ΕΠΟ: «Μαγειρείο» στον κανονισμό διαιτησίας μέσω της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων…

ΕΠΟ: «Μαγειρείο» στον κανονισμό διαιτησίας μέσω της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων…

To10.gr γράφει για όσα έγιναν στη συνεδρίαση της ΕΕ της ΕΠΟ, τους διαλόγους-κατάντια, τις κοκορομαχίες, αλλά και τα σενάρια για «μαγειρείο» μέσω της ΕΕΘ για να περάσουν οι υπερεξουσίες του Περέιρα.

«Συνεδρίασε σήμερα σε πλήρη σύνθεση η Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, παρουσία του ανεξαρτήτου εμπειρογνώμονα των FIFA/UEFA κ. Πετρ Φούσεκ και των μελών της Επιτροπής Παρακολούθησης των FIFA/UEFA κ.κ. Χέρμπερτ Χούμπελ, Έντι Ντερβισάι και Ιβάν Βέλα και Μάριου Γεωργίου.

Η Εκτελεστική Επιτροπή ενέκρινε το ετήσιο συνοπτικό πρόγραμμα αγώνων της Super League1 περιόδου 2019-20, την προκήρυξη πρωταθλήματος Γ΄ Εθνικής κατηγορίας περιόδου 2019-20 και το αίτημα της Football League οι προκηρύξεις των πρωταθλημάτων 2019-20 να κατατεθούν στην Ε.Π.Ο. έως τις 25 Ιουλίου 2019.

Η έγκριση του συνόλου των κανονισμών της περιόδου 2019-20 ανεβλήθη για την επόμενη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, η οποία έχει προγραμματισθεί για την 31η Ιουλίου 2019».

Αυτή ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΠΟ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της, το πρωί της Πέμπτης. Μια ανακοίνωση που ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι δεν έγινε τίποτε. Το παραμικρό. Τίποτε που να έχει σημασία. Ολα τα σοβαρά θέματα πήραν παράταση έως τος 31 Ιουλίου. Όταν έχει προγραμματισθεί και πάλι η συνεδρίαση της ΕΕ της Ομοσπονδίας. Εως τότε, όμως, μπορεί να έχουμε σοβαρές εξελίξεις.

Ωστόσο, από τη στιγμή που το συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να μην υπάρξει συζήτηση για τους κανονισμούς της περιόδου 2019-20, τα μέλη της ΕΕ και οι διεθνείς παρατηρητές έπρεπε να βρουν έναν τρόπο να περάσουν την ώρα τους. Και αυτό που έκαναν ήταν να φαγωθούν μεταξύ τους. Με την ένταση να χτυπάει κόκκινο σε πολλές περιπτώσεις και τους Φούσεκ και Χούμπελ, να μην κάνουν πίσω στις θέσεις τους. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή, για να ξεδιαλύνουμε την κατάσταση…

ΧΑΜΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

Η FIFA ΚΑΙ η UEFA, μέσω των εκπροσώπων τους επιθυμούσαν να περάσουν χωρίς ψηφοφορία τις αλλαγές στους κανονισμούς διαιτησίας. Ωστόσο, τα μέλη της ΕΕ της ΕΠΟ έφεραν σθεναρή αντίσταση. Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας της FIFA, Πέτρ Φούσεκ, προσπάθησε με το «έτσι θέλω» να περάσει μόνο το άρθρο με τη διαιτησία. «Δεν υπάρχει λόγος να ψηφίσει η Εκτελεστική Επιτροπή. Τα θέματα της διαιτησίας ανήκουν στη FIFA», ανέφερε χαρακτηριστικά, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να βγάλει από την κουβέντα το θέμα του κανονισμού διαιτησίας. Αλλά μάταια.

Οι εκπρόσωπο των υπερκείμενων δυνάμεων μαζί με τον Βίτορ Μέλο Περέιρα, θέλουν να περάσει χωρίς διάταξη, που αναφέρει πως οι πίνακες των διαιτητών που καταρτίζει κάθε καλοκαίρι η ΚΕΔ, απλώς θα γνωστοποιούνται στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, θα γίνονται υποχρεωτικά δεκτοί, χωρίς να μπαίνουν σε ψηφοφορία. Αλλαγή που επ’ ουδενί δεν θέλει να βάλει στο τραπέζι η Ομοσπονδία. Τουλάχιστον η πλειοψηφία της.

Όταν ο Φούσεκ επέμεινε, ο εκπρόσωπος της Λίγκας και της ΑΕΚ, Μηνάς Λυσάνδρου, του ανέφερε ότι:  «Δεν είναι σωστό αυτό. Βάσει του κανονισμού της ΕΠΟ. η ΚΕΔ υποχρεούται να εισηγείται και εν συνεχεία εγκρίνει η εκτελεστική επιτροπή τις αποφάσεις της. Δεν έχουμε ενημερωθεί για τον Κανονισμό. Χρειάζεται να λειτουργούμε με διαφάνεια».

Ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του μέλους της ΕΕ Παναγιώτη Δημητρίου («Εγώ δεν συμφωνώ με τον κανονισμό, θέλω οι πίνακες να έρχονται στο συμβούλιο για να μπορώ να ασκώ κριτική», αλλά και του αναπληρωτή προέδρου της ΕΠΟ, Νίκου Βακάλη, ο οποίος μίλησε για ασυδοσία: «Βαδίζουμε προς την ασυδοσία»!

Ωστόσο, η πιο ουσιαστική παρέμβαση έγινε από τον αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού, Τάκη Αγραφιώτη, ο οποίος αναφερόμενος στον Φούσεκ, είπε με νόημα: «Επειδή αυτά τα θέματα, αυτές τις αλλαγές τις επιμελείσαι ο ίδιος. Εσείς τα γράφετε και μάλιστα πολύ σωστά, σε αυτό το χαρτί που μας δώσατε, αναφέρει ότι θα υπάρξει έγκριση της αλλαγής του κανονισμού. Και Ξέρετε τι σημαίνει στη γλώσσα σας αυτό; Αρα, πρέπει να τα εγκρίνουμε, όχι να τα δεχθούμε, όπως μας λέτε».

Από την πλευρά του ο Φούσεκ, εμφανώς εκνευρισμένος από την εξέλιξη, επανάλαβε ότι η διαιτησία δεν αφορά την ΕΕ της ΕΠΟ. Αλλά τελικά η έγκριση του Κανονισμού Διαιτησίας αναβλήθηκε και μάλιστα ομόφωνα.

ΣΤΡΙΒΕΙΝ ΔΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Σε αυτό το σημείο, ωστόσο, έχει σημασία να αναφέρουμε μια φήμη που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες και μετά το τέλος της συνεδρίασης της ΕΕ της ΕΠΟ, αναφορικά με τη διαιτησία. Λέγεται, λοιπόν, ότι η FIFA, η UEFA και το μπλοκ ΠΑΟΚ (Γραμμένος και σία), αναζητούν άλλον, πλάγιο τρόπο για να περάσει η αλλαγή του κανονισμού, από τη στιγμή που δεν πέτυχαν να μην μπει σε ψηφοφορία και να γίνει αποδεκτός ασυζητητί!

Ο Γραμμένος, ο Χούμπελ και ο Φούσεκ γνώριζαν εκ των προτέρων ότι η αλλαγή στον κανονισμό διαιτησίας και το… ελεύθερο να κάνει ό,τι γουστάρει στον Περέιρα, δεν θα περνούσε από την ΕΕ. Για αυτόν τον λόγο δέχθηκαν να αναβληθεί η συζήτηση. Και πλέον εξετάζουν άλλες λύσεις. Με αυτήν που κυκλοφορεί ευρέως τις τελευταίες ώρες, να περιλαμβάνει την Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων της ΕΠΟ.

Σύμφωνα με το σενάριο, οι επιθυμούντες να αλλάξει ο κανονισμός διαιτησίας, σκέφτονται να θέσουν το θέμα στην ΕΕΘ, με σκοπό να το περάσουν και να δέσουν τα χέρια των αντιδρώντων. Κάτι, βεβαίως, που εάν γίνει, αυτομάτως ανοίγει σοβαρό θέμα έννομης τάξης στην ΕΠΟ.

ΣΚΟΤΩΜΟΣ ΒΑΚΑΛΗ ΧΟΥΜΠΕΛ

Μία από τις πιο γραφικές στιγμές της ΕΕ, που δείχνει και το επίπεδο που έχει φτάσει το ποδόσφαιρο επί ημερών εξυγίανσης, ήταν ο διάλογος, η κοκορομαχία μεταξύ του αναπληρωτή προέδρου της ΕΠΟ, Νίκου Βακάλη, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Παρακολούθησης, Χέρμπερτ Χούμπελ. Ο Αυστριακός είχε κάνει λόγο για «εξαρτημένους παράγοντες» στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΕ (στην οποία πέρασε άνευ ψηφοφορίας η αναναέωση του συμβολαίου του Περέιρα) όταν είχαν αποχωρήσει οι σύμβουλοι του μπλοκ της ΑΕΚ, υποστηρίζοντας ότι οι αποχωρήσεις έγιναν κατ’ εντολή Μελισσανίδη!

Ο Βακάλης, λοιπόν, τη… φύλαγε στον Χούμπελ και ξεκίνησε καυγά. Ο οποίος εξελίχθηκε ως εξής:

Βακάλης: «Όσα είχες πει για εξαρτημένους συμβούλους, να τα ξαναπείς τώρα που είμαστε παρόντες, μπροστά μας»!

Χούμπελ: «Αφού τώρα είστε παρόντες, δεν υπάρχει θέμα. Χαίρομαι που είστε όλοι εδώ ώστε να αποδείξετε ότι δεν έχετε οποιαδήποτε εξάρτηση».

Βακάλης: «Να ανακαλέσεις όσα είπες, ότι έχουμε εξαρτήσεις»!

Χούμπελ: «Αφού είστε εδώ δεν υπάρχει λόγος, δεν σας θεωρώ εξαρτημένους».

Βακάλης: «Έχεις αποδείξεις γι’ αυτά που είχες πει; Είναι σοβαρές κατηγορίες. Μπορεί στην Αυστρία να μην θεωρούνται σοβαρά, εδώ όμως είναι»!

Χούμπελ: «Δεν είχα πρόθεση να ειρωνευτώ ή να προσβάλλω κανέναν. Κάποιο σάιτ τα έγραψε. Είπα αυτά που διάβαζα στο ίντερνετ»!

Βακάλης: «Και εγώ διαβάζω στις εφημερίδες για σένα ότι έρχεσαι στην Ελλάδα, πίνεις το φρέντο σου, τρως το παγωτό σου και κάνεις τον τουρίστα. Αλλά δεν έρχομαι, να στο πω. Ούτε σημαίνει ότι το πιστεύω κιόλας. Δηλαδή πρέπει να τα υιοθετήσω εγώ αυτά; Δεν πρέπει να λέγονται αυτά τα πράγματα και επιφυλάσσομαι για το πώς θα κινηθώ από εδώ και πέρα για το θέμα αυτό».

Ο Χούμπελ δεν απάντησε, παρά αρκέστηκε να λέει συνεχώς και ειρωνικά «οκ, οκ, οκ», θέλοντας να τελειώσει εκεί η κοκορομαχία.

Αποτέλεσμα όλης αυτής της γραφικότητας; Τα λέμε ξανά στις 31 Ιουλίου…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ