Κύπελλο αντάξιο της… εξυγίανσης

Κύπελλο αντάξιο της… εξυγίανσης

Αν υπάρχει ένας θεσμός που ταιριάζει γάντι και χαρακτηρίζει με τον καλύτερο τρόπο όλη την παράνοια της τελευταίας τετραετίας, αυτός δεν είναι άλλος από το Κύπελλο Ελλάδας. Τον θεσμό στον οποίο άπλωσε το μακρύ χέρι της η «εξυγίανση» από την πρώτη στιγμή.

Για το πρωτάθλημα – ανέκδοτο της Σούπερ Λίγκας τα έχουμε γράψει και τα έχουμε αναλύσει πολλές φορές. Δεν κρύβεται πίσω από το δάκτυλό του to10.gr, ούτε πουλάει σανό στους αναγνώστες του. Ο,τι κινείται καταγράφεται και από εκεί και πέρα σχολιάζεται ποικιλοτρόπως και παντοιοτρόπως. Αλλά καταγράφονται τα πάντα. Στο θέμα μας τώρα.

Το πρωτάθλημα ανέκδοτο, όπου κανείς δε γνωρίζει ακόμη με σιγουριά πόσες ομάδες υποβιβάζονται – μιλάμε ότι ούτε στην Ουγκάντα τέτοια οργάνωση – βρίσκεται στην τελική φάση του και ο χαλίφης της λίγκας προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες με τα παραρτήματα, όπως έχει βαφτίσει η πιάτσα τις ομάδες που έχουν κάτι παραπάνω από καλές σχέσεις με τον νονό της λίγκας.

Από τη στιγμή που δεν ξέρουν πόσοι θα πέσουν φέτος, είναι λογικό στο πρωτάθλημα ανέκδοτο να μην ξέρουν ούτε με πόσες ομάδες θα διεξαχθεί του χρόνου, ούτε φυσικά με ποιον τρόπο κλπ. Αυτά είναι πυρηνική φυσική για παράγοντες, όπως ο προσφάτως καταδικασθέντας σε πενταετή φυλάκιση Βασίλης Γκαγκάτσης που εξακολουθεί να διατηρεί τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της Σούπερ Λίγκας με τις… ευλογίες του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη και του γενικού γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιου Συναδινού.

Αυτό είναι όμως το πρωτάθλημα της εξυγίανσης. Των Κυριακών μας που επέστρεψαν με φόρα, με τρέλα και κορδέλα, όπως πανηγυρίζει ο Λαλάκης και τα υπόλοιπα καλοπληρωμένα δημοσιογραφικά πιστόλια.

Αν υπάρχει ένας θεσμός που ταιριάζει γάντι και χαρακτηρίζει με τον καλύτερο τρόπο όλη την παράνοια της τελευταίας τετραετίας, αυτός δεν είναι άλλος από το Κύπελλο Ελλάδας. Τον θεσμό στον οποίο άπλωσε το μακρύ χέρι της η «εξυγίανση» από την πρώτη στιγμή. Απλά θυμηθείτε πόσες εβδομάδες πέρασαν μέχρι να οριστεί και να διεξαχθεί ο τελικός του 2016 ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό.

Ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Χαράλαμπος Κοντονής σε ρόλο αρχιδιαιτητή έψαχνε τους κατάλληλους διαιτητές και επόπτες και μόνο όταν ορίστηκαν οι «αρεστοί» άναψε το πράσινο φως για τη διεξαγωγή του τελικού. Του πρώτου τελικού της «εξυγίανσης», ο οποίος έγινε σημειολογικά κεκλεισμένων των θυρών. Μια αξέχαστη… γιορτή του ποδοσφαίρου.

Ο δεύτερος τελικός της «εξυγίανσης», αυτός της περιόδου 2016-17, βρήκε στο τιμόνι του υφυπουργείου Αθλητισμού τον ακάματο Γιώργο Βασιλειάδη, ο οποίος όμως δεν είχε προλάβει να βάλει τη σφραγίδα του στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ετσι τα άφησε όλα στα παλικάρια της «εξυγίανσης» που είχαν καταλάβει το κάστρο της ΕΠΟ.

Ο τελικός ορίστηκε στον Βόλο, του οποίου ο δήμαρχος και πρωτοπαλίκαρο των εξυγιαντών Αχιλλέας Μπέος έκανε τη φιγούρα του. Ο τελικός του Βόλου πέρασε στην ιστορία για τα απίστευτης έκτασης και έντασης επεισόδια που έγιναν στο γήπεδο του Βόλου, όπου ο αστικός μύθος λέει ότι ακόμη πλακώνονται οι μαχαιροβγάλτες του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ στη θρυλική πια πεζογέφυρα. Επίσης πέρασε στην ιστορία για το μερικά μέτρα οφσάιντ γκολ του Ενρίκε που καθόρισε το τελικό αποτέλεσμα. Ένα οφσάιντ που δεν είδε ο βοηθός Κάλφογλου. Αυτά βέβαια είναι πταίσματα μπροστά στα όσα συνέβησαν στον επαναληπτικό ημιτελικό ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό και την αξέχαστη διαιτησία του Κύζα.

Την περίοδο 2017-18, οι «ομορφιές» και τα «ανθρώπινα λάθη» συνεχίστηκαν πάντα με τον χαλίφη στη θέση και στον ρόλο του ευνοημένου. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου μπορεί να λέει το ποίημά του και να λέει «θέλω να δω ένα λάθος το οποίο το οποίο θα κρίνει ένα αποτέλεσμα υπέρ μας, μόνο ένα λάθος, όχι παραπάνω», ωστόσο στον πρώτο προημιτελικό του Κυπέλλου εκείνης της περιόδου με αντίπαλο τον Ατρόμητο, ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με γκολ οφσάιντ του Πέλκα. Τόσο οφσάιντ μάλιστα που παράγοντες του φίλα προσκείμενου στον ΠΑΟΚ Ατρόμητου έλεγαν ότι θα ζητούσαν τη διαγραφή του βοηθού Κούλα Χασάν. Λεπτομέρειες… Ιδιαίτερα από τη στιγμή που το ζευγάρι του τελικού ήταν το ίδιο (ΑΕΚ – ΠΑΟΚ).

Το μόνο που άλλαξε εν τω μεταξύ ήταν η διοίκηση της ΕΠΟ. Η προσωρινή επιτροπή ουσιαστικά έγινε μόνιμη και ο «δικός μας» κατά τον Ιβάν Σαββίδη Θεσσαλονικιός παράγοντας Βαγγέλης Γραμμένος ανήλθε στην προεδρία της ομοσπονδίας. Δίπλα του μοιρασμένα όλα τα πρωτοπαλίκαρα της «εξυγίανσης», όλα τα στελέχη από τις περιφερειακές ενώσεις που πρωτοστάτησαν στον αγώνα.

Με αυτά και μ’ αυτά ο τελικός έγινε στο ΟΑΚΑ και χάρη στους αετομάτηδες παρατηρητές και την πάντα απούσα από εκεί που πρέπει αστυνομία, τα επεισόδια τα είδε μόνο ο υπόλοιπος πλανήτης, αλλά τίποτα δε γράφτηκε στις εκθέσεις των αρμοδίων, τίποτα δεν έφτασε στ’ αυτιά του υφυπουργού, τίποτα δεν είδε ο πρόεδρος της ΕΠΟ που μίλησε για γιορτή του ποδοσφαίρου. «Κερδίσαμε το στοίχημα, ήταν ένας τελικός αντάξιος του θεσμού. Αντάξιος της μεγάλης ιστορίας των δύο σωματείων, ο κόσμος ευχαριστήθηκε θέαμα. Νομίζω ότι μπορεί να δώσει το μήνυμα για την επόμενη ημέρα του ποδοσφαίρου μας» δήλωσε πανευτυχής ο πρόεδρος της ΕΠΟ, καθώς μεταξύ άλλων είδε και την ομάδα του σπόνσορα της εκστρατείας του Ιβάν Σαββίδη να κατακτά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το τρόπαιο.

Η καλύτερη απόδειξη για το… κερδισμένο στοίχημα του περυσινού τελικού, είναι ο προβληματισμός των τελευταίων ημερών στην ΕΠΟ για την πιθανότητα να επαναληφθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο ίδιος τελικός ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ.

Ηταν τόσα τα… κέρδη του στοιχήματος που στην ομοσπονδία διαρρέουν σκέψεις ακόμη και για διεξαγωγή του τελικού στο εξωτερικό. Θα γινόταν και στο φεγγάρι αν υπήρχαν κατάλληλες εγκαταστάσεις. Ηταν τόσο κερδισμένο το στοίχημα, που συζητιέται ακόμη και να γίνει ο τελικός κεκλεισμένων των θυρών.

Την ίδια στιγμή πάντως, συνεχίζεται και η παράδοση των τελευταίων ετών που θέλει τον ΠΑΟΚ να ευνοείται προκλητικά και ξεδιάντροπα από – πάντα ανθρώπινα – διαιτητικά λάθη. Στο ρόλο του θύματος, μετά τον Παναθηναϊκό και τον Ατρόμητο τα προηγούμενα χρόνια, σειρά πήραν εφέτος ο Πανιώνιος και ο Αστέρας Τρίπολης.

Η ομάδα της Νέας Σμύρνης καρατομήθηκε από τον Σκουλά, ο οποίος επέτρεψε στον ΠΑΟΚ να παίζει με 11 σε όλο το δεύτερο ημίχρονο, ενώ ο Γιαννούλης θα έπρεπε να είχε αποβληθεί στο 45’, ενώ στο τελευταίο λεπτό της παράτασης ανακάλυψε πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ χάρη στο οποίο ο Δικέφαλος του Βορρά παρέμεινε στη διοργάνωση.

Τελευταίο διαιτητικό θύμα του ΠΑΟΚ ο Αστέρας Τρίπολης, ο οποίος στον πρώτο ημιτελικό βρέθηκε πίσω στο σκορ από γκολ οφσάιντ, όπως καλή ώρα ο Ατρόμητος πέρυσι. Τα «ανθρώπινα λάθη» υπέρ του ΠΑΟΚ που έχουν γίνει συνώνυμο της «εξυγίανσης»…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ