To σκάνδαλο ΕΡΤ-ΠΑΟΚ και η καραμέλα που έλιωσε

To σκάνδαλο ΕΡΤ-ΠΑΟΚ και η καραμέλα που έλιωσε

Όταν σε πιάνουν με τη γίδα στην πλάτη και η απάντηση είναι «ναι, αλλά ο Ολυμπιακός».

Τα «πιστόλια» έχουν πάρει φωτιά τις τελευταίες ημέρες. Ολες οι (καλο)πληρωμένες δημοσιογραφικές πένες στην υπηρεσία του αφεντικού προκειμένου να πείσουν το πόπολο ότι δεν τρέχει και τίποτα που θα δώσει η ΕΡΤ – δηλαδή ο κάθε πολίτης της χώρας – ένα ποσό κοντά στα 9 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του ΠΑΟΚ.

«Είναι ο πρωταθλητής και αν η ΕΡΤ θέλει να κάνει πρωταθλητισμό χρειάζεται τον πρωταθλητή» μας ενημερώνει αρθρογράφος της εφημερίδας «Εθνος». Από κοντά και το αδελφό τηλεοπτικό κανάλι και φυσικά ο Λαλάκης που δε θα μπορούσε να απουσιάζει από τέτοιο… πάρτι. Δε συζητάμε για τον δημοσιογραφικό στρατό της Θεσσαλονίκης, αυτοί παίζουν σε άλλο επίπεδο από την ώρα που «συμμάχησαν» και συστεγάζονται πια κάτω από την ίδια στοργική στέγη του «πατερούλη».

Για να μην ξεχνιόμαστε, διάγουμε τον δέκατο χρόνο της οικονομικής κρίσης που έχει ισοπεδώσει τη χώρα. Ζούμε σε μια εποχή, κατά την οποία η ανάπτυξη βρίσκεται μόνο στη φαντασία του πρωθυπουργού και των υπολοίπων καταστροφέων της χώρας. Ζούμε σε μια εποχή, όπου ένα επίδομα για τους συνταξιούχους, θεωρήθηκε ότι μπορεί να αλλάξει τις εκλογικές ισορροπίες.

Και σε αυτή την εποχή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να χρηματοδοτήσει μια ιδιωτική εταιρεία με ένα ποσό που απέχει παρασάγγας από τα χρήματα που θα έβρισκε η συγκεκριμένη εταιρεία στην ελεύθερη αγορά. Και αυτό, όχι γιατί ο ΠΑΟΚ δεν είναι καλή ομάδα, ή γιατί δεν είναι εμπορική ομάδα, ή γιατί δεν έχει κόσμο. Αυτό συμβαίνει πολύ απλά γιατί δεν υπάρχει ελεύθερη αγορά. Την έχει ισοπεδώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σκάνδαλο στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει να κάνει με το ότι η ΕΡΤ θέλει να ενισχύσει το πρόγραμμά της αγοράζοντας «ποδόσφαιρο». Το σκάνδαλο έχει να κάνει με το οικονομικό κομμάτι της συμφωνίας. Αυτής που κατά τα γραφόμενα είναι πολύ πιθανό να ολοκληρωθεί με τον ΠΑΟΚ, αλλά και αυτής που έγινε πέρσι με τις επτά «άστεγες» ΠΑΕ.

Τότε που στην ελεύθερη αγορά, το συνολικό ποσό που μπορούσαν να μαζέψουν οι επτά ομάδες ήταν κοντά στα 12 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα, τα οποία εν τέλει τα αγόρασε η ΕΡΤ πληρώνοντας κατιτίς παραπάνω από τα διπλά! Για την ακρίβεια η ΕΡΤ και ο φορολογούμενος πολίτης καλούνται να «ξηλωθούν» κοντά στα 52 εκατ. ευρώ για μια διετία. Ένα ποσό δηλαδή κοντά στο 10% της περίφημης «13ης σύνταξης» που μοίρασε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτά προσθέστε και τα 9 εκατ. ευρώ που ενδέχεται να πάνε προς την ΠΑΕ ΠΑΟΚ για κάθε χρόνο συνεργασίας και μπορείτε να υπολογίσετε το συνολικό… κουστουμάκι που μας ράβει η κυβέρνηση για χάρη των «φίλων» της καταπατώντας μεταξύ άλλων τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ενωσης περί ανταγωνισμού.

Το εκπληκτικό είναι ότι – όπως πάντα – για τις πληρωμένες γραφίδες του πιστολέρο «πατερούλη», για όλα φταίει ο Ολυμπιακός! Ακόμη και για την επικείμενη σκανδαλώδη συμφωνία με την ΕΡΤ. Τεχνηέντως θυμίζουν το τηλεοπτικό συμβόλαιο που είχαν οι Ερυθρόλευκοι πριν μια δεκαετία με την ΕΡΤ, σα να λένε «όταν είχε τέτοιο συμβόλαιο ο Ολυμπιακός δεν τα λέγατε, δεν τα γράφατε»…

Κάπου εδώ ας κάνουμε μια παύση και να θυμηθούμε εκείνες τις εποχές. Ο Ολυμπιακός είχε συμβόλαιο με την ΕΡΤ τα χρόνια που η Σούπερ Λίγκα συγκέντρωνε από την κεντρική διαχείριση (χωρίς Ολυμπιακό και Ξάνθη) ένα ποσό κοντά στα 45 εκατομμύρια ευρώ! Και να σκεφτεί κανείς ότι αυτό το συμβόλαιο το εξασφάλισε χωρίς να υπάρχει η Cosmote στον χάρτη. Τότε το συνδρομητικό κανάλι έπαιζε μόνο του και ένα μικρό μερίδιο από τα αθλητικά τηλεοπτικό πακέτα διεκδικούσαν ο Alpha και η ΕΡΤ.

Ηταν οι εποχές όπου οι Big-5 ήταν όντως Big. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός έπαιρναν και διεκδικούσαν πρωτάθλημα, έφταναν στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ, η ΑΕΚ υπήρχε ως διεκδικήτρια του τίτλου, ο Αρης έφτασε τελικό Κυπέλλου, ακόμη και ο ΠΑΟΚ είχε φτάσει να διεκδικεί πρωτάθλημα και να παίζει προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ. Ας μην μιλήσουμε για τους παίκτες που είχαν εκείνες οι ομάδες, ή για τους προπονητές που κάθονταν στους πάγκους τους. Ούτε για το γεγονός ότι οι τελικοί Κυπέλλου γίνονταν με κόσμο στις κερκίδες. Επίσης ήταν εποχές όπου η κρίση ακόμη δεν είχε εισχωρήσει στο μεδούλι της κοινωνίας. Απλά είχε αρχίσει να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα.

Αλλά ακόμη κι έτσι, για χάρη της κουβέντας, θέλετε να πούμε ότι ήταν σκάνδαλο πρώτου μεγέθους εκείνο το συμβόλαιο που είχε ο Ολυμπιακός; Να το πούμε. Ηταν σκάνδαλο και κακώς η τότε διοίκηση της ΕΡΤ δεν κλήθηκε να απολογηθεί για αυτό, αλλά έκατσε στο σκαμνί για άλλες υποθέσεις με κάποια στελέχη μάλιστα να την πληρώνουν με ποινές φυλάκισης.

Το ότι ήταν σκάνδαλο τι σημαίνει; Ότι πρέπει να «ισοφαριστεί» με ακόμη ένα σκάνδαλο; Ότι η κυβέρνηση που αναρριχήθηκε στην εξουσία με σύνθημα το «ηθικό πλεονέκτημα» πρέπει λίγο πριν αποκαθηλωθεί να κάνει ένα μεγαλύτερο σκάνδαλο; Ότι πρέπει να προκαλέσει ξεδιάντροπα την κοινωνία που έχει φτάσει στα όριά της χρηματοδοτώντας ανώνυμες εταιρείες αντί να φροντίσει να βγάλει ακόμη ένα επίδομα για τους συνταξιούχους ή για τους ανέργους;

Αν σημαίνει αυτό, σε καλή μεριά παιδιά… Α, και που είστε, γιατί να μείνετε στα 9 εκατομμύρια τον χρόνο και να μη ζητήσετε 13 ή και 15 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, όσα έπαιρναν περίπου Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός από τον Alpha Digital στις αρχές του αιώνα (4,5 δις δραχμές). Δε χρειάζεται να κάνουμε τσιγγουνιές.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ