Δώσε και σε μένα μπάρμπα!

Δώσε και σε μένα μπάρμπα!

Το μακρύ κυβερνητικό χέρι θα μπει βαθιά στη τσέπη του Ελληνα (υπερ)φορολογούμενου πολίτη, προκειμένου να δείξει η ΕΡΤ τους αγώνες των μέχρι πρότινος “άστεγων” που δεν έβρισκαν συμβόλαιο στην ελεύθερη αγορά, αλλά και για να κάνουν Βασιλειάδης - Παππάς και οι λοιποί της κυβέρνησης των Συριζανέλ το προεκλογικό κομμάτι τους...

Ακόμη είμαστε στην αρχή ενός πρωτοφανούς σκανδάλου κυβερνητικής παρέμβασης και μόχλευσης της (υποτίθεται ελεύθερης) αγοράς που λέγεται επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ας μη βιαζόμαστε και ας καταγράφουμε προσεχτικά τις λεπτομέρειες αυτού του… πάρτι που βρίσκεται σε εξέλιξη και τα εκατομμύρια που “πετάγονται” δεξιά και αριστερά με μοναδικό γνώμονα όπως προκύπτει από τα γεγονότα τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος ακόμη δεν έχει καταθέσει το περίφημο αθλητικό νομοσχέδιο που υποτίθεται ότι θα έβαζε τα πράγματα στη… θέση τους, βρέθηκε την περασμένη άνοιξη σε πλεονεκτική θέση. Το ελληνικό ποδόσφαιρο ακούμπησε για ακόμη μια φορά τον πάτο και τα έκτροπα που έγιναν σε διάστημα λίγων εβδομάδων στο γήπεδο της Τούμπας (ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ – ΑΕΚ) μετέτρεψαν τον υφυπουργό σε απόλυτο άρχοντα!

Διέκοψε το πρωτάθλημα, απαίτησε τη λήψη σκληρών μέτρων και ζήτησε την εφαρμογή ακόμη πιο σκληρών πειθαρχικών διατάξεων. Παράλληλα το γεγονός ότι αρκετές ομάδες διαφαινόταν ότι θα έμεναν χωρίς τηλεοπτική στέγη, του έδωσε και το δικαίωμα να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις ποδοσφαιρικές αρχές μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό κορβανά της ΕΡΤ. Φορτωμένος με “ζεστό” χρήμα, απαίτησε ακόμη περισσότερα πράγματα, αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων της Α’ και Β’ Εθνικής, ρήτρες ανάπτυξης, καταπολέμησης της βίας, προσέλκυσης φιλάθλων και άλλα πολύ ωραία, πολύ ευρωπαϊκά και πολύ ρομαντικά.

Ως εδώ όλα καλά. Ακόμη κι αν ακούγονταν κάποιες γκρίνιες για το κρατικό χρήμα που επρόκειτο να ξοδευτεί, εξασθενούσαν μπροστά στο ενδεχόμενο να μπει μια τάξη στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μπρος στα κάλλη τι ‘ναι ο πόνος…

Τελικά τι απ’ όλα αυτά έγινε;

Αλλαξαν οι κανόνες και το πειθαρχικό αθλητικό δίκαιο; Μπα…

Θα γίνουν δυο κατηγορίες των 12 ομάδων; Μπα…

Θα διεξαχθούν πλέι οφ; Μπα…

Το μόνο που έγινε, είναι να πληρώσει η ΕΡΤ κοντά στα 52 εκατ. ευρώ την επόμενη διετία για να πάρει τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Απόλλωνα Σμύρνης, της Ξάνθης, του Ατρόμητου, της Λαμίας, του Παναιτωλικού καθώς και των σαφώς πιο εμπορικών Αρη και Παναθηναϊκού. Οι δύο τελευταίες ομάδες ήταν και οι μόνες που είχαν προσφορές για τα δικαιώματά τους από την ελεύθερη αγορά, αλλά βέβαια σε καμία περίπτωση με τα ποσά που θα πάρουν ως μάνα εξ ουρανού από την ΕΡΤ. Και ως μοναδικό αντάλλαγμα, η Σούπερ Λίγκα θα μειώσει τις ομάδες της σε 14 την επόμενη χρονιά.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, μπορεί να βγήκε στον τηλεοπτικό αέρα της ΕΡΤ και με πανηγυρικό ύφος επιχείρησε να παρουσιάσει μια εναλλακτική πραγματικότητα σε ένα διάγγελμα γεμάτο αοριστολογίες και γενικόλογα, ωστόσο τα δεδομένα τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα όπως φυσικά και την κυβέρνηση των Συριζανέλ.

Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι στο τηλεοπτικό συμβόλαιο με την ΕΡΤ μπορούν να μπουν κάποιες ρήτρες για επεισόδια εμπρηστικές δηλώσεις, χειραγώγηση αγώνων όπως περηφανεύτηκε ο γαλαντόμος Βασιλειάδης, αυτές θα αφορούν αποκλειστικά τις συγκεκριμένες πρώην “άστεγες” ομάδες και όχι τις υπόλοιπες, οι οποίες δε δεσμεύονται με τίποτα πέρα από τα υπαρκτά πειθαρχικά όργανα και τους υπαρκτούς πειθαρχικούς κανονισμούς…

Τον Σεπτέμβριο η επικύρωση της συμφωνίας με την ΕΡΤ

Στο ΔΣ της ΕΡΤ την περασμένη Παρασκευής από το οποίο απουσίασε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Θαλασσινός και ο οποίος δε ψήφισε, εγκρίθηκε – προσέξτε εδώ –  το ΠΡΟΣΥΜΦΩΝΟ απόκτησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των ομάδων.

Σαν να προσπαθούν όλοι να αποποιηθούν των ευθυνών που τους αναλογούν. Τα μέλη της ΕΡΤ που συμμετείχαν στο ΔΣ είναι οι Χριστόφορος – Ευτύχιος Λεοντής (πρόεδρος), Βασίλης Κωστόπουλος (διευθύνων σύμβουλος), Κατερίνα Τσατσαρώνη και Αριστοτέλης Μεταξάς (μέλη).

Το σημαντικό της συνεδρίασης, όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο που δημοσιεύτηκε στη “Διαύγεια” είναι πως το ζήτημα της συμφωνίας, θα ενταχθεί στα θέματα ημερησίας διάταξης της γενικής συνέλευσης της ΕΡΤ στις 3 Σεπτεμβρίου ώστε να την εγκρίνουν  και οι συναρμόδιοι υπουργοί του φορέα. Το ΔΣ της ΕΡΤ μάλιστα εξουσιοδοτεί το Νίκο Παππά να κάνει τη σχετική εισήγηση για τα συγκεκριμένα δικαιώματα.

Χαρακτηριστικό είναι δε το γεγονός ότι στη σχετική συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΡΤ αναφορικά με τα τηλεοπτικά δικαιώματα των επτά “άστεγων”, όπως προκύπτει από το έγγραφο που αναρτήθηκε στη “Διαύγεια”, ζητούνται επιπλέον 10 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών για να βγει η… χρονιά ως το τέλος του 2018, καθώς δεν είχε προϋπολογιστεί τέτοιο έξοδο!

Το δε ποσό των σχεδών 52 εκατ. ευρώ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ερχόμενης διετίας προκύπτει από το σχετικό έγγραφο του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, αρμόδιου για την ΕΡΤ.

“Παρέχουμε την έγκρισή μας για την ανάληψη υποχρέωσης συνολικού ποσού 51.715.110,40 ευρώ για τα έτη 2019 και 2020, σε βάρος των πιστώσερων των λογαριασμών του προϋπολογισμού εξόδων του φορέα ΕΡΤ ΑΕ», αναφέρει η απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά ενώ τα ποσά αναλύονται ως εξής:

– ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ SUPERLEAGUE 2019: 24.453.171,20

– ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ SUPER LEAGUE 2020: 21.156.000,00

– ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΝ SUPER LEAGUE 2019: 2.237.945,60

– ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΝ SUPER LEAGUE 2020: 1.968.313,60

– ΧΟΡΗΓΙΕΣ SUPER LEAGUE 2019-2020: 1.899.680,00”

Οπως αναφέραμε και σε προηγούμενο σημείωμα, πλέον ήρθε η ώρα του εισαγγελέα, καθώς δεν υπάρχει καμία λογική να πληρώνει η ΕΡΤ, δηλαδή ο φορολογούμενος πολίτης, ένα προϊόν που έχει αποτιμηθεί σκανδαλωδώς τόσο ακριβά!

Δεν είναι “αμάρτημα” να αγοράσει η ΕΡΤ ένα τηλεοπτικό προϊόν. Το σκάνδαλο που είναι βέβαιο ότι θα διερευνηθεί σε βάθος έχει να κάνει με το λογαριασμό που θα πληρώσει ο ελληνικός λαός. Οταν ένα προϊόν κοστολογείται από τους νόμους της ελεύθερης αγοράς 10-12 εκατ. ευρώ και αυτά με όλη την καλή διάθεση καθώς δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη έγγραφη προσφορά ούτε από τη Nova, ούτε από το Epsilon που έδειξαν να ενδιαφέρονται, δε μπορεί να το πληρώνει η ΕΡΤ στη διπλάσια τιμή (κοντά στα 25 εκατ. ευρώ βγαίνει το σύνολο για κάθε χρονιά).

ΥΓ. Αν είναι μια φορά σκάνδαλο τα διπλά χρήματα που δίνει η ΕΡΤ για τους άστεγους, απ’ όσα θα έπαιρναν στην ελεύθερη αγορά, τότε θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα κρίνουν οι εισαγγελείς τα 3,6 εκατ. ευρώ που αναμένεται να δοθούν για το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, το οποίο για την ιστορία η ΕΡΤ κοστολογούσε μέχρι εφέτος κοντά στα 700.000 ευρώ! Απλά αναλογιστείτε ότι 700.000 ευρώ κόστιζε ένα πρωτάθλημα το οποίο είχε στις τάξεις του τις εμπορικές ομάδες του Αρη και του ΟΦΗ, ενώ εφέτος προφανώς πενταπλασιάστηκε η αξία του χάρη στην παρουσία του Πλατανιά και της Κέρκυρας – με κάθε σεβασμό…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ