οι εξελίξεις και οι ειδήσεις που τις επικοινωνούν πρέπει να μελετώνται συνδυαστικά. Και στο ποδόσφαιρο τίποτε δεν γίνεται (και δεν είναι ) τυχαίο, όταν αυτός που ενεργεί και δημιουργεί γεγονότα, έχει κατά νου όσα πρόκειται να συμβούν, τα μελλούμενα, κι όχι όσα έγιναν στο παρελθόν.

Δεν πρόκειται για ενέργειες στην τύχη, δεν αγοράζει κανείς λαχείο και περιμένει να χιονίσει για να δει άσπρη μέρα.

Όποιος «πεινάει» για διακρίσεις, για τίτλους, για την επόμενη μέρα, για την καθημερινή αναπαραγωγή και επιβεβαίωση της κυριαρχίας του αφουγκράζεται τους ήχους, ερμηνεύει τους κραδασμούς, αναρωτιέται για τις εξελίξεις και προετοιμάζεται να τις υποδεχθεί, αντί να τρέχει πίσω τους ασθμαίνοντας.

Ο Ολυμπιακός «έχει κατακτήσει» (εύκολα ή δυσκολότερα) το φετινό πρωτάθλημα. Αναμένεται να εισέλθει στη διαδικασία των play off με μια μη ανατρέψιμη διαφορά βαθμών από τους αντιπάλους του. Αν επιβεβαιώσει και στη διαδικασία αυτή τη διαφορά που τον χωρίζει από τους άλλους θα προκύψει νέο ρεκόρ διαφοράς βαθμών.

Στη νεοελληνική εκδοχή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου όλα αυτά αρκούν για να αράξει ο ιδιοκτήτης και η ομάδα και να περιμένει να ολοκληρωθεί η διοργάνωση, σκεπτόμενοι από τώρα τη φιέστα.

Ο Ολυμπιακός είναι, καλώς ή κακώς, άλλο έργο! Δεν είναι «καλό ή κακό, όμορφο ή άσχημο, ελκυστικό ή απεχθές», είναι «άλλο έργο».

Δείτε, συνδυαστικά, τις εξελίξεις. Η ομάδα, μόλις ξεκινάει η μετεγγραφική περίοδος του Ιανουαρίου, καλύπτει αμέσως τα όποια κενά και ξεκινάει το δεύτερο μισό του πρωταθλήματος και τις υποχρεώσεις στο Europa League με πολύ καλύτερες προϋποθέσεις στα δύο ακραία μπακ και στη μία θέση στόπερ. Η ταχύτητα με την οποία κινείται είναι παροιμιώδης στην ελληνική ποδοσφαιρική σκηνή. Οι αγωνιστικές προϋποθέσεις με τις οποίες μπαίνει στον καινούργιο χρόνο είναι σαφώς καλύτερες.

Όλοι απορούν με τους ερυθρόλευκους και τη «μανία τους» να καλύψουν και το παραμικρότερο κενό, λες και από αυτή την κάλυψη εξαρτάται η επιβίωση τους. ΟΙ αγώνες με την Αϊντχόβεν είναι μια ερμηνεία, δεν είναι η μόνη. Η εικόνα μοιάζει σχεδόν παρανοϊκή, όταν την εντάξει κανείς στη γενικότερη κατάντια των εθνικών διοργανώσεων.

«Ξαφνικά» ξεκινάει ένα τσουνάμι ανανεώσεων συμβολαίων όλων των εμβληματικών ποδοσφαιριστών της ομάδας, ειδικά στο άξονα, εκεί όπου η υπεροπλία του Ολυμπιακού είναι η αφετηρία της κυριαρχίας του. Ο ένας μετά τον άλλο οι παίκτες περνούν από το ταμείο, υπογράφουν και αποχωρούν με νέα συμβόλαια, περισσότερα (λογικά) λεφτά, τη σχέση τους με την ομάδα ανανεωμένη και την εμπιστοσύνη τους στην ιδιοκτησία στα ύψη. Έτσι ή αλλιώς από τον Ολυμπιακό κανένας δεν έχασε ούτε ένα ευρώ. Ταραχή και απορίες «στο χριστεπώνυμο πλήρωμα» του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Κι εκεί που ψάχνουν όλοι να βρουν την απάντηση στο ερώτημα «γιατί όλα αυτά, για ένα ακόμη πρωτάθλημα;» σκάει η «βόμβα».

Η συμμετοχή των ομάδων στη φάση των ομίλων του UEFA Champions League θα συνδυάζεται πλέον με τη θέση της κάθε ομάδας στο UEFA Ranking και δεν θα είναι προϊόν της θέσης της χώρας.

Ούτε παραγγελία να το είχαν στον Ολυμπιακό! Η προοπτική να αποκολληθεί η ομάδα από τα υπόγεια της βαθμολογία της UEFA στα οποία έχει κατρακυλήσει η χώρα και να διαπραγματευθεί μόνη της την παρουσία της στις ευρωπαϊκές εξελίξεις σε διασυλλογικό επίπεδο είναι μακράν η καλύτερη είδηση της δεκαετίας.

Είναι, στην ουσία, η Εδέμ για όλες εκείνες τις ομάδες των λεγόμενων «μικρών ή περιφερειακών χωρών»,  η δυναμική των οποίων ασφυκτιά στα στενά, τα περιορισμένα, τα κακοφορμισμένα όρια των εθνικών τους πρωταθλημάτων την ώρα που οι ίδιες έχουν όλα τα περιθώρια και τις προϋποθέσεις να πετάξουν ψηλά και να μετέχουν ενεργά στις διεργασίες που εξελίσσονται στις κορυφαίες διοργανώσεις της UEFA.

Ο Ολυμπιακός, είτε αρέσει, είτε όχι, τις διαθέτει σε επάρκεια τις προϋποθέσεις αυτές. Κι επειδή «πριν πεινάσει … παραγγέλνει» από ποδοσφαιριστές μέχρι τεχνογνωσία είναι σαφές ότι οι κινήσεις του τελευταίου μήνα πρέπει να διαβαστούν σύμφωνα με τις εξελίξεις εκτός συνόρων.

Με άλλα λόγια ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται από τώρα για το δικό του, το ανεξάρτητο από τους υπόλοιπους του ελληνικού πρωταθλήματος, μέλλον στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, χωρίς να χρειάζεται «να παρακαλάει» τους άλλους να συνειδητοποιήσουν τι σημαίνουν διοργανώσεις της UEFA και χωρίς να εξαρτά τη δική του προοπτική από κάθε Ζόρια, Έστερσουντ και Σλόβαν Μπρατισλάβας.

Πως μεταφράζεται η προετοιμασία αυτή για τις εθνικές διοργανώσεις; Στη δημιουργία μιας ακόμη ισχυρότερης από τη σημερινή ομάδας. Όσο η συμμετοχή στις διοργανώσεις της UEFA θα εξαρτάται από τη συμμετοχή στις εθνικές διοργανώσεις, τόσο ο Ολυμπιακός θα φεύγει μακριά από τους υπόλοιπους στο πρωτάθλημα. Τόσο απλά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ