Ραζβάν Λουτσέσκου, κάθε αποτυχία και μια δικαιολογία – Αυτοκριτική ούτε για… αστεία

Ραζβάν Λουτσέσκου, κάθε αποτυχία και μια δικαιολογία – Αυτοκριτική ούτε για… αστεία

Κάθε φορά που ο ΠΑΟΚ αποτυγχάνει, δεν κερδίζει ή δεν καταφέρνει τον στόχο του, ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν φταίει. Πάντα κάτι βρίσκει να φταίει. Τα παραδείγματα, αμέτρητα.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου είναι ο σημαντικότερος προπονητής στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Βάσει αριθμών, αυτό δεν αμφισβητείται. Εχει πάρει το 3ο Πρωτάθλημα την ιστορία του συλλόγου, έχει πάρει Κύπελλα, έχει κάνει κάποια αξιόλογα πράγματα στην Ευρώπη. Ωστόσο, ο Ρουμάνος τεχνικός έχει καταφέρει κάτι που κανείς άλλος δεν το έχει πετύχει. Εχει καταφέρει να γίνει συνώνυμο της πρόκλησης. Κάθε του λέξη και ένας λόγος παραπάνω. Το επιδιώκει αυτό με κάθε τρόπο. Και χωρίς να δείχνει καμία διάθεση να αλλάξει.

Ο Λουτσέσκου είναι ο άνθρωπος που κάποτε παρομοίασε το πρωτάθλημα της ΑΕΚ με τους Ναζί. Είπε στη συνέχεια ότι δεν το εννοούσε έτσι, αλλά οι πράξεις και τα λόγια που ακολούθησαν επιβεβαίωσαν ότι το εννοούσε… χειρότερα. Όπως χειρότερα είναι όσα έχει κάνει και πει όλο αυτό το διάστημα. Διότι ο Λουτσέσκου που επέστρεψε από τη Σαουδική Αραβία, είναι… χειρότερος στην παραγωγή δικαιολογιών και άλλοθι και στην απέχθεια ανάληψης οποιασδήποτε ευθύνης στις αποτυχίας, από τον Λουτσέσκου της πρώτης περιόδου του στην Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ.

Η εφετινή σεζόν περιλαμβάνει έναν τρομακτικό πλούτο ανυπόστατων δικαιολογιών και… κωλοτούμπας από τον προπονητή του Δικεφάλου. Ο οποίος δεν έχει κανένα πρόβλημα να θεωρεί λοβοτομημένους ακόμη και τους οπαδούς της δικής του ομάδας. Στους οποίους απευθύνεται συχνά, λες και δεν έχει απέναντί του νοήμονα όντα. Όπως με την περίφημη καλοκαιρινή δήλωση ότι «το υλικό που έχουμε μπορεί να πάρει τίτλους και να μας οδηγήσει στο νταμπλ».

Προς το τέλος του πρώτου μισού της χρονιάς και ενώ ο τίτλος είχε πετάξει, με τη διαφορά από τον Ολυμπιακό σε διψήφιες μονάδες, ο Λουτσέσκου άλλαξε το τροπάρι και ζητούσε κινήσεις και ενίσχυση. Αφήνοντας να εννοηθεί επί της ουσίας ότι το καλοκαίρι δεν έγιναν σωστές κινήσεις. «Μικρή» και «ασήμαντη» υποσημείωση; Τον καλοκαιρινό σχεδιασμό και ΟΛΕΣ τις μεταγραφές τις είχε αναλάβει ο ίδιος. Είχε πάρει επ’ ώμου όλο το μεταγραφικό πλάνο, αρνούμενος να συνεργαστεί με τεχνικό διευθυντή! Κι όμως, βρήκε να τα… ρίξει στη διοίκηση.

Με τους αντιπάλους του τα πράγματα ήταν (αναμενόμενα) ακόμη χειρότερα. Με αποκορύφωμα όλων των δηλώσεων εκείνο το «η ΑΕΚ σήμερα έπαιξε σαν μικρή ομάδα», μετά τον πρώτο προημιτελικό της Τούμπας (0-0) τον Ιανουάριο. Με τις μειωτικές αναφορές του εναντίον της Ενωσης να τον καθιστούν κόκκινο πανί για τους Κιτρινόμαυρους. Αλλά με τον ίδιο να το παίζει… τρελίτσα κάθε φορά που πετύχαινε αυτό που ήθελε.

Τα πιο ωραία, βεβαίως, έγιναν στα παιχνίδια με τον Αρη. Στην επισοδειακή εντός έδρας ήττα του Νοεμβρίου, ο Λουτσέσκου άλλαξε τακτική. Ζήτησε… συγνώμη που ανέβασε τον πήχη των προσδοκιών για τη σεζόν. Προσοχή. Δεν είπε ότι «φταίω που δεν παίζουμε καλά». Είπε, εννόησε ξεκάθαρα ότι «οι παίκτες που έχω δεν κάνουν και αυτοί φταίνε που ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να διεκδικήσει κάτι παραπάνω στη σεζόν». Οι παίκτες, η ποιότητά τους, έφταιγε, λοιπόν.

Μετά τη νέα εντός έδρας ήττα από τον Αρη, στα πλέι οφ, ο Λουτσέσκου άλλαξε τροπάρι. Και τα έβαλε με τον… κόσμο, για τη γιούχα στην ομάδα και τον ίδιο. «Ακόμα και αν είναι νευριασμένοι πρέπει να λειτουργούν ενωτικά, δεν θα πρέπει να ξεχνούν τι συνέβη καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και τι έχουμε καταφέρει».

Βεβαίως, ο ίδιος είχε δικαιολογήσει τους οπαδούς του ΠΑΟΚ για τις ακρότητες στη Μασσαλία. Και όχι μόνο αυτό, αλλά τους είχε βγάλει και… μπροστά για τον επαναληπτικό με τη Μαρσέιγ, κάνοντας την περίφημη και πρωτοφανή στα ευρωπαϊκά χρονικά δήλωση: «Ελπίζω τη Μαρσέιγ να την υποδεχθούμε όπως υποδέχθηκαν εμάς σήμερα. Ελπίζω να συμβεί αυτό και ξέρω ότι θα συμβεί. Καλύτερα οι οπαδοί της Μαρσέιγ να μην έρθουν στη Θεσσαλονίκη…»!

Φυσικά, για κάθε αποτυχία του ΠΑΟΚ, μία από τις πιο δεδομένες δικαιολογίες, πέραν των παικτών ή των «εξωγενών» παραγόντων που την προκάλεσαν, φταίνε και οι διαιτητές. Ο προπονητής και οι αποφάσεις του, ποτέ. Οι διαιτητές, σχεδόν πάντα. Και ειδικά μετά τον τελικό με τον Παναθηναϊκό, έχει δώσει ρεσιτάλ ερμηνείας σε ό,τι έχει να κάνει με την παραγωγή δικαιολογιών.

Το έκανε την ημέρα του τελικού, όταν τα «έχωσε» στον Ματέου Λαόθ για την υπόδειξη του πέναλτι στον Γκατσίνοβιτς. Το έκανε και την επόμενη ημέρα, κατηγορώντας και τον Λαόθ και τον VAR. Αλλά το έκανε και… 10 ημέρες μετά. Αυτό τη φορά κατηγορώντας κυρίως τον VAR. Δεν έχει αποφασίσει ακόμη, αλλά στον επόμενο τόνο είναι πιθανό να φταίει και ο 4ος ή κάποιος από τους δύο βοηθούς. Αλλωστε, σημασία δεν έχει, ποιος από τους δύο θα είναι. Αλλά να γίνει η δουλειά. Να βρεθεί μια δικαιολογία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ