Επανάσταση στο ποδόσφαιρο – Η FIFA αλλάζει τον κανονισμό, οι διαιτητές θα δίνουν οδηγίες και θα κάνουν αλλαγές

Επανάσταση στο ποδόσφαιρο – Η FIFA αλλάζει τον κανονισμό, οι διαιτητές θα δίνουν οδηγίες και θα κάνουν αλλαγές

Η παγκόσμια πατέντα στο ΑΕΚ-Αρης και η αποκάλυψη της ευρεσιτεχνίας Διαμαντόπουλου-Καραντώνη στην αλλαγή του Ρότα, έβαλε σε σκέψεις τη FIFA.

Εντάξει, ο κόσμος είναι αχάριστος. Σε μια εποχή που το ποδόσφαιρο αλλάζει, έπεσαν όλοι να φάνε τους διαιτητές του αγώνα ΑΕΚ-Αρης, επειδή υπέδειξαν στον Αργύρη Γιαννίκη να κάνει αλλαγή τον Λάζαρο Ρότα. Αντί να δουν μπροστά, αντί να σκεφτούν μακροπρόθεσμα και να δουν το μέλλον και τα ευεργετήματα μιας τέτοιας ενέργειας, είναι κοντόφθαλμοι. Κοιτάζουν μόνο το σκάνδαλο. Και ότι την ευρεσιτεχνία.

Γιατί, καλοί μου φίλοι, εδώ οι Διαμαντόπουλος και Καραντώνης, δεν λειτούργησαν απλά ως διαιτητές. Αλλά άνοιξαν νέους ορίζοντες στη διαιτησία, την προπονητική, το σκάουτινγκ. Σε όλα. Και γιατί όχι, άλλωστε. Οι ίδιοι τρέχουν πιο πολύ από τους παίκτες. Είναι «μέσα» στη μάχη, ενίοτε την καθορίζουν κιόλας, αλλά αυτά δεν χρειάζεται να τα λέμε. Γενικώς είναι μέσα στο ποδοσφαιρικό κόλπο. Γιατί, λοιπόν, να μην κάνουν και τις ποδοσφαιρικές παρατηρήσεις τους;

Οπως έλεγε και ένας παλιός προπονητής, «λίγο πολύ μπάλα ξέρετε, μπήκε μέσα και γ@αμ@στε τους». Ετσι και ο διαιτητής, βλέπει, καταλαβαίνει. Οχι μόνο από πέναλτι και αποβολές. Αλλά και από μπάλα. Γιατί, λοιπόν, να μην έχει δικαίωμα παρέμβασης; Γιατί να μην έχει δικαίωμα να υποδείξει στον προπονητή ότι κάνει λάθος.

Γιατί ο Λάζαρος Ρότα, με την παιδική του αφέλεια να αποκαλύψει τι συνέβη στην αλλαγή του και γιατί ο Γιαννίκης έτρεχε να τον βγάλει από το γήπεδο, να μην έφερε την επανάσταση στο ποδόσφαιρο; Γιατί οι οδηγίες από τους διαιτητές-βοηθούς-4ους να μην είναι, πλέον, κομμάτι των υποχρεώσεων των «κοράκων»; Γιατί να πρέπει να θεωρείται σκάνδαλο μια… αθώα υπόδειξη «βγάλτον από το γήπεδο, γιατί θα τον αποβάλω»; Τι κακό έκανε ο διαιτητής; Για το καλό του ποδοσφαίρου το έκανε. Οχι για να σπρώξει την ΑΕΚ.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε να πει στον Γιαννίκη ο Διαμαντόπουλος ή ο Καραντώνης ή ακόμη και ο πρώην υπάλληλος της Ενωσης, Ακης Τάκης, που ήταν παρατηρητής του αγώνα, ότι δεν πήγαινε το σύστημα που είχε επιλέξει. Και ότι θα ήταν προτιμότερο να βάλει τρία χαφ, για να μπλοκάρει τον Αρη. Ή να του υποδείξει, για παράδειγμα, ότι ο Τσούμπερ δεν ήταν καλός στα άκρα, αλλά θα ήταν πιο χρήσιμος στον άξονα. Ή ακόμη ότι ο Τζαβέλλας έπρεπε να μπει πιο γρήγορα στο παιχνίδι, μετά την αποβολή του Μήτογλου. Μάλιστα, στο τελευταίο θα μπορούσε να γίνει και πιο επιτακτικός, «αντε, βάλτον γρήγορα, παίζεις με δέκα παίκτες». Πριν δεχθεί το γκολ.

Επειδή το ποδόσφαιρο εξελίσσεται και ο Βασίλης Δεκάρικος είναι πιο μπροστά από την εποχή του, εδώ και τώρα να αλλάξουν οι κανονισμοί του ποδοσφαίρου και οι διαιτητές να έχουν δικαίωμα να παρεμβαίνουν και σε αγωνιστικά θέματα. Να αλλάξουν πλευρές τους εξτρέμ. Να αλλάζουν σχηματισμό. Μαζί με τις αλλαγές στο οφσάιντ και τις νέες οδηγίες, το Μουντιάλ ανά δύο χρόνια, να το μελετήσει και αυτό η FIFA. Και εάν γίνεται, να κάνουν τη σχετική εμπεριστατωμένη πρόταση ειδική επί των θεμάτων διαιτησίας, όπως ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο Θωμάς Μητρόπουλος, ο Μάλαμας Τεβεκέλης, ο Τάσος Κάκος, ο Παναγιώτης Βαρούχας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ