Macklemore: «Δύο λέξεις ήταν αρκετές» – Η συναυλία για την Παλαιστίνη με Hozier, Kneecap και Μαρκ Ράφαλο

Macklemore: «Δύο λέξεις ήταν αρκετές» – Η συναυλία για την Παλαιστίνη με Hozier, Kneecap και Μαρκ Ράφαλο

Με τη στήριξη των Hozier, Kneecap και Μαρκ Ράφαλο, ο Macklemore εγκαινίασε στο Δουβλίνο την περιοδεία «Free Palestine», έξι εβδομάδες μετά την απομάκρυνσή του από τις συναυλίες του Εντ Σίραν

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Πρόσθεσε to10.gr στην Google

Έξι εβδομάδες μετά την απομάκρυνσή του από την περιοδεία του Εντ Σίραν, ο Macklemore επέστρεψε στη σκηνή με μια συναυλία αφιερωμένη στην Παλαιστίνη, έχοντας στο πλευρό του γνωστούς καλλιτέχνες που θέλησαν να εκφράσουν δημόσια την αλληλεγγύη τους.

Σύμφωνα με το Variety, η 3Arena του Δουβλίνου γέμισε το βράδυ της Δευτέρας με παλαιστινιακές σημαίες και κεφίγιες, ενώ χιλιάδες θεατές παρακολούθησαν τη σχεδόν τετράωρη εκδήλωση. Η συναυλία σηματοδότησε την έναρξη της περιοδείας «Free Palestine», που συνεχίζεται στο Παρίσι και το Λονδίνο, με όλα τα έσοδα να διατίθενται σε οργανώσεις που στηρίζουν την Παλαιστίνη.

Διαβάστε επίσης: Γιώργος Μανίκας: Συγκλονίζει η αδερφή του, Λίλια, για τη μάχη με τον καρκίνο

Ο Αμερικανός ράπερ έχει προσφέρει για τον ίδιο σκοπό και την αμοιβή του, ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, από την περιοδεία του Σίραν.

Η απομάκρυνση από την περιοδεία του Εντ Σίραν

Η πρωτοβουλία ακολούθησε την απομάκρυνση του Macklemore από την αμερικανική περιοδεία «Loop», στις 14 Σεπτεμβρίου, μετά από ομιλίες του με πολιτικό περιεχόμενο και το σύνθημα «Free Palestine» σε δύο συναυλίες στο Νιου Τζέρσεϊ.

Το Ισραηλινοαμερικανικό Συμβούλιο είχε ζητήσει την απομάκρυνσή του, κατηγορώντας τον ότι προωθούσε πολιτική ατζέντα. Η διοργανώτρια εταιρεία επικαλέστηκε αντιρρήσεις των χώρων διεξαγωγής, ενώ ο ίδιος ο Macklemore υποστήριξε ότι πίσω από την απόφαση βρισκόταν ο Ρόμπερτ Κραφτ, ιδιοκτήτης του σταδίου Gillette.

Από την πλευρά του, ο Εντ Σίραν δημοσίευσε εκτενή ανακοίνωση, εξηγώντας γιατί επιλέγει να αποφεύγει τις δημόσιες τοποθετήσεις για πολιτικά ζητήματα, στάση που προκάλεσε επικρίσεις σε βάρος του.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον Macklemore, καλλιτέχνες όπως ο Finneas, ο Λούκας Γκράχαμ και οι Beoga αποχώρησαν επίσης από την περιοδεία του Σίραν.

«Η ελευθερία που απαιτεί την καταπίεση κάποιου άλλου δεν είναι ελευθερία»

Μιλώντας στο κοινό του Δουβλίνου, ο Macklemore αναφέρθηκε στην αντιπαράθεση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του.

«Πριν από έξι εβδομάδες, ήταν δύο λέξεις. Μόνο δύο λέξεις χρειάστηκαν. Δύο λέξεις που έχουν τις ρίζες τους στην αγάπη και την απελευθέρωση», είπε.

«Αυτές οι δύο λέξεις είναι τόσο απειλητικές για ορισμένους ανθρώπους. Θα προτιμούσαν να τις φιμώσουν παρά να αντιμετωπίσουν αυτό που πραγματικά σημαίνουν. Γιατί η ελευθερία που απαιτεί την καταπίεση κάποιου άλλου δεν είναι σε καμία περίπτωση ελευθερία».

Ο ράπερ αναφέρθηκε επίσης στις εικόνες καταστροφής από τη Γάζα, επισημαίνοντας ότι το σύνθημα έχει γίνει πιο αμφιλεγόμενο από τον ανθρώπινο πόνο που οδήγησε στη διατύπωσή του.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Variety (@variety)

Η στήριξη των Hozier, Kneecap και Μαρκ Ράφαλο

Στη συναυλία συμμετείχαν ο Hozier, οι Kneecap και οι Beoga. Ο Hozier ερμήνευσε, μεταξύ άλλων, ένα παραδοσιακό τραγούδι του 18ου αιώνα για την ισότητα μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών θρησκειών, ενώ αναφέρθηκε σε 55 φοιτητές από τη Γάζα που περιμένουν την έγκριση της βίζας τους για να σπουδάσουν στην Ιρλανδία.

Οι Kneecap, από την πλευρά τους, ευχαρίστησαν ειρωνικά τον Εντ Σίραν «που βοήθησε να διοργανωθεί αυτή η συναυλία».

Μηνύματα υποστήριξης έστειλαν επίσης ο Τζούλιαν Καζαμπλάνκας των The Strokes, η Ιλάνα Γκλέιζερ και ο Μαρκ Ράφαλο.

«Δεν θα υπάρξει ειρήνη μέχρι να υπάρξει ισότητα», δήλωσε ο Ράφαλο, καλώντας το κοινό να συνεχίσει τον αγώνα για μια ελεύθερη Παλαιστίνη.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Variety (@variety)

Η συγκίνηση και το τελευταίο μήνυμα

Ο Macklemore εμφανίστηκε στη σκηνή φορώντας κεφίγια και δεν έκρυψε τη συγκίνησή του όταν το κοινό άρχισε να φωνάζει «Free Palestine».

Παρουσίασε μεγάλες επιτυχίες του, όπως τα «Thrift Shop», «Same Love» και «Can’t Hold Us», αλλά και το νέο πολιτικό τραγούδι «Where Is Our Love?», με αναφορές στην Παλαιστίνη, το Σουδάν, το Κονγκό και την αμερικανική υπηρεσία μετανάστευσης ICE.

«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη συλλογική απελευθέρωση μέχρι την τελευταία μας ανάσα», δήλωσε κλείνοντας τη συναυλία, πριν καλέσει τους θεατές να φωνάξουν για τελευταία φορά «Free Palestine».

Προσθήκη ως προτεινόμενη πηγή στη Google
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ