Με τα μπουκάλια στον Ελ Αραμπί δεν ξόρκισε το κακό – Τον παρατηρητή;

Με τα μπουκάλια στον Ελ Αραμπί δεν ξόρκισε το κακό – Τον παρατηρητή;

Βάσιμα, λοιπόν, εκτιμάται στην περίπτωση της ΑΕΚ πως το Πειθαρχικό Όργανο της Λίγκας θα δείξει την επιβαλλόμενη ευαισθησία στις παραβάσεις των διατάξεων του Πειθαρχικού Κώδικα που συντελέστηκαν από τους αλλόφρονες οπαδούς της στον πανηγυρισμό του Ελ Αραμπί.

Το καλοκαιρινό ερώτημα του καθημερινού δημοσιογραφικού οργάνου της οικογένειας της ΑΕΚ «αυτούς θα φοβηθείτε;» (την επομένη του αγώνα του επηρεασμένου βαρύτατα από τον covid 19 Ολυμπιακού με τη Λοντογκόρετς) ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και απαντήθηκε μέσα στο γήπεδο.

Το ίδιο συνέβη και με τις μεταφυσικές ανησυχίες μερικών εκ των δημοσιογραφούντων υπέρ της «Ένωσης», που έπαθαν ξαφνικά, μια μέρα πριν το ματς στο Ολυμπιακό Στάδιο, μια φιλοσοφική αναρώτηση και ανακάλυψαν «τη μάχη μεταξύ του καλού και του κακού», τοποθετώντας την αγαπημένη τους ΑΕΚ στην πλευρά του «καλού» και τον «αυτοκράτορα του κακού» Ολυμπιακό απέναντι της.

Στα «μαρμαρένια αλώνια» του ΟΑΚΑ η απάντηση των ερυθρολεύκων του Πέδρο Μαρτίνς ήταν συντριπτική, επειδή δόθηκε με την ομάδα να παίζει στο 50% αυτού που μπορεί κι έδειξε τα προηγούμενα χρόνια.

Το σκορ θα μπορούσε να πάρει (και φέτος) διαστημικές διαστάσεις στις ευκαιρίες του Μαντί Καμαρά και του Μασούρα, ευτυχώς δεν συνέβη κάτι τέτοιο γιατί θα είχαμε πολλά δράματα με 40.000 κόσμο στις εξέδρες (υποθέτω ελεγμένους ως προς τις προϋποθέσεις εμβολιασμού για να εισέλθουν στο γήπεδο).

Τώρα, που το ντέρμπι είναι μια απλή στατιστική προσθήκη σε εκείνο του «9-3-0» και παρά τις χριστιανικές επικλήσεις «το κακό» συνεχίζει την αήττητη πορεία του προς έναν ακόμη τίτλο, ήρθε η ώρα της πειθαρχικής αποτίμησης μερικών από όσα συνέβησαν στη διάρκεια του αγώνα.

Η «επίθεση των αγανακτισμένων» οπαδών της ΑΕΚ εναντίον του Ελ Αραμπί με μερικά (περισσότερα από τα γκολ που έβαλε ο Ολυμπιακός) μπουκάλια, αμέσως μετά τη φάση του 1-3 εκτιμούμε πως καταγράφτηκε από τον Παρατηρητή της Λίγκας και θα περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο που θα διατυπωθεί σε βάρος της «Ένωσης» από την Πειθαρχική Επιτροπή της Super League 1.

Δεν έχει σημασία αν από τις ρίψεις των μπουκαλιών (στη γωνία του κόρνερ) ο ερυθρόλευκος επιθετικός τελικά κινδύνευσε ή όχι, (αν τον πετύχαιναν σίγουρα θα κινδύνευε), ούτε αν όσοι αποτόλμησαν να εκφράσουν την οπαδική τους αγανάκτηση σημαδεύοντας τον Μαροκινό επιθετικό απέτυχαν να του προκαλέσουν σωματική βλάβη, επειδή δεν τον πέτυχαν.

«Η ρίψη από την εξέδρα αντικειμένων τα οποία κατά την κοινή πείρα ήταν πρόσφορα, κατά κανόνα, να προκαλέσουν σωματική βλάβη προσώπου, νόμιμα ευρισκομένου στον αγωνιστικό χώρο, που όμως δεν προκλήθηκε και η οποία δεν είχε ως αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή ή την προσωρινή αναστολή έναρξης του αγώνα εκ μέρους του διαιτητή», που προβλέπει ο Πειθαρχικός Κώδικας της ΕΠΟ (με bold γράμματα) στο άρθρο 15 3ε συντελέστηκε. Ότι δεν βρήκαν το στόχο τους δεν αλλάζει τη φύση της παράβασης, που είναι η ρίψη, αυτή είναι η προϋπόθεση της άσκησης δίωξης και όχι αποκλειστικά η επιτυχής ρίψη.

Η συμπεριφορά των οπαδών της ΑΕΚ (είχαν την αποκλειστικότητα της παρουσίας στις εξέδρες) είναι, σε κάθε περίπτωση, ελεγκτέα. Οι ρίψεις από τους οπαδούς στην εξέδρα αντικειμένων, που είναι πρόσφορα, κατά κανόνα, να προκαλέσουν σωματική βλάβη, κατά προσώπων που νόμιμα βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο προβλέπονται και τιμωρούνται, συνεπώς θα πρέπει να αναμένουμε πως η διαδικασία σε βάρος της ΑΕΚ θα περιλαμβάνει και τα αντικείμενα που έπεσαν στον αγωνιστικό χώρο (και όχι στο κουλουάρ του ΟΑΚΑ) με στόχο τον Ελ Αραμπί και θα περιλάβει στο κατηγορητήριο και τη διάταξη του άρθρου 15 3ε του Πειθαρχικού Κώδικα.

Την ίδια ώρα είναι σημαντικό να διευκρινιστεί αν η ΑΕΚ θα διωχθεί ως υπότροπη ή όχι, η υποτροπή θεωρείται σχεδόν βέβαιη.

Κάθε συμπεριφορά που εμπίπτει στις απαγορεύσεις του Πειθαρχικού Κώδικα χρειάζεται να αντιμετωπίζεται όπως οι διατάξεις του προβλέπουν, ακριβώς για να μην προστίθεται σε μια πιθανή διάθεση παρατηρητικού ωχαδερφισμού, που οδηγεί στην επανάληψη των φαινομένων.

Υπενθυμίζουμε πως το Πειθαρχικό Όργανο της Super League 1, στο πρόσωπο της Πρωτοδίκου κυρίας Αντιγόνης Σταμολέκα, επέβαλε σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό σκληρές ποινές τιμωρίας έδρας (μια και δύο αντίστοιχα), σε παραβάσεις οπαδών από τις οποίες ουδέποτε απειλήθηκε πρόσωπο νόμιμα ευρισκόμενο στον αγωνιστικό χώρο.

Είναι ένα θέμα, λοιπόν, να δούμε πως θα ενεργήσει στην περίπτωση της ΑΕΚ, όταν μάλιστα υπάρχει αποδεδειγμένη ρίψη αντικειμένων ικανών να προκαλέσουν σωματική βλάβη κατά προσώπου νόμιμα ευρισκόμενου στον αγωνιστικό χώρο (του Ελ Αραμπί).

Βάσιμα, λοιπόν, εκτιμάται στην περίπτωση της ΑΕΚ πως το Πειθαρχικό Όργανο της Λίγκας θα δείξει την επιβαλλόμενη ευαισθησία στις παραβάσεις των διατάξεων του Πειθαρχικού Κώδικα που συντελέστηκαν από τους αλλόφρονες οπαδούς της ΑΕΚ που είχαν σκαρφαλώσει στα κάγκελα του ΟΑΚΑ και δεν μπήκαν στο γήπεδο επειδή δεν τους το επέτρεπε η τάφρος που χωρίζει την εξέδρα από τον αγωνιστικό χώρο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ