VAR: Ενδοεπικοινωνία αξίας 115.000 €!

VAR: Ενδοεπικοινωνία αξίας 115.000 €!

Η ΕΠΟ έκανε δεκτό το αίτημα του Περέιρα και πληρώνει για την ενδοεπικοινωνία του VAR, την ώρα που κανείς δεν ξέρει ουσιαστικά πότε θα χρησιμοποιηθεί!

Ακόμη κι αν είσαι μυημένος, δεν θα καταλάβεις τη σκοπιμότητα της παρακάτω ανακοίνωσης- «πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος» που εξέδωσε η ΕΠΟ. Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, λοιπόν, ξεκίνησε διαγωνισμό για την αγορά συσκευών ενδοεπικοινωνίας διαιτητών ποδοσφαίρου.

Με την ανακοίνωση να αναφέρει τα εξής: «Η «Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία» (Ε.Π.Ο.), που εδρεύει στην Αθήνα, Πάρκο Γουδή ΤΚ 11510 (τηλ. 210-9306000) προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο που διαθέτει τα απαιτούμενα προσόντα, να συμμετάσχει σε εκδήλωση ενδιαφέροντος, για την αγορά εικοσιπέντε (25) φορητών συσκευών (πομποδεκτών) ενδοεπικοινωνίας διαιτητών ποδοσφαίρου για την υποστήριξη και λειτουργία του συστήματος ζωντανής παρακολούθησης από οθόνες των ποδοσφαιρικών αγώνων του πρωταθλήματος Α Εθνικής Κατηγορίας και Κυπέλλου Ελλάδος Επαγγελματιών, γνωστού ως «Video Assistant Referee – VAR». Η Ε.Π.Ο. καλεί όσους ενδιαφέρονται και έχουν τα προσόντα που αναφέρονται στην παρούσα πρόσκληση να υποβάλλουν τις προσφορές τους μέχρι την 20ή Μαΐου 2019 ημέρα Δευτέρα και ώρα 14:00». Η υπογραφή του προέδρου Βαγγέλη Γραμμένου, δίνει και την απαραίτητη… σοβαρότητα στην ανακοίνωση. Ένα ξεχωριστό κύρος, βρε αδερφέ.

Πού είναι η παγίδα σε όλα τα παραπάνω; Δεν υπάρχει παγίδα. Υπάρχει μόνο το βαθύ πορτοφόλι της ΕΠΟ. Και εξηγούμαστε… Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, πέρα από το θέμα της αναδιάρθρωσης και τις νέες… καμπάνες περί Grexit, έκανε guest εμφάνιση για λίγο και ο Βίτορ Μέλο Περέιρα. Ο Πορτογάλος πρόεδρος της ΚΕΔ, λοιπόν, ενημέρωσε την ΕΠΟ ότι χρειάζεται 115.000 €. Όχι για τον ίδιο, καθώς του φτάνουν τα 22.500 € τον μήνα. Το συγκεκριμένο κονδύλι έπρεπε να εγκριθεί από την ΕΠΟ για να αγοραστεί νέος εξοπλισμός ενδοεπικοινωνίας, ενόψει της εισαγωγής του συστήματος VAR στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Όταν κάποια από τα μέλη τον ρώτησαν γιατί δεν κάνει η τωρινή ενδοεπικοινωνία, ο Πορτογάλος ανέφερε ξεκάθαρα πως… δεν κάνει και προβλέπεται να αγοραστούν άλλα, πιο σύγχρονα συστήματα. Επειδή, λοιπόν, δεν υπήρχε αντίλογος, το αίτημά του έγινε δεκτό και για αυτόν τον λόγο η ΕΠΟ εξήγγειλε τον παραπάνω διαγωνισμό.

Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτή τη στιγμή κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνει στην πράξη εφαρμογή του VAR στην Ελλάδα. Πρόσφατα έγιναν δοκιμές σε αγώνες πιτσιρικάδων και φυσικά τα αποτελέσματα δεν ανακοινώθηκαν.

Αναφορικά με το συνολικό κόστος του έργου σε βάθος πενταετίας, αυτό ανέρχεται σε 10.354.000 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ, ενώ η τιμή αναδόχου έφτασε τα 7.713.500 ευρώ από τις εταιρείες MEDIALUSO – INDIGITAL, προκειμένου να κερδίσουν τον διαγωνισμό από την ΟΝΕΧ – ΙΚΗ που επίσης διεκδίκησε το έργο. Χρήματα που θα καλυφθούν από το ελληνικό δημόσιο και όχι από την ΕΠΟ ή τις ομάδες.

Το πότε θα είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί το VAR, κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά. Το αρχικό πλάνο ήταν να κάνει… ντεμπούτο στον τελικό του Κυπέλλου. Και προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται προσπάθειες. Ωστόσο, και να προλάβουν, το σύστημα θα το ελέγχουν ξένοι διαιτητές και όχι Ελληνες (σ.σ. ξένοι θα είναι και οι διαιτητές του τελικού ΑΕΚ-ΠΑΟΚ).

Θεωρητικά, υπάρχει βούληση, το νέο πρωτάθλημα να γίνει με VAR. Για την ακρίβεια, προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί σε 1.205 παιχνίδια μέσα στην επόμενη πενταετία και θεωρητικά πάντα, ξεκινάει από τέλος Αυγούστου να μπαίνει σε πλήρη λειτουργία. Ως τότε, πρέπει να έχει εγκατασταθεί το σύστημα, να έχουν γίνει οι δοκιμές, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, να είναι ουσιαστικά όλα παραδοτέα, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει στην εντέλεια. Ρεαλιστικά, εάν προλάβουν το έχουν έτοιμο τον Γενάρη του 2020, θα είναι μικρό θαύμα…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ