Το μεγάλο φαγοπότι της ΕΡΤ και η διαδρομή του χρήματος από τον ΣΥΡΙΖΑ ως τους… επιχειρηματίες

Το μεγάλο φαγοπότι της ΕΡΤ και η διαδρομή του χρήματος από τον ΣΥΡΙΖΑ ως τους… επιχειρηματίες

Αποκαλυπτική η έκθεση στελεχών της κρατικής τηλεόρασης που δείχνει πώς χάθηκε η… μπάλα από την προηγούμενη κυβέρνηση στην απέλπιδα προσπάθειά της να μοιράσει τρελό χρήμα στους φίλους επιχειρηματίες. Τι έγινε στη σύσκεψη – παρωδία στο Μαξίμου δυο μέρες πριν τις εκλογές και η ωρολογιακή βόμβα που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη κυβέρνηση

Τη στιγμή που ήρθε ο λογαριασμός, ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της παρέας πήγε… τουαλέτα και οι συν αυτώ πετάχτηκαν στο περίπτερο για… τσιγάρα. Αυτή την «αντρίκια» τακτική ακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας και τα πρωτοκλασάτα στελέχη του αναφορικά με την ΕΡΤ.

Λίγες ώρες πριν σηκωθούν από τις καρέκλες τους από το ηχηρό χαστούκι που δέχτηκαν στις εκλογές, έστησαν ένα τελευταίο «πανηγυράκι» στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου με προφανή διάθεση ξεδιάντροπης ψηφοθηρίας προχώρησαν σε ανακοινώσεις για την ανάληψη υποχρέωσης από τη δημόσια τηλεόραση να μοιράσει σε κατά βάση χρεοκοπημένες ποδοσφαιρικές εταιρείες σχεδόν 70 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο! Να σημειωθεί ότι ετησίως απαιτούνται 65 εκατ. ευρώ για τις αμοιβές προσωπικού…

Παράλληλα αν συνυπολογιστούν και οι ανελαστικές λειτουργικές δαπάνες που φτάνουν τα 40 εκατ. ευρώ, για την παραγωγή και τις αγορές λοιπόν προγραμμάτων για τα δημόσια κανάλια δεν απομένει από τον προϋπολογισμό παρά κάτι… ψίχουλα της τάξης των 5-6 εκατ. ευρώ…

Στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έγινε η περίφημη σύσκεψη που παρουσιάστηκε αρχικά σαν «Γενική Συνέλευση της ΕΡΤ», ενώ μόνο τέτοια δεν ήταν. Σε αυτή τη σύσκεψη πήραν μέρος οι πρώην υπουργοί Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Μυρσίνη Ζορμπά και φυσικά ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Γιάννης Δρόσος.

Τελικά τι έγινε σ’ εκείνη τη σύσκεψη; Εγκρίθηκε το αστρονομικό ποσό; Απίθανο! Όλα έγιναν για ψηφοθηρικούς λόγους και ενδεχομένως και για λόγους πολιτικού ελιγμού, καθώς αποδεικνύεται ότι η «καυτή πατάτα» είναι το πρώτο μεγάλο θέμα που πρέπει να λύσει η νέα κυβέρνηση και μάλιστα άμεσα. Μη ξεχνάμε ότι, ανεξαρτήτως από το τι συμβαίνει γύρω μας, τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου θα πρέπει να ξεκινήσουν τέλη Αυγούστου…

Το ότι πρόκειται για τρικ το καταλαβαίνει κανείς από το γεγονός ότι σύσκεψη δεν είχε τελικά χαρακτήρα γενικής συνέλευσης της ΕΡΤ, πράγμα που διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης είχε ζητήσει προκειμένου να μην αναλάβει προφανώς εκείνη την ευθύνη της απόφασης.

Στην πολύ προσεκτικά γραμμένη ανακοίνωση που ακολούθησε γίνεται σαφές ότι μιλάμε για μια απλή εξουσιοδότηση του ΔΣ της ΕΡΤ, στην οποία μεταβιβάζεται ευθύνη της απόφασης αλλά και κάθε είδους ποινική ευθύνη.

«Στη συνάντηση εξετάστηκαν οι συνεργασίες της ΕΡΤ με ομάδες της Super League 1 και Super League 2. (…) Μετά μάλιστα την αναδιάρθρωση των ελληνικών επαγγελματικών πρωταθλημάτων και την  εισαγωγή αγώνων play off και play on (sic), το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας αποκτά ακόμη μεγαλύτερο  αθλητικό και τηλεοπτικό ενδιαφέρον.

Στη συνάντηση εγκρίθηκαν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ΕΡΤ έναντι της Super League 2. Επίσης,  αποφασίστηκε να υιοθετηθούν οι προσφορές των ομάδων ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και ΟΦΗ για την απόκτηση του συνόλου των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τους από τη δημόσια τηλεόραση. Για όλες τις περιπτώσεις ζητήθηκε από το ΔΣ της EΡT σε συνεδρίασή του μετά τις εκλογές, και πάντως έγκαιρα εν όψει της έναρξης του πρωταθλήματος, να προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες».

Δεν υπάρχει δηλαδή ούτε δεσμευτική απόφαση, ούτε πολύ περισσότερο απόφαση γενικής συνέλευσης. Λέγεται μάλιστα ότι στην αρκετά ηλεκτρισμένη συζήτηση που έγινε κανείς δεν ήθελε να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη με κάποια υπογραφή του, προφανώς γιατί όλοι αντιλαμβάνονταν ότι τα ποσά αυτά ήταν εξωφρενικά για να τα πληρώσει μέσω της ΕΡΤ ο Έλληνας φορολογούμενος.

Η αποκάλυψη της πολιτικής δολιοφθοράς και οι φόβοι για ποινικές ευθύνες

Όλα δείχνουν ότι η νέα κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον μιας σκόπιμης δολιοφθοράς εις βάρος της που αποφάσισε η προηγούμενη κυβερνητική ηγεσία, καθώς, όπως προκύπτει από εσωτερική έκθεση της ΕΡΤ την οποία έχει στη διάθεσή της και δημοσιεύει στην κυριακάτικη έκδοσή της η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», οι μετέχοντες στη σύσκεψη του Μαξίμου για τα τηλεοπτικά της ΕΡΤ, είχαν πλήρη επίγνωση του χαρακτήρα των ανακοινώσεων που έκαναν για να δελεάσουν τους οπαδούς των μεγάλων ομάδων, αφήνοντας παράλληλα μια… ωρολογιακή βόμβα για την επόμενη κυβέρνηση!

Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό γεγονός, από το ότι από το καλοκαίρι του 2018 και τη συμφωνία της ΕΡΤ με τις τότε τηλεοπτικά άστεγες ΠΑΕ, το μόνο που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών είναι ένα προσύμφωνο! Βάσει αυτού έγιναν και οι όποιες πληρωμές και αυτό βρίσκεται σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το αν θα ισχύσει και για την φετινή περίοδο. Και έμεινε προσύμφωνο, καθώς η ενεργοποίησή του απαιτεί έγκριση της γενικής συνέλευσης της ΕΡΤ…

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύει το «Πρώτο Θέμα» – μέρος της οποίας χρησιμοποίησε μάλιστα ο διευθύνοντας σύμβουλος της ΕΡΤ Γιάννης Δρόσος στο κείμενο που δημοσίευσε το Σάββατο στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (εδώ) «οι δεσμεύσει που ανελήφθησαν για τα τηλεοπτικά δικαιώματα για τα ελληνικά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα είναι στρατηγικά υπερβολικές για την ΕΡΤ»!

Μάλιστα υπάρχει και αναλυτική επεξήγηση του συμπεράσματος στο οποίο κατέληξαν οι επιτελείς της δημόσιας τηλεόρασης, καθώς όπως αναφέρουν στη σχετική τους έκθεση τα τηλεοπτικά δικαιώματα:

*Απορροφούν σχεδόν το 30% του συνολικού προϋπολογισμού καταδικάζοντας τις αναγκαίες επενδύσεις σε ουσιαστική αδυναμία.

*Είναι προκλητικά μεγάλες σε σχέση με το ενημερωτικό και το πολιτιστικό/ψυχαγωγικό πρόγραμμα, το οποίο επίσης καταδικάζουν σε μπαλώματα και μαρασμό.

*Η τελική εικόνα είναι ότι η ΕΡΤ καλείται να πληρώσει περίπου 50 εκατ. ευρώ χωρίς καμία μεγάλη ελληνική ομάδα και χωρίς καμία μεγάλη ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική διοργάνωση.

*Δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα προγράμματος στο αθλητικό κανάλι, δεδομένου ότι (α) περιορίζουν τις οικονομικές δυνατότητες πρόσκτησης και άλλων διοργανώσεων (όπως το Μουντιάλ 2022 ή ακόμη και παγκόσμιες διοργανώσεις όπως ο στίβος – χωρίς να τολμάται να γίνει αναφορά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες), και (β) επειδή δεν είναι νομικά ασφαλές να μην προβάλλονται αγώνες για τους οποίους ο Έλληνας φορολογούμενος έχει πληρώσει χρήματα.

*Το πρόβλημα επιτείνει ο συνολικός αριθμός των ομάδων όλων των κατηγοριών, των οποίων βάσει το προσύμφωνο καλείται η ΕΡΤ να αγοράσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα 33 ομάδων που συμμετέχουν σε Super League 1 και 2 και Football League. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται με έμφαση, θα πρέπει να μεταδίδονται 18 αγώνες την εβδομάδα «πράγμα εκτός από ηλίθιο (sic!), δεδομένου ότι οι περισσότεροι είναι χωρίς τηλεοπτικό ή αθλητικό ενδιαφέρον, και αδύνατο, δεδομένου ότι στην καλύτερη περίπτωση μπορούμε να δείχνουμε 8 αγώνες την εβδομάδα».

*Τέλος υπογραμμίζεται στην ίδια έκθεση ότι «υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να εγερθεί ζήτημα νομιμότητας ορισμένων, τουλάχιστον, προβλέψεων του προσυμφώνου από την άποψη του Ευρωπαϊκού Δικαίου, κυρίως όσον αφορά το δίκαιο των κρατικών ενισχύσεων».

Ουσιαστικά οι επιτελείς της ΕΡΤ παραδέχονται όσα από τον περασμένο Αύγουστο είχε σημειώσει to10.gr!

Γι’ αυτό, ενδεχομένως φοβούμενοι και τον κίνδυνο να βρεθούν με κατηγορίες για αδικήματα περί απιστίας, οι ιθύνοντες της δημόσιας τηλεόρασης εισηγούνται να ΜΗΝ προχωρήσει η συμφωνία που ανακοινώθηκε προφορικά και χωρίς απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων, που την απαρτίζουν οι αρμόδιοι υπουργοί – αυτοί που ήταν στη σύσκεψη της 5ης Ιουλίου στο Μαξίμου. Ειδικότερα «για να διορθωθούν κάπως τα πράγματα», όπως γράφουν στη σχετική τους έκθεση που δημοσιεύεται στο «Πρώτο Θέμα», «είναι αναγκαίο»:

1) Να φύγει η ΕΡΤ από το σχήμα του προσυμφώνου και να επαναδιαπραγματευτεί τα πάντα από μηδενική βάση.

2) Να αποκτήσει η ΕΡΤ σε εύλογη τιμή και εύλογους όρους τα δικαιώματα (περιλαμβανομένων και των ευρωπαϊκών τους αγώνων που δεν ανήκουν στην UEFA) 6-9 ομάδων της Super League 1, μεταξύ των οποίων και δύο τουλάχιστον από τους Ολυμπιακό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ.

3) Όσον αφορά τη Super League 2, η βάση διαπραγμάτευσής πρέπει να ξεκινά από μείωση των ποσών που προβλέπει το προσύμφωνο κατά 80% ή να συνδεθεί με ποσό που να αντιστοιχούν στα πωληθέντα εισιτήρια (πχ 5 ανά εισιτήριο).

4) Να ληφθεί ρητά μέριμνα ώστε ο αριθμός των αγώνων των οποίων τα δικαιώματα προβολής θα αποκτήσει τελικά η ΕΡΤ να είναι τέτοιος που να χωρά στο πρόγραμμά της, αφού το να αγοραστούν δικαιώματα και να μην προβληθεί ο αγώνας ενδέχεται να δημιουργεί και πρόβλημα νομικής ευθύνης για την ΕΡΤ(!).

5) Να ληφθεί μέριμνα ώστε ο τελικός αριθμός ποδοσφαιρικών ομάδων του ελληνικού Πρωταθλήματος των οποίων τα τηλεοπτικά δικαιώματα θα αγοράσει ΕΡΤ να βρίσκεται σε ισορροπία με τα άλλα αθλητικά προγράμματά της, αλλά και συνολικά με το πρόγραμμα και τις λειτουργικές και επενδυτικές της ανάγκες.

6) Η όποια διαπραγμάτευση να γίνει αυτή τη φορά είτε με συμμετοχή της διοίκησής της ΕΡΤ είτε να μην ολοκληρωθεί χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από τα παραπάνω που αναφέρουν στην έκθεσή τους οι άνθρωποι της κρατικής τηλεόρασης, η ΕΡΤ έχει μπει σε μονόδρομο. Αφενός θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί από μηδενική βάση και αφετέρου θα πρέπει να «ξεχάσει» τα… τρελά ποσά που ήθελαν να μοιράσουν οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ στους «κολλητούς» επιχειρηματίες της μπάλας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ