Ο Τίγρης θέλει αλλά δεν… μπορεί

Ο Τίγρης θέλει αλλά δεν… μπορεί

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης ξέρει καλά το «πρόβλημα» της ΑΕΚ. Ξέρει και την λύση. Δεν φαίνεται όμως να θέλει να την υποστηρίξει…

Με έναν τρόπο κάνει κύκλους η ζωή. Γιατί λοιπόν να της ξεφύγει και το ποδόσφαιρο. Πέρσι τέτοια εποχή ήταν ο Ολυμπιακός με την ανάγκη και την υποχρέωση να τα αλλάξει όλα. Φέτος είναι η σειρά της ΑΕΚ. Δύο πρώην πρωταθλητές που έστω από διαφορετική διαδρομή έφτασαν στο ίδιο αγωνιστικό αδιέξοδο. Συμβαίνει. Το θέμα είναι λοιπόν πως αντιδράς. Πως βγαίνεις από μια τέτοια άβολη κατάσταση.

Και ενώ ο Βαγγέλης Μαρινάκης έναν χρόνο μετά έχει πλέον την ομάδα του έτοιμη, και ικανή να ανοίξει έναν ακόμη κύκλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Για την ΑΕΚ δεν προκύπτει από πουθενά η ίδια αίσθηση. Όχι γιατί ο Δημήτρης Μελισσανίδης δεν ξέρει τον τρόπο, αλλά γιατί δεν μπορεί να τον υλοποιήσει. Από τη στιγμή που δεν σκοπεύει να αλλάξει οικονομική πολιτική στον τρόπο διοίκησης της Ένωσης, δεν μπορεί και να διορθώσει το περσινό του λάθος. Όσο και αν δείχνει «αποφασισμένος» για αυτό με τις πρωτοβουλίες που παίρνει το τελευταίο διάστημα.

Πεντακόσια τα μισά της χιλιάδας. Στην ΑΕΚ το περασμένο καλοκαίρι «παίχτηκε» μια παρτίδα κάποιων εκατομμυρίων ευρώ. Οι ανανεώσεις του Λάζαρου, του Κονέ, του Γιόχανσον, το νέο συμβόλαιο που ήθελε ο Βράνιες. Ακόμη και η παραμονή του Μασούντ, ή του Ανέστη που ήταν καθοριστικός κρίκος στην ελληνική παρέα που ήλεγχε τα αποδυτήρια. Ο Τίγρης ορμώμενος προφανώς από την εντύπωση πως το πρωτάθλημα το πήρε ο ίδιος και όχι οι παίκτες του, αποφάσισε να μην κρατήσει κανέναν. Όπως δεν κράτησε και τον Χιμένεθ. Αν ανέβαζε τέσσερα-πέντε εκατ ευρώ το μπάτζετ τότε, μάλλον θα συζητούσαμε σε διαφορετική βάση. Δεν το έκανε, και το αποτέλεσμα είναι γνωστό.

Όλη αυτή την ιστορία η ΑΕΚ την πλήρωσε ήδη μια φορά: Με το αγωνιστικό αποτέλεσμα. Την αποκαρδιωτική εικόνα. Θα την πληρώσει και άλλη όμως. Με αυτούς που θα πρέπει να φέρει πλέον στην ΑΕΚ ώστε να φτιάξει ομάδα από την αρχή. Κάνοντας υπομονή. Και ελπίζοντας σε καλύτερα ποσοστά ευστοχίας της από τα συνηθισμένα. Όχι η Ένωση δεν έχει άλλη επιλογή. Αν δεν θέλει να μείνει μακριά από τους άλλους δύο πρέπει να αντιδράσει «ποδοσφαιρικά» και όχι ασχολούμενη με τον Περέιρα, και την ΚΕΔ. Φυσικά και αυτά είναι μέσα στο… παιχνίδι. Αλλά γκολ ποιος θα βάλει; Ποιος θα παίξει εξτρέμ;

Προς το παρόν τα μηνύματα δεν είναι καλά. Κάπως έτσι είναι ήδη παρελθόν ο Γκάλο, ή τελείωσε ο Λαμπρόπουλος που ήταν από τους πιο «τίμιους» παίκτες του ρόστερ. Τα ίδια με τα περσινά σα να λέμε.

Για να πάμε παρακάτω όμως: Έχει δίκιο ο Μελισσανίδης που σκέφτεται να αλλάξει τον Χιμένεθ; Προφανώς, αν θέλει να φτιάξει μια ομάδα από την αρχή. Θα πρέπει να βρει έναν δικό του «Πέδρο Μαρτίνς». Έναν σύγχρονο κόουτς με νέες ιδέες για το παιχνίδι που θα μπορεί να υποστηρίξει ένα τέτοια εγχείρημα. Δεν έχει δίκιο όμως αν πιστεύει πως κάθε προπονητής των 400-500 χιλιάδων ευρώ είναι… Μαρτίνς. Και βέβαια δεν έχει δίκιο αν εκτιμά πως ακόμη και αν βρει έναν τέτοιο θα φτιάξει μια ομάδα… μόνος του.

Ο Ολυμπιακός πέρσι πήρε τον Ποντένσε, τον Γκιγιέρμε, τον Νάτχο, τον Λάζαρο. Πήρε τον Τουρέ (ασχέτως αν δεν του βγήκε)! Μέσω Μοντέστο βρήκε χρυσάφι –μετά τον Σισέ- και με τον Καμαρά. Ο προπονητής βελτίωσε τον Φορτούνη, τον Ομάρ, τον Κούτρη πήρε λύσεις από τον Μπουχαλάκη, τον Βούκοβιτς κλπ! Πήρε από τους παλιούς, πήρε και από τους καινούργιους. Δόθηκαν παραπάνω από 10 εκατ ευρώ για μεταγραφές και μέσω των συμβολαίων χτίστηκε μια ομάδα των 60-70 εκατ ευρώ. Ο δανεισμός του Χασάν για έναν χρόνο στοίχισε 1,5 εκατ ευρώ δηλαδή πάνω-κάτω όσο αγοράστηκε ο Μάρκο Λιβάγια (που όποιος δεν το κατάλαβε είναι καιρό «στη βιτρίνα» προς πώληση). Ο Σα βγήκε και ο Ολυμπιακός έδωσε 2.5 εκατ ευρώ και τον αγόρασε από την Πόρτο.

Έτσι είναι αυτά τα πράγματα. Δεν φτιάχνονται οι ομάδες… στα λόγια. Θέλουν χρήμα. Θέλουν ικανούς συνεργάτες. Θέλουν παρουσία σε αυτό που λέγεται «κεντρική σκηνή» του ποδοσφαίρου (μέσω των επαφών με κορυφαίους μάνατζερ). Ο Τίγρης προφανώς και τα ξέρει όλα αυτά. Αλλά δεν μπορεί να τα… καλύψει. Η δουλειά του λοιπόν στην ΑΕΚ είναι δυσκολότερη από ποτέ. Ειδικά κοιτάζοντας γύρω του και βλέποντας στελέχη χωρίς τέτοιες ικανότητες.

Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ έχουν ξεφύγει από το βεληνεκές της ομάδας του. Και αυτό δεν αλλάζει με την… αναμονή για το νέο γήπεδο. Θέλει χρήμα. Θέλει και ικανότητες που ξεπερνούν τα… δωμάτια της ΕΠΟ. Απλά, λιτά και κατανοητά… Αν είναι να το δώσει; Φυσικά και η ΑΕΚ μπορεί να αντεπιτεθεί. Αν όχι; Τσάμπα το συζητάμε. Ας κρατήσει τον Χιμένεθ που είναι και άνθρωπος της ομάδας, και ας κάτσει να βλέπει τους άλλους δύο να κοντράρονται για τα τρόπαια.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ