Εξυγίανση: Θα πεθάνετε από τα… γέλια

Εξυγίανση: Θα πεθάνετε από τα… γέλια

Η ΕΠΟ το πάει μια χαρά. Η ΚΕΔ το ίδιο. Το moto τα χαλάει. Αλλά και για αυτό υπάρχει λύση…

Δεν ήταν τόσο το καλογραμμένο σπιρτόζικο σενάριο και οι μπόλικες αστείες στιγμές. Δεν ήταν οι ερμηνείες, ούτε βέβαια το γεγονός ότι στη διαδρομή προέκυψε ένα όσκαρ δεύτερου ανδρικού ρόλου. Ο μύθος λέει ότι η κινητήριος δύναμη που έστειλε τον κόσμο να φτιάχνει ουρές έξω από τις κινηματογραφικές αίθουσες για να παρακολουθήσει την –κλασική πια- κωμωδία «Ένα ψάρι που το έλεγαν Γουάντα» εκεί στα τέλη των 80΄s ήταν μια –κυριολεκτικά- τραγική ιστορία. Η διάδοση της είδησης πως ένας Δανός ακτιβιστής πέθανε από τα γέλια (!) παρακολουθώντας την ταινία. Δεν υπήρχε Internet εκείνη την εποχή. Η δύναμη της πληροφορίας όμως ήταν μεγάλη. Άρχισαν λοιπόν τα περιοδικά και οι εφημερίδες να γράφουν για αυτό και το ένα έφερε το άλλο. Στο τέλος; Μια τρομερή επίδοση 64 εκατ δολαρίων στο ταμείο εσόδων. Τεράστιο ποσό για την εποχή.

Ο θάνατος του Δανού θεωρήθηκε από κάποιους «διαφημιστικό κόλπο». Τα media όμως φρόντισαν και βρήκαν τον γιο του ο οποίος επιβεβαίωσε την τραγική είδηση. Αποκάλυψε πως ο πατέρας του σε μια σκηνή του έργου γέλασε τόσο πολύ που τελικά έπαθε ανακοπή! Το «Ένα ψάρι που το έλεγαν Γουάντα» λοιπόν κατοχυρώθηκε ως η ταινία που κάποιος πέθανε από τα γέλια παρακολουθώντας την.

Προς τι αυτό το… ταξίδι στο παρελθόν; Μάλλον αναζητώντας ένα όσο το δυνατόν πιο «επίκαιρο» μότο της νέας εποχής του ελληνικού ποδοσφαίρου. Της Εξυγίανσης που ήρθε για να «φέρει πίσω τις Κυριακές μας». Όχι, πραγματικά δεν τις ταιριάζει. Το… «Εξυγίανση: Θα πεθάνετε από τα γέλια» μοιάζει σαφώς πιο κοντά στις επιδόσεις της, ξεκαθαρίζοντας φυσικά ότι τουλάχιστον στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε μεταφορικά. Μόνο γελώντας μπορείς να αντιμετωπίσεις αυτή την παγιωμένη κατάσταση που από μέρα σε μέρα και από εβδομάδα σε εβδομάδα σε κάνει να απορείς για το πόσο απέχουμε από τον… βυθό της θάλασσας. Μια διαλυμένη κατάσταση. Από την κορυφή ως τα νύχια. Με πρωτοπαλίκαρα του Βορρά και του Νότου να ανταγωνίζονται στην κούρσα για τον πιο ισχυρό χαλίφη, με την χειρότερη διαιτησία όλων των εποχών, με ‘ένα σωρό απίθανα σκηνικά που θα μπορούσαν όντως να βρουν θέση στο σενάριο μιας χαοτικής κωμωδίας.

Όχι, δεν χρειάζεται να το πάμε βήμα-βήμα σε αυτόν τον ενάμιση χρόνο. Φτάνουν η καταγραφή απλά των τελευταίων ημερών για να κατανοήσει κανείς την κατάσταση. Την Τετάρτη (23/1) ο επικεφαλής της ΚΕΔ Μέλο Περέιρα, όρισε στο ματς Λαμία-Ατρόμητος διαιτητή του συνδέσμου Φθιώτιδας (Τζοβάρας). Από την ΕΠΣ δηλαδή που ανήκει η γηπεδούχος ομάδα. Χθες που έγινε το ματς ο διαιτητής (Κομίνης) που αντικατέστησε τον προηγούμενο έκρινε την αναμέτρηση με πέναλτι εφεύρεση,. Ίσως τελικά να ήταν καλύτερα να σφυρίξει ο πρώτος. Εκείνος από τη Φθιώτιδα. Αν τιμωρήθηκε ο Κομίνης; Ναι, με την υποχρέωση να πάει στο Καραϊσκάκη την Τετάρτη για να σφυρίξει το Ολυμπιακός-ΑΕΛ. Ο διαιτητής που πέρσι τίναξε στον αέρα το πρωτάθλημα και ενώ ανακοίνωσε πως θα αποσυρθεί, συνεχίζει κανονικά. Τόσο κανονικά που επιτέλους άνοιξε ξανά για εκείνον η πόρτα στα ματς των «μεγάλων». Κρίμα που τα λαμπερά μυαλά της ΚΕΔ δεν τον επέλεξαν για το ΑΕΚ-ΠΑΟΚ. Εκεί να δείτε γέλια…

Την Πέμπτη υπήρχε κύπελλο. Το περίφημο ματς που ο διεθνής διαιτητής Παπαπέτρου ενημέρωσε τους προπονητές του Παναθηναϊκού και της Λαμίας ότι δεν δικαιούνται οι ομάδες τους 4η αλλαγή στην παράταση του, διότι η ΕΠΟ –αν και κανόνας ποδοσφαίρου της FIFA- δεν την έχει συμπεριλάβει στην εγκύκλιο του θεσμού. Την επόμενη μέρα η ΕΠΟ έλεγε ότι ο Παπαπέτρου έκανε το λάθος. Ότι εκείνη έχει εναρμονιστεί κανονικά. Η αλήθεια; Καλά κρυμμένη στη μέση. Ο ιθύνον νους της ΚΕΔ, ο πανίσχυρος Τριτσώνης που όλο φεύγει και όλο εκεί είναι έκανε τη… γκέλα της χρονιάς. Ξέχασε να στείλει στους διαιτητές Σούπερ Λιγκ, το email που έφυγε στις 22 Αυγούστου από την Ομοσπονδία προς όλους της διαιτητές των μικρότερων κατηγοριών που «σφυρίζουν» στο κύπελλο. Το email που έλεγε πως επιτρέπεται κανονικά η 4η αλλαγή σε ενδεχόμενο παράτασης. Ο Παπαπέτρου είναι διεθνής και Σούπερ Λιγκ. Δεν το έλαβε ποτέ. Εξ ου και το μπέρδεμα. Γράφτηκε πως έγινε ένα τηλεφώνημα στο οποίο ακούστηκε επί λέξει: «Έχουμε πρόβλημα. Πρέπει με κάθε τρόπο να την σκαπουλάρουμε». Δεν το πιστεύουμε. Η Εξυγίανση δεν έχει την ανάγκη να τη σκαπουλάρει. Στην πραγματικότητα δεν έχει λόγο να φοβάται κανέναν… Αν ήταν θα την είχαν ήδη περικυκλώσει οι Εισαγγελείς.

Το γόητρο του κυπέλλου (και της ΕΠΟ) το έσωσε ο Παναθηναϊκός αποφασίζοντας να μην καταθέσει ένσταση. Για να τον ευχαριστήσουν από την ΚΕΔ χθες στο ΟΑΚΑ δεν του έδωσαν μια πεναλτάρα στο 90΄ κόντρα στην ΑΕΛ σε μια φάση που προφανώς θα άλλαζε το τελικό αποτέλεσμα. Η ίδια ΚΕΔ που μια εβδομάδα πριν είχε στείλει έναν άλλο διαιτητή στο ΟΑΚΑ, που έδωσε πέναλτι στο 90΄. Υπέρ της Ξάνθης. Αλλάζοντας το αποτέλεσμα. Δεν ήταν. Αλλά δεν έχει σημασία. Αν οι Πράσινοι είχαν το «έρεισμα» των Ακριτών στην Εξυγίανση θα έκαναν μάλλον… πρωταθλητισμό. Και ας μην έβαζε ο Αλαφούζος ούτε ένα ευρώ!

Μη χάσουμε όμως το μέτρημα. Το Σάββατο στη Νέα Σμύρνη η πρωταθλήτρια ΑΕΚ νίκησε τον Πανιώνιο με τον αρχηγό της Μάνταλο, να σκοράρει αφού πρώτα έστρωσε τη μπάλα με το χέρι του. Εδώ η Εξυγίανση χτίζει παράδοση. Διότι ως γνωστόν με το χέρι είχε «σταματήσει» ένα σουτ αντιπάλου μέσα στην περιοχή και ο αρχηγός του ΠΑΟΚ Βιεϊρίνια, πριν από μερικές εβδομάδες. Και εκεί πάλι ο διαιτητής δεν υπέδειξε παράβαση.

Στο μεταξύ το Σάββατο έγινε και μια γιορτή στα Γρεβενά. Κάτι σαν ποδοσφαιρικό πανηγύρι. Εκεί η τοπική ΕΠΣ κρέμασε και αφίσες σε όλη την πόλη. Γκεστ σταρ ήταν ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, όπου και αποθεώθηκε». Το Σάββατο επίσης σε μια άλλη πόλη, στα Γιάννενα, αποβλήθηκε ο τερματοφύλακας του Απόλλωνα γιατί τόλμησε να διώξει τη μπάλα με το κεφάλι. Με τέτοιο τρόπο όμως που μπέρδεψε τον ρέφερι, ο οποίος είδε… χέρι. Τι να έκανε ο άνθρωπος να μην το έδινε;

Μέσα λοιπόν 120 ώρες, από την Τετάρτη ως την Κυριακή; Τέσσερις διαιτητές αλλοίωσαν τέσσερα αποτελέσματα της 18ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ (Πανιώνιος-ΑΕΚ, Παναθηναϊκός-ΑΕΛ, ΠΑΣ Γιάννινα-Απόλλωνας, Λαμία-Ατρόμητος). Ένας άλλος διέλυσε ένα ματς κυπέλλου όπου αποκλείστηκε κοτζάμ Παναθηναϊκός. Και κερασάκι στην τούρτα βεβαίως μπήκε και ο ορισμός διαιτητή από τη Λαμία σε ματς της Λαμίας! Τι άλλο πρέπει να κάνουν τελικά τα παλικάρια του Βαγγέλη του Γραμμένου και του Μέλο του Περέιρα; Να ντυθούν πράσινοι να βάλουν κορδέλες στα μάτια και να παριστάνουν και τα χελωνονιτζάκια για να καταλάβουμε ότι ούτε στα… καρτούν δεν γίνονται αυτά;

Και ειλικρινά τι άλλο ακριβώς περιμένει να παρακολουθήσει εκείνη η… φοβερή και τρομερή Επιτροπή Παρακολούθησης της FIFA για να στείλει μήνυμα στα κεντρικά να έρθουν να τους μαζέψουν από το πάρκο Γουδή; Δεν πτοούνται από την επιστροφή… παραγόντων- φαντασμάτων που βγήκαν από την ντουλάπα και παίζουν προκλητικά το ποδόσφαιρο στα δάχτυλα σαν το κομπολόι τους. Από ομάδες με ιδιοκτήτες-φαντάσματα. Από μέλη της ΚΕΔ φαντάσματα που απομακρύνθηκαν από τη θέση τους, αλλά άπαντες ορκίζονται ότι είναι ακόμη εκεί κάνοντας τους ορισμούς. Δεν ασχολούνται ούτε με τα… μικρά εγκλήματα μεταξύ φίλων που συμβαίνουν με θαυμαστή συνέπεια κάθε Κυριακή; Ρε μπας και τελικά το έχουν ρίξει και εκείνοι στο γέλιο και δεν θέλουν με τίποτα να χαλάσουν την διασκέδαση τους;

ΥΓ. Σκεφτήκαμε και μερικές αφίσες. Όχι σαν αυτές του Ιβάν στα Γρεβενά. Αλλά τέλος πάντων συμμετέχουμε στη προσπάθεια. Να βοηθήσουμε και εμείς αδερφέ, όπου μπορούμε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ