Ο «υπερήρωας» της «εξυγίανσης» Σταύρος Μάνταλος, τώρα και αθλητικός δικαστής

Ο «υπερήρωας» της «εξυγίανσης» Σταύρος Μάνταλος, τώρα και αθλητικός δικαστής

Τέσσερις ώρες εκδίκασης για το ντέρμπι των αιωνίων χώρεσαν σε ένα… συνημμένο, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Σταύρου Μάνταλου. Και αυτό θεωρείται κανονικό…

Τέσσερις ώρες τράβηξε η ακροαματική διαδικασία της εκδίκασης του «ντέρμπι» σε πρώτο βαθμό. Με τον Ολυμπιακό προφανώς να προσπαθεί να αποκρούσει το βαρύ κατηγορητήριο και τον Παναθηναϊκό να επιχειρεί πλέον ανοιχτά να κατακτήσει τους βαθμούς της νίκης στα χαρτιά.

Τι θα γίνει; Η Πρωτοδίκης, Αντιγόνη Σταμολέκα δεσμεύτηκε ότι το αργότερα μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου θα έχει απόφαση. Θέλει να προλάβει την έναρξη της 9ης αγωνιστικής της Super League, και αυτό δείχνει αν μη τι άλλο καλή διάθεση. Μόνο που αυτή η ιστορία δεν αποκλείεται να τραβήξει πολύ μακριά. Μέχρι εκεί που δεν περιμένει κανείς. Και μαζί της να φέρει τελικά σε κοινή θέα οριστικά και αμετάκλητα τι ακριβώς συμβαίνει στο δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Διαβάστε επίσης: Καραπαπάς: «Δεν προκύπτει από πουθενά τραυματισμός, πώς να τιμωρηθεί ο Ολυμπιακός για κάτι που μπορεί να υπάρχει στον εγκέφαλο του παίκτη;»

Διότι από όσο έγινε αντιληπτό σήμερα; Ο Σταύρος Μάνταλος που εδώ και μια διετία καταγγέλλεται ανοιχτά από το 80% των ομάδων της Super League ως «σκιώδης αρχιδιαιτητής», έβαλε πλώρη και για κάτι σαν αθλητικός δικαστής. Ποιος; Ο υπεύθυνος διαιτησίας των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων της χώρας. Κάποιος που η UEFA του απαγορεύει ρητά την συμμετοχή του στις διεργασίες της ΚΕΔ που αφορούν στα επαγγελματικά πρωταθλήματα (όπως και σε κάθε Έλληνα αξιωματούχο).

Να πάρουμε την ιστορία από την αρχή όμως, γιατί πραγματικά έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Τι έγινε την Κυριακή στο Καραϊσκάκης; Μια διακοπή στο 49΄ έπειτα μια ρίψη κροτίδας που έφερε την πτώση του Χουάνκαρ πλάι στον αγωνιστικό χώρο. Γιατί το ντέρμπι διακόπηκε οριστικά; Διότι σύμφωνα με το φύλλο αγώνα που συνέταξε ο διαιτητής Φάμπιο Μαρέσκα, πέρασαν δύο ώρες αναμονής στα αποδυτήρια και ο γιατρός του αγώνα δεν μπορούσε να απαντήσει σε αυτό που του ζητούσε ο κανονισμός. Αν δηλαδή ο Χουάνκαρ ήταν ή δεν ήταν τραυματίας. Κάποια στιγμή λοιπόν έπρεπε η διαδικασία να ολοκληρωθεί.

Το ντέρμπι δεν διακόπηκε οριστικά ούτε γιατί κάποιος ανεγκέφαλος έριξε μια κροτίδα, ούτε γιατί αυτή προκάλεσε τον τραυματισμό του Χουάνκαρ. Διακόπηκε γιατί ο μοναδικός με βάση τον κανονισμό αρμόδιος να αποφασίσει, ο γιατρός του αγώνα δεν ήξερε μετά από δύο ώρες ο Ισπανός έχει ή δεν έχει τραυματιστεί. Και από τη στιγμή που δεν ήξερε ο γιατρός, δεν μπορούσε να ξέρει και ο διαιτητής που κάπου στις 23.05 είπε να ολοκληρώσει τη σεμνή τελετή.

Αυτά λέει το φύλλο αγώνα. Αυτά επιβεβαιώνονται και στην ιατρική γνωμάτευση. Στα δύο από τα τρία έγγραφα που μπορούν να εξεταστούν από τον αθλητικό δικαστή. Από την Κυριακή το βράδυ λοιπόν όσοι ξέρουν έστω τα βασικά ήταν βέβαιοι για την απόφαση της Δικαιοσύνης. Ότι δηλαδή το ματς θα ξαναρχίσει από το 49΄. Αντίθετα δεν ήξεραν αν ο Ολυμπιακός θα τιμωρηθεί με βάση την έκθεση του παρατηρητή (για την κροτίδα κλπ) με τιμωρία της έδρας (κεκλεισμένων).

Πως ξαφνικά λοιπόν αυτή η υπόθεση έχει πάρει άλλες διαστάσεις και πως έβαλε και τον Παναθηναϊκό στον πειρασμό να την διεκδικήσει στα χαρτιά; Από μια διαδικασία που δεν έχει προηγούμενο. Έστειλε η ΕΠΟ λέει στο προσωπικό mail του Φάμπιο Μαρέσκα ένα ερωτηματολόγιο το οποίο προφανώς συνέταξε η αθλητική δικαστής αναζητώντας διευκρινήσεις. Το έστειλε μια γραμματέας της Ομοσπονδίας στον Ιταλό με σύναψη και στον Σταύρο Μάνταλο!

Δηλαδή η Πρωτοδίκης έψαξε τον διαιτητή, προφανώς επικοινώνησε με τον Μάνταλο και αυτός έβαλε μια γραμματέα να στείλει στον Ιταλό ένα mail; Μάλλον. Σήμερα που το είπε αυτό ένας από τους δικηγόρους του Ολυμπιακού στην ακροαματική διαδικασία δεν διαψεύστηκε.

Και έστειλε ο Μαρέσκα ένα mail προσωπικό. Και έφτασε προφανώς αυτό στο ακροατήριο. Και τι λέει αυτό το mail; Λέει πως ο Ιταλός διαιτητής λέει άλλα από όσα έγραψε την Κυριακή στο φύλλο αγώνα. Υποστηρίζει ανάμεσα σε άλλα ότι όλη αυτή η τεράστια διακοπή της Κυριακής υπογραμμίζει μεταξύ άλλων και τη σοβαρότητα του τραυματισμού του Χουάνκαρ.

Την Κυριακή δηλαδή ο Μαρέσκα έγραψε στο φύλλο αγώνα ότι δεν μπορεί να ξέρει (γιατί δεν ήξερε και ο γιατρός) αν ο Χουάνκαρ ήταν τραυματίας. Κανά δύο μέρες μετά όμως, λαμβάνοντας το σχετικό mail από τον Μάνταλο (μην γελάτε) έδειξε να το… ξανασκέφτεται! Και έστειλε μια απάντηση από το προσωπικό του mail που έφτασε ως την Πρωτοδίκη η οποία λογικά το παρέλαβε μέσω του Μάνταλου (ή έστω των sites που το έκαναν… χαρτοπόλεμο από το μεσημέρι της Τετάρτης)!

Πίσω στις 19 Οκτώβρη: Η ΕΠΟ είναι φανερά εκνευρισμένη με τα παράπονα του Ολυμπιακού για τον ορισμό του Μαρέσκα στο ντέρμπι των αιωνίων. Εκδίδει λοιπόν μια ανακοίνωση στην οποία λέει με ύφος αυστηρό πως «Η ΚΕΔ/ΕΠΟ προβαίνει στον ορισμό μόνο των Ελλήνων διαιτητών και όχι των ξένων. Οι ομοσπονδίες των χωρών, στις οποίες υποβάλλεται το αίτημα της ΚΕΔ/ΕΠΟ, ορίζουν τη διαιτητική ομάδα για κάθε αγωνιστική. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η μόνη ομοσπονδία που ανταποκρίθηκε ήταν η Ιταλική, η οποία απέστειλε τα ονόματα διαιτητών που εμείς γνωστοποιήσαμε».

Υποστήριξε δηλαδή η ΕΠΟ πως δεν έχει καμία σχέση με τον Μαρέσκα. Πως δεν τον επέλεξε αυτή. Και πως η μόνη αρμόδια για την επιλογή είναι η Ιταλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

Πως λοιπόν θα έπρεπε η αθλητική δικαιοσύνη να αναζητήσει τον Φάμπιο Μαρέσκα αν ήθελε από εκείνον διευκρινήσεις για την διακοπή του ντέρμπι; Μα φυσικά με κάποια αίτημα στην Ιταλική Ομοσπονδία. Πως θα έπρεπε να φτάσουν οι απαντήσεις σε εκείνη; Μα φυσικά μέσα από κάποιο έγγραφο της Ιταλικής Ομοσπονδίας. Πως έφτασαν; Από ένα hotmail.com του Μαρέσκα που μάλλον είχε στις προσωπικές του επαφές ο Μάνταλος!

Αν αυτή θεωρηθεί συμπληρωματική έκθεση; Το πιθανότερο είναι να γελάσει μαζί μας ολόκληρη η Ελβετία όταν θα φτάσει η ώρα του CAS. Γιατί τελικά αν χρειαστεί θα πρέπει η βαλίτσα να πάει μακριά. Όχι για το αν τραυματίστηκε ή όχι ο Χουάνκαρ, αλλά γιατί εδώ συμβαίνουν πράγματα που δεν μπορεί να συμβαίνουν πουθενά αλλού.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ