Η πτώχευση της Aegean, το FBI, η ΑΕΚ και ο Τίγρης

Η πτώχευση της Aegean, το FBI, η ΑΕΚ και ο Τίγρης

Δεν είναι ποδοσφαιρικό το πρόβλημα της ΑΕΚ γιά τον Πεντακοσάρικο. Είναι οικονομικό κι έχει άμμεση σχέση με τα 300 εκατομμύρια δολάρια της υπεξαίρεσης στην Aegean.

Πολλά γράφονται για τα αίτια της αγωνιστικής καθίζησης της ΑΕΚ. Φταίνε οι μεταγραφές που δεν έγιναν, ο προπονητής που είναι μυρωδιάς, οι παίχτες που δεν τα δίνουν όλα για τη φανέλα κ.ο.κ. Στην Αγγλία έχουν μια παροιμία που λέει «σε έναν άνθρωπο που κρατάει σφυρί, όλα μοιάζουν με καρφιά». ‘Έτσι κι οι αθλητικοί συντάκτες: για αγωνιστικά θέματα ξέρουν να γράφουν, από αγωνιστικής σκοπιάς προσπαθούν να εξηγήσουν τα τεκταινόμενα στην ΑΕΚ.

Χαζομάρες, λέω εγώ. Και εξηγούμαι: η αγωνιστική καθίζηση της ΑΕΚ εξηγείται αγωνιστικά όσο κι η κατάρρευση της Μίλαν, η οποία από μία από τις δύο βαρύτερες φανέλες στην Ευρώπη κατάντησε τα τελευταία πέντε χρόνια να βολοδέρνει μεταξύ 6ης και 10ης θέσης στο ιταλικό πρωτάθλημα. Δεν υπάρχει καμία «ποδοσφαιρική» εξήγηση γι αυτό. Δε φταίνε οι προπονητές, οι παίκτες, ο πρόεδρος. «Φταίνε» οι συνθήκες, η οικονομική κρίση της Ιταλίας που παρέσυρε την οικονομική αυτοκρατορία του Μπερλουσκόνι. ΄

Που ήταν ο Μελισσανίδης πέρυσι; Καβάλα στο άλογο. Σεπτέμβριο του 2016 είχε εισπράξει «ζεστά» 100 εκ. δολάρια, όταν η Aegean επαναγόρασε τις μετοχές που είχε στην εταιρεία. Η Aegan νοίκιαζε το κτίριο στον Πειραιά που του ανήκε, ο ίδιος παρέμενε επί της ουσίας αφεντικό, αλλά τυπικά σύμβουλος με ένα βασιλικό συμβόλαιο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. Γεννούσαν και τα κοκόρια του.Το Γενάρη του 2018 άρχισαν κάποια hedge funds να γκρινιάζουν για θέματα εταιρικής διακυβέρνησης της Aegean.

Η αντίδραση του Τίγρη ήταν άμεση: Φεβρουάριο ανακοινώνεται η εξαγορά από την Aegean της HEC Europe, μιας δικής του εταιρείας για 367 εκ. δολάρια. Τα hedge funds προσφεύγουν στα δικαστήρια. Μάρτιο η εξαγορά ακυρώνεται κι αρχίζει η κατηφόρα. Μάιο τα hedge funds μπαίνουν στο διοικητικό συμβούλιο της Aegean, καταγγέλλουν τη σύμβαση consulting με το Μελισσανίδη κι αρχίζουν να ψάχνουν στο λογιστήριο. Τέλος Μαΐου γράφεται ότι το FBI κάνει επίσκεψη στα γραφεία της Aegean στον Πειραιά.

Αρχές Ιουνίου σκάει η βόμβα: η Aegean ανακοινώνει ότι καμιά 200 εκ. απαιτήσεις στον ισολογισμό της είναι μαϊμού. Τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου ξεκινάνε τα δημοσιεύματα στους Financial Times και στη Wall Street Journal για χρήματα που λείπουν κι ονοματίζεται ο Μελισσανίδης ως υπεύθυνος. Η Aegean βγάζει δελτίο τύπου στις 2 Νοεμβρίου και μιλάει για υπεξαίρεση 300 εκ. Λίγες μέρες μετά, η εταιρεία υποβάλλει αίτηση πτωχεύσεως.

Και ρωτάω εγώ: είναι ο ίδιος Μελισσανίδης ο φετινός, με αυτόν της περσινής χρονιάς; ‘Έχει την ίδια άνεση, όταν δεν εισπράττει πια από την Aegean και ξέρει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να του ζητάνε 300 εκ. πίσω; Μπορεί να είναι συγκεντρωμένος στην ΑΕΚ, όταν ξέρεις ότι σε ψάχνει το FBI;Τα πράγματα είναι απλά: η ΑΕΚ πέρυσι έκανε υπέρβαση με μια σχετικά φθηνή ομάδα. Το καλοκαίρι ο Μελισσανίδης προφανώς υποπτευόταν τι θα έρθει το φθινόπωρο και μαζεύτηκε ανάλογα.

Δεν ανακαλύπτει κανείς την Αμερική αν πει ότι ο Λάζαρος, ο Αραούχο, ο Κονέ, ο Γιόχανσον κι ο Βράνιες δεν αντικαταστάθηκαν από ίσης αξίας παίκτες.

Ταυτόχρονα, τα έργα στη Νέα Φιλαδέλφεια συνεχίζουν. Τα λεφτά που έχουν μπει εκεί, φαίνονται με γυμνό μάτι. Κι επειδή (σοβαρή) αύξηση κεφαλαίου στη Δικέφαλος 1924 δεν έγινε, ούτε τα 20 εκατομμύρια της Δούρου εκταμιεύθηκαν, η πηγή των χρημάτων δεν μπορεί να είναι άλλη από το Μελισσανίδη τον ίδιο. Απλά πράγματα: και μεταγραφές και γήπεδο υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες δε βγαίνει.

Πριν λίγες μόνο μέρες, η ΑΕΚ ανακοίνωσε ότι το Γενάρη πάει για μία μόνο μεταγραφή. Την Κυριακή ο Μελισσανίδης πάει στα Σπάτα και ανοίγει την πόρτα σε Σιμόες, Μπακασέτα και Λαμπρόπουλο (και σε Αϊντάρεβιτς, αλλά δε μετράει). Δηλαδή θα φύγουν τέσσερις, τρεις βασικοί κι ένας αναπληρωματικός, για να έρθει ένας. Πόσο έκπληξη θα είναι λοιπόν αν η κατηφόρα της ΑΕΚ συνεχιστεί; Θα είναι αγωνιστικοί οι λόγοι; Κι αν φάει και καμιά τριάρα η ΑΕΚ από Ολυμπιακό ή ΠΑΟΚ, στο δεύτερο γύρο, ποια θα είναι η στάση της Ορίτζιναλ; Θα συνεχίσει να απευθύνεται εμψυχωτικά σε πρόεδρο, κόουτς και παίκτες, ή θ’ αρχίσουν τα παρατράγουδα; Ιδού η απορία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ