Η ιστορική βόλτα Σαββίδη – Αλαφούζου, ο Κύζας, οι μαχαιριές, τα τερτίπια της ΕΠΟ και όσα δεν ξέρεις…

Η ιστορική βόλτα Σαββίδη – Αλαφούζου, ο Κύζας, οι μαχαιριές, τα τερτίπια της ΕΠΟ και όσα δεν ξέρεις…

Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ στον 5ο μεταξύ τους τελικό, χωρίς τις αβροφροσύνες που «γέννησαν» την «εξυγίανση», αλλά και χωρίς «καμικάζι».

Ακριβώς οκτώ χρόνια πέρασαν από την τελευταία φορά που ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός βρέθηκαν σε τελικό. Σε έναν τελικό αξέχαστο, για πολλούς λόγους. Αλλά κυρίως για εκείνη την περίφημη βόλτα του Ιβάν Σαββίδη με τη φόρμα του ΠΑΟΚ και του Γιάννη Αλαφούζου στον αγωνιστικό χώρο.

Μια βόλτα που στην πορεία έγινε συνεργασία σε επίπεδο παρασκηνίου, «γέννησε» την περίφημη «Εξυγίανση» και τελείωσε με την εγκληματική διαιτησία του Κύζα στον περίφημο επαναληπτικό ημιτελικό κυπέλλου στην Τούμπα (27/04/2017, 4-0), όταν ο Παναθηναϊκός είχε κατηγορήσει ανοιχτά και με επίσημες ανακοινώσεις τον Δικέφαλο του Βορρά για επηρεασμό του διαιτητή.

Προχωρώντας ακόμη και σε… αποκάλυψη για το «περίεργο» ξενοδοχείο που είχε επιλέξει να μείνει ο άρχων της αναμέτρησης, την ώρα που ο ΣΚΑΙ έκανε φύλο και φτερό όλες τις ανοιχτές υποθέσεις του Σαββίδη, με αιχμηρό και άκρως επιθετικό τρόπο. Αυτοί τη φορά βόλτες στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ δεν θα γίνουν. Αλλά ούτε προβλέπεται… ρεπετισιόν του 4-1 του τελικού του 2014, όταν ο Παναθηναϊκός είχε ισοπεδώσει τον Δικέφαλο του Βορρά.

Από την άλλη, ο φετινός τελικός θα είναι ο πρώτος της… μετάCovid εποχής. Αλλά και ένα πολύ μεγάλο τεστ ασφαλείας για όλους. Σχεδόν 50.000 οπαδοί θα βρεθούν το βράδυ του Σαββάτου (21/05, 20:00) στο Ολυμπιακό Στάδιο. Στον πρώτο τελικό με κόσμο, από τις… μαχαιριές του Βόλου (2017) και τα ακραία επεισόδια στο ΟΑΚΑ (2018), στους αγώνες ΑΕΚ-ΠΑΟΚ.

Οι Πράσινοι του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, που ανανέωσε το συμβόλαιό του έως το 2024 και εξαργύρωσε με αυτόν τον τρόπο την έξοδο του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη, αλλά και την εξαιρετική πορεία του στο Κύπελλο, θέλουν το 19ο τρόπαιο της ιστορίας τους στον θεσμό. Ο Δικέφαλος θέλει το 9ο.

Οσο για την ΕΠΟ, αυτή ένα πράγμα δεν θέλει: Να γίνονται τα πράγματα με τον σωστό τρόπο. Αφήνοντας τον τελικό στον… αέρα, όπως κατήγγειλε μέσα στην εβδομάδα η διοίκηση του ΟΑΚΑ, ενημερώνοντας πως η Ομοσπονδία δεν είχε υπογράψει το απαραίτητο ασφαλιστήριο συμβόλαιο για τη διεξαγωγή του τελικού, ούτε είχε ούτε είχε στείλει τα απαραίτητα έγγραφα για την ανάληψη της ευθύνης της για τους χώρους στάθμευσης, αλλά τις αρκετές τεχνικές παρεμβάσεις που ζήτησε η ΕΛ.ΑΣ. για λόγους ασφαλείας, παρότι διοργανώτρια του Τελικού, είναι μονόδρομος. Το έστειλαν… παραμονή του τελικού! Ετσι, για να υπάρχει σασπένς!

Επιστρέφοντας στο ζευγάρι του μεγάλου τελικού και για τους λάτρεις των αριθμών και των παραδόσεων, έχει αξία να αναφέρουμε ότι ο Παναθηναϊκός τον… έχει τον ΠΑΟΚ στους τελικούς που τον έχει συναντήσει. Αυτή θα είναι η 5η φορά που θα βρεθούν αντίπαλοι στον τελικό του Κυπέλλου. Με τους Πράσινους να έχουν τρεις κατακτήσεις και τον Δικέφαλο του Βορρά μία, επί… Χούντας. Αναλυτικά:

* 1954–55 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΠΑΟΚ 2–0

Κυριακή 12 Ιουνίου 1955 – Γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας

Παναθηναϊκός (Σβέτισλαβ Γκλίσοβιτς): Χάλαρης, Αγγελόπουλος, Κουρτζίδης, Καζάκος, Λινοξυλάκης, Νεμπίδης, Ασημακόπουλος, Φωτεινός, Ζιέμης, Πετρόπουλος, Πανάκης

ΠΑΟΚ (Νίκος Πάγκαλος): Πρόγιος, Κεμανίδης, Γερούδης, Καλογιάννης, Χασιώτης, Δουκάκης, Τσίντογλoυ, Καραφουλίδης, Γεντζής, Παπαδάκης, Κιουρτζής

Διαιτητής: Διαμαντόπουλος

Σκόρερς: 24′ Κουρτζίδης, 31′ Πανάκης

* 1971–72 ΠΑΟΚ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 2–1

Στάδιο Καραϊσκάκη, Τετάρτη 5 Ιουλίου 1972

ΠΑΟΚ (Λες Σάνον): Χατζηιωάννου, Γούναρης, Παπαδόπουλος, Ιωσηφίδης, Φουντουκίδης, Τερζανίδης, Μπέλλης, Σαράφης (68′ Λάζος), Αποστολίδης, Κούδας, Ασλανίδης (76′ Μαντζουράκης).

Παναθηναϊκός (Φέρεντς Πούσκας): Οικονομόπουλος, Καραμανλής (57′ Βλάχος), Γονιός, Σούρπης, Δημητρίου, Αθανασόπουλος, Ελευθεράκης, Γραμμός, Αντωνιάδης, Δομάζος, Παπαδημητρίου.

Διαιτητής: Χρήστος Μίχας (Αθήνας) – Επόπτες: Παπαβασιλείου, Ζλατάνος

Σκόρερς: Κούδας (3′, 89′) / Παπαδημητρίου (90′)

* 1976-77 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΠΑΟΚ 2–1

Στάδιο Καραϊσκάκη, Τετάρτη 22 Ιουνίου 1977

Παναθηναϊκός (Κάζιμιρ Γκόρσκι): Κωνσταντίνου, Δημητρίου, Στεφανάκης, Κίζας, Καψής (46′ Ελευθεριάδης), Λιβαθηνός, Παπαδημητρίου, Βακάλης, Αντωνιάδης (59′ Γιαννακούλας), Δομάζος, Άλβαρες

ΠΑΟΚ (Μπίλι Μπίνγκαμ): Μηλίνης, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Αποστολίδης, Πέλλιος, Δαμανάκης, Τερζανίδης, Σαράφης, Νέτο Γκουερίνο (76′ Ορφανός), Κούδας, Αναστασιάδης

Σκόρερς: Παπαδημητρίου (29′), Βακάλης (83′) – Τερζανίδης (43′)

Αποβολή: 64′ Γούναρης

Διαιτητής: Μανώλης Πλατόπουλος (Αθήνας) – Επόπτες: Φακής, Ιωαννίδης

* 2013–14 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΠΑΟΚ 4–1

Ολυμπιακό Στάδιο, Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Παναθηναϊκός (Γιάννης Αναστασίου): Κοτσόλης, Νάνο, Σίλντενφελντ , Κουτρουμπής, Τριανταφυλλόπουλος, Μέντες, Πράνιτς, Ζέκα, Αμπέντ (75′ Λαγός), Καρέλης (71′ Ατζαγκούν), Μπεργκ (89′ Πέτριτς).

ΠΑΟΚ (Γιώργος Γεωργιάδης): Γλύκος, Σκόνδρας (77′ Κουλούρης), Βίτορ, Ινσαουράλδε, Τζαβέλλας, Λάζαρ (56′ Βούκιτς), Κίτσιου, Κάτσε, Λούκας (56′ Λίνο), Στοχ, Σαλπιγγίδης

Σκόρερς: Μπεργκ (15′, 50′, 88′), Καρέλης (54′) / Βούκιτς (70′ πεν.)

Κίτρινες κάρτες: Κουτρουμπής (19′), Καρέλης (55′), Ζέκα (60′), Μπεργκ (89΄) / Κάτσε (18′)

Διαιτητής: Τάσος Κάκος (Κερκύρας)

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ

* Συνολικά 11 ομάδες έχουν κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας (Ολυμπιακός 28, Παναθηναϊκός 18, ΑΕΚ 15, ΠΑΟΚ 8, Πανιώνιος 2, Λάρισα 2, Άρης 1, Ηρακλής 1, Εθνικός 1, ΟΦΗ 1, Καστοριά 1). Τα περισσότερα τρόπαια (28) έχει ο Ολυμπιακός, ενώ 19 είναι οι ομάδες που συμμετείχαν σε τελικό, κατηγορία όπου και πάλι ο Ολυμπιακός κατέχει την πρώτη θέση με 42 παρουσίες. Για τον ΠΑΟΚ θα είναι ο 22ος τελικός, ενώ για τον Παναθηναϊκός θα είναι ο 30ός.

* Συνολικά έχουν σημειωθεί 258 γκολ σε τελικούς, στους οποίους πρώτος σκόρερ είναι ο Γιώργος Σιδέρης (6 γκολ).

* Τρεις φορές χρειάστηκε επαναληπτικός τελικός: 1933 (Εθνικός-Άρης), 1952 (Ολυμπιακός-Πανιώνιος) και 1960 (Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός), ενώ αξιοσημείωτο είναι το παιχνίδι του 1969 (Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-1 και στην παράταση), αφού κρίθηκε στο «κορώνα-γράμματα», με το νόμισμα να «βγάζει» κυπελλούχο τον Παναθηναϊκό.

* Το 1949 διεξήχθη ο πρώτος τελικός που κρίθηκε στην παράταση (ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 2-1) και το 1974 ο πρώτος που κρίθηκε στα πέναλτι (ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 4-3 / 2-2 παράταση).

* Το 1970 ο Άρης έγινε η πρώτη ομάδα εκτός Αθηνών που κατέκτησε το τρόπαιο (1-0 τον ΠΑΟΚ), στον πρώτο τελικό που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ενώ δέκα χρόνια αργότερα η Καστοριά έγινε η πρώτη επαρχιακή ομάδα που στέφθηκε κυπελλούχος Ελλάδας.

* Η ΑΕΚ είναι η ομάδα που έχει πετύχει τη μεγαλύτερη σε έκταση νίκη (7-1 επί του Απόλλωνα Αθηνών το 1996), συμμετείχε το 1997 και στο μοναδικό τελικό χωρίς γκολ (ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 5-3 στα πέναλτι), αλλά και στον τελικό του 2009, όπου χρειάστηκαν 34 πέναλτι για να νικήσει ο Ολυμπιακός (15-14 / 4-4 στα 120΄).

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ