Το «καφενείο» της Σέριφ και οι ελληνικές… καφετέριες

Το «καφενείο» της Σέριφ και οι ελληνικές… καφετέριες

Η Σέριφ κερδίζει μέσα στο Μπερναμπέου την ώρα που οι ελληνικές ομάδες αδυνατούν να παίξουν σε ομίλους ή ακόμα - ακόμα και στην Ευρώπη.

Δεν ήταν η «βόμβα» της χρονιάς. Αν θέλουμε να μιλάμε για «βόμβα» της χρονιάς μπορούμε να πάμε μερικές μέρες πίσω. Όταν η Σέριφ Τίρασπολ κατάφερνε να μπει στους ομίλους του Champions League. Όταν γινόταν η πρώτη ομάδα από τη Μολδαβία που καταφέρνει κάτι τέτοιο. Όταν κέρδιζε τον Ερυθρό Αστέρα και την Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Όταν κέρδιζε τη Σαχτάρ την πρώτη αγωνιστική.

Αυτή, η νίκη στο Μπερναμπέου απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, μπορεί να χαρακτηριστεί ως η «βόμβα» της δεκαετίας. Του… αιώνα. Μια ομάδα με χρηματιστηριακή αξία 12,38 εκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα με το transfermarkt. Απέναντι σε μια Ρεάλ Μαδρίτης με χρηματιστηριακή αξία 793 εκατομμυρίων ευρώ.

Δεν είναι αυτή η πρώτη φορά που παίζει γενικά σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης η μόνιμη πρωταθλήτρια Μολδαβίας. Τη σεζόν 2017-18 είχε αγωνιστεί στους ομίλους του Europa League αφήνοντας εκτός της Λέγκια Βαρσοβίας. Και στον όμιλο σημείωσε εξαιρετικά αποτελέσματα, με δύο νίκες, τρεις ισοπαλίες και μια ήττα απέναντι σε Λοκομοτίβ Μόσχας, Κοπεγχάγη και Ζλιν.

Τις επόμενες σεζόν «φλέρταρε» και πάλι με τη συμμετοχή τους στους ομίλους του Europa League, δίχως όμως να τα καταφέρει. Το… καλύτερο το φύλαγε για φέτος. Που κάνει όλη την Ευρώπη να παραμιλά. Και τον Φλορεντίνο Πέρεθ να καταπίνει τη γλώσσα του για εκείνη την περιβόητη δήλωση που είχε κάνει και αναρωτιόταν «για ποιον λόγο να παίζουμε με ομάδες σαν τη Σέριφ», υπερασπιζόμενος τη European Super League που ήθελε να δημιουργήσει.

Αν όλα αυτά τα τελευταία χρόνια που η Σέριφ αργά αλλά σταθερά ανεβαίνει τα σκαλοπάτια της ευρωπαϊκής αναγνώρισης κληρωνόταν με μια ελληνική ομάδα, η απάντηση θα ήταν εύκολη από μέρους μας. «Το καφενείο». Έτσι χαρακτηρίζουμε ομάδες από τη Μολδαβία, την Ουκρανία, τη Βοσνία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα μπορεί να μας φέρει μια ομάδα της αντίπαλο στα καλοκαιρινά προκριματικά. Κι ας την πατάμε κάθε χρόνο από κάθε πιθανή ή απίθανη ομάδα βρίσκεται μπροστά μας. Τύπου… Βελεζ.

Αν η Σέριφ είναι για κάποιους «καφενείο», τότε πως θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τις δικές μας ομάδες που ψάχνουν τη διάκριση με το… τουφέκι; Έχοντας πολλαπλάσιο μπάτζετ από τους Μολδαβούς και χρηματιστηριακή αξία που πολλές φορές είναι 7-8 φορές πάνω από εκείνη;

Η ΑΕΚ στην τελευταία της παρουσία στο Champions League δεν κατάφερε να πάρει ούτε βαθμό! Έξι ματς, έξι ήττες. Η ΑΕΚ φέτος αποκλείστηκε από τη Βελέζ Μόσταρ, σε έναν από τους πιο ταπεινωτικούς αποκλεισμούς που έχει γνωρίσει ελληνική ομάδα στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα που η Σέριφ ξεπερνούσε τα προκριματικά του Champions League με έξι νίκες και δύο ισοπαλίες. Και στον όμιλο έχει δύο νίκες σε δύο ματς με Σαχτάρ και Ρεάλ! Η Σέριφ έχει χρηματιστηριακή αξία μόλις 12 εκατομμυρίων ευρώ. Ο ΑΕΚ έχει 45.

Η Σέριφ κέρδισε μέσα στο Μπερναμπέου στην παρθενική της εμφάνιση σε ομίλους του Champions League, την ώρα που ο ΠΑΟΚ δεν έχει αγωνιστεί ούτε μια φορά στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Αδυνατεί να… κουνήσει σεντόνι. Η Σέριφ έχει χρηματιστηριακή αξία μόλις 12 εκατομμυρίων ευρώ. Ο ΠΑΟΚ έχει 59.

Η Σέριφ είναι και ένα παράδειγμα για το πώς μια ομάδα με μπάτζετ χαμηλότερο των δέκα εκατομμυρίων ευρώ μπορεί να σταθεί στα πόδια της, να πατήσει γερά και να κοιτάξει στα μάτια ορισμένες από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Την ίδια ώρα που ο Παναθηναϊκός ενός ανάλογου μπάτζετ δεν αγωνίζεται καν στην Ευρώπη. Και ξεκινάει κάθε σεζόν με το άγχος για το αν θα πετύχει τον στόχο της πρώτης… τετράδας που θα τον επαναφέρει στα ευρωπαϊκά Κύπελλα. Η Σέριφ έχει χρηματιστηριακή αξία μόλις 12 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Παναθηναϊκός έχει 35.

Με λίγα λόγια; Η Σέριφ Τιρασπόλ, μια άσημη ομάδα που αν δεν ήταν οι Έλληνες παίκτες της (Κολοβός, Αθανασιάδης) αρκετοί δεν θα τη μάθαιναν το περασμένο καλοκαίρι αλλά… χθες το βράδυ με τη νίκη στο Μπερναμπέου, επί της ουσίας «ξεφτιλίζει» τρεις από τις πιο ιστορικές ελληνικές ομάδες. Τους βάζει τα γυαλιά, τους δείχνει ποιος είναι ο σωστός δρόμος για να πετύχεις κάτι που δεν είχες φανταστεί ούτε στα πιο τρελά σου όνειρα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ