Τι έμαθε η UEFA από τον Ζαγοράκη…

Τι έμαθε η UEFA από τον Ζαγοράκη…

Η UEFA μετά από την ενημέρωση που είχε από τον Θοδωρή Ζαγοράκη για το ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν ξέρει, ούτε να κλείνει τα μάτια της στα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν.

Πλουσιότερη σε γνώσεις γύρω από το ελληνικό ποδόσφαιρο, για τις ομάδες και τις σχέσεις εξουσίας και για τα πρόσωπα που πραγματικά το διοικούν και διαχειρίζονται τις τύχες του, έφυγε από την Αθήνα προ ημερών η αντιπροσωπεία της UEFA. Πλέον, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία έχει στα χέρια της όλο τον οδικό χάρτη που περιγράφει τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα, άρα είναι ικανά ενημερωμένη για να αποφασίσει τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει η κατάσταση.

Την ενημέρωση ανέλαβε και έκανε στη δίωρη μεταξύ τους συνάντηση (χωρίς κανένα τρίτο) ο Θόδωρος Ζαγοράκης, «σαν έτοιμος από καιρό, σαν θαρραλέος», καθώς έχει και ο ίδιος αντιληφθεί πως αν δεν αλλάξει συθέμελα το σύστημα δεν πρόκειται να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για το άθλημα, ούτε, βεβαίως, έχει νόημα η παραμονή του ίδιου στη θέση του τύποις προέδρου της ΕΠΟ.

Ο Ζαγοράκης στην κουβέντα του με την αντιπροσωπεία της UEFA δεν έμεινε μόνο στη γενική παρουσίαση των τάσεων που επικρατούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο και δεν περιορίστηκε σε κάποιες γενικόλογες αναφορές στις σχέσεις μεταξύ ερασιτεχνικού και επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
Πέρασε, πολύ γρήγορα, σε μια ουσιαστική, με ονόματα και διευθύνσεις ενημέρωση, ώστε οι συνομιλητές του να αποκτήσουν πλήρη γνώση για όλες τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες που συνθέτουν το σκηνικό.

Μετά την ολοκλήρωση της κουβέντας με την τριάδα των απεσταλμένων από τη Νυόν είναι πια ξεκάθαρη η εικόνα, η UEFA δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν ξέρει, ούτε να κλείνει τα μάτια της στα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν.

Τι ξέρει και επίσημα τώρα «χαρτί και καλαμάρι» η UEFA;

Πως ακριβώς κατανέμονται οι σχέσεις εξουσίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ποιοι έχουν το πάνω χέρι και εξουσιάζουν πρόσωπα και αποφάσεις, ποιες ομάδες συμφερόντων διοικούν, στην ουσία, το Πάρκο Γουδή και καθοδηγούν την Εκτελεστική Επιτροπή στις αποφάσεις της.

Ποια είναι η κατανομή των ομάδων συμφερόντων εντός της Εκτελεστικής Επιτροπής, πως επηρεάζονται οι λειτουργίες και οι αποφάσεις της Ομοσπονδίας, ποιοι είναι «οι αρχηγοί», δηλαδή οι ιμάντες μεταβίβασης των εντολών κάθε μιας από τις ομάδες, ποιοι εγγυώνται την ενότητα κάθε ομάδας και την ενιαία έκφραση της.

Ποια είναι και πως λειτουργούν τα εξωθεσμικά πρόσωπα που ρίχνουν βαρύ τον ίσκιο τους στο Πάρκο Γουδή, επιβάλλουν με κάθε κόστος τις απόψεις τους, κουλαντρίζουν τους «υπηκόους τους» και η απαίτηση τους είναι διαταγή ακόμη και για τους προπονητές των εθνικών ομάδων υποδομής (πόσο μάλλον για τους διαιτητές και την ταλαίπωρη την ΚΕΔ).

Πως είναι δομημένες οι σχέσεις εξουσίας στη διαιτησία, πως, από ποιους και με ποια προφανή ανταλλάγματα προωθούνται οι διαιτητές στους πίνακες των εθνικών κατηγοριών, ποιοι ελέγχουν ακόμη και την ανάσα των referee πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τους αγώνες, ποιοι ψάχνουν τρόπους για να ακυρωθεί η έλευση ξένων διαιτητών και να αναλάβουν τα εγχώρια συνεργεία την ανάδειξη των πρωταθλητών.

Δύσκολη και «επικίνδυνη» πολιτικά η απόφαση του Ζαγοράκη, αλλά αναγκαία, καθώς ο ίδιος ακόμη και τώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει οριστικά αν έχει νόημα να παραμείνει στη θέση του ή να αποχωρήσει και να αφήσει πίσω του συντρίμμια και ένα εμφύλιο σε εξέλιξη.

Η ενημέρωση του προς την UEFA είχε το νόημα να παρουσιάσει την αληθινή εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου ενώπιον όσων μπορούν καταλυτικά να αποφασίσουν για το μέλλον του και, ταυτόχρονα, να καταστήσει σαφές πως η επιθυμητή πρόοδος δεν είναι καθόλου εύκολη, προσκρούει σε θηριώδη επιχειρηματικά συμφέροντα και χωρίς την σκληρή εποπτεία και παρέμβαση των διεθνών ποδοσφαιρικών αρχών τίποτε δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει.

Για τον Ζαγοράκη, όπως όλα δείχνουν, «η μέρα –τομή» στην παρουσία του στην ΕΠΟ είναι εκείνη της Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ στο τέλος Ιουνίου.

Ο ίδιος ετοιμάζεται, έτσι ακούγεται, να θέσει ενώπιον των μελών της Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ όλα τα ζητήματα και να απαιτήσει να υιοθετηθεί μια πολιτική οδός διαφυγής από τη σημερινή κατάσταση μέσω της ομόφωνης, αν είναι δυνατόν, έγκρισης της Ολιστικής Μελέτης, στις προτάσεις της οποίας περιγράφεται μια άλλη δομή εξουσίας για την Ομοσπονδία, τις Λίγκες και το ποδόσφαιρο.

Τι θα πετύχει δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο, στην ουσία είναι νεφελώδες και προς το παρόν αδιευκρίνιστο.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα διαμορφώσει, με μια καταλυτική πολιτική απόφαση υπέρ της Ολιστικής μελέτης, ένα πλαίσιο αλλαγών που θα του επιτρέψει να οδηγήσει το άθλημα σε μια διαφορετική επόμενη μέρα, αφού, πρώτα, διαμορφώσει πλήρως το νέο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο που είναι απαραίτητο.

Στην χειρότερη θα επανέλθει στη Βρυξέλλες και θα αναπολεί τις περιπετειώδεις μέρες του στο Πάρκο Γουδή.

Μέση οδός σήμερα δεν προβλέπεται, ο Ζαγοράκης πολύ δύσκολα θα παραμείνει να καταναλώνεται σε μια σχέση που δεν τον γεμίζει, δεν του προσφέρει την ικανοποίηση της προσφοράς όπως ο ίδιος την αντιλαμβάνεται.

Η UEFA διαμήνυσε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι είναι αναφανδόν μαζί του και πως έχει τον τρόπο να διεμβολίσει το σύστημα της Ομοσπονδίας και να του προσφέρει όλες τις εγγυήσεις που χρειάζεται. Τον τρόπο, όπως δήλωσε, θα τον αποφασίσει η ίδια, διάφορα είδη εμπάργκο κάνουν πολύ καλή δουλειά.

Προς το παρόν τίποτε δεν είναι ασφαλές και βέβαιο, όλα παίζονται, ακόμη και η συνέχιση της παρουσίας του Ζαγοράκη στη θέση του προέδρου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ