Τα πονταρίσματα του Αυγούστου

Τα πονταρίσματα του Αυγούστου

Ο τίτλος του πρωταθλητή... καλοκαιριού δε σημαίνει τίποτα, ωστόσο τα νέα ποδοσφαιρικά δεδομένα καθιστούν τον Αύγουστο τον πλέον κομβικό μήνα για την επερχόμενη αγωνιστική περίοδο!

Στην ποδοσφαιρική κοινωνία ο τίτλος του πρωταθλητή… καλοκαιριού απονέμεται στα παντός είδους καφενεία. Εκεί όπου γίνονται οι αναλύσεις για τις «μεταγραφάρες» που αλλάζουν ισορροπίες, καθώς και τα αποτελέσματα των φιλικών αγώνων. Αυτό γινόταν μέχρι πριν από μερικά χρόνια.

Η σταδιακή πτώση της Ελλάδας στην ειδική βαθμολογία της UEFA άλλαξε τα δεδομένα. Πλέον οι «μεγάλοι» και οι μικρομεσαίοι που έχουν εξασφαλίσει κάποιο ευρωπαϊκό εισιτήριο ρίχνονται στους επίσημους αγώνες από τον Ιούλιο, γεγονός που σημαίνει ότι η προετοιμασία τους αρχίζει πιο νωρίς. Το ίδιο κατά βάση συμβαίνει και με τις όποιες σημαντικές μεταγραφές.

Εφέτος η κατάσταση έχει αρκετές ακόμη ιδιαιτερότητες που έχουν να κάνουν με το μπάχαλο που επικρατεί σε ΕΠΟ, Σούπερ Λίγκα και το υφυπουργείο Αθλητισμού. Αποτέλεσμα; Ο Αύγουστος έχει μετατραπεί στον πλέον κομβικό μήνα για το άμεσο μέλλον των συλλόγων που φιλοδοξούν να πρωταγωνιστήσουν.

Από τη μία είναι οι ευρωπαϊκές τους μάχες που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και τα οικονομικά τους περιθώρια. Πλέον δεν παίζει ρόλο μόνο το «πορτοφόλι» του κάθε ιδιοκτήτη, αλλά και η συνολική οικονομική ισορροπία της κάθε ομάδας την τελευταία τριετία για το Financial Fair Play.

Επιπλέον τον Αύγουστο περιμένουν οι περισσότερες ομάδες για να ολοκληρώσουν τα «ψώνια» τους από το μεταγραφικό παζάρι, ελπίζοντας ότι η όποια προεργασία τους θα φέρει τους υποψήφιους στόχους στο σημείο που θα δεχτούν την πρόκληση να αγωνιστούν στα μέρη μας.

Η πρωταθλήτρια ΑΕΚ ρίχνεται στη μάχη των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ έχοντας πραγματοποιήσει τις μίνιμουμ απαιτούμενες μεταγραφές και εξακολουθεί να ψάχνει κάποιους παίκτες που θα πάρουν φανέλα βασικού. Η ΑΕΚ του Μελισσανίδη μολονότι έχασε τέσσερις βασικούς ποδοσφαιριστές της και τον προπονητή που την οδήγησε στην κατάκτηση του τίτλου, δεν ξοδεύτηκε στο παζάρι. Τουλάχιστον όχι ακόμη. Ενδεχομένως να περιμένει την τελευταία στιγμή και την εξέλιξη της προσπάθειας της ομάδας στα προκριματικά και να δει που θα κάτσει η… μπίλια. Αν δηλαδή καταφέρει να μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ που θα αποφέρουν 30-35 εκατ. ευρώ ή αν θα μπει σε αυτούς του Γιουρόπα Λιγκ διεκδικώντας περίπου 10 εκατ. ευρώ.

Ο κυπελλούχος ΠΑΟΚ βασίζεται στον περυσινό του κορμό, έχει προσθέσει στην εξίσωση τον Χατσερίντι, αλλά αναζητά έναν βασικό αμυντικό μέσο και δύο παίκτες που θα πρέπει να σταθούν για 15-20 παιχνίδια την επόμενη χρονιά, ως αριστερό μπακ και ως κεντρικός επιθετικός. Θέσεις στις οποίες υπάρχουν μόνο «κατ’ ανάγκη» λύσεις.

Στο οικονομικό κομμάτι, έχουμε αναλύσει στο παρελθόν ότι το «απεριόριστο μπάτζετ» που είπε εν θερμώ στα επινίκια του Κυπέλλου ο Ιβάν Σαββίδης δεν υπάρχει, καθώς ο Δικέφαλος του βορρά παίζει στο όριο του οικονομικού φερ πλέι της UEFA.

Ωστόσο ο ΠΑΟΚ έχοντας ήδη εξασφαλισμένα μίνιμουμ 8-10 εκατ. ευρώ από τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, έχει ήδη μια βάση ικανή για να επενδύσει στις μεταγραφές. Αν δε, προχωρήσει στο Τσάμπιονς Λιγκ, τότε μπορεί να ανοίξει τα φτερά του και να χτυπήσει παίκτες που θα του αλλάξουν επίπεδο, δεδομένου ότι ο Σαββίδης δεν έχει πρόβλημα να ξοδεύει όσα του «επιτρέπουν» οι περιορισμοί της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.

Ο δε Ολυμπιακός που χτίζει ουσιαστικά από την αρχή την ομάδα που θα κληθεί να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, προσθέτει σταδιακά σημαντικούς κρίκους στο ρόστερ του, όπως έγινε αυτή την εβδομάδα με τον Μπίμπρας Νάτχο. Παράλληλα αναμένονται και οι επόμενες κινήσεις που θα «γεμίσουν» την ερυθρόλευκη φαρέτρα επιτρέποντας στον Μάρτινς να χτίσει την ομάδα που ονειρεύονται οι φίλοι του Ολυμπιακού.

Επιπλέον ο μεγαλομέτοχος των ερυθρόλευκων Βαγγέλης Μαρινάκης και το επιτελείο του έχουν αποδείξει ότι εδώ και χρόνια μπορούν να κινούνται με άνεση στα μεγάλα «τραπέζια» του μεταγραφικού παζαριού. Πάντως και ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του το στοίχημα της Ευρώπης, το οποίο καλείται μάλιστα να κερδίσει ξεκινώντας ουσιαστικά από μηδενική βάση…

Οι υπόλοιποι δύο του «Big 5» είναι σε εντελώς διαφορετικό επίπεδο από τους τρεις πραγματικούς διεκδικητές του τίτλου. Ο μεν Αρης είναι νεοφώτιστος στην κατηγορία και περιμένει ακόμη να μάθει το ύψος του τηλεοπτικού συμβολαίου που θα έχει, ενώ παράλληλα ο μεγαλομέτοχός του Θεόδωρος Καρυπίδης περιμένει την ανταπόκριση του κόσμου των κιτρινόμαυρων στην ως τώρα προσπάθεια.

Από την άλλη πλευρά ο Παναθηναϊκός του Γιάννη Αλαφούζου έχει μπει σε έναν ιδιαίτερα «καυτό» Αύγουστο. Από τη μία είναι σε εξέλιξη (;) η επιχείρηση μεταβίβασης των μετοχών – χωρίς να υπάρχει ακόμη.. φως – την ίδια ώρα που μαίνεται ανοιχτά πια ένας νέος εμφύλιος πόλεμος. Το σίγουρο είναι ότι ο Παναθηναϊκός γύρω από τον οποίο… φυτρώνουν καθημερινά νέες προσφυγές ποδοσφαιριστών, ανήκει στην κατηγορία των ομάδων που θα παλέψουν για τη σωτηρία τους.

Ετσι λοιπόν, ο εφετινός Αύγουστος, με τις όποιες εξελίξεις για το πρωτάθλημα και κυρίως με τους κομβικούς ευρωπαϊκούς αγώνες, θα είναι ο μήνας που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία του πρωταθλήματος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ