Η αριθμητική των διαπραγματεύσεων και τα παιχνίδια

Η αριθμητική των διαπραγματεύσεων και τα παιχνίδια

Είναι «χρυσός κανόνας» και ισχύει σε κάθε διαπραγμάτευση όταν ο απέναντι είναι ισχυρός παίκτης: η δεύτερη και κάθε επόμενη πρόταση είναι πάντοτε χειρότερη από την πρώτη!

Είναι «χρυσός κανόνας» και ισχύει σε κάθε διαπραγμάτευση όταν ο απέναντι είναι ισχυρός παίκτης: η δεύτερη και κάθε επόμενη πρόταση είναι πάντοτε χειρότερη από την πρώτη!

Διαρρέεται πανταχόθεν πως θα συμβεί και στην περίπτωση των «έξι άστεγων ΠΑΕ», η νέα (αν υπάρξει) πρόταση της Cosmote για το πακέτο των δικαιωμάτων τους θα είναι μικρότερη των 8 εκατομμυρίων, ακούγεται πως θα προσεγγίσει στα 7 εκατομμύρια για όλη την «παλιοπαρέα» (ίσως είναι και μικρότερη).

Από τις ίδιες πηγές αναφέρεται πως « θα είναι καλό για τις ομάδες να μην αναγκαστεί η Cosmote να καταθέσει νέα πρόταση, θα εκπλαγούν αρνητικά», αυτοί που τα λένε κάτι περισσότερο ξέρουν, πολύ δύσκολα αποφεύγει κανένας τον χρυσό κανόνα των διαπραγματεύσεων αν είναι θεσμικός μπαταξής και περιμένει να κονομήσει πουλώντας αέρα κοπανιστό, δηλαδή 35 εισιτήρια μέσο όρο και στα ντέρμπι τριακόσια με το ζόρι!!!

Η εταιρεία γνωρίζει άριστα το προφανές: οι «έξι» δεν έχουν μαντίλι να κλάψουν από καμία άλλη πηγή, συνεπώς οι διαπραγματευτικές τους δυνατότητες είναι από αστείες έως ανύπαρκτες. Αν, μάλιστα, απουσίαζε από το τραπέζι και το 1,5 εκατομμύρια ευρώ που εισέπραξαν από την πολιτική παλαβομάρα του Αυγενάκης να μοιραστούν ισόποσα τα λεφτά από το ποδοσφαιρικό στοίχημα στις 14 ΠΑΕ της κατηγορίας δεν θα υπήρχε στον ήλιο μοίρα.

Γιατί τότε αυτό το θέατρο τραβάει σε μάκρος και απειλεί να ξεφτιλίσει ανεπανόρθωτα τα τελευταία όρια σοβαρότητας του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου;

Επειδή η αντιπαράθεση στη Λίγκα δεν είναι (ποτέ δεν ήταν) για το τηλεοπτικό συμβόλαιο, η κεντρική διαχείριση είναι ένας κατασκευασμένος μύθος για να καλύψει τα πραγματικά ζητήματα που έχουν αναδειχθεί, ζητήματα που αφορούν στο ποιος έχει τον ουσιαστικό έλεγχο, ποιος κάνει κουμάντο στο «μαγαζί», ποιος θα διαχειρίζεται τις υποθέσεις στον σημαντικότερο πυλώνα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Περί και για την εξουσία είναι ο καυγάς στη Λίγκα, αυτήν αφορά, σε αυτή αναφέρεται και γύρω από αυτήν εξελίσσεται το παιχνίδι.

Το τηλεοπτικό συμβόλαιο είναι απλώς το γήπεδο που φιλοξενεί τη μάχη χαρακωμάτων που είναι σε εξέλιξη μεταξύ των παραδοσιακών δυνάμεων (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός ΑΕΚ, Άρης, ΟΦΗ κ.λ.π.) και των «νέων « (αλλά τόσο αρχαίων, παλαιολιθικών σχεδόν) που προέκυψαν στην πορεία (Βόλος, Λαμία, Απόλλων, Παναιτωλικός, Ιωνικός με ολίγη από Αστέρα Τρίπολης) και διεκδικούν να διοικήσουν αυτές το «μαγαζί» με το μυαλό τους στην τσέπη «και ούτω βοήσωμεν». Ο ΠΑΟΚ συμπαρίσταται στις «έξι» άστεγες τηλεοπτικά ΠΑΕ μέχρι να πείσει τη NOVA να του δώσει το ποσό που ζητάει (κάτω από αυτό του Ολυμπιακού και πάνω από αυτά της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού), η NOVA άλλες μετρήσεις έχει στα χέρια της και άλλα έχει αποφασίσει να πληρώσει, η Cosmote δεν ασχολείται με τον εκ Μακεδονίας «Δικέφαλο» κι ο χαβαλές καλά κρατεί.

Στην υπόθεση εμπλέκονται σε ηγετικό ρόλο δυο παλιές καραβάνες (Μπέος, Γκαγκάτσης πατήρ), λέγεται ότι έχουν πάρει αιχμάλωτο τον ΠΑΟΚ στο πρόσωπο του Γκαγκάτση υιού, γενικώς υπονοούνται διάφορα και άκρως οικογενειακά, αλλά οι οικογενειακοί συσχετισμοί είναι εκτιμήσεις περισσότερο ή πιθανολογήσεις, απόδειξη δεν υπάρχει (βεβαίως κανένας σε ανάλογες περιπτώσεις δεν κόβει απόδειξη).

Ο κυρίαρχος ρόλος, όμως, του Δημάρχου του Βόλου και του πρώην προέδρου της ΕΠΟ δεν αμφισβητείται, οι υπόλοιποι της παρέας των άστεγων απλώς «πάνε το γράμμα», ο Μποροβήλος είναι ο αιώνιος «τρίτος της παρέας».

Μπέος και Γκαγκάτσης πατήρ (με την συνδρομή ή την ανοχή του υιού) αισθάνονται ότι «ήρθε η ώρα τους να πάρουν το μαγαζί στα χέρια τους», εξάλλου αυτό ακριβώς πουλάνε στο πόπολο, ότι «ξέρουν το παιχνίδι και είναι σε θέση να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των δικών τους», ποιοι είναι « οι δικοί τους» είναι μια άλλη ερώτηση που επιδέχεται πολλές απαντήσεις, διαφέρουν κάθε φορά ανάλογα με τα φεγγάρια…

Στον καμβά αυτό θα εξελιχθούν φέτος, όλη την περίοδο, οι ηγετικές φιλοδοξίες διάφορων στη Λίγκα, αν θα ευοδωθούν οι σχεδιασμοί τους ή όχι είναι θέμα πολλών παραγόντων μεταξύ των οποίων και η τυχαιότητα.

Υ.Γ. Η διαρρεόμενη ως «βέβαιη» συμφωνία του Αστέρα Tρίπολης με τη NOVA αποδεικνύει, αν υλοποιηθεί τελικώς, τους ισχυρότατους δεσμούς της ομάδας των «έξι», την απόφαση των αφεντικών ή των εκπροσώπων τους να βαδίσουν παρέα.

Ο Αστέρας «συμφώνησε» με τη NOVA μετά από άδεια που έλαβε από τους «έξι» σε μια σχεδιασμένη διαδικασία για να ικανοποιηθούν από την Cosmote οι εναπομείναντες «πέντε» άστεγοι. Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ο κ. Μποροβήλος εμφάνισε ξαφνικά έντονη διάθεση ανεξαρτησίας και έκοψε τον ομφάλιο λώρο από τα παλιά …

Η προσδοκία των «πέντε» είναι να παραμείνει η πρόταση των Γερμανών στα 8 εκατομμύρια ευρώ, άρα να ικανοποιηθεί η απαίτηση τους να πάρουν από 1,6 εκατομμύρια ευρώ η κάθε μία.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο πως η Cosmote θα δεχθεί να παίξει σε αυτό το παιχνίδι, ειδικά όταν «έχασε» τον Αστέρα, την κατά τεκμήριο σοβαρότερη και με το μεγαλύτερο επιχειρηματικό αντίκρισμα ΠΑΕ από τις υπόλοιπες, η πιθανότητα να αντιπροτείνει « πέντε εκατομμύρια για τις πέντε ομάδες που απόμειναν ή το πολύ έξι» δεν είναι αμελητέα.

Μεταξύ μας, ποιος δίνει από ένα εκατομμύριο ευρώ σε πέντε ομάδες που εμφανίζονται στην εξίσωση μόνο όταν έχουν αντιπάλους στην έδρα τους τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό; Ποιο ματς στην ελληνική Λίγκα κοστολογείται 250.000 ευρώ;

Εν αναμονή …

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ