Το «δικό μας» VAR

Το «δικό μας» VAR

Μετά τον «δικό μας» πρόεδρο στην ΕΠΟ, το σάιτ της ασπρόμαυρης περεστρόικα, δεν αντέχει και θέλει και το δικό της VAR. Ο Βασίλης Δεκάρικος αναλύει το νέο παραλήρημα

Πλέον γελάνε και οι πέτρες. Εντάξει το σάιτ που ζει χάρη στα ρούβλια του νέου χαλίφη, το καταλάβαμε από την ώρα (ή μάλλον τις ώρες) που χρειάστηκε για να ανεβάσει την είδηση για το γκολ – οφσάιντ που έκρινε τον τελικό της ντροπής στο Βόλο πριν από δύο χρόνια. Ως τότε έπαιζε μια χαρά το παιχνίδι της… επανάστασης και της κάθαρσης, έχοντας ως μοναδικό στόχο τον Ολυμπιακό.

Αυτό που ζούμε όμως τον τελευταίο χρόνο δεν έχει προηγούμενο. Πέρυσι μάθαμε ότι το πρωτάθλημα που ξεκίνησε έχοντας ως … προκαθήμενο στην ΕΠΟ τον «δικό μας» Βαγγέλη Γραμμένο, είναι το καλύτερο όλων των εποχών! Αλήθεια.

Μέχρι τον Φεβρουάριο όσα σκάνδαλα κι αν έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, στο σάιτ που πια είχε αποκτήσει οπαδικό χαρακτήρα φιλοξενώντας καμιά δεκαριά ασπρόμαυρους ρεπόρτερ-αναλυτές-στοχαστές-παρατρεχάμενους επικρατούσε νεκρική σιγή για τα τεκταινόμενα. Σαν να μην έχει γίνει τίποτα. Βέβαια μετά, όταν το πρωτάθλημα άλλαξε χρώμα μετά και τη μπούκα του Ιβάν του πιστολέρο στην Τούμπα, άρχισε να αλλάζει το παραμύθι…

Ετσι φτάσαμε στο ματς της Τρίπολης, όπου ο κακομοίρης ο Αστέρας, μετά τον ένα σύμμαχο της εξυγίανσης τον ΠΑΟΚ, κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον έτερο σύμμαχο, την ΑΕΚ.

Στην Τούμπα, φύσηξε ο βαρδάρης και παρέσυρε τον Αλέκο τον Πρίγιοβιτς ξαπλώνοντάς τον φαρδύ – πλατύ στο χόρτο. Προφανώς ο βαρδάρης σήκωσε -και αρκετή σκόνη, αφού ο διαιτητής Κουτσιάφτης δεν είδε καλά και υπέθεσε ότι κάποιος θα τον γκρέμισε τον Σέρβο επιθετικό του ΠΑΟΚ. Ετσι σφύριξε το πέναλτι χάρη στο οποίο ο Δικέφαλος του βορρά πήρε το πρώτο του τρίποντο στο νέο πρωτάθλημα.

Μια βδομάδα αργότερα ο Αστέρας υποδέχτηκε την ΑΕΚ και σε μια ανύποπτη φάση, ο Πετράν ο Μάνταλος κάνει μια μπούκα στην περιοχή απ’ τα αριστερά, ανοίγει αρκετά τη μπάλα χάνοντας τον έλεγχό της και ξαπλώνει φαρδύς – πλατύς κι αυτός στο χόρτο έχοντας συγκρουστεί με το χέρι του αμυντικού του Αστέρα, ο οποίος έστριβε. Εντάξει, δεν ξέρουμε ακριβώς ποιος είχε… προτεραιότητα, ωστόσο ο διαιτητής Παπαδόπουλος το ξέκοψε στους Αρκάδες. Πέναλτι, γκολ και νέα ήττα. 2-0 η εξυγίανση στο σύνολο…

Και εντάξει όλα αυτά. Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες. Ολοι αδικούνται, όλοι ευνοούνται που έλεγαν πέρυσι με μια φωνή τα ασπρόμαυρα και κιτρινόμαυρα παπαγαλάκια.

Αυτό που δεν αντέχεται είναι να βλέπεις το σάιτ της επανάστασης. Τη μια εβδομάδα γράφει για τη βουτιά του Πρίγιοβιτς ότι “ενώ στην κανονική ροή φαίνεται πως ο Παπαδόπουλος μαζεύει τα χέρια του, στο ριπλέι δείχνει να υπάρχει επαφή μεταξύ των δύο ποδοσφαιριστών. Παρά τη δυσκολία της απόφασης για τον διαιτητή λόγω θέσης, ακόμη και με τη χρήση VAR μάλλον στην ίδια απόφαση θα κατέληγε (ο διαιτητής), καταλογίζοντας το πέναλτι”.

Αχ, αυτό το αγαπημένο VAR, πότε επιτέλους θα ‘ρθει να βάλει μια τάξη; Να το ελέγχουν τα “δικά μας” παιδιά, του “δικού μας” προέδρου. Αφού το γράφει ξεκάθαρα, ότι και με VAR η βουτιά του Πρίγιοβιτς θα δινόταν πέναλτι. Τι, όχι;

Την επόμενη εβδομάδα όμως, που έπαιζε η ΑΕΚ με τον Αστέρα και πήρε τη νίκη με ένα εξίσου τραβηγμένο πέναλτι, τι αποφάσισαν οι κύριοι που είναι απ’ ευθείας συνδεδεμένοι με τη Μικράς Ασίας και τα γραφεία ασπρόμαυρης ΠΑΕ;

Απολαύστε υπεύθυνα! Κατ’ αρχάς ο συντάκτης ξεκινά με ένα μοιρολόι: “Τι είχες Σούπερ Λίγκα, τι είχα πάντα!” γράφει και ακολούθως σε αποκλειστικότητα για όσους αναγνώστες έχουν απομείνει αποκαλύπτει ότι “Μετά το περσινό πρωτάθλημα και το φετινό ξεκίνησε μέσα σε ένα κλίμα καχυποψίας και αμφισβήτησης,πλέον η κατάσταση είναι έκρυθμη και από τη 2η κιόλας αγωνιστική μοιάζει ανεξέλεγκτη.”

Προτού καλέσουμε όμως τις αρχές να βάλουν μια τάξη στο… χάος του πρωταθλήματος, το οποίο ανακάλυψε αίφνης το σάιτ της αλήθειας, ο συντάκτης επιχειρεί να μας εξηγήσει τι ακριβώς έχει συμβεί: “Το παιχνίδι στο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» δεν είχε πολλές φάσεις με δεδομένο ότι κρίθηκε σε ένα πέναλτι, το οποίο θα προκαλέσει μεγάλη συζήτηση, κατέστη ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη για τη χρήση του βίντεο ριπλέι όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Για την ακρίβεια, το VAR θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί… χθες! Πρόκειται για μια φάση στο 32ο λεπτό, όταν ο Μάνταλος κέρδισε το πέναλτι και ο Παπαδόπουλος, από τον σύνδεσμο Μακεδονίας, το έδωσε μετά από… σκέψη.”

Κατ’ αρχάς πρέπει να του αποδώσουμε τα εύσημα, καθώς δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να κατηγορείς έναν διαιτητή ότι δίνει ένα πέναλτι μετά από … (τρεις τελίτσες) σκέψη. Και παράλληλα στην ίδια παράγραφο να ζητάς χρήση του VAR … (τρεις τελίτσες) χθες!

Συμπάσχοντας με τον ανώνυμο συντάκτη που κλήθηκε να γράψει το ματς και να επωμισθεί το βάρος τόσων κυβιστήσεων, θα πρέπει απλά να του αναγνωρίσουμε την έμπνευση να καταθέσει έστω και με αυτόν τον έμμεσο τρόπο την πρότασή του για τη βελτίωση του ποδοσφαιρικού θεάματος. Οι διαιτητές δεν πρέπει να σκέφτονται, πρέπει να σφυρίζουν χωρίς σκέψη. Προφανώς μόνο μετά από (τις σωστές) εντολές. Το ίδιο βέβαια προτείνει με το κομψό του στυλ ο συντάκτης και για το VAR. Προφανώς οι αποφάσεις θα παίρνονται χωρίς σκέψη.

Πάντως πρέπει να αναγνωρίσουμε μια υπέροχη προσπάθεια κυβίστησης μέσα σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας. Στην περίπτωση του ΠΑΟΚ στο πρώτο ματς – μπιστολιά (sic) εις βάρος του Αστέρα – μας ενημερώνουν ότι “το ριπλέι έδειξε ότι υπήρξε επαφή”. Στην περίπτωση της ΑΕΚ – στη δεύτερη μπιστολιά (sic) εις βάρος του Αστέρα – γιατί δεν αναφέρουν το ριπλέι, που επίσης θα έδειχνε… επαφή;

Μάλλον έχει να κάνει με τα χρώματα στη φανέλα της ομάδας που κερδίζει το πέναλτι… Ας μη τους βραχυκυκλώσουμε κιόλας. Το ζητούμενο είναι σαφές και το έχει καταλάβει και ο τελευταίος.

Οταν πέφτει παίκτης του ΠΑΟΚ είναι πέναλτι, για τους παίκτες των λοιπών διεκδικητών του τίτλου θα αποφασίζει το VAR. Οτι δεν είναι… Με αυτό το όνειρο ζουν, να έρθει επιτέλους το VAR για να μπει μια τάξη, ή μάλλον για να μπει μια (επι)κάλυψη στα εγκλήματα που απολαμβάνουμε στον τρίτο κατά σειρά χρόνο της υποτιθέμενης εξυγίανσης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ