Η ώρα του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα μετά τον τελικό

Η ώρα του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα μετά τον τελικό

Ο Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος είναι «το όργανο» από την κρίση του οποίου θα διαμορφωθεί, σε πολύ μεγάλο βαθμό, το πλαίσιο που η ποδοσφαιρική δικαιοσύνη θα κληθεί να δικάσει τις παραβιάσεις και να επιβάλλει τις προβλεπόμενες ποινές.

Το βράδυ του Σαββάτου (21.05.2022) ολόκληρος ο ποδοσφαιρικός (και όχι μόνο) πλανήτης είδε, για μια ακόμη φορά, «με τα ματάκια του» τις επιπτώσεις «της ευλογιάς των πιθήκων» στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Με πρωταγωνιστές τα διάσημα «ορκ» του ΠΑΟΚ, επικεφαλής των οποίων, στην κάθοδο τους στο Ολυμπιακό στάδιο, ήταν ένα «υπόλοιπο από τσετσένο πολέμαρχο» συνοδευόμενο και περιστοιχιζόμενο από δεκάδες άσβερκους, για μια ακόμη φορά ένας Τελικός Αγώνας Κυπέλλου, στον οποίο μετέχει ο «Δικέφαλος της Θεσσαλονίκης», στιγματίστηκε από απίστευτα επεισόδια στις εξέδρες, στο ταρτάν του γηπέδου και στα αποδυτήρια, τέτοια που ανάγκασαν ακόμη και τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ «να παρακαλάει γονατιστός» τον Ισπανό Λαόθ να μην διακόψει (όπως όφειλε να κάνει) τον αγώνα.

Όσα συνέβησαν στις εξέδρες και στα κουλουάρ του στίβου πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα είναι γνωστά σε όλο τον πλανήτη, παρέλκει κάθε νέα αναφορά, τα σχετικά βίντεο κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, ο καθένας μπορεί να τα δει και να βγάλει τα συμπεράσματα του για το ελληνικό ποδόσφαιρο στα χρόνια της εξυγίανσης.

Υπάρχει, όμως, κάποιος που θα κληθεί, ως εκ της θέσεως του, να «πάρει θέση» για όλα τα γεγονότα, να εκτιμήσει τη βαρύτητα και τη σοβαρότητα τους, να αποφανθεί για τις παραβιάσεις των κανονισμών που συντελέστηκαν από «τους συναδέλφους των δολοφόνων του Άλκη», αντίστοιχα και γι΄αυτές που προκάλεσαν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού και στο τέλος της μέρας να συντάξει την παραπομπή ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού στα δικαστικά όργανα της ΕΠΟ.

Ο κ. Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, με τον πομπώδη τίτλο «Τακτικός Υπεύθυνος Άσκησης Διώξεων Ποδοσφαιρικών Αδικημάτων» (στην καθομιλουμένη «ποδοσφαιρικός εισαγγελέας») είναι «το όργανο» από την κρίση του οποίου θα διαμορφωθεί, σε πολύ μεγάλο βαθμό, το πλαίσιο εντός του οποίου η ποδοσφαιρική δικαιοσύνη ( δηλαδή η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ σε πρώτο βαθμό) θα κληθεί να δικάσει τις παραβιάσεις και να επιβάλλει τις προβλεπόμενες ποινές.

Δεν είναι εύκολη η δουλειά του κ. Σπυρόπουλου, ούτε και αμελητέες οι δυσκολίες στο να την ξεκινήσει και να την ολοκληρώσει όπως προβλέπεται, ήδη ο μηχανισμός της «ολιγαρχίας της Θεσσαλονίκης» ξεκίνησε το θεάρεστο έργο του να μαλακώσει τη σοβαρότητα όσων συνέβησαν, να λειάνει τις γωνίες, να ανακαλύψει άλλους υπεύθυνους, να μεταφέρει τις ευθύνες στην αστυνομία (και στην ΕΠΟ αν χρειαστεί, τι στο καλό την πληρώνουμε!), να καταφέρει, δηλαδή, να οδηγηθεί ο ΠΑΟΚ στην δικαστική κρίση με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες.

Δεν είναι κάτι νέο, συνέβη πολλές φορές στο παρελθόν, συμβαίνει και τώρα. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει πως από το 2017 (στο διάσημο Μπερνα-Μπέου του Βόλου) και στη συνέχεια στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας, όποτε η μαύρη μοίρα του ελληνικού ποδοσφαίρου έφερνε στον τελικό τα ορκ του ΠΑΟΚ (ανεξάρτητα από τον αριθμό τους), όλοι οι αγώνες στιγματίστηκαν από σκληρά επεισόδια, από τόνους ξύλο στις φυσούνες και στα επίσημα, από μπραβιλίκια και τσετσένικους τσαμπουκάδες, με αποκορύφωμα το φετινό χάλι, που έκανε το γύρο του κόσμου μέσα από την τηλεοπτική εικόνα.

Επειδή, λοιπόν, αυτά που συνέβησαν το βράδι του Σαββάτου στο Ολυμπιακό στάδιο έχουν συμβεί και στο παρελθόν με τους ίδιους πρωταγωνιστές, τους ίδιους εντολοδόχους, τα ίδια συμφέροντα και τις ίδιες επιδιώξεις ο κ. Σπυρόπουλος έχει πάρα πολύ υλικό για να εκτιμήσει και να οδηγηθεί σε μια δίωξη που θα αποδώσει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τη σοβαρότητα των γεγονότων, την ένταση των επεισοδίων, τη δολοφονική απόπειρα σε βάρος του Αϊτόρ (αν η πέτρα τον έβρισκε στο κεφάλι κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει τις επιπτώσεις), με δυο λόγια σε μια δίωξη που θα καταγράψει τα πάντα και θα στείλει τον ΠΑΟΚ να δικαστεί για τα πάντα (μαζί και ο Παναθηναϊκός σε όσα του αναλογούν).

Έχει αυτή την υποχρέωση ο κ. Σπυρόπουλος, επειδή σε αυτόν έλαχε να υπερασπιστεί, με μια κανονική και πλήρη δίωξη, τις τελευταίες ελπίδες που υπάρχουν μήπως και κάποια στιγμή μπορέσει το ελληνικό ποδόσφαιρο να ξεφύγει από την αιχμαλωσία των ορκ, μήπως καταφέρει να αναβαθμιστεί και να καταστεί κανονικός συνομιλητής των ανεπτυγμένων ποδοσφαιρικά χωρών, μακριά από τη λαίλαπα της εξυγίανσης και τις κολεγιές των Μάκηδων, των Γιαννάκηδων, των Κωστάκηδων, των Θωμάδων και των ολιγαρχών που το κουμαντάρουν σήμερα.

Τι δεν «δικαιούται» να κάνει ο κ. Σπυρόπουλος; Να κάτσει στο σκαμνί την ανοργανωσιά, την εγκληματική αδιαφορία, την ανεπάρκεια, την κωμική αστυνόμευση με τους ανύπαρκτους security, την ανυπαρξία κάθε ελέγχου, την αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή, την έκδοση υπεράριθμων εισιτηρίων και προσκλήσεων των σφουγγοκωλάριων της ΕΠΟ.

Όλοι αυτοί οι τύποι που πίνουν το αίμα του ελληνικού ποδοσφαίρου και έχουν ξεφτιλίσει κάθε έννοια καταστατικού και κανονισμού, που βλέπουν το σύμπαν γύρω τους να φλέγεται κι αυτοί δίνουν συγχαρητήρια ο ένας στον άλλο «για την υπέροχη διοργάνωση», όλα αυτά τα ενεργούμενα και τα καλοπληρωμένα δουλικά, που θίχτηκαν από τις αναφορές του κ. Μαρινάκη για την παροιμιώδη ανικανότητα τους και εξέδωσαν ψηφίσματα υποστήριξης, δυστυχώς ο κ. Σπυρόπουλος δεν μπορεί να τα περιλάβει και να τα τυλίξει σε μια κόλα χαρτί, όπως τους αξίζει.

Τα γεγονότα στον Τελικό του Κυπέλου, τα σπασμένα καθίσματα μια οι σουίτες, οι φωτιές και η κλωτσοπατινάδα στο ταρτάν από τύπους που φορούσαν διαπιστεύσεις της ΕΠΟ με τους δικούς τους στην εξέδρα να ουρλιάζουν (έτσι έκανα και με τον Άλκη) «σκοτώστε τους», η δολοφονική απόπειρα σε βάρος του Αϊτόρ, το άγριο ξύλο των μπράβων στα αποδυτήρια έξω από την πόρτα του διαιτητή είναι δική του ευθύνη να τα αντιμετωπίσει και να τα οδηγήσει στο ακροατήριο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ