«Εμείς είμαστε οικογένεια»

«Εμείς είμαστε οικογένεια»

Ο Βασίλης Δεκάρικος γράφει για την «οικογένεια» της πρωταθληματικής ΑΕΚ, που διέλυσαν οι επιλογές του Δ. Μελισσανίδη. Με την αποχώρηση αθλητικού διευθυντή, του προπονητή και του επιτελείου του και μιας ενδεκάδας ποδοσφαιριστών.

ΣΧΕΔΟΝ ένα χρόνο πίσω. Το ημερολόγιο δείχνει 10 Ιανουαρίου 2018. Η ΠΑΕ ΑΕΚ κόβει τη πρωτοχρονιάτικη πίτα. Το λόγο παίρνει ο διοικητικός ηγέτης: «Είμαι πολλά χρόνια στο ποδόσφαιρο κι έχω μάθει κάτι πολύ καλά. Οι ομάδες δεν φτιάχνονται ούτε με δηλώσεις, ούτε με λεφτά ούτε με νεοπλουτίστικες μεθόδους. Οι ομάδες χτίζονται από τα αποδυτήρια. Κι εμείς είμαστε οικογένεια και έχουμε τα καλύτερα αποδυτήρια. Και θέλω να ευχαριστήσω τον κόουτς γιατί αυτό είναι καθαρά δικό του δημιούργημα. Και θέλω να πιστεύω, ότι εμείς θα είμαστε αυτοί που θα πανηγυρίσουμε στο τέλος».

Και πράγματι η ΑΕΚ ήταν αυτή που πανηγύρισε. Τη κατάκτηση του πρωταθλήματος ύστερα από 24 χρόνια.

Η επόμενη σεζόν σε σχέση το πρωτάθλημα, δεν ξεκινάει καλά. Ο διευθυντής επικοινωνίας Ανδρέας Δημάτος στις 13 Οκτωβρίου (μετά το 0-2 από τον ΠΑΟΚ) εκτιμάει ότι «η ΑΕΚ παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο». Στις 4 Νοεμβρίου μετά από το 0-0 με τον Παναθηναϊκό κάνει λόγο για «ολική καταστροφή και την ισοπέδωση ανθρώπινων χαρακτήρων εξαιτίας ενός πολύ κακού παιχνιδιού».

Κι αφού μιλάει για «τα παιδιά που έστεψαν και πάλι την ΑΕΚ πανάξια πρωταθλήτρια μετά από 24 χρόνια», συνεχίζει, «δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι αυτή η ομάδα θα συνεχίζει να βαδίζει σωστά να βελτιώνεται και κατά τη ταπεινή μου άποψη να είναι καθημερινά καλύτερη από την περυσινή πανάξια πρωταθλήτρια. Οι βιαστικές και πρόχειρες συγκρίσεις εκτιμώ ότι είναι καταδικασμένες σε διάψευση».

ΣΕ ότι έχει να κάνει, με την «οικογένεια», διελύθη στα εξ ων συνετέθη. Πριν καν συμπληρωθεί χρόνος. Από την «πανάξια πρωταθλήτρια» έφυγαν το καλοκαίρι οι Λάζαρος, Κονέ, Αραούχο, Γιόχανσον Βράνιες. Πέντε.

Μετά διώξαμε Σιμόες, Μπακασέτα και Λαμπρόπουλο. Οκτώ. Από την πρωταθλήτρια έφυγαν επίσης ο Μασούντ (12 συμμετοχές), ο Ανέστης (10) κι ο Αϊντάρεβιτς (16).

Ακριβώς μία ενδεκάδα. Επίσης ο προπονητής, ο βοηθός του, οι γυμναστές κι ο αναλυτής. Τέλος άλλαξαν ο αθλητικός διευθυντής κι ο υπεύθυνος ακαδημιών. Τα παιδιά που «έστεψαν την ΑΕΚ πρωταθλήτρια» ήταν όλοι αυτοί που έφυγαν βάσει του δόγματος «και όλοι να φύγουν αν βρουν καλύτερα κάπου αλλού να πάνε τα παιδιά.

Και τι έγινε; Θα φέρω άλλους Μάνταλους και άλλους Μπακασέτες». Για να μη θυμηθούμε και το Θωμά και το Γιαννάκη που, όσο να ‘ναι, κάποια συμμετοχή θα είχαν πέρυσι (για την εξασφάλιση του 50-50, εννοείται), ενώ φέτος με τους ξένους διαιτητές μπορεί και να δυσκολεύονται.

ΑΦΟΥ λοιπόν αυτά τα παιδιά πήραν τον πρωτάθλημα, αφού αυτά τα παιδιά έφεραν την ομάδα στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, γιατί να μην τα κρατήσουμε και μάλιστα να τα ενισχύσουμε; Αν αυτά τα παιδιά έφεραν 25 εκατομμύρια φέτος, γιατί να μην τα φέρουν και του χρόνου; Ποιος λοιπόν απαξιώνει την περυσινή ομάδα;

Όχι με λόγια της στιγμής που μπορεί να φωνάξει ένας οπαδός από την εξέδρα ή να γράψει στο twitter πάνω στη στεναχώρια του, αλλά με πράξεις που φέρουν τη σφραγίδα του διοικητικού ηγέτη. Και με σκληρά λόγια στους εναπομείναντες ποδοσφαιριστές, «ορισμένοι από σας έπρεπε να πληρώνουν για να παίζουν στην ΑΕΚ».

Ο Δ.Μελισσανίδης, που ή είναι αυτοκαταστροφικός και κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο, ή είναι πολύ πιο έξυπνος από εμάς και ξέρει καλύτερα απ’ όλους μας ότι μπορεί να μην ήταν μόνο οι ποδοσφαιριστές αυτοί «που έστεψαν και πάλι την ΑΕΚ πρωταθλήτρια μετά από 24 χρόνια».

ΑΝ οι ρεπόρερς πανηγυρίζουν γιατί «η ΑΕΚ καταφέρνει στη μέση της σεζόν να πάρει βασικό παίκτη σε πρωταθλήτρια ομάδα που έπαιξε Τσάμπιονς Λιγκ με φουλ συμμετοχές» , γιατί δεν κρατούσαμε απλά το Σιμόες που έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά;

Και γιατί δε μας απασχολεί ότι μια ομάδα σαν τον Ερυθρό Αστέρα, στην οποία διαπρέπουν παίκτες σαν τον Μπεν και τον Μάριν που δεν «έπιασαν» στον Ολυμπιακό, η οποία εισέπραξε κι αυτή τα είκοσι εκατομμύρια από τη συμμετοχή στους ομίλους κι η οποία είναι στην κορυφή της βαθμολογίας του σέρβικου πρωταθλήματος με 9 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο, να μην κρατήσει ένα τόσο βασικό της παίκτη.

Κι αντίθετα να τον αντικαταστήσει με κάποιον Βούλιτς που αγόρασε με 200 χιλιάρικα από τη Νάπρεντακ Κρούσεβατς; Χτίζει κανένα γήπεδο ο Ερυθρός Αστέρας και κάνει κι αυτός οικονομίες;

ΤΙ έχει, στο κάτω-κάτω της γραφής, να προσφέρει ο Κρίστισιτς φέτος, μια χρονιά ουσιαστικά χαμένη, και πρέπει να πληρώσει η ΑΕΚ 800 χιλιάρικα για να τον έχει από το Δεκέμβρη; Γιατί να μη δοκιμάσεις (όπως είπες) με ένα-δυο πιτσιρικάδες να δεις μπας και σου βγουν κι αν όχι, το καλοκαίρι θα δεις τι θα κάνεις; Αυτή δεν ήταν η λογική της απομάκρυνσης Σιμόες;

Ή να μην περιμένεις, έστω, να δεις αν θα παίξεις Ευρώπη τον Αύγουστο, οπότε θα έχει νόημα να τον φέρεις νωρίτερα τον παίκτη ώστε να εγκλιματιστεί; Και γιατί πρέπει να δώσεις 3,5 χρόνια συμβόλαιο σε ένα αμυντικό, κατά βάση, χαφ;

ΤΑ περίεργα δε σταματάνε εδώ. Στις 26 Οκτωβρίου, ανήμερα της γιορτής του και με αφορμή τα επεισόδια με τον ‘Αγιαξ, ο Δ.Μελισσανίδης λέει «Έχουμε αποτύχει με τους οργανωμένους οπαδούς. Τώρα δεχθήκαμε μια σκληρή τιμωρία με αυτά που κάνουν. Κάτι πρέπει να κάνουμε δραστικό. Δεν γίνεται να βγαίνουν σε κάθε ματς στο ημίχρονο και να κάνουν επεισόδια μόλις δουν ΜΑΤ και να πετούν μολότοφ. Τι είναι αυτά; Τώρα και με την Μπάγερν Μονάχου έγιναν μέσα στο γήπεδο κάποια πράγματα και δεν ξέρουμε αν θα μας ανοίξουν τις εξέδρες με τον Αγιαξ. Τι να πω πια… Κάτι δεν λειτουργεί καλά με τους οργανωμένους και γενικά με το οργανωμένο κομμάτι. Εκεί έχουμε κάνει λάθος και το παραδέχομαι». Γίνονται και τα ακόμα χειρότερα επεισόδια με τον Άγιαξ, η ΑΕΚ κινδυνεύει με ευρωπαϊκό αποκλεισμό και ποιο είναι το «δραστικό» που κάνει η ΑΕΚ;

Στέλνει Τσιγκρίνσκι-Τσιντώτα στο κλαμπ της Ορίτζιναλ στο Βόλο, πριν τον αγώνα του κυπέλλου με το ΝΠΣ Βόλος.

ΚΙ όλ’ αυτά, ενώ από το πουθενά έχει ανοίξει ο Μελισσανίδης κουβέντα περί αποχώρησής του. Αν μιλούσαμε για οποιονδήποτε άλλον, θα είμαστε σίγουροι ότι τα έχει χάσει. Όποιος όμως υποτίμησε το μυαλό και την πονηριά του Μελισσανίδη έχασε αυτός. Οπότε οι βιαστικές εκτιμήσεις είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε λάθος συμπεράσματα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ