Η μεγάλη μάχη του Τίγρη

Η μεγάλη μάχη του Τίγρη

Αποκλειστικό και αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Πεντακοσάρικου για τις εξελίξεις στην υπόθεση Aegean-Μελισσανίδη. Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Τίγρη.

ΤΗ Δευτέρα 14 Ιανουαρίου εγκρίθηκε από το πτωχευτικό δικαστήριο του Μανχάταν η συμφωνία αναδιάρθρωσης που είχε συζητηθεί τον περασμένο μήνα μεταξύ της Aegean, του στρατηγικού επενδυτή της Mercuria Energy Group και των πιστωτών της. Σύμφωνα με την επικυρωθείσα συμφωνία, το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Aegean περιέρχεται στη Mercuria. Μία εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών και άλλων πρώτων υλών με έδρα τη Γενεύη. H Mercuria γιγαντώθηκε προμηθεύοντας σχεδόν αποκλειστικά τα πολωνικά διυλιστήρια με ρωσικό αργό πετρέλαιο, πράγμα που υπήρξε φλέγον θέμα στην τοπική πολιτική σκηνή.. Η Mercuria έχει επίσης κατηγορηθεί (χωρίς να έχει ποτέ αποδειχθεί κάτι) ότι έχει σχέσεις με ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Η Mercuria διατήρησε τη θέση της αφού πρώτα χρειάστηκε να κάνει βελτιωμένη προσφορά η οποία ικανοποίησε και τους πιστωτές. Με αυτό τον τρόπο αποφεύχθηκε και μια μακρόχρονη δικαστικά διαδικασία.

ΟΙ πιστωτές της Aegean θα πάρουν 40 εκατομμύρια δολάρια. Αυτά είναι περισσότερα από τα 15 που περιλάμβανε η αρχική προσφορά αλλά και τα 30 που ήταν η ανταγωνιστική προσφορά που έκανε οι εταιρείες Oaktree Capital Management και Hartree Partners.

Κυρίως, όμως, οι πιστωτές της Aegean Marine Petroleum Network θα μπορούν να διεκδικήσουν το 100% των αρχικών καταλογισμών στη δικαστική διαδικασία. Μάλιστα, η Mercuria θα χρηματοδοτήσει με δάνειο 15 εκατομμύρια δολάρια τις δικαστικές δαπάνες για την επιδίωξη των απαιτήσεων.

Οι δικαστικές απαιτήσεις αφορούν και τα αποτελέσματα του εσωτερικού λογιστικού ελέγχου που έκανε η νέα διοίκηση της Aegean Marine Petroleum Network και ο οποίος διαπίστωσε ότι έως μέσα από πρακτικές απάτης υπήρξε κατάχρηση έως και 300 εκατομμύρια ευρώ. Ο ίδιος έλεγχος έδειξε ότι από αυτή την κατάχρηση κυρίως ωφελήθηκε η εταιρεία Oil Tank Engineering & Consulting Ltd που η επιτροπή λογιστικού ελέγχου υποστήριξε ότι ελεγχόταν από πρώην βασικό μέτοχο της εταιρείας. Δημοσιεύματα του Ενδιαφέρον είναι ότι οι πιστωτές θεωρούσαν ότι οι απαιτήσεις αυτές πιθανώς να είναι και το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας.

Η νέα διοίκηση της Aegean Marine Petroleum Network υποστηρίζει ότι με το σχέδιο αναδιάρθρωσης η εταιρεία θα μπορέσει μέσα στο 2019, ακόμη και στο πρώτο τρίμηνο, να βγει από το ειδικό καθεστώς πτώχευσης με βάση το κεφάλαιο 11 του Αμερικανικού Πτωχευτικού Κώδικα και να ξαναμπεί σε τροχιά ανάκαμψης.

ΔΟΘΗΚΕ, ταυτόχρονα,  το εναρκτήριο λάκτισμα για μια πιθανή δικαστική αντιδικία Μελισσανίδη-πιστωτών Aegean Marine Petroleum Network. Γιατί μπορεί η εταιρεία πλέον να μπαίνει σε μια νέα πορεία, με νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, όπως οι πιστωτές της εταιρείας δεν πρόκειται να σταματήσουν να διεκδικούν τα οφειλόμενα. Και προφανώς θα στραφούν προς την αναζήτηση και απαίτηση των 300 εκατομμυρίων που σύμφωνα με την επιτροπή λογιστικού ελέγχου έγιναν αντικείμενο κατάχρησης.  Σε αυτή τη δικαστική διεκδίκηση οι πιστωτές της Aegean Marine Petroleum Network κατέρχονται με «κουμπαρά» 15 εκατομμυρίων δολαρίων. Ανεξαρτήτως του αν αυτά που καταμαρτυρούν στον Τίγρη οι πιστωτές έχουν βάση ή όχι, είναι αναμενόμενο ότι τα όσα θα ακουστούν θα πλήξουν τη φήμη του. Η εξέλιξη αυτή εμπεριέχει τόσο ευκαιρίες όσο και κινδύνους για το αφεντικό της ΑΕΚ: η Mercuria μπορεί να ήταν ανίσχυρη (ιδίως αν έχουν βάση τα όσα λέγονται για σχέσεις με ρωσικές μυστικές υπηρεσίες) αλλά ήταν τουλάχιστον μία. Δηλαδή, ήταν κάποιος με τον οποίο μπορούσες να καθίσεις στο τραπέζι, να συζητήσεις και να έρθεις σε συμφωνία. Τώρα οι πιστωτές είναι περισσότεροι, αλλά λιγότερο ισχυροί: ούτε οι τράπεζες, που αποτελούν τον κύριο όγκο των πιστωτών της Aegean, ούτε τα funds που είχαν επενδύσει σε ομόλογα της εταιρείας έχουν, ο καθένας μόνος του, τη δύναμη της Mercuria, που παραμένει μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών. Είναι όμως πολυάριθμοι και, κάποιοι τουλάχιστον, με διαδικασίες που δεν τους επιτρέπουν τόσο εύκολα να συμφωνήσουν σε μια πρόταση συμβιβασμού. Έστω κι ένας μπορεί να σε εκβιάσει.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ η μεταβίβαση των απαιτήσεων από την εταιρεία στους πιστωτές της δίνει τη δυνατότητα στον καθένα απ’ αυτούς να κινηθεί (και) ποινικά κατά του Δημήτρη Μελισσανίδη, αφού όσα του καταμαρτυρούνται, στο βαθμό που είναι αληθή, έχουν και ποινικό ενδιαφέρον. Το ποινικό μέρος της υπόθεσης σήμερα χειρίζεται, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, ο Εισαγγελέας της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, ο οποίος διερευνά την πιθανότητα τέλεσης κακουργημάτων.

ΟΜΩΣ τυχόν ποινικές διαδικασίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν και στην Ευρώπη (όπου και εδρεύουν αρκετές τράπεζες-πιστώτριες της εταιρείας). Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη του δικαστικού αγώνα θα κρίνει πολλά για το Δημήτρη Μελισσανίδη, σχεδόν τα πάντα: ή θα μπορέσει να κλείσει οριστικά την υπόθεση, έστω για ένα μέρος των χρημάτων που του απέφερε η ενασχόλησή  του με την Aegean  ή θα παραμείνει σε μια μακροχρόνια διαμάχη.

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ