Μισό βήμα προς την… κανονικότητα

Μισό βήμα προς την… κανονικότητα

Η ανακοίνωση της ΚΕΔ – έστω κι αν ήταν απλώς φωτογραφική – αποτελεί κίνηση που δείχνει αντανακλαστικά και... ψήγματα υγείας.

Η νέα ΚΕΔ της… εξυγίανσης και των πλουσιοπάροχα αμειβομένων επιτετραμμένων της που μας έχουν φορτωθεί από τα ξένα, έχουν γραφτεί χιλιάδες λέξεις στα έντυπα και στα ηλεκτρονικά μέσα που καταγράφουν τα τεκταινόμενα στο δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ωστόσο πρέπει να είμαστε δίκαιοι. Εστω κι αν χρειάστηκε τους μήνες του, ο Μέλο Περέιρα και οι συν αυτώ, προχώρησαν σε μια κίνηση εξωστρέφειας. Επιτέλους. Οι διαιτητές και η διαιτησία γενικότερα παρέμενε κλεισμένη σε μια γυάλα τόσα χρόνια, αφήνοντας τους πάντες να αλωνίζουν. Τουλάχιστον τώρα υπάρχει μια πυξίδα και μια ένδειξη… ζωής και κανονικότητας.

Τι πιο απλό, δηλαδή; Εγιναν τα ματς των δύο πρώτων αγωνιστικών, σφύριξαν ό,τι σφύριξαν οι διαιτητές που είχαν αξιολογηθεί ως άξιοι για το επίπεδο της Σούπερ Λίγκας και ήρθε η ώρα του πρώτου λογαριασμού.

Ο Περέιρα μπορεί να κοκορευόταν ότι πέρυσι οι «καλές» διαιτησίες ήταν στο 75% των αγώνων του πρωταθλήματος, ωστόσο τα σφυρίγματα των διαιτητών με την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου όχι μόνο δεν έδειξαν σημάδια βελτίωσης, αλλά αντίθετα προκάλεσε ποικίλα σχόλια βάζοντας μάλιστα μπουρλότο από νωρίς.

Ο χαρακτήρας του κρυψίνους που είχε η ΚΕΔ ως τώρα επέτρεπε να διεξάγεται γύρω της αυτό το παιχνίδι των εμπρηστικών δηλώσεων και της πολεμικής από τα ελεγχόμενα μέσα.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα Τετάρτη, βγάζοντας στη σέντρα έναν βοηθό και τρεις διαιτητές, μπορεί να μην τους κατονομάζει, αλλά είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Οπως επίσης και η σημείωση – προτροπή στην ΕΠΟ να βάλει – επιτέλους – μπρος τις διαδικασίες για όσους παράγοντες και παρατρεχάμενους καταφέρονται δυσφημιστικά εναντίον της.

Υποτίθεται ότι και αυτό ήταν ένα μέτρο που θα λειτουργούσε από πέρυσι, αλλά η επιτροπή δεοντολογίας σφύριζε αδιάφορα με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σημείο να ακούμε σε εβδομαδιαία βάση προπονητές και παραγοντίσκους να ασκούν πολιτική καφενειακού επιπέδου δημιουργώντας πολεμικό κλίμα.

Αν κάποια στιγμή θέλουμε να δούμε το ελληνικό ποδόσφαιρο να κάνει βήματα προόδου, αυτό θα πρέπει να γίνει ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Η ΚΕΔ αποτελείται από ανθρώπους, που όσο καλά και να αμείβονται θα κάνουν και λάθος επιλογές. Το θέμα είναι να φαίνεται η «γραμμή» της και να κρίνονται άπαντες βάσει αυτής.

Αν δηλαδή, το ζητούμενο είναι η πραγματική εξυγίανση, τότε οι διαιτητές με ένα-δύο λάθη που καθορίζουν αποτέλεσμα θα πρέπει να πηγαίνουν σπίτι τους ή σε χαμηλότερη κατηγορία και να επαναξιολογούνται ανάλογα με την πορεία τους. Απλά πράγματα.

Όσο παραμένουν τα κομβικά «γρανάζια» του ποδοσφαίρου στις σκιές, τόσο θα εξαρτώνται από αυτούς που έχουν το σκοτάδι βασίλειό τους. Όσο θα γίνονται κινήσεις διαφάνειας, τόσο θα δυσκολεύει το έργο για τα πάσης φύσης λαμόγια που λυμαίνονται το χώρο.

Είπαμε, είναι νωρίς ακόμη, αλλά η ανακοίνωση της ΚΕΔ, ακόμη κι αν προέκυψε ως κίνηση πολιτικής για να περιορίσει τις κραυγές από δεξιά και αριστερά – είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αρκεί να υπάρξει ανάλογη συνέχεια και συνέπεια. Και αυτό είναι ακόμη ένα κομβικό στοίχημα…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ